ICELAND PART IV THE LAST PART

Yes, ben weer veilig op Nederlandse bodem! Iets meer dan een week geleden was ik nog aan het stuntelen in een laag sneeuw (30 cm - 70 cm) dat de hele hoofdstad van IJsland als een deken had bedekt. Ik heb het gevoel dat ik nog niet helemaal in Nederland geland ben. Herkenbaar? Ondanks de 4 weken in zoveel rust, slokt het drukke leven hier me weer op. Ik zit inmiddels weer in een ritme en wordt er weer veel van me verwacht. Nu ik zo bezig ben met deze laatste foto's, lijkt het alsof IJsland in een bubbel zat. Een halve werkelijkheid, die nu langzaam maar zeker wegebt. Bij dezen mijn laatste beelden van de laatste 5 dagen in het prachtige land. Een avontuur waar ik voorlopig nog geen woorden voor heb, maar die ik langzaam in mijn hoofd een plekje aan het geven ben.:)

Hierboven de route van mijn reis door IJsland. Linksonder gestart in Reykjavik, en via Vik, Höfn, Egilsstaðir, Reykjahlíð en Akureyri aangekomen bij de boerderij in het hoge Noorden. Ik denk dat het zuid-oosten en het noorden mijn favoriet zijn. Iedereen die ik spreek heeft totaal andere ervaringen maar dit vond ik de mooiste gebieden. De laatste dagen heb ik mijn reis doorgezet en heb ik via Sauðárkrókur, Laugarbakki en Borgarnes het cirkeltje rond gemaakt.

Oh. ik heb ook wat bewegende beelden gemaakt, check hieronder het filmpje met wat fragmenten van dit mooie eiland. (Credits music : © M83 -Lower your eyelids to die with the sun.)

Er moeten ook inkopen gedaan worden, dus eens in de twee weken rijdt Lukka, de vrouw van het gezin, richting een vissersdorpje om brood enzo te halen. Ik was blij dat ik even mee mocht en de 'bewoonde' wereld in mocht. Siglufjörður. Prachtig dorpje. Als je in IJsland bent, is het zeker de moeite waard om te bezoeken!

Dit was de zwaarste 'hike' uit mijn leven. Marie is een superleuk Duits meisje dat net als ik ook op de boerderij werkte. Ze was een dag vrij en zo konden we er samen op uit. Hoe we boven zijn gekomen, weet ik niet meer precies, maar oh wat was het zwaar! In dit soort grote ruige landschappen zijn er geen mooie wandeltochtjes uitgestippeld en geen makkelijke paadjes gemaakt. Maakt het natuurlijk ook wel weer een stuk spannender, maar het was vooral zwaar en gevaarlijk. Na 4 uur stonden we op de top! De tocht was het allemaal waard. Wat een pracht; zo bijzonder mooi.

Toen we eenmaal boven waren, zagen we een grote sneeuwstorm naderen en was het tijd om als een malle naar beneden te gaan. De meeste ongelukken gebeuren met het afdalen van de berg en met een sneeuwstorm kun je heel makkelijk verdwalen en zijn al je sporen uitgewist. Voor mensen met veel ervaring is dit waarschijnlijk heel eenvoudig, maar voor mensen zonder enige ervaring was het goed link. En laat ons nou tot de laatste categorie behoren.

De laatste 1,5 dag in Reykjavik doorbrengen is geen straf. ’t Is een prachtige stad, waar veel te beleven is! Toen ik wakker werd, keek ik naar buiten en bleek dat het flink had gesneeuwd. ‘Leuk!’ dacht ik. Toen ik buiten kwam, kwam ik daar even op terug. Het is niet heel ideaal om met een zware backpack en nog een rugzak door zoveel sneeuw te lopen. De wegen waren bijna niet begaanbaar en 90 % van de auto's waren ingesneeuwd. Het was de eerste keer sinds 1937 dat er in één nacht zoveel sneeuw was gevallen. Je begrijpt dat zelfs de IJslandse infrastructuur dit moeilijk kon behappen.

Created By
Niels Scheurwater
Appreciate

Credits:

Niels Scheuwater

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.