Loading

MØDES OM SMAGEN Den filippinske rom som man ikke drikker alene

"Hoy pare mabuhay!" (Hey min ven, lang levetid!). Det er ordene, man hører, når man går en tur rundt i gaderne ved hovedstaden Manila i Filippinerne. "Mabuhay" bliver ofte brugt som en hilsen, men også i en patriotisk forstand eller i den her sammenhæng, når der bliver skålet. Det er meget normalt at se 4-10 personer sidde på nogle hjemmelavet bambus bænke eller plastik stole og drikker noget alkohol/spiritus sammen. Det ser meget hyggeligt ud, og man bliver ofte som turist inviteret til at sidde med, hvor der bliver drukket forskellige filippinske alkohol mærker som San Miguel øl, "tubâ" (hjemmebrygget palmevin), men også en eksotisk rom kaldet "Tanduay".

"Tanduay" er et af Filippinernes mest foretrukne spiritus mærker og den bliver udset som et nationalt ikon. Den repræsenterer nationens sande egenskaber som omfatter æresbånd og tradition; ånden af ​​modighed, elasticitet og dedikation. Dermed betragtes "Tanduay" som en af vidundere i Filippinerne. Men lad os først kigge kort historien omkring den filippinske drikkekultur, hvilket er anderledes end den drikkekultur, som vi kender det hjemmefra i Danmark.

Man sidder typisk på en offentlig gade og drikker sammen.

Det er sådan, at filippinske mænd socialiserer sig ved at sidde sammen over et par drinks på barer, derhjemme eller på gaderne og samtidig spiser "palutan" (fingermad).

Alkoholholdige drinks er en måde at blive inviteret og accepteret af fremmede på, hvilket er kendetegnende for drikkekulturen i Filippinerne - Gæstfriheden og om at åbne fremmede ind i fællesskabet.

HISTORIE

Ferdinand Magellan var en portugisisk søfarer, som sejlede under spansk flag og da han og sine mænd ankom til Filippinerne i 1521, fandt de ud af at alkohol blev forberedt og lavet af lokalbefolkningen selv. De noterede sig at smagen var bedre, og stærkere end hvad den var i Spanien.

De lagde også, mærke til folks drikkevaner var anderledes, fordi der blev kun anvendt ét glas og en tangero (en person som fik til opgave at fylde i glasset hver gang) og man passerede det rundt, så alle fik noget at drikke. Dette fortsætter i samme rotation, indtil forsyningen slutter eller drikken overgives til sidste mand står tilbage og han bliver kaldt "tomador" (stærkeste drikker). Hele dette setup kaldte de lokale for "tagay" (shot).

Denne drikkekultur har altså en dybere mening om at dele ved at sætte sig sammen over ét glas og så kører det på runde til alle. Hvilket alt sammen skulle munde ud i at underbygge båndene der binder folk sammen.

Billedet af Ferdinand Magellan (1480-1521)

HISTORIEN OM TANDUAY

Det startede som et lille familieejet distillery i en by kaldet Bulacan, men i 1856 blev destilleriet købt af Valentin Teus til firmaet Ynchausti y Compañía . Destilleriet udviklede sig og blev større, men alle deres alkoholprodukter blev solgt uden mærkenavne eller særprægede mærker og blev omtalt med deres generiske navne: "aguardiente" ( spansk for brændevin ), "tubâ" ( palmevin ) og "ron" ( spansk for rom ).

I starten af 1900 tallet flyttede man sin produktion til et sted kaldet Isla De Tanduay i hovedstaden Manila. I 1930'erne fik rommen navnet "Tanduay Rhum". Selve navnet "Tanduay" betyder halvø eller lavtliggende land, fordi område bliver ofte oversvømmet i regntiden.

Siden er det blevet til et velkendt mærke og en rom, som er blevet drukket og nydt af flere filippiner igennem flere generationer. Den bliver drukket i forskellige anledninger, om det er "fiestas" (fester), fyraften efter arbejdet eller en almindelig dag, hvor man bare vil være sammen med bekendte og venner.

Udover rom begyndte man også at producere gin , vodka , brandy og whisky.

Her er nogle af Tanduay's produkter i Filippinerne.

Tanduay's varesortiment

Tanduay har otte forskellige rom mærker:

  • Tanduay Rhum 5 year
  • Tanduay Light
  • Tanduay Select
  • Tanduay 1854
  • Tanduay Superior
  • Tanduay ESQ
  • Tanduay 65
  • Tanduay White

Et brandy mærke : COMPAÑERO

To gin mærker: London Gin & Gin Kapitan

Et vodka mærke: Cossack Vodka

Et whiskey mærke: Embassy

To blanding rum: Boracay Rum & Tanduay Cocktails

ANERKENDELSE & PRISER

Tanduay har i mange år fanget opmærksomheden fra spiritus eksperterne, og flere har også anerkendt det som en af de bedste rom i verden, hvilket primært skyldes den høje kvalitet af råvarer som giver den fyldige eksotiske smag.

Tanduay vandt faktisk sin første pris helt tilbage i 1875 og i de senere år har man flere gange i træk vundet priser fra mange andre forskellige konkurrencer. Den seneste pris er guld i Rum Renaissance Festival 2018.

Her ses nogle af de mange priser som Tanduay har modtaget fra hele verdenen.

TANDUAY INDTAGER USA

I 2014 begyndte Tanduay for første gang at sælge sin rom uden for asien og man gik ind på markedet i Amerika. Man ville udfordrede de mange spiritus mærker heriblandt Bacardi som på det tidspunkt var ubestridt den mest solgte rum .

Tanduay sælger to produkter i USA, hvilket er: Tanduay Asian Rum Silver & Tanduay Asian Rum Gold.

Historisk sponsoraftale med et NBA hold

I marts 2017 blev Tanduay det første filippinske mærke som havde lavet en stor sponsoraftale med et NBA- hold og en arena. Hvilket også gjorde dem til den officielle rom sponsor i Barclays Center og Brooklyn Nets samt sponsor for mødestedets 40/40 Club & Restaurant for resten af 2016-17 NBA sæsonen. Derudover vil Tanduay Rhum være associeret sponsor af arenaens Brooklyn Show platform.

Tanduay indtag på den amerikanske vestkyst

Kun syv måneder efter at have skrevet historie, så underskriver Tanduay et to-årigt partnerskab med et nyt NBA hold Golden State Warriors i Oakland fra Californien , der udpegede man Tanduay som præsident for forskellige Warriors-spil, herunder Warriors Filipino Heritage Night den 29. oktober 2017. Partnerskabet løber fra 2017- 18 NBA sæson indtil slutningen af 2018-19 NBA sæsonen.

Vi vil blive med at gå fremad ved at inspirere og gøre en forskel. Det er Tanduay's eftermæle som vil blive båret videre i generationer af filippiner. Vi er rigtige stolte over at se et af vores lokale mærker blive kendt over hele verden.

- Lucio Tan Jr

VIDSTE DU AT DE 10 MEST SOLGTE ROM I VERDEN ER:

1. Tanduay : 19,5 mio kasser

2. Bacardi: 16,8 mio kasser

3. McDowell’s No.1 rum: 12 mio kasser

4. Captain Morgan: 11.7 mio kasser

5. Havana Club: 4,4 mio kasser

6. Barceló: 2.2 mio kasser

7. Contessa: 1.8 mio kasser

8. Ron Medellin: 1.6 mio kasser

9. Old Port Rum: 1.3 mio kasser

10. Appleton Estate: 1.2 mio kasser

TANDUAY KOMMER TIL DANMARK

Nu er denne rom med en lang inspirerende historie og den filippinske kultur på vej til Danmark. Tanduay vil prøve at komme ind på det danske marked ved at tilpasse sig den nordisk stil/design, men samtidig bibeholde den filippinske kultur om at invitere folk over en drink uanset social status, seksualitet eller etnicitet.

Sådan så det ud i gamle dage for en dansk dagligstue med "hygge"

Netop det med at invitere fremmede ind i sit selskab skal man lægge sammen med den danske "hygge". Det er budskabet og visionen ved lanceringen af Tanduay rom i Danmark. Derfor er der blot at sige "lad os mødes om smagen folkens, mabuhay!".

Skrevet af Bini Karandja, Maide Ilhan, Malthe Hartmann & Gallie Ursal Eksamensprojekt for MMD 2018, Københavns Erhvervsakademi

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.