Loading

God Jul og Godt Nytt År En hilsen fra Tenk Træna

Kjære alle,

2020 har vært et minst sagt annerledes år, et år vi helt sikkert mest vil forbinde med pandemi, restriksjoner, omstilling og tålmodighet. For å hjelpe hukommelsen av hva 2020 også inneholdt så kommer her en liten oppsummering av ting som skjedd! For på tross av koronapandemi, stor usikkerhet og helt spesielle omstendigheter har det likevel vært en hel del positiv utvikling i vårt øysamfunn langt til havs! Stor takk til alle dere som på ulike måter jobber for utviklingen i Træna og til dere som heier på, støtter opp og gjør samfunnet her livskraftig, kreativ og mangfoldig!

Med håp om nye friske tak i 2021 ønsker vi God Jul og Godt Nytt År til dere alle!

Hjørnesteinsbedriften Pelagia har investert mer enn 50 millioner i utbygging på Træna

Pelagia AS satser på anlegget på Træna og har takket vare godt lederskap klaret av en utbygging midt i koronapandemien. En investering av denne størrelse er et utrolig viktig signal for næringsvirksomheten her langt til havs! Vi gratulerer Pelagia med storstilt satsing som kommer hele Trænasamfunnet til gode. Fler jobb, mer aktivitet og økt verdiskaping = viktig samfunnsbygging!

Modolv Sjøset Fisk AS og Arctic Fish Export har blitt til Træna Seafood AS

Hjørnesteinsbedriften Modolv Sjøset Fisk har fusjonert med Arctic Fish Export og fått navnet Træna Seafood AS. Her ser vi et selskap som gjør en helhetssatsing med nye nøkkelpersoner i ledelse, samlokalisering av kontorer og videre satsinger på nye produksjonslinjer. I 2021 blir det enda mer som skjer med denne bedriften, så følg gjerne med på Træna Seafood sin Facebook og Instagram @trena_seafood

Træna Fisker AS utvider

Træna Fisker AS har i året som gått gjennomført en emisjon og økt aksjekapitalen. Veldig positivt at aktører fra Lurøy og Rødøy nå også inngår i selskapet og det muliggjør fler investeringer i unge fiskere som vil etablere seg i regionen!

Sander Elias Norø (21) satset på egen båt og har investert i brygge

Den seneste fiskeren som Træna Fisker AS hjulpet i gang er Sander Elias Norø, som kjøpt seg sjark og brygge og er godt i gang med eget kystfiske. Utrolig flott å se at ungdom flytter heim til Træna og satser på viktig næring her! Vi tror og håper at det også er til inspirasjon for fler :)

Les gjerne sakene om Sander feks her RanaBlad og her NRK.

Træna Arctic Fishing satser videre på Selvær

Det satses og bygges på Selvær! Nyeste trinnet i utbyggingen på fiskebryggen til Yngve Myhre og Ole Kristian Johannessen sto klart tidligere i år og nå er planene for neste utbygging godt i gang. I 2021 blir det dermed åpning av bygg 3 og i tillegg blir det liten badstue/spa-avdeling :) Flott med pågangsmot i reiselivsnæringen i en minst sagt utfordrende tid.

Vi gratulerer også Træna Arctic Fishing som fått støtte fra Innovasjon Norge til sin videre satsing!

Træna 365 - byggetrinn 1 er i gang!

Træna 365 er navnet på prosjektet der vi jobber med utbyggingsområde for museum, hotell, kultur- og næringslokaler på Nordhusøy. I 2020 har det skjedd mye med satsingen. En ny arealplan ble vedtatt i januar, reguleringsplanen for Nordhusøy ble klar i juni og tomtekjøp, fradeling og detaljplanlegging for trinn 1 har skjedd. Trygve Sunde Kolderup som blitt engasjert på Træna gjennom et tidligere prosjekt har investert i tre overnattingsenheter gjennom selskapet House by the Sea AS og kommunen har kjøpt to enheter. Nå på høsten har grunnarbeidet for utbygging av disse 5 første enhetene kommet i gang. Man kan følge arbeidet på byggebloggen www.traena365.wordpress.com og på plass :) Første trinnet ventes ferdig i løpet av sommeren 2021.

Vi har også fått støtte fra Riksantikvaren for arbeid med kulturarv og verdiskaping i forbindelse med Træna 365. Og så har vi startet Utviklingsselskap Træna 365 AS som er stiftet av private utbyggeren House By The Sea AS, Træna Kommune og grunneier Geir Sjøset.

Vi gleder oss til videre jobb med Træna 365 og ser positivt på alle som satser!

Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter
Modulene ligger nå på lagring i Træna i vente om å bli satt opp. Her ses Ketil og Bent Are som hjulpet med lastingen.

Gaia Salmon jobber videre med investeringsplaner for landbasert oppdrett

Og samtidig med satsingen på investeringene fra Gaia Salmon har Nordland Fylkeskommune innvilget seks millioner kroner til utbygging av infrastruktur i Galtneset industriområde der anlegget skal være. I 2021 jobbes det videre for å realisere planene. Om alt går etter planen kan dette være med på å skape 20+ nye arbeidstilfeller. Vi håper på vind i seilene i 2021!

Prøv en øy - Families in Residence

Helt på tampen av året får vi får første «testfamilie» som kommer innen prosjekt Prøv en øy. Det er en utvidelse av Artist og Business in Residence og har som formål å lokke familier til øysamfunnet vårt. Liknende tiltak har også selværsamfunnet tatt initiativ til og der kommer nye innbyggere på nyåret!

Vi gleder oss til å hilse velkommen til Stian, Iris og Aksel som ankommer Træna i romjula. Les intervju med dem her.

AIR Træna 2020

Et uvanlig Artist in Residence-år ble det. Men det ble bra! Floortje Zonneveld har vært øyas AIR-gjest gjennom store deler av året. Hun har jobbet med barn og unge på øya i samarbeid med festivalen, skolen og museum og har vært en kjemperessurs. Vi håper Floortje kommer tilbake til Træna igjen! Og så håper vi samtidig at 2021 skal innebære at vi kan ta imot fler av alle de AIR-prosjekt som venter på å kunne reise inn til Norge og bli gjennomført på Træna. i 2021 vil vi prioritere prosjekter som står på ventelisten fra 2020.

Floortje Zonneveld Foto: Marthe Thu

Se gjerne arbeidet Floortje lagde sammen med barna tidlig på året: www.tenktraena.no/lydvandring

Foto fra skreimiddagen på MF Husøy som er en klassiker i vinterfestivalen Ta Træna med Storm. Foto: Kathrine Sørgård

Vinterfestivalen Ta Træna med Storm hadde 5-års jubileum!

En suksess tidlig på året var vinterfestivalen Ta Træna med Storm. Det var publikumsrekord og det var skikkelig god stemning. Så takknemmlige for alle flotte samarbeidspartnere fra Helgeland som gjorde festivalen til en minnerik helg! Vi tror og håper på at det lar seg gjøre med en mindre vinterfestival i 2021. Trænafestivalen har regien for den, og mer info kommer på nyåret!

Workation

Rett før koronaen brøt ut i Norge hadde vi en ukes workation på Træna. Det var et nytt tiltak som ble veldig populært. Det gikk ut på å invitere folk til en vinteruke i Træna der de kunne ta med seg jobben til øya, møte andre som hadde bortekontor og inspireres av litt av det vi har her. Det ble stor suksess og det siste sosiale som skjedde før nedstengningen av samfunnet i mars. Men vi satser på å gjøre fler workations - forhåpentlig allerede i februar i 2021. Visit Norway plukket også opp trenden og lagde en flott sak om hvordan Træna er noen av dem som går foran!

Følg med på nye workations her: www.tenktraena.no/workation

Foto: Morten Tøgersen

Oppussing av Træna Fyr

I høst har første delen av oppussingen av Træna fyr blitt gjennomført på oppdrag av Kystverket. Vi gleder oss skikkelig til at dette viktige kulturminne kan bli satt i stand, og at det etterhvert blir tilgjengelig og åpent for publikum. En viktig og fin plass med en lang historia som ikke skal gå tapt!

Foto: Floortje Zonneveld

Dette var noe av alt som skjedd i annerledesåret 2020! Igjen tusen takk til alle som jobber for utvikling og satsing på øysamfunnet Træna!

Utviklingsprosjektet Tenk Træna er en del av Træna Kommunes satsing på bred samfunnsutvikling. Prosjektet har støtte fra Nordland Fylkeskommune.

Kontakt: moa.bjornson@trana.kommune.no / tel: 47478016 / @tenktraena

Created By
Moa Björnson
Appreciate

Credits:

Arvids Baranovs, Kathrine Sørgård, Moa Björnson