Loading

Ett hållbart hus i krisens Aten Shedia Home

Gatutidningen Shedia i Grekland har vuxit till ett helt koncept med 25 anställda. Under namnet Shedia Home bygger paret Chris Alefantis och Katrin Kretschmer ett hållbart hem i hjärtat av Aten. Här ska allt återvinnas. Även ekonomin.

Text: Malin Clausson Foto: Lisa Thanner

Shedia betyder »flotte« och ­håller, precis som namnet antyder, människor flytande. I Grekland erbjuder Shedia, liksom Faktum i Sverige, hemlösa och arbets­lösa ett jobb som tidningsförsäljare. En möjlighet att ­skapa sig en bättre tillvaro. Men ­berättelsen om den grekiska ­»flotten« är större än så.

Och den börjar i Melbourne, Australien.

Där träffas Chris Alefantis och Katrin Kretschmer under fotbolls-VM för hemlösa 2008. Katrin från Kiel är där med ett tyskt lag. Chris från Aten med sitt grekiska gäng. Två själar, en tanke. Det ska snart visa sig.

Möjligheterna att göra gott i världen är oändliga, men Grekland drar vinstlotten. Här slår sig paret ner och i Aten börjar de målmedvetet arbeta med sitt koncept för en hållbar framtid. 2013 sjösätter de gatutidningen Shedia. Efter bara två år har tidningen gett fast arbete till sju anställda, och ­arbetstillfällen åt 178 försäljare. 34 personer har ­kommit ur sin hemlöshet och 70 tagit sig tillbaka till den ordinarie arbetsmarknaden. Tre av fyra försäljare vittnar i en kartläggning om att Shedia i hög grad haft betydelse för deras sociala utveckling, psykiska hälsa och fått dem att tänka mer positivt på framtiden.

– Men vi såg redan tidigt att vi inte kan ha hur många försäljare som helst, för då slår de undan ­benen på varandra, säger Chris Alefantis.

Shedia är i dag det fjärde mest sålda magasinet i Grekland, strax efter Elle, större än Cosmopolitan.

– Ska vi kunna skapa hållbar sysselsättning för fler människor måste vi utveckla nya idéer, säger tidningens grundare.

Med gatutidningens goda varumärke, utan stöd – eller inblandning – från grekiska staten, bygger Chris Alefantis och Katrin Kretschmer ut sin flotte.

Hösten 2018 lanserar de ShediArt – konsthantverk tillverkat av osålda exemplar av tidningen. Det kallas upcycling. Det finns inget ord för det på svenska, men det innebär mer än att återvinna. Det betyder att du skapar nya produkter av material som aldrig har kasserats. Bara blivit över.

– För miljöns skull ville vi hitta något bättre än recycling, förklarar Katrin som utvecklat ShediArt. Av de osålda tidningarna, sedan flera år staplade i högar på den trånga redaktionen, görs nu smycken, lampskärmar, glasunderlägg, ja allt du kan tänkas skapa av tidningspapper med fyrfärgstryck.

I hantverkstaden processas returerna till pappers­massa som omformas och därefter torkas i den heta solen på taket till fler­våningshuset där de numera huserar. Mitt i Atens trendigaste kvarter, i Monastiraki.

– Här kan ingen passera utan att se oss, säger Chris Alefantis, och lämnar taket för att gå ner till trottoaren där han håller ­stegen för en hantverkare som äntligen ska skruva fast skylten till Shedia Home.

Nu är även bottenvåningen klar. Sedan 27 maj 2019, efter sju månaders försening, kan Chris och Katrin bjuda in till sin nya flotte: restaurangen som ska slå grekerna med häpnad.

– De ska komma till oss för att vi serverar den bästa maten, det godaste vinet och det bästa kaffet i Aten, till humana priser, säger Chris Alefantis.

En Michelinstjärnkock har skapat menyn och tränat upp kökspersonalen som till stora delar består av tidigare tidningsförsäljare. En prisad bartender har komponerat cocktaillistan och valt ut de bästa dryckerna, med alkoholfria alternativ, och en av Atens mest välrenommerade arkitekter har designat restaurangens interiör – som är funktions­anpassad.

– Vi är en av två restauranger i Aten som är tillgängliga för rullstolsburna, säger Chris Alefantis och visar upp i lokalerna, där bord och stolar, bardisk och toalett är anpassade.

Konkurrera med kvalitet är devisen för servisen.

En plats att kalla hem. Sheida Home har rum för alla åldrar och alla funktionsvariationer.

Shedia Home omfattar nu alltså redaktion, ateljé och restaurang och sysselsätter 25 anställda. Därtill finns ett litet ofärdigt konferensrum längst upp i huset, där också Shedias fotbollslag hänger sina matchtröjor på tork.

Vi står mitt i ett pågående projekt där värden som solidaritet, utbildning, delaktighet, social inkludering, kreativitet, entreprenörskap, innovation och miljömedvetenhet styr satsningarna. Sociala lösningar med hållbara förtecken.

– Vi konkurrerar med kvalitet. Att köpa vår tidning, att äta på vår restaurang eller handla våra smycken och lampskärmar är att investera i bra produkter, det är inte att idka välgörenhet, slår Chris Alefantis fast.

Paret Alefantis-Kretschmer, som båda vigt sina liv åt visionen om att skapa ett bättre och hållbart Grekland, har dock själva varit nära att offra i princip allt. Ohållbart i längden, förstås. Kulmen kom i våras, när öppningen av restaurangen försenats i ett halvår och hyran av Shedia Home på cirka 48 000 kronor i månaden tickade på.

– Vi övervägde att skjuta in pengarna vi sparat till köp av en lägenhet för att trygga våra döttrars framtid. Men tack och lov vände det precis i tid, säger Chris, och lägger armen om Katrin.

Dansanta Nefeli Koulourioti jobbar i baren där hon säljer drinkar men också ShediArt – konsthantverk gjorda av osålda tidningar.

De visar oss runt i familjens trerummare. Lägenheten är sparsamt möblerad men ändå belamrad med grejer, leksaker, tvätt, disk – så som det ofta ser ut i småbarnsfamiljers hem. Den ligger i ett kvarter som också härbärgerar många riktigt fattiga i Aten.

I parken, där vi ses på kvällen när hettan lagt sig en aning, hänger inte bara barnfamiljer utan också utsatta människor som i stillhet dövar sig med droger.

– Vi får ofta frågan om varför vi valde Aten. Varför vi inte blev kvar i Australien, eller valde att bosätta oss i Tyskland, säger Katrin.

Hon ler och ger oss svaret:

– Vi skulle annars sakna grekerna.

Trots ständig kris, dagligen nya problem att hantera, frustration och upprördhet över försenade hantverkare, motorcyklister som kör vårdslöst med barn utan hjälm, människor som kastar skräp rakt ut genom bilfönstret – så finns här en ­omtanke och en kärleksfullhet människor emellan som de inte mött någon annanstans i världen.

Med ett minus i kassan på 335 000 kronor på grund av den försenade starten blöder Shedia Home ­fortfarande. Men grekiska redare och andra som trott på konceptet har donerat pengar som gett dem lite tid – och möjlighet att investera i nästa del av flotten.

– En foodtruck! Ett soppkök för hemlösa med kulinariska läckerheter från hela världen, säger Chris Alefantis entusiastiskt och berättar om planerna på att servera afghanska, syriska, italienska och grekiska rätter. En vecka i taget för varje typ av kök.

– Den här idén tror jag verkligen på, säger den ­innovativa chefredaktören som hoppas se den förverkligad redan före jul.

Så ska tidigare försäljare av gatutidningen få nya hållbara jobb genom Shedia och så ska utrymme ­skapas för nya tidningsförsäljare.

Flotten ger ringar på vattnet.

Vill du bidra till Faktums kamp mot hemlöshet och utanförskap? Swisha valfri donation till 123 039 97 17