Interior Design Awards

Niles Bolton Associates would like to recognize our Interior Design Studio for their accomplishments and successes this past year.

UH Austin

Austin, Texas

2017 IIDA Georgia b.o.b. Award: Multifamily

2017 Student Housing Business Innovator Award: "Best New Development Off-Campus"

The major goal for this 232,542 sq ft project was to be a new baseline for a truly authentic and quality design driven student housing environment that pays homage to the cities unique and colorful character, as well as its forward thinking high-tech industry scene. Eclectic finishes, artifacts, furnishings, lighting, and interior architectural details define the entry experience setting the tone for amenities discovery. The complex architecture, due to the site, dictated architecturally long, narrow and vertical spaces to fit a vast and diverse program. The strong connection with the outdoor facilities and views from these linear amenities spaces convey a seamless cohesiveness with versatile retreats tailored to study, entertainment, personal time, social interaction.

UH Midtown

Atlanta, Georgia

2017 IIDA Georgia b.o.b. Award: Multifamily

Keeping students close to campus and connected with the school was an underlying rationale for this mixed-use complex serving Georgia Tech. The luxury high-rise has all the amenities essential for today’s college life, even a bocce court on its elevated courtyard. The 17-story building has a contemporary feel, club and study rooms, fitness center, resort-style pool and a ground floor with 10,200 square feet of retail space. Not only can students amble over to class, they can walk to restaurants, shopping, nightlife, entertainment, and major sporting and concert venues.

Creating an upscale, urban and affordable living environment for Georgia Tech students was the challenge set forth in this project. The design approach was to develop synergy between exterior vernacular, landscape and interior design - where public spaces, inside or outside, felt integrated. Inside, an inspiring two-story community lounge was conceived where the articulation of the exterior carved out a tall, narrow volume of space. Outside, a central breezeway and large monumental stair provide quick access to street-level – providing outdoor community space as well as a controlled point for security. Featuring the raw concrete of the building structure in the interior materials palette was integral to the design strategy and crucial to maintaining the tight budget. The rawness was balanced with pattern, texture, bold color, and maximizing of natural light. Durable, high-quality finishes and furniture were incorporated to hold up over time and endure trends. The amenity spaces include a leasing office, residential lobby, club room, fitness, sky lounge and multi-functional media room totaling 12,946 sq. ft. at a cost of $57.44/sq. ft. The resulting spaces not only create social hubs, but encourage study, innovation and collaboration, and shape a unique sense of community among the student residents.

Beyond providing a full scope of services for the project, from programming through construction administration, the design team collaborated closely with the architecture and landscape designers to create an inspiring and unified design for the interior amenity areas. The team evaluated the client’s basic amenity program, and found ways to enhance the program through design and functional flow that would best enrich the urban location, capitalize on skyline views, maximize indoor/outdoor access, and accentuate architectural features. Technical aspects addressed during the course of the project included meeting the structural and MEP code requirements of high-rise construction. Three-dimensional renderings and fly-through animations of each finished amenity space were provided for full project visualization and to provide critical pre-leasing marketing images for the client’s use. The full scope of work included a leasing office with adjacent residential lobby, an expansive two-story clubroom with gaming area on the mezzanine and media room and gaming/social space on the terrace-level, a large study center with communal work stations, private study rooms with conference and smart board technology, a fully equipped fitness room, a roof-top sky lounge and multi-function media room. The result is a modern Midtown Atlanta tower redefines student living for Georgia Tech students.

Wildwood Baton Rouge

Baton Rouge, Louisiana

2017 ASID Georgia Hospitality: Country Clubs – Bronze Award

Nestled in the heart of Baton Rouge, Louisiana, this off-campus student housing project presents a unique approach to student living amenities, creating a resort like environment of indoor and outdoor “rooms” in the approximately 10,000 square feet of amenity space. Our client’s main objective was to design a distinct, modern Clubhouse that provides social and study areas for groups of all sizes.

As the design developed, the team took a fresh approach to create a unique atmosphere for students using the space. The concept implements the layering of classic colors, materials, and textures to create timeless design. Small vignettes surround a central stair/elevator core, providing spaces that are comfortable when occupied by small or large groups. Intimacy within the double-height spaces is achieved by break-out areas, booths and benches in various sizes - with a combination of small living/study rooms and larger community spaces. Outdoor “rooms” surrounding the clubhouse expand the environment and alternatives for the students. Meeting the student needs, while providing choices, was the key goal for this interior and exterior solution.

The Interior Design scope of work includes three main amenity buildings; the Leasing Office, Clubhouse, and Fitness Center as well as the exterior pool deck. The design team scope of services includes: space planning, construction permit documents, lighting and finish selection, construction administration, furniture specifications and custom furniture/lighting design.

Aaron's Inc.

"The Heritage Project"

Atlanta, Georgia

2017 ASID Georgia Contract Branding/Graphic Design - Silver Award

Aaron's, “The Heritage Project,” started with the first rental chair and morphed into a desire to retain historical culture in an age where company heritage is often overlooked. The client wished to brand their corporate headquarters with a thorough overview that included the stepping stones the company has taken, over its 62-year history, to achieve success.

Our team was commissioned to brand over a dozen specific spaces in their new headquarters, spanning three floors of a commercial building in Atlanta, Georgia. Working closely with the Aaron's internal marketing team to sift through new and archival material, we were able to generate one-of-a-kind graphic designs that communicated the client’s history, user demographic, internal wordage, and a visual reminder of the company’s driving goals and core missions. This exciting project served as a daily reminder for the employees to remember the history of the firm, and educate new and existing clients of the journey Aaron’s has taken.

Utilizing modern graphic software to produce the artwork internally, our team was integral to the production and planning of these final graphic and branding designs. We strategically located each of the designs in areas of the new headquarters to capitalize on visibility and overall message. For instance, the “Guiding Principles” was near the break room, an area used daily by all employees, as a critical feature of the client’s core values. We utilized the interior color schemes into The Heritage Project to ensure that the branding additions appeared seamless to users.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.