Loading

TEM WINDOWS 10 EEN VEILIG DIGITAAL SPECIAL

Bij het verschijnen van de eerste versies van Windows 10 was er al kritiek op de vele manieren waarop de software je activiteiten monitort en data verzameld. Voor de een geen probleem, voor de ander onverteerbaar. Bij de installatie van Windows 10 kun je dat aanpassen, maar ook met standaardinstellingen kun je het datagraaien van Windows 10 inperken door de juiste instellingen te veranderen. Een update kan je instellingen weer wijzigen, dus houd daar rekening mee. Wat kun jij wijzigen?

1. Gebruik een andere browser

Gebruik als je privacybewust bent browser Edge maar niet. Alternatieven als Chrome en Firefox volgen je activiteiten ook, maar vooral Mozilla respecteert default je privacy beter. Browsers Edge, Firefox en Chrome hebben ook een Do Not Track-modus (in Edge onder 'Instellingen > Gevanceerde instellingen weergeven > Do Not Track-aanvragen uitzenden') en een incognito-, privé-, of InPrivate-modus. Maar waar het om gaat is de vraag of je het prettig vindt dat je OS-data én je browserdata bij dezelfde partij komen te liggen.

2. Log uit bij OneDrive

De clouddienst van Microsoft is nu ingebakken in Windows 10 en er is geen directe manier om hem te verwijderen. Maar je hoeft hem niet te gebruiken en niet in te loggen bij de dienst, waar je een Microsoft-account voor nodig hebt, wat je bijvoorbeeld krijgt bij Hotmail of Outlook.com.

Als je al bent ingelogd bij OneDrive, kun je de dienst weer uitschakelen in de tray rechtsonder.

  • Klik met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram (de bekende wolkjes) en kies 'Instellingen' in het menu.
  • Vink de vakjes onder het tabblad 'Instellingen' uit waar staat 'OneDrive automatisch starten wanneer ik me aanmeld bij Windows' en klikt onder 'Account' op 'OntkoppelenOneDrive'.

Zorg er ook voor dat bestanden niet automatisch worden opgeslagen in je cloud maar lokaal bij de Instellingen-app in het startmenu onder 'Systeem > Opslag'. Hier zie je onder opslaglocaties vijf types waarbij je kunt aangeven dat bijvoorbeeld documenten automatisch op 'Deze pc (C:)' - of welk opslagmedium je ook standaard wilt gebruiken - worden opgeslagen

3. Verwijder Microsoft-apps

De apps die standaard worden meegeleverd, zoals Agenda, Mail, Kaarten en Personen, delen je persoonlijke data onderling. Deze apps kun je niet zomaar verwijderen. Je kunt [utrlx=http://computerworld.nl/software/87953-zo-verwijder-je-ongewenste-apps-uit-windows-10]uitwijken naar PowerShell[/urlx] om apps rigoureus aan te pakken, maar je kunt ook uitwijken naar een third party-applicatie als CCleaner.

CCleaner bevat zelfs in de gratis versie een verwijdertool voor apps die in het configuratiescherm onverwijderbaar lijken. Als je een strikt privacybeleid wilt volgen wanneer je Windows 10 gebruikt, moet je waarschijnlijk geen enkele Windows-applicatie gebruiken - ook niet van third party-ontwikkelaars - omdat vele daarvan toegang vereisen tot persoonlijke activiteiten en data.

4. Ontkoppel je Microsoft-account om Windows te starten

Je kunt inloggen in Windows 10 met een online services user account, bijvoorbeeld het Microsoft-account van Hotmail of Outlook.com. Met die koppeling synchroniseer je je aanpassingen en voorkeursinstellingen van Windows 10 met de servers van Microsoft, zodat dit instellingenprofiel kan worden gebruikt als je inlogt bij Windows 10 op een ander systeem.

Als je liever niet zo'n cloudprofiel gebruikt, kun je beter lokaal blijven inloggen. Mocht je al een Microsoft-account hebben gekoppeld, ga je naar 'Instellingen > Accounts > Uw account' en klik je op "in plaats daarvan aanmelden met een lokaal account". Je moet hier je Windows-wachtwoord opgeven waarmee je nu inlogt (de Microsoft-login) en vervolgens een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord opgeven,

5. Verander de privacy-instellingen

Ga naar 'Instellingen > Privacy' en leef je uit op de vele, vele knoppen om synchronisatie en delen te stoppen. Je komt op 2 manieren in het privacy menu via:

  • 1) Klik rechtsonder in de hoek op het Actiecentrum en klik dan op ‘Alle instellingen’
  • 2) Of klik gewoon op Start > Instellingen > Privacy.

We raden je aan om alle submenu’s van het privacy menu te doorlopen. Een paar voorbeelden:

  • Reclame instellingen

Mocht je tijdens de installatie van Windows 10 dit nog niet aangepast hebben, dan kan je dit alsnog doen. Onder het kopje ‘Algemeen’ vind je de instelling voor: ‘Apps mogen uw reclame-id gebruiken voor ervaringen met andere apps’. Dit houdt in dat Windows jouw persoonlijke informatie naar adverteerders stuurt. Het is niet duidelijk wát er precies wordt verzonden. Je kan deze dus gerust op UIT zetten. Bij dit onderdeel zit nog een instelling waar je even goed naar kunt kijken. Klik op ‘Mijn Microsoft-reclame en andere persoonlijke gegevens beheren’. Als je hier op klikt wordt je doorgelinkt naar je browser. Daar kan je aangeven dat je niet gevolgd wilt worden.

  • Permissies

In het privacy menu kan je ook instellen welke Windows 10 ‘apps’ (oftewel programma’s) toegang tot bijvoorbeeld jouw locatie, camera/microfoon, en jouw contactgegevens mogen hebben. Loop daarom deze opties allemaal even door en maak een keuze in waar apps wel en niet toegang tot hebben.

  • Wifi wachtwoorden delen

Windows 10 heeft een nieuwe instelling toegevoegd voor internet: de WiFi Sense. Met deze functie kan je jouw wifi verbinding delen met je vrienden zonder dat zij het wachtwoord van jouw wifi verbinding moeten invoeren. Aan de ene kant dus erg makkelijk, aan de andere kant brengt het ook wel wat privacy gevaren met zich mee. Want dit betekent namelijk ook dat jouw wifi wachtwoorden die je hebt opgeslagen op je Windows 10 apparaat worden gedeeld met Microsoft. Zo verzamelt Microsoft dus jouw wachtwoorden. Gelukkig kan je zelf kiezen of je deze functie juist aan of uit wilt laten staan.

De WiFi Sense instellingen zitten niet in het reguliere privacy menu, maar deze kan je vinden via Start of via het Actiecentrum > Instellingen > Netwerk en internet > Wifi-instellingen beheren > Wifi-inzicht. Kijk bij ‘Netwerken die ik selecteer, wil ik delen met mijn’ en haal de vinkjes weg bij: Outlook.com contacten, Skype contacten, Facebook friends en alle andere diensten die je daar ziet.

  • Automatisch verbinding hotspots

In dit menu kan je ook automatisch verbinden met hotspots uitzetten, mocht je dit tijdens de installatie van Windows 10 nog niet aangepast hebben. Als je ‘Maak automatisch verbinding met de voorgestelde open hotspots’ op AAN hebt staan, geef je jouw laptop toestemming om automatisch aan te melden op openbare wifi-netwerken. Aangezien openbare wifi netwerken ook onveilig kunnen zijn, kan je dus overwegen om deze functie op UIT te zetten.

Kortom, met deze tips en instructie kan je zowel tijdens als na de installatie van Windows 10 de Windows privacy instellingen op jouw computer of laptop aanpassen.

6. 'Stoppen met leren kennen'

Deze feature wordt vooral gebruikt voor de nog altijd niet in onze taal beschikbare Cortana, maar ook andere Windows 10-componenten leren van je spraakinvoer en typgedrag. Je zoekacties, spraakopdrachten en peninvoer wordt opgeslagen en geanalyseerd door Microsoft. Als je dat niet wilt, ga ja naar 'Instellingen > Privacy > Spraak, handschrift en typen' en klik je op 'Stoppen met leren kennen' om deze functie uit te schakelen.

7. Blokkeer telemetrie en feedback

Onder 'Feedback en diagnose' onder de privacy-instellingen vind je de optie om telemetrie terug te schalen. Noot dat er geen optie is om dit helemaal uit te schakelen om Microsoft helemaal niet te informeren over de hardware en de prestaties van Windows 10. Je kunt kiezen uit 'Volledig', 'Uitgebreid' en 'Basis'. Je kunt hier verder aangeven dat Windows 10 nooit vraagt om feedback.

8. Zet achtergrond-apps uit

De laatste instelling onder het privacy-venster die we even speciale aandacht willen geven is 'Achtergrond-apps'. Deze heeft schakelaars om bepaalde apps standaard niet in te schakelen, totdat je ze zelf start. Dat zorgt ervoor dat ze niet vanaf het opstarten data verzamelen en een internetverbinding hebben, maar scheelt ook in werkgeheugen en andere systeem resources.

9. Synchroniseer niet

De synchronisatiefunctie zorgt ervoor dat apps en instellingen van Windows 10 op de servers van Microsoft worden bewaard. De optie hiervoor vind je onder 'Instellingen > Account > Uw instellingen synchroniseren'. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde instellingen uit te sluiten van synchronisatie, bijvoorbeeld door je wachtwoorden enkel lokaal te houden.

10. Houd updates bij eigen machines

Windows 10 gebruikt een p2p-distributiesysteem voor updates van Windows Update, waarbij de bijgewerkte software wordt verdeeld over meerdere clients. Dat delen met andere machines die je niet kent zit niet iedereen even lekker en de feature is uit te schakelen onder 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde instellingen > Kiezen op welke manier updates worden afgeleverd'. Hier kun je de feature uitzetten of configureren dat alleen pc's uit je lokale netwerk de updates delen.

www.facebook.com/veiligdigitaal

(bron: Computerworld / mijnonlineidentiteit.nl)

© 2019 Veilig Digitaal

Created By
Veilig Digitaal
Appreciate