Loading

Tussen licht & donker Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2019-4

Welkom

TUSSEN LICHT & DONKER was het thema van onze fotowedstrijd. Veel liefhebbers gingen met hun camera op zoek naar het allereerste ochtendlicht, of juist naar dat ‘gouden uurtje’ aan het eind van de dag. Het leverde spannende, bijzondere en mooie foto’s op. We laten hier de winnaars plus enkele andere inzendingen zien.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Cynthia van Zwieten – Zonneharpen Mildenburg

Winnaar: Cynthia van Zwieten

Cynthia van Zwieten (1976) uit Oostvoorne komt graag op het landgoed Mildenburg. “Ik heb deze foto met de zonneharpen in het Mildenburgbos gemaakt op 10 november 2019. Mildenburg is praktisch mijn achtertuin! Ik ben er dan ook vaak te vinden met mijn camera, het is er schitterend. Als hobbyfotograaf kan ik me daar goed uitleven.”

Op de buik

“Mijn interesse gaat vooral uit naar natuur- en landschapsfotografie. Dus mocht je een keer iemand op haar buik voor een paddenstoel zien liggen, dan zou ik dat best eens kunnen zijn!”

Geen toeval

“Deze foto is geen toevalstreffer. Ik had het plaatje al een tijdje in mijn hoofd. Dan verdiep ik me in de weersomstandigheden, de plek en waar de zon staat. Op die manier kan ik gedeeltelijk voorspellen wat er gaat gebeuren. Natuurlijk werkt dat niet altijd; ik had wel even dit geluksmomentje met de zonnestralen nodig. Wil je meer foto’s van mij zien, kijk een op Instagram: life_captured_by_cynthia.”

Piet Broekhof – Damherten bij zonsopkomst

Winnaar: Piet Broekhof

Piet Broekhof (1939) uit Noordwijk is geen onbekende bij onze fotowedstrijd. Hij stuurt regelmatig in, vaak mooie beelden uit het duingebied. Piet staat bij het Zuid-Hollands Landschap bovendien bekend als een kenner (en liefhebber) van landgoed Nieuw-Leeuwenhorst. In het tijdschrift dat zojuist is uitgekomen staan ook weer foto’s van hem. Zie de reportage over het nieuwe speelbos in Nieuw Leeuwenhorst. Bedankt, Piet!

Gezond

“Mijn gezondheid is gelukkig nog heel goed, ik wandel dan ook vaak meerdere uren in de natuur. Behalve in Nieuw Leeuwenhorst, waar ik als kind al kwam om beukennootjes te zoeken, vind je mij ook regelmatig in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD).”

Zonsopkomst

“Deze foto maakte ik in oktober 2018 in de AWD tijdens de bronst van de damherten. Ik was er al voor zonsopkomst, daardoor kon ik bij opkomende zon de herten in tegenlicht fotograferen. Mijn geduld werd beloond met deze plaat.”

John Elbers - Husky's on a cold morning

Winnaar: John Elbers

John Elbers uit Grave was trots op deze foto van zijn husky’s. Het invallende zonlicht zorgt voor een bijzondere sfeer. Waar zijn de sledehonden? Ergens in Lapland, op de Veluwe of ‘gewoon’ in een van de Zuid-Hollandse bossen? Hoe dan ook, John kreeg voor dit sfeerbeeld de meeste stemmen van het publiek.

Stemmen

Wist je dat je bij onze fotowedstrijd niet alleen foto’s kunt insturen, maar óók je stem kan uitbrengen op foto’s van anderen? Er is ook ruimte voor commentaar. Leuk, zo inspireer je elkaar.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Martijn Verhaegen
Nóg een husky-foto. “Je ziet hier mijn sledehondenteam, bestaand uit acht raszuivere Siberian husky’s,” aldus de fotograaf. “Ik denk dat de kracht van de foto erin zit dat deze is genomen van achter de honden met het zonnetje in hun ogen.”
Jan-Willem v.d. Hoeven
‘Reflections’ noemt Jan-Willem deze opname bij Zuidbuurt, Vlaardingen. Je kunt eindeloos naar zo’n foto kijken en er heerlijk bij wegdromen. Wat is boven, wat is onder, wat is links of rechts... Een foto om filosofisch van te worden.
Julius Verzaal
De avond valt bij Aarlanderveen. Op het juiste moment en op de juiste manier gebruikt Julius zijn camera. Iets later en de foto was te donker, iets eerder en de foto was te licht geweest.
Hanne Vosselman
Wat een dreiging en wat een dramatische strijd tussen licht en donker! De fotograaf legde de zonsondergang boven Noord Aa, Zoetermeer schitterend vast.
Petra de Vries
Volgens Petra ligt het mooiste strand bij Ouddorp. Dat zullen wij niet ontkennen, zeker niet als je er zo’n schitterende foto van maakt!
Marianne van der Kooij
In Ommoord gaat de zon weer heel anders onder dan boven zee bij Ouddorp. Onze conclusie na deze fotowedstrijd: de zon gaat nergens zo mooi onder als waar-dan-ook-in-Zuid-Holland.
W. de Ruijter
Bij deze opname denk je heel even aan een schilderij van Rembrandt. Spelend met licht en donker krijg je de mooiste beelden.
Jolanda van der Veek de Winter
In het schemergebied tussen licht en donker wist Jolanda prachtige kleuren te vinden. Je moet het maar zien.
Marina van Leeuwen
‘En toch is er licht...’ schrijft Marina bij dit beeld. En als dat licht ingetogen, niet te overdadig is, dan krijg je zo’n sfeervolle opname als deze.
Anton van Elswijk
In de ochtend was Anton met zijn camera in Ockenburgh. Achterin, tussen de bomen door... daar is het licht.

Landgoed Ockenburgh is alle seizoen een fotogeniek gebied, ga er eens kijken en vergeet je camera niet. Klik hier voor alle info.

Desiree van Veen
Ochtend in de Wolvenpolder bij Spijkenisse; de fotograaf zorgt hier – geholpen door de lage mist - voor een mooi wazig, tijdloos beeld.
Saskia Maijer
Zonsopkomst in het Oudeland van Strijen in de Hoeksche Waard. Op deze foto laat Saskia zien hoe mooi dit gebied is én hoe goed zij het ’s morgens vroeg in beeld weet te brengen.
Jolanda van Haeften
Ook de Berkenwoudse Driehoek (tussen Ouderkerk aan de IJssel en Berkenwoude) is een mooi stukje van onze provincie. Het is een van de vele gebieden die het Zuid-Hollands Landschap zo inricht, dat de weidevogels er alle kansen krijgen.

Klik hier voor meer info over de Berkenwoudse Driehoek.

Nicolette Eekhof

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Zonsopkomst Krimpenerwaard – met deze foto kijkt Nicolette Eekhof vooruit naar onze volgende fotowedstrijd. WIJDS WEILAND is dan het thema. Welke weidevogels leg jij vast? Of focus je op koeien, boerderijen of een weiland vol bloemen? Voel het voorjaar en trek eropuit! Tot 13 april kun je foto’s insturen. Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Polderlicht bij Schoonhoven, van Gyula Schopenhouer.