Lager hjemmekoselig julaften for tidligere rusavhengige Ingen skal gå sulten på selveste julaften, mener Tony Christoffersen, som inviterer til feiring på SAFir

Tony Christoffersen har selv gått sulten og kald i Oslos gater på julaften. Nå handler det aller mest om å glede andre på festdagen.

- Det er for ille å være alene på julaften, sier Tony, miljøarbeider på SAFIR på Grønland i Oslo. SAFIR, Kirkens Bymisjon og Røde Kors sin frivilligsentral for personer med rusbakgrunn, er et være-, gjøre- og lærested for og med personer som vil etablere seg i en tilværelse som rusfrie

Tony kjenner altfor godt til at julehøytiden kan frembringe vonde minner. Han har lagt et langt liv med rusavhengighet bak seg, men vet godt betydningen av at det finnes et sted hvor man er velkommen.

Les også: Her får Trine førjulsklippen

– Jeg har gått mange ganger sulten og kald i Oslo på julaften, minnes Tony, som lyser opp når han får fortelle om forberedelsene han nå står midt oppe i.

På julaften er han nemlig én av de frivillige som skal ta imot tidligere rusavhengige og andre frivillige som vil bidra til å skape fellesskap og trygt sted, som er så viktig på julaften. Han lover røde juleduker og vennlige ansikter, tradisjonell julemat som ribbe, medisterkaker, pølser, surkål - og riskrem til dessert.

Setter frem ekstra tallerken

Tony Christoffersen lover å sette til side et par ekstra tallerkener på julaften, for sultne mennesker.

SAFIR har sine faste frivillige som bidrar på julaften, men heldigvis er det mange arrangementer av ulike slag som trenger hjelp. Det kan også hende de får en telefon fra noen som ønsker å bidra som frivillig i jula. Ofte fordi en endret livssituasjon gjør at de ikke lenger vet hva de skal gjøre i jula. Mange gruer seg til jul, det ser de også på SAFIR.

– Vi setter alltid til side to ekstra tallerkener, sier Tony om julemiddagen.

I år er det ni gjester og tre eller fire frivillige som får plass i det koselige hjørnelokalet.

Les også: Tobarnsmoren Ellen må be om hjelp for å gi barna en god jul

Skulle det likevel vise seg å dukke opp noen sultne kjentfolk eller en ensom person, synes Tony og gjengen det er for galt å ikke by dem inn på selveste julaften.

– De ekstra tallerkenene blir nok brukt i år også, sier Tony, som har feiret julaften på SAFIR siden 2007 og er sjefen sjøl for møteplassen «Det grønne hjørnet».

Alle får julegave

De frivillige med og uten rusbakgrunn hjelper til med å pynte til jul, og skal også dele ut kjærlighet på pinne til ungene i nabolaget. I tillegg sørger SAFIR– gjengen for at alle får en julegave, som de etter «terningleken» b r stolte eiere av.

– Jula kan være sårbar , og da er det hyggelig at man feirer sammen med noen, sier Tony.

Støtt Kirkens Bymisjons juleaksjon Gled en som gruer seg til jul

Det hender det vanker noen kinobilletter til gjengen i romjula, og hyggelige mennesker kommer også innom med personlige julegaver, som hjemmestrikka luer og sokker.

På Safir hjelper man hverandre opp. Anders, Thoril, Beate og Tony er klare for jul. Foto; Anne Marie Huck

Tony forteller at julemiddagen på SAFIR slutter klokka 18.00, da begynner julaftenfeiringen på Bymisjonssenteret i Tøyenkirka, noen få gater bortenfor.

– Vi sørger for at alle skal komme seg vel hjem etter middagen, sier Tony, som ikke synes det er stas at folk må haste til en t- bane på selveste julaften.

Tekst: Anne Marie Huck / Foto: Torstein Ihle

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.