Loading

Merkedager i mai

Mai er en måned full av viktige merkedager. I den anledning har vi samlet et utvalg av både kortfilmer, klipp og spillefilmer som egner seg godt i undervisningen.

1. mai - Arbeidernes dag

Filmavisen 1963

Arbeiderbevegelsen markerte sin internasjonale kamp og festdag for første gang 1. mai 1890. Kravet om 8-timers arbeidsdag var det første, og lenge det eneste kravet arbeiderne demonstrerte for. Klikk på knakken under og spol frem til 00:51:00 for å bli med på 1. mai feiringen i Oslo tilbake i 1963.

Bilder: "Filmavisen 1963", Filmparken AS og "Walesa - Håpets mann", SF Norge

Walesa - Håpets mann

Det er få mennesker som kan hevde at de har vært med på å endre den verden de lever i. En av disse få, er uten tvil, Lech Walesa, en vanlig verftsarbeider og elektriker som fant seg selv i spissen for en fredelig revolusjon. En revolusjon som endte opp med både felle et diktatur i hans eget land, men som også bidro til å felle det svekkede Sovjet-imperiet mot slutten av 80-tallet.

8. mai - Frigjøringsdagen

8. mai markerer frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjon 1940-1945. I Filmavisen fra 1945 får vi se velkomsten, feiringen og paradene i gatene da de norske soldatene vendte hjem.

Bilder: Filmavisen 1946, Filmparken AS

17. mai - Grunnlovsdagen

Norskere enn norsk

I denne dokumentaren følger vi et lite øysamfunn i Alaska, der innbyggerne feirer sin norske identitet med en enorm entusiasme. Gjennom bruken av gamle symboler og den årlige Little Norway Festival – en fire dagers feiring av 17.mai – bygges det opp et abstrakt forhold til gamlelandet.

Bedre enn sitt rykte

I denne svart-hvitt filmen får vi et innblikk i hvordan russetiden var tilbake i 1955. Dag forelsker seg i sin unge fransklærerinne, frøken Strøm. Det blir kjærlighet med forviklinger - for klassevenninnen Karin er også betatt av Dag, mens Dags kamerat, Roald er dypt forelsket i Karin.

Bilder: "Norskere enn norsk", Universitetet i Tromsø. "Bedre enn sitt rykte", Filmveteranene. "17. mai - en film om ritualer", Aprilfilm A/S. "Ja, vi elsker", Hummelfilm AS.

17. mai - en film om ritualer

Dokumentaren "17. mai - en film om ritualer" tar for seg våre ulike fraser og ritualer, som kanskje ikke lenger har så mye innhold for folk flest.

Ja, vi elsker

I kortfilmen "Ja, vi elsker" følger vi en rekke personer og deres unike 17.mai feiringer. Filmen gir et skjevt og humoristisk blikk på nordmenns rituelle handlinger.