Loading

Nieuwsbrief basisschool De Hobbit 17 juli 2021

Beste ouders,

De laatste nieuwsbrief van dit schooljaar staat in het teken van feest. Na zo’n schooljaar hebben we feest verdiend.

Het gaspedaal werd flink ingedrukt na de lockdown periode met thuisonderwijs. In rap tempo maakte het team nieuwe planningen, citotoetsen die zo snel mogelijk werden nagekeken, geanalyseerd en ingevoerd in het systeem. Het was niet te voorkomen om de focus volledig op rekenen, taal, spelling, technisch lezen en begrijpend lezen te leggen. Andere vakken werden het slachtoffer van de situatie. Het team werd flink op de proef gesteld door Corona. Voor de meivakantie hadden we leraren (soms wel 4 tegelijk) en groepen in quarantaine, de leraren hadden een strippenkaart voor de teststraat en het was elke dag weer een verrassing of een leraar aan de eigen groep les kon geven, thuis moest blijven, naar huis moest of een andere groep ging opvangen.

De leerlingen kwamen bij terugkomst op school in een situatie terecht waarbij er getoetst werd (het is voor een leraar belangrijk te weten waar elke leerling staat in zijn ontwikkeling) en vooral hard gewerkt moest worden. Soms wel twee rekenlessen per dag, omdat er in de les van de dag ervoor nog teveel twijfel zat in de antwoorden van de leerlingen en dus gaan we die les herhalen. Elke leerling heeft thuis meegedaan met de spellingdictees, maar in de klas is het werken met spellingdictees een serieuze bezigheid. De leerlingen herhalen het woord in koor, de regels van de spelling herhalen ze in koor, de codering van de spellingregels wordt boven de klankgroepen geschreven, er wordt direct nagekeken en er vindt direct feedback plaats. Die gestructureerde aanpak zorgt er al jaren voor dat onze spellingresultaten ver boven het landelijk gemiddelde liggen. We moesten na de lockdown het geheugen van de leerlingen weer even opfrissen.

Voor u als ouders is deze herstart van het onderwijs na de lockdown een onzekere periode geweest. Raakt mijn kind besmet? Is de juf er vandaag? Kan ik thuis aan het werk of ontvang ik een bericht met het verzoek mijn zoon of dochter op te halen? Hoe combineer ik mijn afspraken/ werk met thuisonderwijs? Wanneer mag mijn kind weer naar school? Is deze verkoudheidsklacht een niet zorgelijke verkoudheidsklacht of houd ik mijn kind thuis? Gaan we testen of niet? Naar school gaan werd ineens gecompliceerd. Er was geen enkele garantie. En u heeft dit zo goed gedaan. We hebben het gevoel gehad dat u achter ons stond. Het persoonlijk contact met ouders is tijdens Corona laag. Het gevoel dat we in deze tijd op elkaar konden rekenen was hoog. Alle teamleden zijn als blijk van waardering door u en de leerlingen flink verwend in de laatste schoolweek. We willen u laten weten dat we dit enorm waarderen. We zijn u heel dankbaar voor het begrip, de alertheid en de steun.

De laatste schoolweek moest de ontlading worden voor iedereen. Op maandag de eindmusical van groep 8 in een echt theater. Op dinsdag een “Jambo Afrika dag” met vrolijke muziek en muzikanten die de leerlingen meenemen in hun act met “waar is dat feestje, hier is dat feestje”. Het was een dolle boel. Op woensdag zwaaiden we groep 8 uit. Op donderdag spontaan een “hawaï” eindfeest met een hoge stormbaan en op vrijdag met een grote duik de vakantie in met de gekleurde zwemnoodle. Ondanks dat u er als ouders niet bij kon zijn, hopen we dat u van de festiviteiten heeft mee kunnen genieten door de verhalen van uw kind(eren).

We wensen iedereen een fijne vakantie.

Hawaï eindfeest impressie

Het team was afgelopen donderdag op ons tripje Hawaï gekleed. Ook de leerlingen kwamen met bloemenkransen, vrolijk gekleurde t-shirts, hoedjes en petten, etc. naar school. De muziek bracht iedereen direct in de stemming. Een vakantie naar Hawaï, we hadden er zin in.

De kleuters hebben o.a.

 • teenslippers door hoepels gegooid
 • met een cocktail (inclusief parasolletje en flamingo stokje) over een “steppingstones” parcours gelopen
 • Hawaï voorwerpen verzameld om op reis te kunnen gaan
 • buiten een junglesafari gedaan met een lepel en een citrusvrucht (limoen, citroen, sinaasappel en mango)
 • met veel plezier het spel zoek de banaan gespeeld
 • hoelahoeps gerold over het schoolplein
 • met veel plezier gesprongen op het springkussen (aangeboden door de OR)
Onze kleuters op Hawaï

De midden en bovenbouw hebben o.a.

 • Citrusvruchten voor elkaar verstopt en ook weer gezocht ( er is 1 vrucht niet meer teruggevonden)
 • Hawaï kwartet gespeeld door als team te eindigen met allemaal dezelfde Hawaï voorwerpen (niet van alle voorwerpen waren er genoeg)
 • De auto ingeladen voor dagje strand (het werd duidelijk dat papa en mama altijd heel veel mee moeten nemen voor een dagje strand)
 • Hawaï foto’s gemaakt
 • Onder leiding van een hawaïaanse meester een gymles gehad in het teken Hawaï
 • Onvermoeibaar gespeeld op de stormbaan (aangeboden door Secuworld)
Groep 3, 4, 5 en 6 op Hawaï

Het was een heerlijke dag. Het thema was door de OR (moeder Tulin, moeder Martine en moeder Esra) heel goed gekozen. We kwamen helemaal in de vakantiesfeer.

Groep 7 op Hawaï (juf Kinou wilde ook een foto nemen)

Graag bedanken we Zoë, Elyso en Beiloel voor de hulp bij de kleuters. Deze leerlingen van groep 8 kwamen speciaal naar school terug om onze kleuters te helpen bij de spelletjes op deze dag. Dank je wel toppers! De kleuters vonden het hartstikke leuk met jullie.

Fonds 1818 regelt een theater voor de musical van groep 8

Onze leerlingen van groep 8 stonden maandag 12 juli op een echte theatervloer in theater Ins Blau. De geluidstechnicus zorgde voor licht en geluid, de leerlingen zorgde voor een fantastische voorstelling. Op de tribune kon iedereen op afstand van elkaar genieten van deze bijzondere avond.

Onze kanjers van groep 8

We bedanken fonds1818 voor hun betrokkenheid om er voor onze leerlingen van groep 8 een onvergetelijke avond van te maken.

Schoolreisje

Het voelt alweer even geleden maar in juli zijn we ook nog op schoolreisje gegaan. De OR pakte na het kleine beetje groen licht van onze premier de kans om voor onze leerlingen een heerlijke dag naar Duinrell te organiseren op donderdag 1 juli. De dag was tot in de puntjes voorbereid. Het liep als een zonnetje met de OR in de regie. Moeder Martine en Moeder Heidi waren op alles voorbereid. Het ontbrak de leerlingen aan niets.

Een schoolreisje is voor de leerlingen het uitstapje van het jaar. Als ze de bussen zien dan kan de dag niet meer stuk. Er zijn heel veel foto’s gemaakt van blije kinderen deze dag. Ik ga ervan uit dat ze met u zijn gedeeld in de groepsapp. Ik wilde graag deze foto’s met u delen. Als alle groepen onderweg zijn, worden er foto’s van elke bus gestuurd om elkaar te laten weten dat het goed gaat in de bussen. En natuurlijk vindt elke leerling dat ze in de gezelligste bus zitten.

Ik wil ook de ouders bedanken die mee zijn gegaan om een groepje leerlingen te begeleiden. Een hele dag met de kinderen op pad is een leuke maar ook vermoeiende activiteit. We hebben de extra handen nodig om er voor te zorgen dat onze jongste leerlingen veilig blijven. Hartelijk dank aan alle betrokkenen. Fijn dat we dit zo met elkaar kunnen organiseren.

Jambo Afrika dag

Het Jambo Afrika team heeft swing en ritme. Ze zijn dol op het bouwen van feestje. Onze leerlingen zijn ook dol op een feestje dus die combi was een succes.

In de bijlage vindt u filmpjes van de groepen DD, BK, MM, Groep 4 en groep 7.

En voetballen kan het team van Jambo Afrika ook nog. Dat werd een leuk potje met onze leerlingen.

Gemeente Leiderdorp bedankt het team

Onze wethouder van onderwijs Rik v. Woudenberg heeft het team bedankt voor hun inzet voor de kinderen van Leiderdorp. Tijdens de lockdown is er regelmatig telefonisch contact geweest met de wethouder. Hij wilde graag op de hoogte zijn van eventuele knelpunten en hij was betrokken in het meedenken in oplossingen. Helaas was hij zelf verhinderd vanwege een positieve testuitslag bij een familielid. De burgemeester Laila Driessen maakte haar agenda leeg om de bezoeken aan de scholen over te nemen. In een toespraak sprak ze waardering uit voor de inzet van het onderwijs. Na afloop liet de burgemeester weten open te staan voor contact met de leerlingen. Ze hoort graag van kinderen wat ze bezighoudt of welke vragen ze hebben voor de gemeente. Zodra het weer kan, nodigen we de burgemeester graag uit.

De school kreeg bij de taart een boekenbon aangeboden. Juf Yvonne gaat de boekenbon inzetten om de verschillende genres in onze schoolbibliotheek uit te breiden. We bedanken de gemeente Leiderdorp voor de betrokkenheid. We hebben van de taart genoten.

MR nieuws

Graag uw aandacht voor dit bericht van de MR. De MR is een fijn sparringspartner voor de directie. Nieuwe concepten en veranderingen in beleid worden voorgelegd. Vanwege Corona heeft de MR het ook drukker gehad dit schooljaar. Bedankt René en Ingrid voor jullie geduld en geïnvesteerde tijd. We gaan afscheid nemen van René. U leest hieronder meer over zijn opvolger en de samenstelling van de MR.

Zo vlak voor de zomervakantie volgt hier nog een berichtje van jullie medezeggenschapsraad. Omdat Lotte in groep 8 zit en De Hobbit gaat verlaten, heeft René Immers afscheid genomen van de MR. Zijn taak als voorzitter wordt overgenomen door Ingrid Stroo.

We kunnen jullie ook mededelen dat de vacature voor het ouderlid een geschikte kandidaat heeft opgeleverd. Vanaf volgend schooljaar zal Pieter-Jan Lommerse de MR komen versterken. Nicky Lakomy en Kim van Basten hebben hun lidmaatschap als personeelsleden van de MR met drie jaar verlengd. Het team van de school staat hier helemaal achter dus een mooie pluim voor Nicky en Kim!

Daarmee zal de MR vanaf de start van het nieuwe schooljaar bestaan uit:

 • Ingrid Stroo (voorzitter, tevens lid GMR PROOLeiden-Leiderdorp);
 • Pieter-Jan Lommerse (ouderlid);
 • Nicky Lakomy (personeelslid) en
 • Kim van Basten (personeelslid).

Het mailadres van de MR blijft mr@dehobbit.org. Ook namens de MR een hele fijne vakantie gewenst!

Maandag 30 augustus eerste schooldag van schooljaar 2021-2022.

Ik dank u hartelijk voor uw aandacht voor deze feestelijke nieuwsbrief. Ik wens u fijne vakantiedagen. We zien u en de leerlingen na de vakantie graag weer gezond en uitgerust terug.

Met vriendelijke groet,

mede namens het team

Esther Veldt