Loading

Minner fra Skogn Folkehøgskole USA, film og friluftsliv

Camilla Klævold (26), New York (ex. Bergen)

Når var du elev på SkoFo og hvilken linje gikk du på?

- Jeg var elev på SkoFo året 2010/2011 og jeg gikk på linjefaget USA – film, foto og friluftsliv.

Hvem var din linjelærer og hvordan vil du beskrive ham/henne?

- Svein Hamland.

Hvorfor valgte du å gå et år på folkehøgskole?

- Jeg slet med spiseforstyrrelser og depresjon på videregående, så jeg trengte et avbrekk og å komme meg på beina igjen før studier. Visste heller ikke hva jeg hadde lyst til å studere. Jeg trengte rett og slett litt tid til å finne meg selv igjen.

Hva var årsaken til at du valgte akkurat SkoFo?

- Ettersom jeg alltid har hatt en merkelig fasinasjon av USA, stor interesse for film, og alltid likt meg ute i naturen var valget av folkehøgskole ganske enkelt. Skofos USA-linje dekket alle interessene mine og virket midt i blinken for meg. USA-turen var nok gjerne det største trekkplasteret.

Hvilke forventninger hadde du til skolen og skoleåret?

- Hadde gjerne ikke så alt for store forventninger, men jeg så fram til å møte nye mennesker og forhåpentligvis finne ”meg sjæl” igjen, slappe av og dyrke interessene mine.

Hva fikk du personlig ut av året som elev på Skofo?

- Gode minner og venner for livet. En erfaring rikere, og en erfaring jeg aldri ville vært for uten. Man lærer å kjenne seg selv, og andre mennesker på en helt annen måte. Jeg mener alle hadde hatt godt av ett år på folkehøyskole.

Er det noen spesielle opplevelser du husker ekstra godt?

- USA-turen var definitivt et stort høydepunkt, men bare småting i hverdagen skapte også gode minner. Kalde gåturer til bunnpris, strikking om kveldene, filmkvelder i ”bosso” (kinorom på skolen), Jørns smertefulle bakkeløp, for å nevne noe. Før jul dro guttene på avdelingen til skogs å skøyt ned et juletre også. Vi lagde Skofo til et ”home away from home” og delte mange gode minner, for mange til å nevne alle.

USA-turen var høydepunktet i skoleåret for Camilla. Nå bor hun i New York.

Hadde året på folkehøgskole noen påvirkning på utdanning eller yrkesvalg senere i livet?

- På ett sett hadde det gjerne det. Jeg fikk dyrket interessene mine og finne ut at dette var noe jeg gjerne kunne tenke meg å fortsette med. På videregående var planen å bli ingeniør, men etter jeg ble syk fant jeg ut at jeg ville følge interessene mine i stedet, så Skofo ble vel på en måte et ”prøveløp” for å se om det var noe jeg kunne tenke meg å fortsette med.

Har folkehøgskolelivet endret deg som person på noen måte?

- Liker å tro jeg har blitt mer aksepterende og respektfull for andre mennesker. Vi er alle forskjellig, og på folkehøgskole treffer man og skaper nære vennskap med mennesker man gjerne ikke hadde truffet til vanlig. Du pusher gjerne dine egen grenser, og lærer nye ting om deg selv og som person. Jeg har gjerne alltid likt og ”fikse” alt selv, noe jeg fremdeles gjør, men jeg lærte også at det går an å lene seg litt på andre og få støtte.

Har du noen form for kontakt med medelever eller lærere fra SkoFo?

- Ja, har god kontakt med et par stykker, så er det andre man treffer i ny og ned. Av lærerne, så blir det vel mest i form av sosiale medier, men vi hadde ”reunion” for ikke så lenge siden, og det var veldig god stemning.

Vil du råde andre ungdommer til å gå et år på folkehøgskole og evt. hvorfor?

- Ja! Jeg mener alle hadde hatt godt av et år på folkehøgskole. Man vokser som person og blir kjent med seg selv og andre på en helt annen måte. Skaper nære relasjoner og venner for livet. Hva er vitsen med å ”skynde” seg med å bli ferdig utdannet og få et diplom, om man ikke er ”utdannet” som person. Jeg mener alle kunne lært en ting eller to om seg selv ved å gå på folkehøgskole.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.