Muumit tove jansson

Aluksi...

Muumit ovat Tove Janssonin luomia satuhahmoja, jotka asustelevat Muumilaaksossa. Siellä asustaa myös muita satuhahmolajeja kuten hemuleita, niiskuja, homssuja ja mymmeleitä.

Historia

Muumien luoja Tove Jansson (s. 1914 k. 2001) oli suomenruotsalainen naiskirjailija ja -taiteilija. Muumit syntyivät veljelleen suuttuneen Toven kynästä huussin seinään. Tästä lähti idea kirjoihin, joista ensimmäinen (Muumit ja suuri tuhotulva) ilmestyi 1945, mutta suomennettiin vasta 1991. Aluksi Muumit käsitettiin pelottavina demonisina olentoina, mutta käsitys hahmoista ja myös niiden ''lookista'' pehmeni demoni-muumeista möllykkä-Muumeihin.

Boheemien, suvaitsevaisten ja humorististen muumien kautta Jansson on luontevasti käsitellyt myös vaikeita aiheita, kuten yksinäisyyttä, riittämättömyyttä ja kuolemaa. Muumikirjojen filosofia on antanut paljon myös aikuisille lukijoille, ja Jansson olikin koko tuotannossaan taitava lasten ja aikuisten roolien kuvaaja.

Miljöö

Muumilaakso on menevä mesta, jossa vierailee paljon väkeä. Laaksossa on menoa ja meininkiä. Paitsi talvella, koska silloin melkein kaikki ovat mussuttaneet neulasia ja menneet horrokseen. Muumilaakson maisemaa hallitsee Yksinäiset vuoret, meri ja satumainen luonto. Tietenkin kaakelimainen Muumitalo on Muumilaakson tärkein rakennus, sillä siellä asustavat itse muumit. Muita tärkeitä rakennuksia ovat Muumien uimahuone, Nipsun talo, poliisiasema, Hemulin talo ja Noidan talo.

Muumitalo on ikoninen, sininen, aina auki oleva tönö, jonka on rakentanut omin pikku kätösin Muumipappa. Muumit ovat aikoinaan asuneet kaakeliuunin takana, josta myös Muumitalo on saanut vaikutteita. Muumitalossa on mm. hehkeä salonki, kylpyhuone ja keittiö, jossa valmistuu Muumimamman herkulliset hillot. Yläkerrassa natisevien portaiden päässä sijaitsee Muumipapan ja Muumimamman huone sekä Muumipeikon huone sekä muita vierashuoneita. Muumitalo vetää paljon väkeä läheltä ja kaukaa.

Hahmot

Tarina pyörii enimmäkseen Muumipeikon ja hänen perheensä ympärillä. Perheeseen kuuluu uteliaan Muumipeikon lisäksi pontikkaa keittelevä Muumipappa ja toimelias Muumimamma. Muumit ovat valkoisia möllyköitä, jotka muistuttavat erehdyttävästi virtahepoja, mutta kulkevat kahdella jalalla. He ovat luonnonlapsia, jotka juoksentelevat ilkosillaan, paitsi uimaan mennessään, jolloin he pukevat uima-asut. Kukaan ei tiedä miksi.

Kuten jo aikaisemmin mainittu Muumit eivät ole ainoita Laakson asukkaita. Siellä pitää majaansa mm. pieni tuittupää Pikkumyy ja tämän sisarkatras, rahanahne Nipsu, filosofinen kulkuri Nuuskamuikkunen, keksijä Niisku ja tämän miehiä vilkuileva pikkusisko Niiskuneiti, ristiinpukeutuja Hemuli, itserakas Haisuli, näkymättömien ystäviensä kanssa asuva Tuutikki, sienen jalkaa muistuttavat hattivatit ja läheisyydenhaluinen, mutta jäädyttävä Mörkö.

Muumituotteet

Muumisuosio on vuosien saatossa noussut aivan uusiin sfääreihin. Yksi hittituotteista on muumimukit. Niitä myydään tavarataloissa ja myös nettikirpputoreilla ja vaihtoringeissä käydään kiihkeää taistoa näistä. Muumimukien tuottaja on Arabia. Mitä vanhempi ja harvinaisempi muki on sitä kalliimpi se on. Muumimukit maksavat 20 eurosta jopa 5000€.

Toinen rakastettu tuote on Finlaysonin luomat lakanat ja pyyhkeet, joissa seikkailee Muumit. Finlaysonilla on myös muita taianomaisia, Suomi aiheisia lakanoita ja muita tekstiileitä. Luksuksellisen pehmeitä pyyhkeitä (20€-30€) ja lakanoita (30€-60€) myydään tavarataloissa. Muumituotteet suunnitellaan Tove Janssonin alkuperäisten piirrustusten pohjalta.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.