Bračke biciklističke ture proljeće-ljeto 2017

Biciklističke dogodovštine

Jedna od ljepših staza, iako nešto zahtjevnija, jer se penje na više od 200 metara nad morem, je Tramuntana. Ide od Sutivana preko Bobovišća na moru i Ložišća natrag do Sutivana. Originalno staza ide iz centra mjesta preko brda gdje je crkva Sv. Roka, ali mi to zaobilazimo te polazimo od nove zaobilaznice. Staza se u početku penje dosta strmo, zatim izbija na predio koji se zove Krtina gdje ima mnogo maslinika. Na tom dijelu staza je ravna i široka . Dalje prema Boboviščima se sužava i spušta u klanac, te postaje prilično uska - prelazi u gotovo kozji put - i cijelo je vrijeme veća ili manja nizbrdica. Sve je tako dok ne dođemo tik pred Vičju luku gdje treba proći još jednu kratku, ali vrlo strmu nizbrdicu. Vičja luka je uvala s lijepim kućama za odmor uz samo more koju prolazimo polako i ulazimo u mnogo veću uvaluu kojoj se se smjestilo mjesto Bobovišća na moru. To je tipično malo ribarsko selo koje je za sada zaobišla apartmanizacija, a zbog duboke uvale pogodna je za sidrenje jedrilica. U centru mjesta nailazimo na grupu Engleza u okvritu charter flote jedrilica na prvoj jutarnjoj kavi i briefingu za nastavak putovanja. U Bobovišćima je Vladimior Nazor proveo dio djetinjstva te se tu nalazi njegova obiteljska kuća, spomenik njemu samome i njegovim sestrama. Do gornjih Bobovišća i Ložišća može se asfaltiranom cestom ili starim strmim kamenim putem. Ložišća su mjesto izgrađeno na strmoj padini koje krasi jedan od najljepših zvonika u Dalmaciji izgrađen krajem 19. stoljeća po nacrtu kipara Ivana Rendića, rođenog u Supetru. Do ovdje su biciklističke oznake prilično dobre, ali se u Ložišćima pomalo gube i da bi se skrenulo prema predjelu Veliki dolac treba ih potražiti. A tamo se usred otoka Brača nalazi - most. Naziva se iz nepoznatog razloga most cara Franje Josipa.

Preko Splitske do Lovrečine

Kad krenemo na drugu stranu od Supetra prema mjestu Splitska - jednom od mirnijih mjesta gdje uglavnom prevladavaju obiteljske kuće - imamo dvije mogućnosti, makadam ili asfalt. Djelomično idemo cestom, a djelomično makadamom te nakon 5 km vožnje dolazimo u uvalu u kojoj se smjestila Splitska. Kroz cijelo mjesto vodi cesta te na kraju nailazimo na putokaz za Postiru i biciklsitičku stazu. Riječ je dobrom makadamu koji ide djelomično uz more i kroz borovu šumu. Pri kraju ima lagane uzbrdice dok je u sam centar Postira blagi spust. Postire su preplavljenje kafićima i restoranima tako da odabiremo jedan i pijemo kavu. Naš je cilj plaža i uvala Lovrečina, udaljena 3 km od Postira. Pješačko-biciklistička staza do plaže ide gotovo cijelom dužinom uz more i pruža prekrasne vidike na manje uvale i preko na kopno, Omiš i planine na kopnu. Lovrečina je velika pješčana plaža i vrlo popularna među turistima kao obiteljska plaža. U samoj uvali nalazi se i arheološko nalazište ostaci bazilike iz 5. stoljeća.

More...

Plaža blizu Supetra

Nova supetarska riva

Postira

Splitska

Splitska - luka

Credits:

all photos by: fotoNA

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.