Loading

Raad in de Buurt Op bezoek bij de Buurtkeuken in Philipsdorp

Twee maal per jaar bezoeken raadsleden een Eindhovens wijk of buurt. Dit keer ging zaterdagochtend 11 november 2017 een delegatie van de gemeenteraad op bezoek in het Philipsdorp in Strijp. De initiatiefnemers van Stichting de Buurtkeuken zorgden voor een gastvrij ontvangst met koffie en heerlijke breadpudding. Uiteraard zelf gemaakt door de buurtkeuken.

De initiatiefnemers van de buurtkeuken zijn Frank, Feije, Suzanne en Joris, met de ondersteuning van Henriëtte. Zij wilden graag een plek hebben in de buurt om leuke dingen te doen, met als rode draad hun hobby: koken.

Eenzaamheid ligt hier op de loer

“Wij houden van koken en we wonen bij elkaar in de buurt”, vertelt Feije. “Zo ontstond het idee om onze hobby te koppelen aan maatschappelijk belang. Wij wilden onze omgeving hierbij betrekken.” De woondichtheid ligt in deze buurt op 1,2 mensen per huishouden, dus eenzaamheid ligt hier op de loer. “Er zijn mensen die hun maaltijd in hun eentje op moeten eten. Wat is er mooier dan dat wij hen een buurtkeukentafel kunnen bieden.”

Buurtkeuken en Koffiehuisje

Woonbedrijf is bijna klaar met de renovaties van het Philipsdorp, de laatste fase wordt op dit moment afgerond. De huizen zijn prachtig opgeknapt en de groenvoorziening begint vorm te krijgen. Het inloopkantoor van Woonbedrijf is daarom niet meer nodig en het pand kwam leeg.

“Loes Hermes van het Koffiehuisje had dit pand op het oog voor haar koffiezaak. Wij kwamen in contact met haar want een combinatie met onze buurtkeuken leek ons perfect. Lid worden van de stichting Buurtkeuken is vaak een grote stap voor mensen. Maar als je in het koffiehuisje komt voor een kop koffie is die drempel veel lager om met ons in contact te komen”, licht Suzanne toe. Het pand op de hoek van De Jonghlaan en de Frederiklaan wordt nu verbouwd en zal snel geopend worden voor publiek.

Historische route

Maar dit is nog niet alles hier in Philipsdorp. Buurtbewoners hebben samen met Woonbedrijf een historische route samengesteld die door het Philipsdorp loopt. Jorg van Waas van Woonbedrijf nam de raadsleden mee langs deze route en vertelde uitgebreid over Philips en het ontstaan van deze wijk.

Oude foto’s zijn te vinden in de buurt en vertellen het verhaal van de Philipswerknemers die hier gehuisvest werden door Philips. De route begint en eindigt bij het koffiehuisje en er zal snel een plattegrond worden gemaakt zodat iedereen deze kan bezoeken.

Dit soort historische foto's zijn te vinden door de hele buurt.

Wij danken de mensen van Stichting de Buurtkeuken en van Woonbedrijf hartelijk voor dit interessante, gastvrije maar vooral ook heerlijke bezoek!

Created By
Gemeenteraad Eindhoven
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.