Loading

ROMEO OG JULiE av WILLIAM SHAKESPEARE

Produsert av Riksteatret i samarbeid med Nationaltheatret

KJÆRE PUBLIKUM

Når teatret gir seg i kast med en klassiker, kommer alltid utfordringen: hvordan skal denne historien gjøres gjeldende for vår tid? For Shakespeares Romeo og Julie har et slikt spørsmål ingen mening, eller snarere: ingen betydning.

Historien om de to pur unge menneskene som rammes av forbudt kjærlighet og dermed drives inn i døden, har den samme gyldigheten i dag som den gangen den ble skrevet. Den handler om det største av alt – vår evne til å elske en annen. Og den handler om det vanskeligste av alt – hvordan vi må finne vår frihet fra tradisjoner og konvensjoner for å møte et annet menneske som oss selv. Tragedien er like ubønnhørlig som den lett å fatte for enhver, og det spiller strengt tatt ingen rolle hvilken tids drakt den ikles.

Samtidig er Romeo og Julie dét av Shakespeares skuespill som har gitt inspirasjon til flest nye verker, og innenfor alle kunstarter – musikk, billedkunst, litteratur. Og selvfølgelig også drama, som i Bernsteins jazz-inspirerte musikal West Side Story, eller den verdensberømte russiske balletten med musikk av Prokofiev. Men uansett i hvilken form Shakespeares historie gjenfortelles, handler det hver gang om kjærlighetens forvandlende kraft, og tilsvarende sterkt: om hvordan de unge elskendes tragedie tvinger frem forsoning, enten det er mellom slekter, samfunnslag, kulturer eller folkeslag.

I denne oppsetningen, som Riksteatret og Nationaltheatret har gått sammen om for å nå et stort publikum over hele landet, er det Shakespeare selv som kommer til orde.

Vi får møte en gruppe mennesker av i dag. Først nærmer de seg den 400 år gamle teksten med en distanse ikke ulik den vi kanskje selv kjenner, der vi sitter i salen. Men etter hvert som handlingen tar tak i dem, blir ordene levende og nære, og skikkelsene blir deres egne, og de trår fullt og helt inn i universet de skaper – slik de går fra nåtidsklær til fullverdig renessansemundur.

For våre øyne gjør de fortellingen til sin.Og dermed kan de òg la oss få ta del i den.

På den måten handler kveldens forestilling også om kunstens forvandlende kraft. Om teatrets forvandlende kraft.

Velkommen, og god fornøyelse!

Tom Remlov, teatersjef, Riksteatret og Hanne Tømta, teatersjef, Nationaltheatret

Det er en urhistorie –om ung, umulig kjærlighet.

Sigrid Strøm Reibo

Verdens vakreste kjærlighetshistorie

Det kunne gått bra for Romeo og Julie, mener regissør Sigrid Strøm Reibo, som blant annet lar seg fascinere av engasjementet og motet til klimaaktivist Greta Thunberg.

Av Maria Børja

– Jeg synes det er fantastisk at du kan ta en over 400 år gammel tekst, som dette er, og så ser du at mennesket er det samme. Samfunnet kan være annerledes, men våre lengsler, drømmer, kjærlighet, ambisjoner og ønske om makt – alt er det samme som da Shakespeare skrev teksten. Det er derfor disse historiene kan fortelles igjen og igjen og være aktuelle, fordi det er de samme tingene vi mennesker går gjennom – vi blir alle kastet inn i livet, vi skal alle lære og feile, og vi skal alle dø. Likevel tror vi at vi har kommet så mye lenger enn for 400 år siden!

Det sier Sigrid Strøm Reibo. Med sine 36 år er hun fremdeles en ung regissør, men etter en rekke bejublede oppsetninger kan hun ikke lenger kalles lovende. For oppsetninger som Virginia Woolfs Orlando og William Shakespeares Som dere vil (As You Like It) har hun fått en lang rekke priser, og nå har utlandet fått øynene opp for tromsøværingen. I høst flytter hun til København, hvor hun i to år framover skal være husregissør ved Det Kongelige Teater.

Men først skal hun leke seg med verdens kanskje vakreste kjærlighetshistorie.

– DETTE ER VELDIG, veldig vakker poesi. Og man blir så glad i dette paret. Det er en urhistorie – om ung, umulig kjærlighet. Og det som er så fantastisk med Shakespeare er at selv om han skriver en tragedie, er det masse humor og varme innimellom, mener regissøren.

Før prøvene i Riksteatrets lokaler, ber hun skuespillerne huske at det hele er en teaterlek. Hva mener hun med det?

– Jeg tenker jo at alt teater er en form for lek, i den betydning at vi har noen spilleregler som vi får publikum med på, og som vi så leker med. I vårt konsept i Romeo og Julie leker vi med selve teaterprosessen – hvordan å hanskes med en teatertekst som er 400 år fra vår egen tid. Romeo og Julie inneholder roller som gjennom tidene nærmest er blitt ikoniske. I begynnelsen er skillet mellom skuespiller og rolle tydelig og klart. Skuespilleren må kjempe med alle ideene om hva denne rollen er og skal være, og i tillegg jobbe med motstanden en arkaisk tekst gir. Gradvis glir rolle og skuespiller inn i hverandre, skuespilleren blir litt mer av rollen, og rollen tar form etter skuespillerens natur. Etter hvert kan man ikke skille dem; de er blitt ett. Det er en reise utenfra og innover, forklarer Reibo.

Romeo og Julie er kjent for sin tragiske utgang, men Reibo vil også få fram stykkets komiske sider.

– Stykket er som kjent skrevet som en komedie som går over til å være tragedie, sier hun.

– Romeo er en fremadstormende, ung mann som blir likt av alle. Men han er oppvokst i et veldig patriarkalsk samfunn, i en kultur hvor prestasjon er alt som teller. Det er et samfunn hvor menn har makten, og hvor de innbyrdes kjemper om å være på topp. Dette skaper en kultur av vinnere og tapere, og innenfor alle aspekter av livet skal man konkurrere. I Romeos tilfelle konkurrerer han i kjærligheten. Ingen kan elske slik som han! Når vi møter ham, er han ulykkelig forelsket i Rosalind, som heller vil bli nonne enn å gi seg til ham. Det er en uoppnåelig kjærlighet, perfekt inspirasjon for Romeos poetiske ambisjoner. Romeo bader i selvmedlidende melankoli og uttrykker sin kjærlighet på et tillært og unaturlig vis. Han iscenesetter seg selv som en tragisk helt som kjemper mot Skjebnen og Døden.

– Så har du Julie, som er jordnær og i kontakt med seg selv og evner å uttrykke hva hun ønsker. Hun ønsker et langt liv, intimitet og varig kjærlighet med de utfordringene som hører til. Hun er en av de flotteste karakterene jeg har møtt. Hun vet at kjærligheten ikke bare er de himmelstore følelsene, og gjennomskuer Romeos poetiske, dog overfladiske, vendinger.

– Shakespeare setter opp mange ulike syn på kjærligheten her, likevel er det ingen tvil om at han heier på Romeo og Julie?

– Jeg vil si at det er Julies kjærlighet han heier på. Romeo har han masse sympati for, men han er nokså umoden når han møter Julie. Det er interessant; akkurat som Rosalind i As You Like It lærer opp Orlando i kjærligheten, så begynner Julie å lære opp Romeo. Hadde det ikke vært for en rekke uheldige tilfeldigheter, kunne Romeo blitt en moden elsker. Shakespeare hadde selv en kone som var 16 år eldre enn ham, så det at man i flere av stykkene hans ser den modne, kloke kvinnen lære den umodne, poetiske mannen hva det vil si å elske, er nok ingen tilfeldighet.

SELV OM TRAGEDIEN vinner i Romeo og Julie, klarer ikke Reibo å se forbi at det kunne gått bra:

– Det er så trist. Det er mange tilfeldigheter som fører til tragedien, men det tristeste er at om Romeo bare hadde vært litt mer tålmodig der i krypten på slutten, så ville dette blitt en komedie med lykkelig slutt. Romeo og Julie kunne fått et langt, lykkelig liv. Det ville ikke vært uten problemer, men så klok som Julie er, og så lærenem som Romeo er, så ville det gått bra, tror Reibo.

Problemet ligger i Romeos higen etter å være helten:

– I psykologien finnes begrepet mannlig angst, og dette tror jeg mange i dag kan kjenne seg igjen i, både kvinner og menn: det at du må hevde deg hele tiden, bevise din verdi gjennom å vinne, oppnå suksess. Dette er ikke Julie en del av i det hele tatt, hun stoler intuitivt på sine følelser og følger dem, hun er hel ved. Når hun kjenner i hjertet at «dette er den jeg elsker», så er det ikke noe spørsmål om noe annet.

Og det er nå Reibo forteller at hun og skuespillerne har latt seg inspirere av den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg.

– Ja, vi har tenkt på hennes trygghet i hva som er rett og hva som er galt, som ikke beror på alle praktikaliteter og alt det de voksne holder på med. Alle de voksne svikter jo i Romeo og Julie, de unge blir helt overlatt til seg selv. Og der er Julie rå. Hun er modig. Jordnær og til stede og handler ut fra det som er nødvendig akkurat nå, og følger hjertet sitt. Det er utrolig vakkert skrevet.

– Romeo var en idiot før han møtte Julie

Jeg møter Herbert og Hanna-Maria som skal spille Romeo og Julie. Det er Pride-uke i Oslo, og det slår oss alle tre hvor aktuell han er, Shakespeare. Forbudt kjærlighet vil nok aldri forsvinne og må kjempes for – igjen og igjen.

Av Trine Andersen

-Kjærligheten er jo evig aktuell. Og uansett hvor moderne et samfunn er, må vi alltid jobbe aktivt for ting som burde være åpenbare – som ikke å diskriminere og for å få elske den en vil. Det er jo en grunn til at stykker om så store eksistensielle temaer overlever så lenge, sier Hanna-Maria Grønneberg.

-Jeg kjenner meg så igjen i dette stykket. 100 prosent. Det treffer alle som har hatt kjærlighetssorg eller som har drømt om å ha kjærlighetssorg. Da jeg var liten romantiserte jeg det – jeg drømte faktisk om å ha kjærlighetssorg. Om dette vanvittige behovet for en annen person – og så går det ikke, sier Herbert Nordrum.

Men kan unge i dag virkelig forstå at du faktisk kan ta livet av deg fordi du ikke får den du elsker?

-Jeg tror unge vil forstå det i større grad enn eldre, sier Herbert, og fortsetter:

-Når du er 14 år og forelsket er det liv eller død, da eksisterer ingenting annet. Da er du villig til – du tror i hvert fall at du er villig til – å ta livet ditt dersom det ikke går. Da føles det som om verden raser sammen.

Herbert sier at han har fått et helt annet syn på Romeo etter at han begynte å arbeide med stykket.

- Jeg hadde blitt presentert for ham som en romantiker og melankoliker, en slags helteskikkelse som står for noe rent. Nå ser jeg helt annerledes på ham. Han er ikke en helt, men han er en som vil være best enten det er i mannskulturen eller i kjærlighet – når han er forelsket, er han den som vil framstå som mest forelsket av alle. Romeo er egentlig en idiot før han møter Julie.

Det må du utdype?

- Han går rundt og spyr ut disse pompøse ordene om seg selv som helt og om kjærligheten. I Julie møter han noe som er ekte, som er hel ved, en som

konfronterer ham, spør ham hva han egentlig mener, hva han vil. Han blir helt satt ut av det, føler han ikke kan leve uten henne.

- Julie er beintøff, men det er ingen voksne som ser det, sier Hanna-Maria.

- Julie er et lydig barn. Hun er god til å skjønne hva som lønner seg. Første gang hun bryter med noe er da hun møter Romeo. Han blir hemmeligheten. Hun møter kjærligheten og vil vekk. Det er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen i fra egen ungdom.

Shakespeare er fortsatt verdens mest spilte dramatiker. Ved siden av Hamlet er Romeo og Julie hans mest spilte stykke. Har dere spilt mye av ham tidligere?

Herbert småler plutselig. Kommer på noe han hadde helt glemt.

-Det første stykket jeg spilte i var faktisk et Shakespeare-stykke. Det har jeg faktisk ikke tenkt på før nå. Jeg spilte full kokk i Stormen da jeg gikk på Steinerskolen. Jeg tror jeg var 12 år, men var veldig god på å være full. Jeg husker at jeg syntes det var kjempegøy.

Så viser det seg at det var en tidlig Shakespeare-debut for Hanna-Maria også.

- Da jeg fikk i 8. klasse på Steinerskolen satte vi opp et utdrag fra Hamlet og jeg spilte Ofelia. Jeg husker at jeg hadde en sånn rosa linkjole, ikke ulik den jeg nå har som Julie. Vi dro faktisk til Danmark på skoletur og spilte det på Steinerskolen der. Så ja, jeg møtte også Shakespeare tidlig, men har ikke tenkt på det før nå. Jeg husker at jeg syntes det var veldig kult å få spille i Danmark.

Vi møter Herbert og Hanna-Maria i prøveperioden. Det er ennå en stund til premieren. Herbert og Hanna-Maria har ikke jobbet sammen før, men at kjemien mellom dem stemmer er det ingen tvil om forsikrer de begge og tar en high five.

-Her er det god stemning! Jeg føler meg veldig trygg på Hanna-Maria. Det er mye tekst å lære, så vi startet tidlig, i god tid før prøvene og begynte å pugge tekst sammen. Det var en god måte å bli kjent på.

-Trygghet er kjempeviktig. Man har et ønske om å gjøre den andre god, og det er vanskelig dersom en blir usikker på den andre. Men jeg er veldig trygg på Herbert. Nå gleder jeg meg til å spille på Nationaltheatret og dra ut på turné med Riksteatret. Det blir spennende!

Credits:

Riksteatret