Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 134, martie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: futurE+ și futurESC - ce schimbări susținem pentru viitoarele programe dedicate educației, formării și tineretului —— Simpozionul Regional „eTwinning – o comunitate de învăţare“ —— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021: Noi apeluri la propuneri de proiecte —— Învățăm împreună! – un proiect finanțat prin Mecanismul financiar al SEE 2014 - 2021 ——— Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale poloneze în parteneriat cu ANPCDEFP —— International Student Week – Timișoara 2019 —— Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus Open Doors 2019 – online și offline, în universitățile din toată țara „European Solidarity Design“ by A.C.T.O.R. Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: Investim în viitorul copiilor noștri ——— Tineret în Erasmus+: Săptămâna Europeană a Tineretului 2019 —— Inclusive Internet Radio – un proiect al Asociației Babilon Travel —— „European Solidarity Design“ by A.C.T.O.R. ——— Corpul European de Solidaritate: Youth for Democracy – un proiect al Asociației pentru Dezvoltare Activă (ADA) ——— Eurodesk România te informează ——— Multilingv. Multicultural: Lansarea apelului la propuneri de proiecte pentru programul ECML 2020-2023 ——— Publicațiile Eurydice: Spațiul european al învățământului superior în 2018: Raport privind implementarea Procesului Bologna

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

futurE+ și futurESC - ce schimbări susținem pentru viitoarele programe dedicate educației, formării și tineretului

Evenimentul FuturE+/FuturESC la care au participat peste 125 de persoane cu experiență în implementarea proiectelor Erasmus+, provenind din 24 de țări din toată Europa, a avut loc în perioada 12-15 martie 2019, la București.

Lucrez în învățământ de optsprezece ani și am început să beneficiez de aceste proiecte cu finanțare europeană din anul 2007, prin mobilitățile individuale Comenius, apoi am trecut la Parteneriatele Comenius iar, mai târziu, la Parteneriatele strategice Erasmus+. Este foarte greu, pentru profesorul român, după ce termină facultatea, să intre la clasă și să fie profesor. Sunt foarte mulți factori care te fac să te simți nu doar vulnerabil, dar confuz, oarecum pierdut: un curriculum prea stufos, părinți sceptici, elevi demotivați etc.

Aceste proiecte și burse mi-au oferit repere, m-au ajutat să înțeleg că a fi profesor înseamnă să accepți schimbarea, să fii receptiv la nou și la nevoile societății, să ieși din zona de confort și să te implici cât mai mult în tot ceea ce faci la clasă. Mi-am dat seama că scopul meu ca profesor nu ar trebui să fie aplicarea ad litteram a programei școlare și că ce am de făcut este să mă conectez cu elevii și să aplic programa în funcție de nivelul și nevoile lor reale de învățare. Deși, generația ”millennials” pare destul de apatică și oarecum dezinteresată, are nevoie de experiențe reale, de diversitate în ceea ce face dar, mai mult decât atât, are nevoie de un profesor capabil să îi ajute să înțeleagă experiențele pe care le trăiesc, să reflecteze, să îi ajute să conecteze cunoștințele învățate cu viața reală.

Proiectele Erasmus+ oferă sistemului educațional românesc șansa de a se dezvolta și de a contribui la îmbunătățirea calității procesului instructiv educativ, dar mai ales dă posibilitatea profesorului să-și deschidă orizontul. Pe mine, ca profesor, m-au ajutat să ”experimentez lucruri noi”, mi-au dat libertatea de a încerca idei noi fără să-mi fie frică de eșec. De fapt, bursele individuale Comenius m-au ajutat să învăț despre mine lucruri de care nu eram conștientă și pe care nici nu am fost încurajată să le descopăr în sistemul de învățământ care m-a format. Cu alte cuvinte, m-au ajutat să ies din cutie și mi-au oferit repere care au devenit din ce în ce mai bine conturate și mai bine ancorate.

Evenimentul FuturE+/FuturESC , care a avut drept scop întrunirea beneficiarilor de proiecte din toate domeniile programului Erasmus+ pentru a analiza efectul acestor proiecte în rândul participanților, a fost o adevărată „baie de idei”, oameni frumoși, implicați și dornici să schimbe și să contribuie în aceeași măsură. Evenimentul , găzduit de echipa plină de energie și optimism a agenției, a debutat cu prezentarea noilor schimbări preconizate pentru noul program Erasmus+ de către dna Monica Calotă. Pe baza acestor informații, participanții au avut de împărtășit propriile experiențe privind implementarea proiectelor: dificultăți privind procesul de aplicație, implementarea, raportarea, diseminarea și managementul riscului. Mai mult decât atât, grupurile de lucru au fost dinamice, iar în prima zi s-a lucrat în grupuri mixte de participanți din sectoare diferite. A doua zi, grupurile au fost organizate pe domenii: școlar, universitar, Corpul European de Solidaritate, educația adulților, tineret și VET.

A fost un eveniment care s-a desfășurat sub auspiciul „dorinței de a schimba ceva”, de a „împinge lucrurile mai departe“ (sau de a fi ”pushy”, cum spunea un participant din Suedia) și care s-a finalizat cu redactarea unei rezoluții cu propuneri de îmbunătățire atât pentru Erasmus+ cât și pentru Corpul European de Solidaritate. Rezoluția va fi înaintată reprezentanților Comisiei Europene.

Nu știu dacă toate concluziile noastre vor ajunge să se transforme în propuneri concrete, părți din cele două programe, deși sper acest lucru din toată inima! Pentru mine rămâne însă marea satisfacție că am întâlnit oameni minunați din diverse țări cu care am împărtășit probleme comune sau specifice, dileme și temeri dar și idei de proiecte noi. Am reflectat împreună asupra impactului pe care aceste proiecte le-au avut nu doar asupra formării noastre, dar și asupra elevilor. Mi-am dat seama că, la nivel internațional și nu doar în România, sistemele educaționale au nevoie de inovație și asta m-a ajutat să înțeleg că este foarte important să știi „să captezi” atenția asupra problemelor pe care le ai și să știi să găsești parteneri cu care să le poți rezolva!

Participanții la eveniment

Un articol de Nicoleta Nechita, profesor la Liceul de Artă din Buzău

Următoarele alegeri europene vor avea loc între 23 și 26 mai 2019, când toți cetățenii adulți din statele membre ale UE vor avea ocazia să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European. Contribuie la conturarea viitorului Europei, mergând la vot! Ultimele alegeri europene din 2014 au fost cele mai mari alegeri transnaționale organizate vreodată în același timp. De data aceasta, miza este și mai importantă. Votând, vei contribui la deciziile privind Europa următorilor ani. Alegerile europene din mai 2019 vor avea un impact direct asupra vieții tale. Reprezentanții aleși vor decide cum va acționa Europa în următorii ani pentru a răspunde preocupărilor tale legate de locurile de muncă, de afaceri, securitate, migrație și schimbările climatice. Deoarece Europa este a noastră, a tuturor, ar trebui să luăm aceste decizii împreună. Așa că nu este important să votezi doar tu, ci și familia, prietenii, vecinii și colegii tăi. Când toată lumea votează, toată lumea câștigă!

Simpozionul Regional „eTwinning – o comunitate de învățare“

Simpozionul Regional „eTwinning – o comunitate de învățare“ – aflat la cea de-a șaptea ediție a sa – va avea loc în luna aprilie 2019, la Liceul Teoretic „Dunărea“ din Galați, și este înscris și în acest an în calendarul activităților educative regionale și interjudețene – 2019.

Simpozionul va constitui un bun prilej pentru diseminarea proiectelor eTwinning derulate sau aflate în curs de derulare și pentru promovarea rezultatelor cadrelor didactice și ale elevilor, cunoașterea celor mai noi realizări din domeniul tematicii abordate, menținerea contactului între profesori, stimularea creativității și promovarea rețelelor de excelență în învățământul românesc și nu numai. În plus, simpozionul va putea contribui la identificarea unor posibile colaborări şi parteneriate ulterioare, care să conducă la scrierea unor proiecte de succes şi la abordarea programelor europene eTwinning sau Erasmus+.

Participarea este deschisă cadrelor didactice, copiilor (începând de la grupa mică) și elevilor (până la clasa a XII-a), iar evenimentul propune secțiuni în cadrul cărora aceștia pot contribui cu lucrări științifice și pot participa la un concurs de grafică și la un concurs literar.

Termenul de înscriere și de trimitere a lucrărilor, atât pentru copii/elevi, cât și pentru profesori este 01.04.2019.

Pentru detalii puteți apela 0747 221 608 sau trimite un mail către comunitate6etwinning@gmail.com.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021 – Noi apeluri la propuneri de proiecte

În ultimele zile ale lui 2018, au fost publicate trei noi apeluri la propuneri de proiecte care vor fi finanțate prin intermediul Programului de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021. Cele 3 apeluri se adresează domeniului preuniversitar, învățământului profesional și tehnic și îmbunătățirii incluziunii copiilor Roma în școală.

Pentru toate cele 3 domenii, termenul limită până la care se pot trimite propunerile de proiecte este 3 mai 2019, ora 13.00.

Învățăm împreună! – un proiect finanțat prin Mecanismul financiar al SEE 2014 - 2021

Alba Iulia, Colegiul Național „Horia, Cloșca și Crișan“, 22-24 ianuarie 2019: Energie. Libertate. Suport. Încredere. Emoție. Ajutor. Coeziune. Dezvoltare personală. Îmbogățire. Prietenie. Experiență. Împărtășire. Satisfacție. Curiozitate. Spirit critic. Magie.

Cercul pe care l-am desenat devine în curând prea mic pentru a cuprinde toate cuvintele pe care profesorii le folosesc pentru a descrie atelierul la care tocmai au participat. Atmosfera este caldă și relaxată la sfârșitul celor trei zile pe parcursul cărora 72 de profesori din județul Alba (din Blaj, Jidvei, Avram Iancu, Roșia Montana) au încercat să deprindă un alt fel de a preda. Împărțiți în trei grupe, care au lucrat în paralel cu trei formatoare cu experiență sub îndrumarea Newschool - participanții au avut o experiență de învățare intensă, prin metode interactive care au îmbinat creativitatea, reflecția, exercițiile psihologice, jocurile de rol, comunicarea, munca în echipă și feedback-ul.

Predarea centrată pe elev”, titlul atelierului, face parte dintr-un proiect mai amplu „Învățăm împreună”, care a primit finanțare prin granturile SEE. În contextul sistemului educațional din România, a trece la predarea centrată pe elev și la învățarea împreună este o încercare ambițioasă, dar nu imposibilă, după cum am văzut la acest atelier.

Plec de la acest atelier cu verbul „eu pot”. M-aș bucura să-i ajut pe copii ca la sfârșitul anului să spună și ei „eu pot” a spus un profesor. „Au fost niște zile pline pe care le voi pune în cufărul meu de comori, la care voi apela de câte ori am nevoie de inspirație și putere” a rezonat un alt participant. „Plec de aici cu încrederea că pot schimba ceva în mine, în copii!”.

Deja după prima zi, o profesoară de matematică încearcă să aplice unele din metodele participative învățate la curs și este mulțumită să vadă că funcționează.

Lucrul în grup a fost foarte important pe parcursul celor 2 zile. După cum au mărturisit și profesorii, care nu erau obișnuiți să lucreze împreună. I-am încurajat să aplice acest mod de lucru și în viața de zi cu zi, în școlile lor, să își împărtășească experiențele, problemele, modelele de bune practici și să ceară sprijin. „Acum înțeleg că nu trebuie să fac totul de unul singur ca profesor, ci pot să-i las pe elevi să lucreze împreună, să se ajute, să descopere singuri noutatea, cu o minimă îndrumare sau control din partea mea!”.

Însă, în mod realist vorbind, schimbările nu se produc peste noapte și cu siguranță, nu după un singur atelier. Profesorii, dar și elevii, trebuie să deprindă o altă mentalitate și să lase în urmă tipare educaționale, familiale și personale. De aceea, atelierul a fost conceput astfel încât profesorii să aibă o experiență directă și personală a predării centrate pe elev, pentru ca apoi să o poată aplica în școli. E important să practice zi de zi ce au învățat pe parcursul atelierului, chiar și atunci când pare să nu meargă, pentru că schimbările cer mult timp, practică și răbdare.

Obiectivul concret al atelierului a fost ca profesorii să realizeze planul unui curs opțional pe care îl vor implementa apoi în școlile lor, cu o atenție deosebită acordată integrării copiilor romi. Profesorii au trebuit să răspundă la întrebări precum „de ce ar vrea un elev să vină la acest curs?” și astfel să sondeze motivația reală a elevilor, dar și a profesorilor. Dar și mai important, a trebuit să întocmească curriculum-ul pornind de jos în sus, respectiv pornind de la competențele, atitudinile și resursele pe care elevii le au deja și să ajungă la ideal, valori, viziune. Iar aceasta să constituie baza pe care vor fi construite modulele cursului, activitățile și în final, titlul cursului. Participanții au mărturisit că este exact invers față de modul în care erau obișnuiți să lucreze de obicei. Metodele folosite pentru această activitate au fost: colajul, atenția focalizată, jocuri de rol, care implică multă creativitate, intuiție, și comunicare.

La final, fiecare grup a făcut o prezentare a cursului pe care l-a întocmit. Se pare că toate aceste metode au deschis porțile creativității pentru participanți, căci prezentările au fost ca niște mici scenete originale, în care fiecare avea un rol, din care răzbătea entuziasmul și prospețimea.

Nu am înțeles de ce trebuie să încep cu sfârșitul. Dar mi-am dat seama că nu este prea târziu să învăț ceva nou. M-am simțit ca o elevă aici, la început nesigură, dar apoi am câștigat încredere că pot contribui la țelul comun”. „Am învățat aici să am încredere mai mult în intuiția mea și să-mi pun creativitatea la muncă” au fost câteva din testimonialele participanților.

În ultima zi, vine și momentul feedback-ului pe care fiecare participant trebuie să-l ofere individual colegilor săi de lucru. Printre cele mai apreciate, dar și dorite calități au fost implicarea, capacitatea de a-i organiza pe ceilalți și experiența împărtășită. A fost un moment emoționant, care a invitat la autenticitate și a întărit relațiile dintre colegi, după cum ei înșiși au mărturisit.

Haideți să facem și la noi la școală un grup de lucru cum am avut aici” le propune colegilor săi directoarea școlii. Am fost foarte încântată să văd că participanții, din proprie inițiativă, doresc să ia acasă lecțiile de acolo. Este cel mai bun indicator că atelierul chiar și-a atins scopul. Plecăm de acolo cu bucuria că au fost sădite niște semințe curajoase ale schimbării în educație.

În ultima zi a atelierului se decernează diplomele, lumea se îmbrățișează, plutește mult entuziasm în aer, multe emoții și câteva lacrimi. Și pentru că s-a întâmplat ca ultima zi a atelierului să fie 24 ianuarie, ziua Unirii, la final se încinge o horă cu cântec, în care toți participanții se țin de mâini, un gest simbolic pentru spiritul acestui atelier.

Fotografii de Claudia Tanasescu, text Claudia Tănăsescu și Mihaela Tăbăcaru, director si formator Newschool.

Mobilitatea transnațională a elevilor – un proiect al Agenției Naționale din Polonia în parteneriat cu ANPCDEFP

Fundația pentru Dezvoltarea Sistemului Educațional (FRSE) – instituție care implementează Programul Erasmus+ în Polonia, dar și alte 9 programe de finanțare – derulează în perioada 2018-2023, în parteneriat cu ANPCDEFP, proiectul Mobilitatea transnațională a elevilor. Prin proiect se vor finanța mobilitățile unui număr de 14.000 de elevi polonezi care vor putea vizita școli din țările UE. Grupurile de elevi, formate din 10-20 de copii, însoțiți de cadre didactice, vor participa la cursurile organizate în școlile partenere, pentru o perioadă de 1 sau 2 săptămâni.

La primul termen limită de la sfârșitul lunii februarie, au fost depuse 384 de candidaturi la propuneri de proiecte. 30 dintre acestea ar putea avea loc și în România, dacă vor fi declarate câștigătoare.

Câteva detalii despre proiect:

 • se va acorda prioritate școlilor care nu au mai beneficiat de finanțare prin programele gestionate de FRSE;
 • vârsta minimă a elevilor care vor putea participa la proiect este de 11-12 ani (clasa a șasea);
 • durata mobilităților va fi între 7 zile (cu minimum 5 zile de activitate) și 14 zile (cu minimum 10 zile de activitate și 2 zile de călătorie);
 • proiectele vor avea o durată de 6 luni, în cazul proiectelor cu un flux de mobilități, sau 12 luni, pentru proiectele în care se planifică mai multe fluxuri;
 • granturile se acordă în moneda națională poloneză (PLN);
 • principalele capitole bugetare sunt: transport, subzistență, pregătire (lingvistică, culturală etc.), sprijin pentru școala gazdă, sprijin pentru nevoi speciale, iar regulile de finanțare sunt similare cu cele din Erasmus+.

ANPCDEFP se va ocupa de traducerea materialelor de promovare în limba română, promovarea proiectului pe toate canalele de comunicare ale ANPCDEFP. În plus, va crea o bază de date cu posibile școli gazdă și va derula vizite de monitorizare, împreună cu colegii din agenția poloneză.

International Student Week – Timișoara 2019

ISWinT (Săptămâna internațională a studenților din Timișoara) este un festival internațional, dedicat studenților din toate colțurile lumii. Conceptul a fost creat în 1994 și a pornit de la ideile îndrăznețe ale unor studenți entuziaști, care credeau în unitate, multiculturalitate și prietenie. Evenimentul a căpătat o amploare din ce în ce mai mare, anul acesta ajungând la cea de-a 26-a ediție, fiind mereu animat de o echipă nouă, de idei noi și de un număr din ce în ce mai mare de participanți.

Ceea ce se păstrează și trece de la o generație la alta odată cu ISWI este spiritul, entuziasmul și motivația de a face o ediție neuitat în fiecare an. De data aceasta, pe tot parcursul ISWinT, diversitatea culturală și energia internațională vor lua cu asalt orașul Timișoara.

Învățământ universitar în Erasmus+

Erasmus Open Doors 2019 – online și offline, în universitățile din toată țara

Anul acesta, Erasmus Open Doors s-a desfășurat pe 6 martie în mediul offline și online. Este un eveniment ce promovează oportunităţile de studiu şi practică pentru studenţi în cadrul programului Erasmus+ şi se adresează în primul rând viitorilor participanți la mobilitate. Aceştia au avut oportunitatea de a se întâlni cu foşti studenţi Erasmus sau cu reprezentanţi ai universităţilor și de a afla cum experienţa de studiu sau de practică într-o altă ţară îi poate ajuta la momentul angajării.

Pe pagina Facebook Erasmus+RO s-a desfășurat partea de promovare online a evenimentului, fiind realizate o serie de postări informative despre mobilitățile studențești, precum și despre evenimentele organizate la nivelul universităților. De asemenea, în cadrul acestei ediţii Erasmus Open Doors, am lansat și o invitație la Erasmus: Participă! Votează!, un sondaj realizat prin mentimeter unde motivele pentru care studenții ar merge (sau au mers) într-o mobilitate Erasmus au depășit voturile a 600 de studenți.

În mediul offline, aproximativ 20 de universități din toata țara au organizat evenimente de promovare și sesiuni de informare adresate studenților:

 • Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău
 • Universitatea Transilvania din Brașov
 • Școala Națională de Studii Politice și Administrative București
 • Universitatea Româno-Americană
 • Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca
 • Universitatea ”Ovidius” din Constanța
 • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași
 • Universitatea din Petroșani
 • Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu
 • Universitatea de Vest din Timișoara
 • Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București
 • Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași
 • Universitatea din Pitești
 • Universitatea Valahia din Târgoviște
 • Universitatea Politehnica Timișoara
 • Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad
 • Academia Navală "Mircea cel Bătrân" din Constanța
 • Universitatea de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" Iași
 • Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" București
 • Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
 • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
 • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" din Iași
 • Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României”, din Timișoara

Educație și formare profesională în Erasmus+

Investim în viitorul copiilor noștri

Liceul Tehnologic Ion Barbu este o instituție de învățământ din sistemul preuniversitar, situată în orașul Giurgiu, județul Giurgiu, singura unitate din județ cu o bază materială corespunzătoare instruirii în profilul servicii atât ca număr de cabinete, laboratoare, dotare cu mijloace de învăţământ, cât şi ca resurse umane. Această unicitate contribuie esenţial la creşterea responsabilităţii actului educaţional şi la implicarea activă a întregului personal al şcolii .

Urmând deviza liceului ”Instruim pentru viitor”, proiectul ”Investiție pentru viitor prin Erasmus+” implementat de Liceul Tehnologic Ion Barbu, Giurgiu, în perioada 01.11.2017 – 31.10.2018 a oferit unui grup de 40 de elevi cu oportunități reduse, învățământ liceal și profesional, șansa de a efectua trei săptămâni de instruire practică în domeniul lor de formare profesională, în cadrul unor unități de alimentație publică, hoteliere și comerciale din Lisabona, Portugalia.

Partenerii noștri au fost agenți economici și organizații cunoscute în Portugalia:

 • Restaurantul Sabor Mineiro – certificat cu titlul de excelență din partea Trip Advisor pentru calitatea preparatelor și a servirii;
 • Sana Hotel – aparține lanțului Sana care are 13 unități de cazare în Portugalia, 3 în Lisabona, o unitate în Germania și un hotel în Angola;
 • Pingo Doce – lanț comercial ce aparține grupului portughez Jerónimo Martins, grup care se află pe locul 16 pe lista "100 cele mai inovatoare companii din lume", conform revistei americane "Forbes";
 • Agrupamento de Escolas de Alcochete – un consorțiu școlar cu care am semnat un Memorandum of Understanding ECVET;
 • Casa da Educacao – a colaborat cu peste 20 de licee tehnologice din diverse regiuni din România, a organizat vizite tehnice în companii portugheze și internaționale, cursuri de limbă straină și activități socio-culturale.

Participanții au lucrat în companiile partenere câte 6 ore pe zi, 5 zile pe săptămână sub îndrumarea tutorilor de stagiu, iar activitățile de formare au fost corelate cu domeniul de pregătire profesională al acestora, ei dobândind cunoștințe noi și abilități practice specifice domeniului de pregătire. Anterior mobilității s-a desfășurat pregătirea pedagogică, lingvistică, culturală și pentru managementul riscului pentru o bună comunicare într-o limbă straină în țara gazdă, cunoașterea particularităților culturale ale Portugaliei și asigurarea unei bune corespondențe între așteptări și oportunități oferite.

Impactul rezultatelor proiectului asupra participanţilor este major şi se reflectă în dezvoltarea competențelor profesionale ale acestora, prin dobândirea de noi abilităţi şi competențe tehnice, specifice domeniului lor de formare, dar și a competențelor lingvistice și a abilităților de comunicare in limbi străine şi sociale ale acestora. Ca urmare a participării la proiectul VET, elevii şi-au îmbunătăţit substanţial şansele de acces pe piaţa muncii, prin noile cunoştinţe şi abilităţi dobândite şi prin valoarea adăugată dezvoltării profesionale şi personale, capacitatea de a lucra în echipă.

Rezultatele proiectului sunt vizibile şi la nivelul şcolii, al cărui prestigiu a crescut şi prin atractivitatea ofertei de formare adăugată activităților existente de participarea la proiecte Erasmus+, s-a îmbogățit harta parteneriatelor economice internaționale prin adăugarea de noi agenți economici din strainătate, s-a îmbunătățit nivelul de inserție pe piața muncii, folosirea de instrumente de certificare europene, dar și cadre didactice cu competențe crescute în managementul proiectelor europene.

Pentru dezvoltarea abilităților sociale, interculturale și lingvistice, în timpul liber și la sfârșit de săptămână, elevii au participat la vizite culturale în Sintra, Cascais, Estoril, Coimbra și Fatima și au făcut pregătire lingvistică (curs de limba portugheză) în țara gazdă.

Pe parcursul celor trei săptămâni de practică de care am beneficiat, am avut ocazia să îmi dezvolt abilităţile şi competenţele profesionale, întrucât am lucrat în mod real într-un hotel, cu clienţi reali şi cu oameni experimentaţi, de la care am învăţat doar lucruri utile. Experienţa trăită îmi va folosi foarte mult în viitor, deoarece doresc să îmi continui studiile în domeniul turismului, iar informațiile acumulate în timpul acestui stagiu de practică vor constitui cu siguranţă un mare plus. Consider că participarea mea în acest proiect reprezintă una dintre cele mai bune oportunităţi din viaţa mea de a învăţa şi de a exersa ceea ce îmi place într-un mod extrem de practic şi de agreabil. Recomand tuturor elevilor cărora li se oferă o astfel de şansă!” – Oae Ștefan Mădălin, clasa a XI-a

De când am aflat de acest proiect am dorit să fac parte din grupul țintă, deoarece, pentru mine, reprezenta o șansă să obțin mai multe informații despre domeniul în care vreau să profesez, ca bucătar. O parte din ceea ce aveam să aflu în cadrul proiectului au fost aspecte pe care le-am aprofundat în școală, la un stadiu teoretic. Mulțumesc Erasmus+!” – Vasile Alin, clasa a XI-a

Consider că oportunitatea unică pe care am câștigat-o prin selecție a avut un impact puternic în dezvoltarea mea. Nu numai că am învățat teoretic și practic lucruri importante din domeniul Comerț, dar am avut și ocazia de a călători într-un loc cu totul nou pentru mine, de a-mi îmbunătăți vocabularul în limba engleză și limba portugheză, de a socializa cu oameni din diferite țări. Șansa de a vedea Oceanul Atlantic, de a vizita Stadionul Benfica m-a marcat și îmi voi aminti cu plăcere această mobilitate mulți ani de acum încolo.” – Dima Elis, absolvent școala profesională

Mobilitatea internațională a elevilor din cadrul acestui proiect a fost necesară nu doar pentru le dezvolta competențele, ci și pentru a-i conștientiza pe acești tineri de importanța formării profesionale, pentru a-i motiva să-și imbunătățească realizările, să învețe mai bine și să se preocupe mai serios de viitoarele lor cariere.

Considerăm că datorită acestuia calitatea învățământului tehnic profesional oferit de liceul nostru s-a îmbunătățit, iar relațiile internaționale s-au consolidat.

Coordonator proiect, prof. Colibășanu Adela Responsabil formare profesională, director Cîrjaliu Mihaela

Tineret în Erasmus+

Sătămâna Europeană a Tineretului 2019

Despre eveniment

Bine ai venit la ediția din 2019 a Săptămânii europene a tineretului! În perioada 29 aprilie – 5 mai , vor avea loc peste o mie de evenimente în întreaga Europă, concentrate în jurul temei „Eu și democrația”. În România, perioada în care se pot organiza evenimente conexe se va extinde până pe 12 mai. Vei putea vorbi despre modalitățile prin care tinerii pot influența deciziile și pot fi activi în societate.

Fii alături de noi, participă la discuții și la evenimentele organizate cu această ocazie!

De ce „Eu și democrația”?

Pentru că poți influența deciziile care îți influențează viața! Viitoarele alegeri europene din 23-26 mai se apropie. Asigură-te că de această dată vei vota!

Pentru că toate acțiunile care au loc între alegeri sunt la fel de importante pentru ca democrația să prospere, iar o parte dintre acestea pot fi legate de: implicarea în activități de voluntariat, discuțiile cu factorii de decizie politică sau folosirea altor mijloace prin care poți atrage atenția asupra celor mai importante aspecte pentru tine, fie că este vorba despre schimbările climatice sau șomajul în rândul tinerilor.

Democrația este o valoare pe care o putem considera de la sine înțeleasă, dar în Europa am dezvoltat-o și am cultivat-o de foarte mulți ani. Este a noastră. Este vocea noastră. Este realizarea noastră. Democrația suntem noi toți. Democrația ești tu.

Ce este Săptămâna Europeană a Tineretului (SET)?

Din doi în doi ani, Săptămâna Europeană a Tineretului își propune să celebreze și să promoveze activitățile de tineret prin intermediul unor evenimente organizate în toate țările participante la programul Erasmus+. În afara celor peste o mie de evenimente desfășurate la nivel european, SET va reuni tineri, participanți la proiecte, organizații de tineret și factori de decizie, în cadrul unui mare eveniment european care va avea loc la Bruxelles, la sediul Parlamentului European.

Cine organizează Săptămâna Europeană a Tineretului?

Evenimentul european este organizat de Comisia Europeană, Direcția Generală Educație, Tineret, Sport și Cultură, în strânsă colaborare cu Parlamentul European și implicând alte cincisprezece direcții generale ale Comisiei Europene.

La nivel național, organizarea și coordonarea sunt încredințate agențiilor naționale Erasmus+ , în strânsă cooperare cu rețeaua Eurodesk.

Cum poți participa la evenimentul european de la Bruxelles?

Linkul de înregistrare și programul detaliat al evenimentului vor fi publicate în curând. Vă rugăm să vă înregistrați! De asemenea, va exista o competiție în urma căreia tu și încă 29 de tineri europeni veți avea ocazia extraordinară de a câștiga 30 de bilete de acces la evenimentul european de la Bruxelles. (Se acoperă costul biletelor de avion și cazarea în perioada 29 aprilie – 1 mai 2019.)

Cum poți participa la evenimente locale sau naționale?

Dacă dorești să organizezi un eveniment, nu uita să-l înscrii în baza europeană a evenimentelor SET2019, de pe Portalul European pentru Tineret. Poți folosi limba română, limba engleză sau limba comunității în care urmează să aibă loc evenimentul tău. Astfel, cei interesați îl vor putea localiza cu ușurință și vor putea participa. În fiecare zi sunt adăugate evenimente noi, deci dacă nu găsești niciunul prin apropiere, revino puțin mai târziu!

Publică informații și fotografii de la evenimentele pe care le organizezi în pagina națională de Facebook a Săptămânii Europene a Tineretului și folosește la fiecare postare hashtag-urile #EuropeanYouthWeek #democracyandme #thistimeImvoting #SET2019 #eusidemocratia #dedataastavotez #SaptamanaEuropeanaaTineretului

Inclusive Internet Radio – un proiect al Asociației Babilon Travel

Asociația Babilon Travel în calitate de coordonator și în parteneriat cu Asociacija Apkabink Europą (Lituania), Associazione Attiva-Mente (Italia), Autonomia e Descoberta CRL (Portugalia), Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Polski Związek Niewidomych (Polonia) și Radio Romania Cluj, continuă proiectul internațional Inclusive Internet Radio, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+ Tineret.

Inclusive Internet Radio este un proiect în care emisiunile și programele radio difuzate pe Internet, cu costuri minime sau chiar zero, sunt folosite ca instrumente de creștere și stimulare a participării tinerilor la viața comunității și de incluziune socială a tinerilor marginalizați, cu accent pe tinerii nevăzători sau cu deficiențe de vedere. La un nivel mai profund acest instrument va sprijini și crește angajabilitatea și spiritul de antreprenoriat al participanților la proiect.

Pentru a-și atinge scopul, în cadrul proiectului s-au desfășura două activități principale, o vizită de planificare în avans și un schimb de tineri, ambele la Cluj-Napoca. La aceste activități au participa 30 de tineri cu și fără deficiențe de vedere, din cele 5 țări partenere.

În timpul schimbului de tineri, ce se desfășoară în perioada 08-16 martie 2019, participanții au desfășurat o serie de activități menite să-i familiarizeze cu principiile de funcționare ale unui post de radio on-line, atât din punct de vedere tehnic, cât și al grilei de programe, politici editoriale, realizarea de emisiuni radiofonice, etc. Participanții au învățat deasemenea, într-un cadru de educție non-formală, cum să folosească un asemenea post de radio ca un instrument eficient de incluziune socială.

Încheierea oficială a schimbului de tineri a avut loc vineri, 15 martie 2019, la Bastionul Croitorilor Cluj-Napoca. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la telefon 0722634027 sau pe e-mail office@babilontravel.net.

„European Solidarity Design“ by A.C.T.O.R.

Proiectul „European Solidarity Design“ este un proiect SEV implementat de A.C.T.O.R. în două fluxuri de câte șase luni fiecare care se concentrează în principal pe promovarea solidarității printre tineri folosind metode de comunicare vizuală. Așadar, pe toată durata proiectului, voluntarii au fost pregătiți sub sloganul “Making solidarity visible for youth”.

Voluntarii au participat la activități de promovare și conștientizare a diversității culturale, dezvoltându-și totodată capacitatea de creație și înțelegere a artei vizuale. Prin inițiativele lor în grădinițe, spitale, școli, licee și centre sociale, voluntarii au lucrat pentru prezentarea voluntariatului ca act de solidaritate.

La finalul proiectului, vor rămâne efectele dedicării lor și elementele care i-au inspirat și care le-au guvernat creativitatea și i-au determinat să se implice în proiect. Fotografiile lor includ conceptele vizuale cheie folosite cu copiii, pe parcursul stagiilor lor, trădând în același timp câte ceva despre personalitatea și abordarea fiecăruia în parte.

Youth for Democracy – un proiect al Asociației pentru Dezvoltare Activă (ADA)

Youth for Democracy este un proiect care răspunde nevoilor tinerilor băcăuani de a conștientiza importanța participării la alegeri, la viața democratică a societății în care trăim și la nevoia de dezvoltare a competențelor și atitudinilor democratice în rândul lor.

Prin acest proiect se urmărește:

 • promovarea democrației participative și responsabilității civice în rândul a 600 de tineri (16-24 ani) din județul Bacău prin 11 activități de informare, trei simulări de Parlament European și șase dezbateri publice;
 • creșterea gradului de participare al tinerilor (18-24 ani) din județul Bacău la alegerile din 2019 și 2020 prin dezvoltarea cunoștințelor cu privire la sistemul electoral și desfășurarea unei campanii online de promovare a participării tinerilor la vot;
 • promovarea identității și valorilor europene privind respectarea democrației, egalității, statului de drept, cât și al sistemului de funcționare al UE prin intermediul unor instrumente vizuale diseminate pe social media pe toată durata proiectului și prin trei simulări de Parlament European.

Proiectul cuprinde o campanie de informare a tinerilor la nivel județean prin 11 activități de informare desfășurate în județul Bacău, trei simulări de Parlament European, șase dezbateri cu tinerii asupra programelor propuse de partidele politice pentru alegerile prezidențiale și o campanie online de promovare a democrației participative. Activitățile vor aborda teme precum democrația participativă, implicarea civică, sistemul electoral și cel de funționare al Uniunii Europene, principiile Uniunii Europene și alegerile din 2019 și 2020.

Prin temele abordate, proiectul va contribui la creșterea cooperării între tineri și a gradului de conștientizare al acestora cu privire la importanța participării active și asumarea rolului de cetățean european implicat în viața comunității.

Tinerii participanți vor dezvolta competențe social civice, ceea ce va contribui la creșterea gradului de încredere în instituțiile publice, vor fi informați cu privire la sistemul electoral, dar și cu privire la candidați li programele propuse de aceștia. Astfel, vor fi mai bine pregătiți pentru a participa la alegeri, își vor dezvolta interesul și motivația pentru participarea la viața democratică, dar și încrederea în puterea votului.

Mai mult decât atât, tinerii se vor simți parte activă a societății, dezvoltându-și gândirea critică, ceea ce îi va ajuta să distingă între informațiile adevărate și cele ce urmăresc dezinformarea lor, dar și competențele cheie.

Proiectul „Youth for Democracy” este implementat de Asociația pentru Dezvoltare Activă – ADA în perioada ianuarie – decembrie 2019 prin programul Uniunii Europene, Corpul European de Solidaritate – acțiunea proiecte de solidaritate.

Bianca Butacu, membru în Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA

te informează...

Bursa „Leading Europe“ 2019

“Leading Europe” este o inițiativă creată pentru a asigura prezența tinerilor remarcabili din Europa la Summitul <O lume tânără 2019>, de la Londra.

Summitul anual “O lume tânără” reunește cele mai strălucite tinere talente din fiecare țară și urmărește accelerarea impactului social.

Delegați din 190 de țări vor fi consiliați de lideri politici, lideri influenți din domeniul afacerilor și din domeniul umanitar, cum ar fi Justin Trudeau, Paul Polman și Meghan Markle, printre multe alte figuri globale.

Participanții trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, să fie implicați în producerea schimbărilor pozitive, să demostreze capacitate de leadership și să abordeze probleme cheie locale și/sau globale în activitatea lor.

Bursa acoperă accesul la summit, cazare și masă pentru perioada 22-25 octombrie 2019, precum și costul călătoriei.

Pentru a participa solicitanții trebuie să completeze formularul de candidatură online.

Se va acorda prioritate solicitanților din țările care au fost mai puțin reprezentate la summiturile anterioare “O lume tânără” și celor care participă pentru prima dată la summit.

Termen limită pentru depunerea candidaturilor: 15 aprilie 2019.

Programul Young Leaders

Lideri tineri din întreaga lume, care au dovedit că sunt implicați în activități ale comunității și care îi reprezintă pe tineri, munca și realizările acestora, sunt invitați să candideze în cadrul programului și vor avea șansa de a câștiga o invitație la ediția 2019 a Zilelor Europene ale Dezvoltării (EDD19), Bruxelles, Belgia, 18 - 19 iunie 2019.

EDD 2019 se va concentra pe: Abordarea inegalităților: să construim o lume care nu lasă pe nimeni în urmă.

Temele acestui an sunt:

 • De ce combaterea inegalităților este importantă pentru dezvoltarea durabilă?
 • Înțelegerea cauzelor structurale privind inegalitățile
 • Să abordăm inegalitățile lucrând mai bine împreună prin intermediul unor politici eficace.

Pot candida tineri cu vârsta cuprinsă între 21 și 26 de ani din întreaga lume, care au calități de leadership, cunosc și au experiență în domeniul uneia dintre temele EDD 2019. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte modul în care îi vor reprezenta pe tineri la forum. Toate detaliile se găsesc în formularul de candidatură.

Cei 15 tineri lideri selectați vor avea posibilitatea să-și prezinte proiectele și experiența în cadrul dezbaterilor la cel mai înalt nivel la EDD 2019.

Termen limită: 24 martie 2019, 13:00 CET

„A leader's job is not to do the work for others, it's to help others figure out how to do it themselves, to get things done, and to succeed beyond what they thought possible.” ——―— Simon Sinek

Multilingv. Multicultural

A diverse mix of voices leads to better discussions, decisions, and outcomes for everyone. —————— Sundar Pichai, CEO of Google since 2015

Lansarea apelului la propuneri de proiecte pentru programul ECML 2020-2023: O sursă de inspirație pentru inovare în domeniul educației lingvistice: Contexte în schimbare, competențe evolutive

Termenul limită de trimitere a propunerilor de proiecte: 22 aprilie 2019

Centrul european pentru limbi moderne al Consiliului Europei (ECML) invită profesioniștii specializați în predarea limbilor străine și pe cei care activează în domeniul educației lingvistice să depună proiecte cu tematică specifică până pe 22 aprilie 2019. Derularea de proiecte lingvistice prin intermediul ECML și al Consiliului Europei oferă oportunitatea de a beneficia de o platformă europeană unică de negociere, comunicare și publicare a ideile inovatoare. Fiecare proiect poate contribui la influențarea educației lingvistice în Europa. Dacă lucrați sau locuiți într-un stat membru al Consiliului Europei și doriți să împărtășiți și să vă îmbogățiți ideile cu privire la educația lingvistică printr-o colaborare europeană, am dori să aflăm care este opinia dumneavoastră!

Domeniile prioritare ale prezentei cereri de propuneri se bazează pe nevoile statelor membre ale Consiliului Europei. Acestea reflectă opiniile profesioniștilor din domeniul lingvistic și țin seama de evoluțiile curente din cadrul Consiliului Europei și al altor organizații europene și internaționale. Iată câteva dintre aceste domenii:

 • profesioniști în domeniul lingvistic ca agenți ai schimbării (de exemplu, schimbările care implică procesele și strategiile axate pe cursant)
 • adoptarea și reexaminarea resurselor emblematice ale Consiliului Europei (cum ar fi: Cadrul european comun de referință pentru limbi și volumul însoțitor al acestuia)
 • învățarea și predarea limbilor străine (cum ar fi metodele de studiu al limbilor străine pentru dezvoltarea competențelor)
 • educație bi-/multilingvă pentru un deceniu nou (de exemplu, prin studiul limbilor regionale și minoritare)
 • organizarea educației lingvistice (ca, de exemplu, tranzițiile reușite între etapele educaționale)

Doriți să aflați mai multe despre temele posibile și să abordați una sau mai multe dintre aceste priorități în contextul unui proiect ECML? Vă interesează dezvoltarea unor resurse practice, ușor de utilizat, cu sprijinul unei instituții europene renumite, care să poată fi ușor adaptată în diferite contexte naționale? Vă puteți implica, fie prin depunerea unei propuneri de proiect, fie prin depunerea candidaturii în calitate de membru al echipei de coordonare.

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Spațiul european al învățământului superior în 2018: Raport privind implementarea Procesului Bologna

Ultimul raport privind implementarea Procesului Bologna prezintă o imagine amplă și detaliată a modului în care a avansat Spațiul European al Învățământului Superior (SEIS) de la Conferința de la Yerevan din 2015. Acesta urmează celor două rapoarte precedente privind implementarea Procesului Bologna (2012 și 2015).

Raportul explorează în special evoluția domeniilor de politici cheie identificate de miniștrii responsabili de învățământul superior în Comunicatul de la Yerevan din 2015. Acestea sunt expuse în șapte capitole: privire de ansamblu asupra spațiului european al învățământului superior; predarea și învățarea; diplome și calificări; asigurarea calității și recunoașterea studiilor; deschiderea învățământului superior către o populație studențească diversă; relevanța rezultatelor finale și capacitatea de angajare; internaționalizare și mobilitate.

Utilizând informații calitative și date statistice, raportul prezintă în linii mari starea actuală a Procesului Bologna din diverse perspective ale factorilor interesați. Sunt abordate de asemenea angajamentele cheie care susțin SEIS: (i) implementarea structurii de trei cicluri de studii, (ii) recunoașterea calificărilor și (iii) asigurarea calității. De asemenea, raportul prezintă pe scurt cele mai recente priorități ale Procesului Bologna: predarea și învățarea, incluziunea socială și capacitatea de angajare.

Produs pentru Conferința ministerială europeană de la Paris, care a avut loc între 24-25 mai 2018, prezentul raport este rezultatul unei strânse colaborări între Grupul de Urmărire a Implementării Procesului Bologna (BFUG), Eurostat, Eurostudent și Eurydice. În elaborarea raportului au fost de asemenea implicate Asociația Europeană a Universităților, Uniunea Europeană a Studenților și Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior.

Raportul are următoarea structură:

 • Capitolul 1: Privire de ansamblu asupra spațiului european al învățământului superior
 • Capitolul 2: Predarea și învățarea
 • Capitolul 3: Diplome și calificări
 • Capitolul 4: Asigurarea calității și recunoașterea studiilor
 • Capitolul 5: Deschiderea învățământului superior către o populație studențească diversă
 • Capitolul 6: Relevanța rezultatelor finale și capacitatea de angajare
 • Capitolul 7: Internaționalizare și mobilitate.

Procesul Bologna ne-a adus foarte aproape de îndeplinirea obiectivelor stabilite în urmă cu două decenii pentru învățământul superior european. Această a treia ediția a raportului privind implementarea Procesului Bologna aduce dovezi clare ale schimbării în peisajul învățământului superior.

Raportul arată ce progrese s-au înregistrat, dar indică și golurile care trebuie să fie acoperite dacă ne dorim să consolidăm cooperarea europeană în domeniul învățământului superior pe baza calității și a încrederii reciproce.

Învățământul superior a evoluat rapid pentru a răspunde cerințelor mereu în schimbare. Peste tot în Europa, devenim mai bine educați, pe măsură ce tot mai mulți tineri au ocazia de a dobândi competențele și cunoștințele la un nivel înalt pe care societățile noastre le cer.

Datorită Procesului Bologna și programului Erasmus+, studenții au devenit mai mobili și pot beneficia de oportunități de studiu și angajare în străinătate.

Totuși, ne confruntăm și cu provocări în acest mediu în schimbare: Cum recunoaștem și recompensăm practicile de predare, precum și cele de cercetare adecvate? Cum putem să ne asigurăm că tinerii din medii defavorizate pot avea acces la învățământul superior și își pot finaliza studiile? Cum scăpăm de procedurile greoaie de recunoaștere pentru a ne asigura că studenții și absolvenții pot fi mobili? Și cum creștem relevanța programelor de învățământ superior pentru o piață a muncii care se află într-o stare de transformare permanentă?

Procesul Bologna asigură un spațiu în care țările pot discuta despre aceste provocări, iar acest dialog rămâne esențial.

Titlul original: The European Higher Education Area in 2018: Bologna Process Implementation Report

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte interesante din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în în InfoAltfel, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale, fotografii de minim 300 dpi atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Tim Gouw - "Woman facing Painted Ladies" • geralt - "learn school nursery school" • Vidar Nordli-Mathisen - "Oscarsborg Fortress" • PhotoMIX-Company - "euro banknotes polish zloty currency" • Fancycrave - "Expert Rock Climber" • Joe007 - "studio recoding record" • Mikael Kristenson - "auditorium" • geralt - "successful think businesswoman" • Joel Muniz - "Crew" • geralt - "bread roll croissant" • Monfocus - "nut walnut brazil nut" • Aaron Burden - "Signs of Spring"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.