Loading

Elise Caluwaerts Het Oostende van...

We presenteren je graag het eerste ‘Oostende van’-interview afgenomen in volle coronatijd. Daarvoor belden we met sopraan en Oostende-fan Elise Caluwaerts. Net voor de lockdown genoot ze nog van een koffie in Hotel du Parc. Ze hoopt om dat snel opnieuw te kunnen doen, maar nog meer hoopt ze dat Oostende ook na de coronacrisis haar eigen specifieke sfeer blijft behouden. Het zal wel zijn!

Wat roept Oostende bij jou op?

Een gekke mix van uiteenlopende dingen. Oostende is natuurlijk zee en zicht op zee. Maar ook een hele rijke geschiedenis van reizigers, kunstenaars en schrijvers die de onweerstaanbare aantrekkingskracht van Oostende ervaarden en beantwoordden. Oostende staat ook voor een losbandig uitgaansleven en voor het eigenzinnige karakter van haar inwoners: ook een mix, maar van koppigheid en geestigheid. Een eigen gedacht!

Wat is je oudste herinnering aan Oostende?

Ik heb Oostende leren kennen en waarderen dankzij kunstprojecten en dan noem ik vooral Theater aan Zee. TAZ brengt je naar unieke en ongekende plekken in Oostende voor fantastische ervaringen en voorstellingen. Het is een heel sfeervol festival dat de ziel van de stad vat. Voor een dansfestival hebben we ooit improvisaties dans gebracht aan de groene kant van Oostende. Tussen stad en polder. Het is een aspect van Oostende dat mensen heel wat minder goed kennen. Maar wel inspirerend.

Welke Oostendenaars inspireren je, roepen je bewondering op, verrassen of verbazen je?

Ik houd heel erg van het werk van Leon Spilliaert. En ik bewonder de visie en bevlogenheid van Mark Vanmoerkerke. Niet alleen als ondernemer, maar ook als kunstverzamelaar en kunstliefhebber. Hij maakte het mee mogelijk om een mooie en sfeervolle concertenreeks te organiseren in het Thermae Palace Hotel. Ook in hem zie ik dat typisch Oostendse eigen gedacht.

Je favoriete plekje in Oostende?

Het Thermae Palace Hotel omwille van zijn grandeur. Wat een prachtige en unieke plek die je doet dromen. En het Hotel du Parc. Net voor de lockdown was ik er nog voor een koffie.

Je favoriet Oostends woord of uitdrukking?

Gernoazen. Een fascinerend woord.

Wat wens je Oostende toe?

Ik hoop dat Oostende Oostende kan blijven. Dat de leuke, eigen sfeer ook na de coronacrisis behouden blijft en dat er weer en misschien nog meer ruimte komt voor fantastische kunstprojecten. Zij bepalen immers de aantrekkelijkheid van de stad. Mag ik hier pleiten voor kunstenaarsresidenties! Oostende inspireert kunstenaars, maar kunstenaars kunnen ook de stad inspireren. Die wisselwerking kan je versterken door als Stad een kunstenaarsresidentie aan te bieden. En dan krijg je schilderijen, beelden, romans of dichtbundels die echt van Oostende zijn. Zo ontwikkel je een stempel.

Oostende wil zich profileren als ideale citytrip. Waaraan ontbreekt het de Stad?

Aan nog meer echte coole koffieplekjes. Een hippe koffiebar op de zeedijk, met echt goedgebrande koffie, zou dat geen goed idee zijn? En aan nog meer goede restaurantjes waar je eerlijk en lekker kunt eten zonder je blauw te betalen.

Wat is je belangrijkste zintuig in Oostende?

Mijn neus. De zeelucht snuif je op. De geur van de zee is uniek.

Wat is je favoriete activiteit in Oostende?

Zijn. Gewoon zijn. Ontbijten, een lekkere koffie, een wandeling, naar de zee kijken…

Veel mensen noemen Oostende de Koningin der Badsteden. De Stad noemt zichzelf de Stad aan Zee. Wat is jouw ideale baseline voor Oostende?

Men praat over Brugge, die schone. Zet daar maar Oostende, de coole naast. Cool in de betekenis van stoer op een positieve manier. Een charmante mix van zeg maar ruig en verfijnd.

Als je vanuit Oostende weer naar huis gaat, wat neem je dan mee?

Schelpjes.

Waarom keer je graag terug naar Oostende?

Omdat ik van de stad houd. Uit liefde dus. Ook al zie je dan dingen waaraan je je ergert, maar die maken deel uit van de charme. Dat is liefde!

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (mei 2020)

Foto’s: Elise Caluwaerts, Lalo Gonzalez

Meer interessant leesvoer op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate