Bli med rundt bordene på Møtestedet! takket være våre givere kan vi Gjennom hele året inviterer gjester fra rus- og gatemiljøene til middag.

Kaffepause med gutta, en masterchef som serverer mat til gjestene, livserfaring som de fleste hadde ønsket seg foruten og kø utenfor døra ved lunsjtid. Vi tok pulsen på kafeen i Skippergata.

Jeg må gi deg en god klem jeg. Nå var det altså så deilig med noe varmt å spise, sier en svært fornøyd gjest som har sittet ved vindusbordet i stillhet en stund. Asjetten med lammeboller og deilig krydret tomatsaus er møysommelig fortært, kun rester av eple- og fenikkelsalat og båtpoteter ligger igjen når takknemligheten vises i klemmer og godord.

PAUSE FRA GATA OG KULDA

– Dette livet tar mye av deg. Det krever mye. Men nå var det godt å sitte inni varmen og hvile føttene, sier Isabella, som akkurat har fått servert dagens middag. Hun har vært ute og gått i kulda i timevis for å selge erlikoslo-magasiner sammen med kjæresten Daniel. Hun er innom Møtestedet minst en gang om dagen.

– De lager så god mat her. Vi pleier å spise og hvile oss litt i sofaen etterpå. Jeg blir veldig fort sliten, og da er det fint å komme hit for en pause, sier hun, mens hun ramser opp godsakene bak disken med varmmat, smørbrød, suppe, vaffel, saft, kaffe og annen varm drikke.

Les også: Elisabeth mistet sønnen Adrian (20) til rusen

I VARMEN OVER GRYTA

Maten blir ikke til av seg selv, så vi forflytter oss noen meter innover i lokalet et par timer tidligere. Her holder damene på kjøkkenet til. Denne onsdagen står bestemor, kokebokforfatter og tidligere husstellærer Aase Strømstad (85) sammen med finalist i høstens Masterchef på TV3, Birgitte Horn Gull (59), på for fullt over gryta.

Gjestene på Møtestedet nyter godt av talentene til de to frivillige kokkene Birgitte og Aase.

– Vi lager alltid mat som vi selv ville spist og servert gjester på middag hjemme, sier Birgitte, som er opptatt av å putte mest mulig næringsrike grønnsaker inn i dagens velduftende saus.

Les også: Aase (85) skal sikre gjestene ekte julemat på lille julaften

Hun rører i gryta mens hun snakker om kvalitet på råvarer og i presentasjonen. Selv om maten står i fokus på jobb, forteller Birgitte og Aase om sterke møter med gjestene. For noen handler det meste av dagen om å få penger til eget rusbruk.

– Mye er uvisst i livet, og alt går ikke som planlagt i en verden hvor rus er tilgjengelig overalt. Plutselig er du ute og sklir, det har vært en sterk erfaring, sier Birgitte.

– Møtestedet er et pustehull for mange av gjestene, sier Aase, mens hun ferdigstiller sin cappuccino-mousse som dagens dessert til gjestene.

ALTERNATIV TIL PUBEN

Her er noen som sitter stille for seg selv, noen leser avisa og diskuterer fotballresultater, andre prater om dagens utfordringer, eller bare koser seg med maten. Alt etter dagsform og behov. I underkant av 40 prosent av gjestene er fattige tilreisende. Rundt 60 prosent er bofaste i Oslo.

– Hverdagen går i å overleve, sier Egil, som nettopp har kommet inn døra og satt seg ved et bord med kaffekoppen foran seg.

Egil er stamgjest og stolt over at han har vært nykter i to år nå, selv om hverdagen fortsatt er vanskelig.

– Jeg dropper middagen i dag, men må ha meg en kaffe og snakke litt med gutta. Det siste er det viktigste, sier han.

Les også: Norges første hjemløshologram gjorde en «usynlig» synlig

Han ser ut som den gode bestefaren som du kan fortelle hemmeligheter til eller bare sitte sammen med i stillhet i timevis. Samtidig forteller Egil om et hardt liv og stolthet over at han har vært nykter i to år nå. Han er som mange av gjestene rundt bordene blitt en stamgjest.

– Dette er viktig for folk som oss, og med «folk som oss» mener jeg rusavhengige, sier han.

Han vil mye heller komme hit enn til en pub, da alkoholservering «ikke er det beste å være i nærheten av når man har et rusproblem». Egil har et mål om å holde seg nykter og forteller at han ikke er redd for å klare det.

– Jeg har brukt alt, alle stoffer som gikk an å få. Men nå har jeg klart å ta imot hjelp og er i rusbehandling.

Etter kaffepausen skal han spasere en tur ut for å se på utviklingen ved Sørenga og bygging av Munch-museet og det nye biblioteket, for som han sier:

– Jeg liker alt som er pent å se på, jeg.

BRUKER DAGSLØNNA I KAFEEN

Samtidig setter Arild seg ned ved bordet. Etter flere timer hardt arbeide med søppelplukking etter gårsdagens fotballkamp på Ullevål stadion, har han nå fått dagslønnen sin. Første del av lønna brukes når Birgitte setter maten på bordet.

– Det lukter godt, sier Arild. Han er velkledd, og forteller om tidligere år med jobb innen markedsføring, men også om en ufullendt kokkekarriere, før livet ikke ble helt som planlagt.

Arild har blant annet jobbet innen markedsføring, før livet ikke ble helt som planlagt.

– Jeg passer alltid på å få i meg nok mat i løpet av en dag, men jeg kjenner mange som bare spiser ett måltid om dagen, sier Arild.

PS: Med din støtte kan Kirkens Bymisjon tilby varm mat og gode fellesskap til enda flere. Hvis du vil være med oss gjennom hele året, kan du sende sms MIDDAG til 2490, så gir du én middag i måneden (40,-), som automatisk trekkes fra din telefonregning. Du kan når som helst stoppe.

Tekst og foto: Anne Marie Huck

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.