Loading

Review JURA Z8 GII Model 2019

De JURA Z8 is vernieuwd. Aan de voorzijde van de machine zie je de nieuwe uitloop, aan de zijkant een nieuw waterreservoir en bovenop de verwijzing naar de nieuwe Aroma Professional molen. Lekker snel maar vooral: heerlijk stil!

Verder is er niets nieuws aan de GII versie van de JURA Z8, maar voor dezelfde Euro's als de 'oude' Z8 heb je dus nu een stille machine. Uiteraard zijn alle hedendaagse technieken aanwezig in deze machine: P.E.P., IWS, Aroma+ en alles dat je verder wil weten over de technieken die JURA heeft ontwikkeld lees je in een ander blog.

JURA Z8 Aluminium & Chroom

De JURA Z8 is er in een mat aluminium uitvoering en in een hoogglans chroom variant. Die laatste is wellicht wat besmettelijk met vinger of melkspetters, maar het is een pareltje. Dus naast een koffiemachine is het ook een designstatement in je keuken.

Nieuwe designfeatures

De nieuwe stijl van de waterreservoirs met het geribbelde profiel laat de restyling door de hele reeks JURA volautomaten zien. Het geeft wat diepte wanneer je de machine van de linkerzijde bekijkt. Zo kijk je niet tegen een groot zwart vlak aan. Goed gevonden.

Melkspetters zijn makkelijk te voorkomen door gebruik van de Cool Control Wireless. Dan stop de machine automatisch met melk afgeven wanneer de melk opraakt. En als je je vingers gewoon plaatst waar ze thuis horen (op het touchscreen) dan heb je daar ook geen last van. Je hoeft de machine eigenlijk niet eens aan te raken: met de meegeleverde JURA Smart Connect kan je de hele machine instellen en bedienen via je tablet of smartphone. Cool feature!

LED is overal. En hoewel het weinig met functionaliteit van doen heeft, is het wel een fraai gezicht in de keuken. Dat had het al toen het gebruikt werd voor de verlichting van de koffie uitloop, maar in de watertank kleurt het blauw en heeft het een wonderlijk chique effect. Niet origineel (Nespresso heeft het al jaren) maar wel nieuw voor een JURA. Het premiumgehalte van de Z8 is hoog, mede dankzij deze feature.

JURA Z8 GII chroom met LED verlichting in waterreservoir

De JURA Z-serie staat op een nieuw platform: hoog en smal. Dat was ook het doel van JURA, een smal ogende premium machine maken die weer ver vooruitloopt op wat de competitie te bieden heeft. Dat bereiken ze door de watertank 'apart' te zetten naast de machine. Uiteraard is hij fysiek verbonden, maar is niet gestyled om bij de machine te laten lijken. Het is bijna een designfeature op zichzelf door de led's en het zicht op het water. Het geeft een fris gevoel. In tegenstelling tot de foto is het waterreservoir helder en niet mat. Het is ook niet, zoals bij huidige machines, gebruind van kleur om aanslag minder zichtbaar te laten zijn. Omdat je altijd zicht hebt op de watertank hou je het misschien ook beter bij.

Vernieuwd: de gecombineerde uitloop

De uitloop is op de nieuwe 2019 uitvoeringen net iets anders geworden. Het logo zat eerst achter de uitloop en nu weer voorop de uitloop. Zo blijft het altijd zichtbaar. Vonden ze fijner bij JURA :)

Instelbare melktemperatuur

Melk heeft een lager kookpunt dan water en het heeft een kooktraject. Net onder de 70 graden verandert de structuur van melk (eiwitten en vet) dusdanig dat melk gaat koken waardoor je geen schuim, maar hinderlijk gespetter krijgt. De instelbaarheid van de melktemperatuur is dus beperkt, want de wens is om een mooie melkschuim te verkrijgen tegen de hoogst mogelijke temperatuur. Er zijn 10 standen te programmeren voor zowel de melkschuim als warme melk. Wat de machine doet is de toevoer van melk regelen via een klein knijpventieltje. Op stand 10 loopt er minder melk de cappuccinatore in. Het resultaat hiervan is dat er minder melk met dezelfde hoeveelheid stoom wordt vermengd en hierdoor een hogere temperatuur wordt bereikt. De stoom is van een constante temperatuur en hoeveelheid. Op stand 1 wordt dus meer melk toegelaten in de cappuccinatore en in deze rijke verhouding is de eindtemperatuur dus lager. Dat heeft ook gevolgen voor de dosering van de melkhoeveelheid in de cappuccino of latte want die stel je in per seconde en niet op de uiteindelijke hoeveelheid. 10 seconden op stand 1 geeft dus meer melk dan 10 seconden op stand 10. Just saying...

Z8 in chroom of mat aluminium

Premium JURA's hebben bijzondere materialen op het front. Als je een JURA Z8 gaat uitzoeken heb je de keuze uit Aluminium of verchroomd Aluminium. Bij ons heeft u nog een bijzonder exclusieve mogelijkheid: de JURA Z8 Black Aluminium: die maken we op verzoek. Normaal scheelt dat € 300,- maar omgebouwd is deze exclusieve uitvoering slechts € 200,- duurder dan de andere uitvoeringen.

JURA Z8 in de praktijk

De Z8 staat bij ons in de winkel in zowel de Aluminium als verchroomde uitvoering en we maken onze eigen koffies ermee, de beste manier om zelf te ontdekken wat er verbeterd of veranderd is. De espresso met P.E.P. techniek is écht veel beter, net als de werking van de software. De nieuwe Aroma Professional molen doet er nog een schepje bovenop! Er valt veel te spelen met de machine en een hoop naar wens af te stemmen.

De melkschuimer is geïntegreerd in de koffie-uitloop en dat ziet er misschien ingewikkeld uit, maar het went snel. De melkschuimer is makkelijk bereikbaar om handmatig te reinigen en het melkreinigingsprogramma is ook sterk verbeterd. Een dikke plus. De meegeleverde spoelbeker voor de melkreiniging werkt erg prettig. Een klein scheutje melkreiniger (desinfecterend) in de beker en onder de uitloop plaatsen. De melkslang koppel je aan de spoelbeker en je activeert het reinigingsprogramma. De machine regelt de rest.

Zijn ze nu klaar?!

Is dit dé ultieme volautomatische espresso- & cappuccino machine voor thuis? Ik meen van wel. Maar die mening is persoonlijk. Op heel veel vlakken loopt JURA ver vooruit op de competitie. In haar drang te blijven vernieuwen is de restyling van de Z8 wellicht wat overbodig, maar hij staat er dan maar weer.

Met de nieuwste software, de Aroma Professional molen en de features die op de eerste Z8 al aanwezig waren kunnen we zonder schroom claimen dat dit 'm is: de ultieme volautomaat.

Conclusie: een prijs die past bij dit premium product. Veel verbeteringen zijn toegepast en het gat met de competitie is weer eens geslagen. Ik zou m'n huidige JURA er op in gaan ruilen! Dat kan natuurlijk bij ons. Neem je machine mee en je krijgt direct een goed voorstel.

De voorgeschiedenis: Iedereen wilde destijds een 'Sjoera'

In 2004 was de Jura Impressa Z5 een homerun voor JURA, het duurde werkelijk jaren voordat de concurrentie iets vergelijkbaars kon presenteren. Destijds had JURA al een naam onder koffienerds (niet te verwarren met een Barista) en welgestelden, maar met de JURA Impressa Z5 kregen ze een aantrekkingskracht van ongeëvenaarde proporties. Werkelijk iedereen wilde vanaf toen een 'Sjoera'. Wat het kost maakte destijds niet uit, of je uit voorraad kon leveren des te meer. Je zegt overigens gewoon JURA zoals de letters er staan. Alle andere verbasteringen zijn in Zwitserland ongewenst.

Als medewerker van Jura Nederland BV stond ik in 2002 dichtbij de ontwikkeling van de Jura Impressa Z5. Dat vonden we toen, in het tijdperk van de vierkante Jura Impressa S90, niet zo'n fraaie verschijning. Dat is in het geheel niet belangrijk, want klanten vonden het schitterend. Ik nu trouwens ook, het is nog steeds een vooruitstrevend design met hoogwaardige afwerking en materialen.

Alle JURA uitvoeringen staan bij ons in de winkel, klaar om de door jou gewenste andere specialiteit te bereiden. In de winkel kunnen we je de JURA wireless Cool Control in werking laten zien en uitleggen wat je met de JURA coffee app kan doen. Als je je niet kan beheersen, kan je ook gelijk toeslaan. Alle machines én accessoires zijn uit voorraad leverbaar.

The Coffee Factory B.V.

The Coffee Factory BV is al meer dan 14 jaar op rij de grootste zelfstandige dealer van JURA in Nederland. We zijn gespecialiseerd in JURA volautomaten voor zowel zakelijk als particulier gebruik. In onze showroom staan alle machines klaar voor demonstratie en op voorraad voor verkoop. U kunt bij ons terecht voor koffie, reinigingsmiddelen, accessoires, service en machines. Loop gewoon eens binnen of laat u voorlichten op afspraak: 010 - 248 93 30

The Coffee Factory B.V. is Premium Partner van JURA. Premium Partner wordt je niet zomaar, daar moet je wat voor doen en kunnen. Wat JURA bedoelt met Premium Partners:

Winkels met de aanduiding Premium Partner blinken uit door hun hoge kennisniveau. Ook kunt u er bij deze winkels vanuit gaan dat zij een ruim aanbod aan JURA volautomaten in de showroom hebben staan. Bij Premium Partners staan er altijd premium machines van JURA aan met bijpassende accessoires, hierdoor kunt u alle gemakken van JURA producten optimaal ervaren.

Inruilen van uw huidige JURA is uiteraard ook mogelijk. We lezen uw huidige machine uit met de JURA decoder en genereren direct een rapport. Daar staat alles over verbruik, productiedatum en onderhoud in. Op basis daarvan maken we u een inruilvoorstel. Nieuwe machines zijn altijd voorradig en kunnen dus ook direct meegenomen worden. Eventuele accessoires en instellingen kunnen door ons ook gelijk geprogrammeerd worden.

Waardevolle review? Klik dan op 'appreciate'. Dank je wel!

Created By
Ron Hagestein, The Coffee Factory B.V.
Appreciate

Credits:

Jura Elektro Geräte AG Ron Hagestein, The Coffee Factory

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.