Loading

Weids weiland Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2020-1

Welkom

WEIDS WEILAND was het thema van onze fotowedstrijd. Sommige deelnemers gingen op pad in de vroege morgen of tegen de avond om de Zuid-Hollandse weilanden te ‘vangen’. Andere richtten hun camera op hazen, weidevogels of koeien. Resultaat: heel veel mooie inzendingen, waarvan we er hier een aantal laten zien.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Theo Hamoen – zen momentje

Winnaar: Theo Hamoen

“Leuk dat mijn foto bij de drie prijswinnende foto’s zit,” vond Theo Hamoen (1952) uit Bodegraven. Hij maakte dit beeld niet ver van huis, langs de verbindingsweg tussen Bodegraven en buurtschap ‘Tempel’ (Reeuwijk).

Soms wel, soms niet

“Als (hobby)fotograaf ga ik zeer regelmatig de natuur in om landschappen of dieren te fotograferen. Ook macro-werk doe ik graag. In het gebied waar ik deze foto maakte weet ik inmiddels die plekken te vinden, die juist bij zonsopkomst of mistige omstandigheden dit soort mooie plaatjes opleveren. Ik zoek van tevoren uit wat het beste tijdstip voor een opname zal zijn en zorg dan dat ik ruim op tijd op de juiste plek bent. Soms levert het mooi beeld op, maar soms ook niet en dan probeer ik het de volgende dag gewoon weer opnieuw.”

Abe Maaijen – Wachten voor het hek

Winnaar: Abe Maaijen

Ook Abe Maaijen (1956) uit Stolwijk maakte zijn winnende foto dichtbij. “Gewoon achter mijn huis. Wel is het alweer wat jaartjes geleden dat ik deze foto nam, maar er is hier niets veranderd. Ik zou hem ook vandaag weer kunnen maken, mits de omstandigheden hetzelfde zijn. Deze mooie compositie met de nevel en de koeien was eerlijk gezegd wel een toevalstreffer.”

Semiprofessioneel

“Fotografie is een hobby van me waar ik 50 jaar geleden mee begon. Sinds acht jaar ben ik semiprofessioneel fotograaf. Ik doe panorama-werk voor Google en daarnaast reis- en natuurfotografie. Nieuwsgierig? Ik post dagelijks een bloemenfoto op mijn facebookpagina. En de reizen die ik per fiets of kano met mijn vrouw maak, die kun je op www.abefoto.nl terugzien.” Abe deelt zijn werk graag!

Rita Stouten - Grutto op een paal

Winnaar: Rita Stouten

Het was close, pas op de laatste dag veroverde Rita Stouten (1949, Leiderdorp) net genoeg stemmen op de Publieksprijs in de wacht te slepen. Verdiend natuurlijk, want het is een mooie, klassieke foto die hóórt bij het Zuid-Hollandse weiland. Het is te hopen dat we ook de komende jaren de grutto in onze weilanden blijven zien.

Poldervogel

“Mijn man en ik fietsen vaak door de polders en daar is de grutto nog volop aanwezig. Deze foto heb ik genomen halverwege de Kruiskade bij Hazerswoude-Rijndijk.”

Altijd camera mee

“Al acht jaar ben ik een enthousiaste wandelaar en natuurfotograaf. Mijn camera, een Lumix DMC-FZ200 neem ik altijd mee. Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt.”

Stemmen

Wist je dat je bij onze fotowedstrijd niet alleen foto’s kunt insturen, maar óók je stem kan uitbrengen op foto’s van anderen? Er is ook ruimte voor commentaar. Leuk, zo inspireer je elkaar.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Wilma Tempelman-Vreugdenhil
Hazen zijn fotogeniek. In het voorjaar buitelen ze over elkaar heen, ‘boksen’ ze met elkaar en zorgen ze voor interessante plaatjes. Ook als ze, zoals hier, even rust lijken te nemen.
Nick Bouwman
Nick kwam met een leuke tekst bij zijn foto: ‘Wat zei je over mijn vriendin?’
Nick Hijmensen
‘Pas op, blijf laag, een fotograaf!’ was de grappige tekst van Nick bij zijn inzending (die op twee stemmen na nét niet de Publieksprijs won...).
Gert van der Hee
Een puur Hollands plaatje, aldus Gert. Inderdaad: koeien in een weiland met een wolkenlucht erboven. Heel Holland Houdt ervan.
P. Blokland
Oók Hollands, maar dan met andere hoofrolspelers! Je kunt gewoon naar de Krimpenerwaard gaan om de sfeer van Peru op te snuiven.
Jasper de Gier
‘Na regen komt zonneschijn’ is van toepassing op deze foto die heel veel frisheid uitstraalt.
Rosita van der Linde-Stolk
Rosita stuurde voor deze fotowedstrijd meerdere landschapsfoto’s in. Hier, waar Gouderak in de verte ligt, brengt zij mooi in beeld dat onze drukke provincie toch ook nog weidsheid, rust en ruimte kent.
Rosita van der Linde-Stolk
Ook de Holle Mare werd door Rosita gefotografeerd. Voor fotograferende wandelaars of wandelende fotografen is het echt een aanrader, je kunt bijvoorbeeld onze Boerenzwaluwroute (5,5 km) lopen, dan kom je langs prachtige plekjes.
Gert van der Hee
‘Ontplofte zilverreiger’ noemt Gert zijn foto. Tja, helemaal standaard ziet deze vogel er inderdaad niet uit.
Piet Broekhof
Een keurige zomerpolder bij Noordwijk legde Piet hier met zijn camera vast. De foto straalt ‘ijver en netheid’ uit, hier wordt goed werk geleverd, met dank aan de fotograaf. Ook interessant: het rommelige spel van de wolken. Je blijft naar deze foto kijken...
Wilma Tempelman-Vreugdenhil
Weer een heel andere kijk op een polder: de bloeiende planten eisen de hoofdrol op, ze doen een dansje met de hoogspanningsmast.
Nel Giorgi
De treffende titel van haar foto is: ‘Foggy morning in the Netherlands’.
Jaap Kampfraat
Nee, dan deze Zuid-Hollandse zondag! Super helder weer, geen greintje mist of druilerigheid.
Piet Bruggeman
Wie is het onderwerp? Dat vraagt deze fotograaf aan zijn kijkers.
Ronald Buitendijk

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Met deze schitterende grutto sluiten we af. Doe je (weer) mee aan onze nieuwe fotowedstrijd? Het thema is: ROND HET HUIS. Onder lastige omstandigheden worden we vaak heel creatief! Welke natuurfoto’s maak je in je eigen tuin, op het balkon of op andere groene plekjes dicht bij of misschien zelfs ín je huis? Tot 20 juli kun je foto’s insturen. Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Eefje Arts. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Eefje Arts (online marketeer). Foto titelpagina: Dove Gat onder water gezet, van Annie Hoogendijk.