Loading

ANews Buletinul informativ lunar al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

Serie nouă (III). Nr. 143, decembrie 2019

În cuprins: Știri. Evenimente. Perspective de învățare: Atelier MobilitatE+, pentru organizațiile și instituțiile care lucrează cu tinerii cu dizabilități —— Concurs de fotografie: Connecting People - Feeling European ——Codul PIC devine ID organizațional —— Ce se întâmplă cu grupurile de Yahoo? —— Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange? —— Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană —— Premiile europene „Jan Amos Comenius“ ——////—— Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021:Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma —— Cât de puțin este suficient în educaţie? - Profesorul, agent al schimbării ——////—— Învățământ universitar în Erasmus+: Erasmus îndeplinește dorințe ——////—— Învățământ profesional și tehnic în Erasmus+: NEUROPED – REHAB – O călătorie —— Până la capătul Pământului cu Easmus+ —— Cu un pas mai aproape de locul de muncă prin Erasmus+ —— ////—— Educație școlară în Erasmus+:  Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați ——////—— Educația adulților în Erasmus+: Coordonatori instruiți - Voluntari implicați ——////—— Tineret în Erasmus+: Building Skills Through Inclusion – un proiect al Asociației „Babilon Travel“ —— VisiAbility – Un proiect normal, pentru tineret ——////—— Proiecte finanțate prin Corpul European de Solidaritate: Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (III) —////— Eurodesk România te informează—////—Multilingv. Multicultural: Conversațiile plurilingve pentru incluziune socială și cetățenie europeană ——////Publicațiile Eurydice

Știri. Evenimente. Perspective de învățare

Atelier MobilitatE+, pentru organizațiile și instituțiile care lucrează cu tinerii cu dizabilități

Între 20 și 22 noiembrie 2019, ANPCDEFP a organizat la București Atelierul MobilitatE+, pentru organizațiile și instituțiile care lucrează cu tinerii cu dizabilități. La eveniment au participat 15 reprezentanți ai unor ONG care derulează proiecte proprii pentru tineri cu diferite tipuri de dizabilități și care sunt interesați să se implice și în proiecte Erasmus+.

Evenimentul a avut o abordare particulară prin care am urmărit ca participanții să-și dezvolte cunoștințele de scriere a unor proiecte cu profundă componentă de includere, în care atenția centrală să fie orientată către tânărul participant cu nevoi speciale. A fost necesară o astfel de abordare pentru că atât nevoile tinerilor cu dizabilități cât și nevoile instituționale ale organizațiilor care se ocupă de problemele acestora sunt extrem de diverse și parțial necunoscute celorlalte categorii de persoane.

Irina Coșescu reprezintă Asociația „Bastonul Alb“ din Brașov și nu se află la prima intersecție cu Programul Erasmus+, ea a mai participat deja la două schimburi de tineri și a fost chiar voluntar EVS în Norvegia. Irina este o persoană cu dificultăți de vedere dar recomandă celor care intră în contact cu persoane nevăzătoare să pună toate întrebările de care au nevoie pentru a ști câtă nevoie de sprijin au persoanele respective. „Mulți dintre noi suntem absolut autonomi, chiar dacă vedem foarte puțin sau deloc, există aplicații pe telefon și pe calculator care ne ajută să citim mesajele pe care le primim în scris și dizabilitatea nu este un motiv care să ne facă să ne rupem de societate. De exemplu, site-ul asociației noastre sau pagina de Facebook a asociației sunt administrate de persoane nevăzătoare. În Brașov suntem foarte cunoscuți pentru „cina pe întuneric“, acesta este deja al patrulea an de când facem asta. Organizăm cina de cel puțin trei ori pe an și invităm persoane fără dizabilități de vedere pentru a experimenta ce înseamnă să nu vezi. Într-un restaurant facem întuneric beznă, așteptăm oamenii la intrare, îi conducem la mese, îi întrebăm ce vor să bea și să mănânce, singuri mergem la frigidere și le aducem băuturile, le luăm comenzile de mâncare și le transmitem la bucătărie ... totul se întâmplă la fel ca în orice restaurant, doar că ... pe întuneric. Iar, pentru o experiență completă, meniul se găsește pe masă, scris în ... Braille, deși Braille-ul este depășit!

Sunt aici pentru că vreau să fac mai multe pentru persoanele nevăzătoare din Brașov și care nu se implică foarte mult în viața socială și care preferă să trăiască din ajutoarele sociale și cam atât. Până la urmă nu este vorba despre bani, este vorba de a face mai mult cu viața ta, de a simți util, până la urmă. Și cred că Eramus+ este o soluție foarte bună, pe mine m-a convins și am văzut cât m-am schimbat pe parcursul proiectelor ... am văzut că mai există și altceva, de la o mâncare diferită, la alți oameni cu care am stat de vorbă ... este important ca încă de mici, copiii nevăzători să afle de Erasmus și să știe că există și că le poate fi foarte util. (Irina Coșescu)

Dan Pălimariu este președintele Asociației „Down Activ“ Moldova din Botoșani, care se ocupă de tinerii cu Sindrom Down încercând să le dezvolte abilități și pentru care caută să construiască oportunități de dezvoltare cât mai variate. „Organizăm activități sportive, prin care dezvoltăm abilitățile motrice grosiere pentru copii și tinerii cu Sindrom Down, și activități de lucru manual (pirogravură și pictură), prin care le dezvoltăm abilitățile motrice fine. Mai nou, un proiect foarte reușit este cel prin care îi ajutăm să se exprime prin teatru. Am venit la curs pentru a învăța să accesez finanțările Erasmus pentru a găsi căi mai performante prin care să-i putem susține pe tineri în dezvoltarea lor ulterioară.

Este foarte dificil să apreciem câte persoane cu autism sau cu Sindrom Down există în România, pe de-o parte autoritățile nu dispun de date și nici nu a existat acest exercițiu al evidenței acestor persoane. Statistic vorbind, unul din 7-800 de copii se naște cu Sindrom Down, ceea ce face ca numărul acestora să se situeze cel puțin 60.000 persoane, dar de ei se ocupă în exclusivitate familiile, indiferent dacă este vorba de mediul urban sau rural. Iar, în privința persoanelor cu autism, tot statistic vorbind, putem aprecia că una din 200 de persoane prezintă o formă de autism. Este important și interesant, mai ales în ultimii ani, că societatea a început să recunoască oficial existența acestor profiluri, evidente de la o vârstă destul de mică a copiilor și să înțeleagă că este nevoie de diagnosticare precoce și de măsuri specifice.“

Asociația „Down Activ“ Moldova intenționează să dezvolte un proiect pentru zona Botoșani – Iași – Suceava, prin care să punem la dispoziția mamelor, imediat după nașterea unui copil cu Sindrom Down, toate informațiile de care au nevoie pentru a-și putea crește copilul în cele mai bune condiții. Și Erasmus+ poate fi soluția de implementare a acestui proiect.“ (Dan Pălimariu)

După aproape 30 de ani de existență, cu 18 filiale şi sucursale, în care au voluntariat peste 1500 de tineri, Serviciul de ajutor maltez în România este o asociație cu tradiție în domeniul social, ceea ce înseamnă că oferă majoritatea tipurilor de asistență socială pentru multe tipuri de grupuri vulnerabile, printre care și tineri cu dizabilități. Asociația a fost reprezentată la curs de Zsolt Pünkösti care, după o încercare nefinalizată de a depune un proiect, a venit la curs pentru că Erasmus+ una dintre foarte puținele oportunități de finanțare la care poate apela.

„Cursul este foarte util, acum înțeleg mult mai mult despre ce-și dorește Comisia și ce urmărește Programul Erasmus. Din păcate, în România, dizabilitatea este privită ca ceva foarte rău, ceva care trebuie ascuns, părinților le este rușine că au copii cu dizabilități, se consolează cu ideea că nu pot face mai mult pentru copilul lor și limitează astfel șansele acestuia de a merge cât de departe se poate cu dezvoltarea unor deprinderi și abilități. Aceasta, pe lângă prejudecățile sociale și atitudinea generală a autorităților față de persoanele cu deficiențe fac ca viața unor categorii de semeni ai noștri să fie foarte dificilă. De aceea, prin proiectul pe care intenționăm să îl depunem, vom încerca să implementăm metodologii și instrumente noi de lucru prin care să ajungem la familiile în care există tineri cu dizabilități locomotorii sau de altă natură și să putem lucra cu ei. Un proiect Erasmus+ ar fi și o soluție de a ajuta lucrătorii de tineret să își extindă orizonturile, să facă schimb de idei și de soluții cu colegii din alte țări și să își diversifice experiențele sociale și profesionale.“

Poate că cel mai mare of al meu este că nu există finanțări dedicate persoanelor cu dizabilități, de aceea mă bucur că am aflat atâtea lucruri noi despre Erasmus+ și, în calitatea mea de manager de proiect la asociație, mă pregătesc să depun 2 sau 3 candidaturi, care sper să fie câștigătoare!“ (Zsolt Pünkösti)

Camelia Oprea este reprezentanta Asociației persoanelor cu dizabilități mentale din Arad – INTEGRA – pe care a înființat-o în împreună cu alte două mămici de copii cu Sindrom Down și cadru didactic în învățământul special. „Mara are 17 ani, este în clasa a X-a la un liceu de masă cu profilul croitorie/textile și are Sindrom Down. Timp de 16 ani am citit foarte mult, am luat contact cu foarte mulți profesioniști: terapeuți, psihologi, medici și am vrut să-mi ajut copilul dincolo de ora de terapie. Tot ce s-a sedimentat în mine în tot acest timp, s-a întors cumva să fie de folos copiilor din învățământul special. Am fost cu Mara în două proiecte de tineret și am ajuns acum în momentul în care dorim să depunem un proiect al nostru ... asta după ce am văzut ce poate să însemne o experiență de proiect. Am văzut că sunt nevoi peste tot, că profesioniștii adevărați sunt foarte preocupați de calitatea serviciilor pe care le oferă persoanelor cu dizabilități, că munca în echipă contează foarte mult iar rezultatele muncii unei echipe sunt mai ușor de evaluat și cuantificat și ... ni s-a confirmat faptul că suntem pe drumul cel bun cu asociația noastră, cu metodele și cu deciziile pe care le luăm. Iar rezultatele se văd: prin socializare, artă și sport, copiii și tinerii, sunt mai deschiși, mai curajoși și mai pregătiți emoțional pentru a face față provocărilor sociale.

Alexandru Zelko, Asociatia Down Bucuresti : „Am dezvoltat terapii și am făcut parte din mai multe proiecte private sau sociale – pe care le-am câștigat pe bază de concurs, pentru că funcționăm doar în București și suntem o asociație foarte mică (30 de membri), fără a dispune de resursele necesare acoperirii unor arii mai extinse, regionale sau naționale. Am aflat de Erasmus de la Ambasada Norvegiei, acum cinci ani, cu ocazia invitației care ne-a fost adresată de a participa la un eveniment la Oslo, împreună cu un copil cu Sindrom Down. Copilul, deși aproape non-verbal, a reuși să se facă înțeles de toată lumea și a contribuit la dezvoltarea unor produse de asistare care să ajute persoanele cu Sindrom Down să-și găsească drumul spre casă, de exemplu. Asociația a fost parteneră în mai multe proiecte, iar schimbările pe care le-am observat în timp sunt aproape incredibile: de la niște copii dependenți aproape 100% de părinți, acum au ajuns să-și evalueze abilitățile și să se organizeze singuri în funcție de ce poate să facă fiecare – de exemplu, cel mai inteligent este întotdeauna „șeful“ iar cel mai puternic iese în față, ori de câte ori li se pare că poată să apară o amenințare de ordin fizic.

Vom depune un proiect Erasmus+, a venit timpul să ne depășim condiția de parteneri și să fim coordonatori.“ (Alexandru Zelko)

Din perspectiva Agenției Naționale, includerea tinerilor cu nevoi speciale în proiectele Erasmus+ este o prioritate constantă care se regăsește bineînțeles atât la nivel național, cât și european. Prin atelierul MobilitatE+, am dorit să încurajăm cât mai multe organizații și instituții să organizeze activități non-formale și proiecte multiculturale coordonate de tineri cu nevoi speciale. În anul 2020 urmează să organizăm un eveniment similar, prin care urmărim creșterea numărului de proiecte care să facă posibilă implicarea eficientă a tinerilor cu nevoi speciale în viața comunităților, dar și dezvoltarea lor personală și socială, pentru a-i ajuta să aibă o calitate a vieții mai bună și experiențe Erasmus+ cât mai transformatoare în bine. (Florina Făgărășeanu, expert proiecte de tineret, AN)

Concurs de fotografie: Connecting People - Feeling European

Începând cu anul 1987, peste 10 milioane de persoane din întreaga Europă au participat la activități de învățare finanțate de programul Erasmus+ și predecesoarele sale, activități prin care și-au sporit și îmbunătățit competențele și potențialul.

Indiferent de sector sau de programul de finanțare (Erasmus, Comenius, Leonardo da Vinci, Grundvig, Tineret în acțiune, Erasmus+) foștii și actualii beneficiari sunt invitați să participe la o competiție inedită, trimițând o fotografie din cadrul experienței de învățare relevantă pentru dezvoltarea și formarea lor. Fotografie trebuie însoțită de un scurt text descriptiv, iar fotografiile câștigătoare vor fi promovate și expuse în cadrul Universite Libre de Bruxelles.

Termenul limită este 13 ianuarie 2019.

Pe lângă promovarea la nivel european, în cadrul unui eveniment cu peste 600 de participanți, câștigătorii din țara noastră vor primi o distincție și un premiu oferite de ANPCDEFP.

Mult succes tuturor!

Codul PIC devine ID organizațional

ID-ul Organizațional (Organisation ID - OID) reprezintă un cod unic de înregistrare de care aveţi nevoie în toate etapele unui proiect Erasmus+ (de la selecţie până la raportare). Acest număr este necesar pentru interacţiunea cu bazele de date online folosite la nivel european pentru gestiunea programului de către Agenţiile Naţionale. În acest fel se evită solicitarea de informaţii în mod redundant şi datele pot fi actualizate automat.

Cum se obţine?

Prin intermediul unei baze de date online numită Sistemul de Înregistrare a Organizațiilor (Organisation Registration System - ORS). Odată înregistraţi nu mai este nevoie de completarea acestor date în formularul de candidatură şi codul poate fi folosit pentru orice proiect Erasmus+ sau ESC depus în sistem descentralizat – la o Agenție Națională – în care organizaţia va fi implicată indiferent dacă este coordonator sau partener. Aceeaşi baza de date se va folosi şi pentru actualizarea datelor (dacă este necesar).

Ce se întâmplă cu grupurile de Yahoo?

De 18 ani, o foarte mare parte dintre beneficiarii programelor europene destinate educației, formării profesionale și tineretului comunică folosind o adresă de Yahoo mail și fac parte din cel puțin unul dintre cele peste 10 milioane de grupuri pe care comunitatea Yahoo le-a raportat, nu demult. De asemenea, în acești 18 ani, obiceiurile de comunicare ale oamenilor s-au schimbat foarte mult, iar preferințele în ceea ce privește schimbul de informații au pendulat periodic între discuțiile one-to-one și one-to-many.

În prezent, majoritatea activităților din grupurile Yahoo sunt mai degrabă de tip one-to-one și nu discuții în/de grup (one-to-many), deoarece oamenii doresc să aibă acces din ce în ce mai mult la conținuturi personalizate și la legături directe cu cei cărora li le adresează.

De aceea, Yahoo va continua să susțină Yahoo Mail — inclusiv prin recenta lansare a unei noi aplicații Yahoo Mail, disponibilă pentru dispozitivele mobile, iar grupurilor Yahoo li se recomandă migrarea către platforma Yahoo de e-mail.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să-și planifice din timp activitățile în grupurile Yahoo din care fac parte, iată care este calendarul de realizare a acestei tranziții.

Începând cu 28 octombrie 2019:

  1. Utilizatorii vor putea deveni membri ai unui grup Yahoo doar prin: intermediul unei invitații primită de la moderatorul grupului sau prin trimiterea unei cereri de aderare la grup, care va necesita apoi aprobarea moderatorului grupului.
  2. Postarea de mesaje pe grup va fi înlocuită de distribuirea mesajelor prin e-mail, de aceea încărcarea și găzduirea de conținuturi noi vor fi dezactivate pe site-ul web al grupurilor Yahoo.

Începând cu 14 decembrie 2019:

  • Toate grupurile vor deveni private și orice conținut care a fost încărcat anterior prin intermediul site-ului web va fi eliminat.
  • Conținuturile postate în trecut în cadrul grupului Yahoo se pot salva/descărca până în decembrie 14 accesând acest link.

De reținut:

  • Grupurile Yahoo vor continua să existe, doar abordarea funcțiilor lor se va schimba pentru a răspunde mai bine cerințelor curente legate de respectarea intimității și a protecției datelor personale.
  • Vor putea fi create în continuare grupuri noi pentru a permite utilizatorilor să se conecteze și să comunice pe temele intereselor și activităților comune.

Mai multe informații despre modificările viitoare pot fi găsite aici.

Ai încercat EVE – Erasmus+ Virtual Exchange?

Fie că ești interesat de un curs de formare, fie că vrei să fii parte a unor schimburi virtuale de tipul dialogului și dezbaterilor facilitate, Erasmus+ Virtual Exchange oferă contextul ideal pentru experiențe de învățare interculturale și vine în sprijinul celor care nu pot lua parte la activități de mobilitate de învățare.

Propunând un spațiu de învățare sigur și confortabil, care depășește barierele geografice, și fiind facilitate de experți și formatori experimentați, schimburile virtuale aduc o recunoaștere ce poate fi adăugată experiențelor educaționale anterioare, te ajută să cunoști alți tineri și să îți faci vocea auzită în comunitățile tematice care corespund intereselor tale profesionale!

Premiile europene „Jan Amos Comenius“.

De curând, a fost lansat apelul la candidaturi pentru prima ediție a Premiilor europene „Jan Amos Comenius“. Cele 28 de premii, în valoare de 8,000 EUR fiecare, vor fi distribuite școlilor gimnaziale câștigătoare, câte una din fiecare stat membru al UE, care vor reuși să demonstreze calitatea deosebită a predării tematicii legate de Uniunea Europeană.

Pentru a primi premiul, va fi nevoie ca școlile participante la concurs să demonstreze că utilizează metode de predare ce pot deveni surse de inspirație pentru instituțiile de același nivel și că îi angajează pe elevi într-o învățare active și creativă cu privire la Uniunea Europeană.

Termen-limită: 06 februarie 2020, 17: 00 (ora Bruxelles-ului)

Împrumuturi Erasmus+ pentru masterat, garantate de Uniunea Europeană

Dorești să urmezi un program de masterat în străinătate, dar te întrebi cum îți vei finanța taxele de studiu și cheltuielile zilnice? Programul Erasmus+ Master Loan a fost conceput pentru a te ajuta. Erasmus+ Master Loans sunt credite garantate de UE cu condiții de rambursare favorabile. Sunt concepute pentru a-i ajuta pe potențialii studenți să își finanțeze cursurile de masterat într-o țară participantă la programul Erasmus+.

  • Nu sunt necesare garanții.
  • Ratele dobânzii sunt mai mici decât cele de pe piață.
  • Nu se solicită rambursarea pentru o perioadă de până la doi ani de la terminarea studiilor.

În urmă cu doar câteva luni, instituția financiară nebancară FINS a semnat cu Fondul European de Investiții primul acord de garantare Erasmus+ din România. Acesta va permite FINS să ofere un nou produs de creditare pentru aproximativ 450 de studenți care doresc să își continue studiile de master în străinătate și pot beneficia de credite în condiții favorabile pentru a studia într-o altă țară participantă la programul Erasmus+.

Un program de masterat în străinătate poate fi un pas important pentru cariera ta. Pe site-ul Comisiei Europene găsești informații despre cum poți să îl finanțezi cu ajutorul împrumutului Erasmus+ pentru masterat!

Studenții trebuie să depună la FINS cererea de finanțare.

Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), 2014-2021

Două noi apeluri deschise pentru proiecte în domeniul învățământului profesional și tehnic și pentru componenta Roma

Cât de puțin este suficient în educaţie? - Profesorul, agent al schimbării

E scrisă în natura noastră, adânc înrădăcinată în genele noastre, dorinţa de a creşte, de a ne dezvolta, de a tinde spre mai departe, mai mult, mai sus. Şi poate că aceasta este reţeta evoluţiei, încercările continue de a ne autodepăşi; şi apoi, gândind prin prisma profesiunii noastre, de a ne învăţa copiii că scopul devenirii lor ca oameni nu e de a se compara şi a-i depăşi pe ceilalţi, ci de a fi în continuă concurenţă cu ei înşişi, iar mâine sau peste douăzeci de ani să fie mai buni decât ei cei de azi.

A-i însoţi pe copii pe drumul cunoaşterii lumii şi a autocunoaşterii, a-i îndruma în dezvoltarea diferitelor abilităţi, competenţe şi aptitudini care să-i pregătească pentru viaţă, a le desena strategic, cu limite ferme, dar în acelaşi timp flexibile, un cerc al siguranţei în care ei să să-şi modeleze atitudinile, emoţiile, liniile fine ale caracterului, toate acestea îi creionează o nouă imagine dascălului contemporan.

Am fost şi mai suntem pentru copii surse de informaţie; am fost şi mai suntem pentru copii surse de inspiraţie, modele, rădăcini, puncte de sprijin, ghizi, lideri. Dar într-o lume în continuă schimbare, poate că nu sunt suficiente toate aceste ipostaze, într-o lume a schimbării continue avem nevoie să ne schimbăm continuu rolurile ca dascăl, sau poate chiar să fim noi schimbarea.

Proiectul „Profesorul ca agent al schimbării” s-a născut din dorinţa de a creşte, de a ne dezvolta, „a face mai mult” pentru instituţie, pentru oamenii ei şi pentru beneficiari, copii, familiile lor, cadre didactice din şcolile din judeţ.

Astfel, începând cu luna aprilie 2018, primele idei au prins contur şi s-a început scrierea aplicaţiei pentru finanţare, urmând ca la finele lunii mai proiectul să fie depus în varianta finală, practic să plantăm prima sămânţă, care nu a întârziat să înflorească.

Începând cu luna septembrie 2018, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba a devenit promotor şi beneficiar al Proiectului „The teacher as a change agent”, finanţat prin Granturile SEE – Mecanismul Financiar 2014-2021 – Programul de Educaţie, Burse, Ucenicie şi Antreprenoriatul Tinerilor din România. După flori au venit şi primele roade în toamnă, când, prima şi cea mai importantă activitate din proiect a fost activitatea de mobilitate şi a presupus participarea a patru persoane la cursul „The teacher as a change agent”, organizat la Oslo, de către organizaţia norvegiană Newschool AS în perioada 14-19 octombrie 2018.

Întoarse în ţară, nimic nu a mai fost la fel. Mai motivate, mai implicate, mai responsabile, “implementare”, “diseminare”, “workshop-uri”, “schimbare” erau mereu pe buzele noastre.

Astfel, prin participarea la cursul de formare "The teacher as a change agent/Profesorul, ca agent al schimbării", am exersat lucrul în echipă prin învățarea experiențială, ne-am dezvoltat noi competențe de proiectare a unui design curricular, am învățat cum să beneficiem de cunoștințele și experiența fiecărui membru al echipei, pentru a crește calitatea serviciilor oferite de către experții educaționali ai instituției noastre.

Ne-am propus, am visat şi am reuşit: îmbunătățirea competențelor colegilor profesori consilieri/logopezi din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Alba, cu scopul furnizării de servicii educaționale de calitate; construirea unor „echipe ale schimbării” în cadrul CJRAE Alba şi în unităţile școlare din judeţul Alba; experimentarea şi însuşirea de către profesorii consilieri/logopezi a rolului de facilitator al sistemului de învăţământ centrat pe elev; promovarea învăţării bazate pe proiect, prin cooperare şi învățarea experienţială; dezvoltarea şi implementarea de proiecte interdisciplinare; crearea transferului de modele de bună practică din Norvegia în România.

Mai mult decât atât, cu ocazia acestui proiect s-a dezvoltat o rețea de colaborare între experții educaționali din județul Alba, cât și colaborarea cu cadre didactice din alte județe care au avut proiecte similare, crearea de noi legături cu o instituție internațională, dezvoltarea de noi proiecte. De asemenea, a crescut nivelul de vizibilitate al instituției și s-au diversificat activitățile desfășurate de către consilierii școlari. Workshopul – “Profesorul agent al schimbării” (14 februarie 2019) și Simpozionul Interjudeţean ”Profesorul agent al schimbării” (6 iunie 2019) au avut un impact crescut în rândul participanților.

Din seminţele unui vis – primul proiect cu finanţare externă a CJRAE Alba – au crescut şi au rodit atâtea rezultate frumoase. Din rodnicia lor s-au dezvoltat alte seminţe - schimbări atitudinale la nivelul rețelei noastre, comunicarea între profesorii consilieri, consilieri şi cadrele didactice, consilieri cu elevi și părinți a fost îmbunătățită.

Fructele muncii noastre au luat forma unor produse intelectuale - instrumente utile consilierilor școlari și cadrelor didactice din școli: Ghidul pentru facilitatori – Profesorul agent al schimbării, publicat în format CD şi volumul care conţine lucrările Simpozionului Interjudeţean „Profesorul, agent al schimbării”, publicat on-line pe site-ul instituţiei.

Ştim că din rândurile muncii noastre se vor desprinde alte seminţe ce vor rodi, la vremea lor, în alte şcoli, alte idei, alte proiecte...

Aşa s-a născut acest proiect, din credinţa că educaţia nu este un rezultat de atins, sau un scop în sine, ci merită să fie înţeleasă, concepută şi trăită ca un proces viu, continuu, evolutiv, în schimbare. Şi atunci când ajungem să înţelegem acest fapt, nu ne rămâne decât să luăm persoana potrivită şi să-i oferim încrederea, câteva instrumente şi libertatea de schimbare, cu care să faciliteze legătura sensibilă, dar vitală, dintre şcoală, dascăli, copii, părinţi, societate în general. Iar persoanele potrivite suntem chiar noi, facilitatori şi agenţi ai schimbării, care citim aceste rânduri.

Credem că, în cele din urmă, „atât de puţin este suficient în educaţie” – profesorul să fie un agent al schimbării.

Echipa de proiect CJRAE Alba

Învățământ universitar în Erasmus+

Erasmus îndeplinește dorințe

Dorința de a fi studentă într-o țară străină, de a cunoaște alt sistem medical, de a-mi mări capacitatea de adaptabilitate într-o societate necunoscută, toate acestea au fost posibile cu sprijinul Erasmus+.

La început mi s-a părut mai greu decât acasă, însă nu m-am temut, am privit totul ca pe o provocare care m-a ajutat să evoluez. Cursurile erau doar în limba italiană și îmi era dificil să rămân concentrată. Am urmat un curs de limba italiană, nivel începător, care m-a ajutat foarte mult. Am participat și la stagii de practică la spital unde am întâlnit mulți rezidenți, chiar și medici specialiști. Am învățat să fiu mai răbdătoare în momentele în care studiam pentru examene în trei limbi: italiană, engleză și română. În prezent capacitatea mea de asimilare a informațiilor și a cunoștințelor este mai rapidă.

Atât mobilitatea cât și capacitatea mea de rezistență la efort sunt mai reduse, astfel că pe durata șederii mele în Italia am fost și la sesiuni de înot și kinetoterapie. Acestea m-au ajutat să-mi mențin și chiar să-mi îmbunătățesc condiția fizică și să fac față efortului necesar în spital, la practică sau la cursurile și examenele de la facultate.

Contactul intercultural a fost foarte diversificat, fiind cea mai interesantă parte. Am gustat cele mai delicioase feluri de mâncare și, la rândul meu, am gătit tradițional românește pentru colegii italieni. Am vizitat împrejurimile, locuri de o absolută frumusețe și am rămas cu amintiri care îmi sunt încă vii în memorie! Italia, pe lângă faptul că are priveliști unice în lume, are o istorie atât de importantă și frumoasă, încât am rămas fascinată, în special de Roma!

Am legat prietenii cu studenți italieni, spanioli, africani din diferite țări. Prietenii care încă durează și pe care mă bazez și în următorul program Erasmus+ de care voi beneficia, lucru care nu mă poate face decât fericită!

Experiența Erasmus m-a ajutat să construiesc un "eu" pe care mi-l doream: mai răbdător, mai curios, mai cumpătat, mai încrezător! Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a fi student Erasmus+ și sunt extrem de fericită că am trăit această experiență.

Nastasia-Luiza Oană, studentă în anul 5 la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, participantă la o mobilitate Erasmus+ de studiu la Università degli Studi di Genova din Italia.

Educație și formare profesională în Erasmus+

NEUROPED – REHAB – O călătorie

În martie 2017, am depus un proiect Erasmus+ la Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale; a fost momentul când, după un conflict în spital, s-au reconfigurat câteva trasee. La capătul lor, am pornit pe un drum nou, finalizat cu câștigarea proiectului “Interdisciplinary cooperation in rehabilitation of children and youth with acquired brain damage” – NEUROPED – REHAB.

În 4 decembrie 2017, ne-am cunoscut partenerii și am înțeles că fiecare dintre instituțiile implicate în proiectul nostru acoperă o anumită etapă în tratamentul leziunilor cerebrale dobândite (vorbim despre traumatismele cranio-cerebrale pe care pacienții le capătă în urma unor accidente sau encefalite, tumori și altele). Nu ne suprapuneam, ci doar înlănțuiam etapele!

A urmat apoi o activitate serioasă, întrepătrunsă cu cea cotidiană, din care am extras elementele care au ajuns să contribuie la alcătuirea Ghidului de evaluare și terapie a acestui tip de patologie, în perioada acută și subacută. Am avut întâlniri de grup, unii erau mai avansați, alții mai în urmă, râdeam, ne temeam, ne încurajam reciproc. A fost o perioadă frumoasă în care din câțiva oameni ne-am transformat într-o echipă … acum echipa ERASMUS+. De atunci, la toate întâlnirile științifice ale spitalului, afișăm cu mândrie înscrisurile ERASMUS … avem chiar și un birou (adică o piesă de mobilier), care ne e drag și care va rămâne probabil pentru totdeauna … mărturia acestor vremuri pline de entuziasm și de muncă asiduă.

După multe insistențe, partenerii străini s-au încadrat în termenele pe care le-am propus, iar de aici am învățat că fiecare are ritmul și modul său de răspuns, dar ne-am și mirat puțin de tenacitatea de care am dat dovadă și pe care o bănuiam cumva la noua echipă Erasmus+.

În octombrie 2018, am participat la evenimentul de multiplicare organizat de partenerul francez, cu ocazia Congresului Societății franceze de medicină fizică și recuperare. Aici am trăit unul dintre cele mai emoționante momente din viața mea de medic (după 39 de ani de activitate!).

Pe scena congresului, la care au participat medici din Franța, Canada, Portugalia, Spania, Prof. Laurent Brochard și Dr. Mathilde Chevignard au prezentat proiectul nostru și au arătat cât de bine … de frumos … și la ce nivel înalt, au lucrat cu Centrul Național de Recuperare pentru copii din România, o țară din est care are tehnologie de ultimă oră, oameni motivați, dedicați și cu care au colaborat într-un mod foarte productiv.

Eram „unică“! În mijlocul sălii, pe scaun, nu-mi puteam opri lacrimile, care curgeau fără încetare și fără să am posibilitatea de a le opri: ȋntr-un fel retrăiam umilința primilor ani – 1993-1996-1999 – când am fost în Franța pentru stagii de pregătire (se numeau stagii de schimb de experiență), dar erau stagii în timpul cărora constatam prăpastia imensă existentă între recuperarea copiilor care se făcea acolo și cea care se făcea în România, lipsa legislației privind copilul cu dizabilități, absența unităților pentru tratarea acestor copii. Și după asta, prăpastia s-a închis cumva, atunci în sală, când am fost într-adevăr luați în considerație, prețuiți, apreciați … Îmi este greu să exprim în cuvintele astea neîncăpătoare bucuria că și România are un spital de top, cu dotare peste media europeană, și că medicii, psihologii, kinetoterapeuţii și asistentele din România pot face echipă cu omologii lor din Franța și Danemarca.

Sunt recunoscătoare pentru prilejul de-a fi trecut prin toate aceste momente … pentru că niște oameni nu s-au plictisit să ne îndrume și au suportat fiecare telefon, fiecare întrebare, fiecare secundă de panică … astfel că am reușit să facem totul bine, așa cum ne-am dorit.

Experiența în sine a fost unică! A fost extraordinar faptul că toate eforturile noastre s-au unit pentru atingerea unui scop – care pentru noi a însemnat și un exercițiu de coeziune umană – finalizat cu obținerea trofeului așteptat: Ghidul de bune practici ȋn recuperarea copiilor şi tinerilor cu leziuni cerebrale dobândite (Guidelines for best practices in rehabilitation of children and youth with acquired brain damage).

Conf. Univ.Dr. Liliana Pădure – managerul Centrului Naţional Clinic de Recuperare Psihomotorie pentru Copii „dr. Nicolae Robănescu”

Până la capătul Pământului cu Easmus+

Un an școlar 2018-2019 plin pentru Liceul Tehnologic din Topoloveni, un an extraordinar pentru 7 cadre didactice de specialitate și un an de neuitat pentru 14 elevi de clasa a IX a, domeniul Turism și alimentație publică.

Este vorba despre primul nostru proiect Erasmus+: Competențe europene în învățământul profesional și tehnic din Topoloveni – EURO-COMP Topoloveni (2018-1-RO01-KA102-048170), dar și despre partenerul nostru extern ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO - Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento do Montijo (EPM- AFPDM) din Montijo, Portugalia.

Proiectul nostru și-a dorit și a reușit să le dezvolte elevilor competențele profesionale și competențele cheie stabilite la nivel european (comunicare în limba engleză, spirit de inițiativă și antreprenoriat, sensibilizare și exprimare culturală). În plus, prin activitățile de job-shadowing, cele 7 cadre didactice de specialitate, și-au întărit dorința de a ajuta elevii să se integreze cât mai ușor pe piața muncii, și-au însușit noi tehnici de învățare, practici de predare-evaluare și elemente de motivare a învățării, un plus valoare adusă unității noastre de învățământ.

La finalul proiectului, aș putea scrie despre rezultatele proiectului nostru în numere, procente, zile, bani, certificate, etc, dar aleg să vă scriu în trăiri, sentimente, emoții, lucruri nou învățate, experiențe, prietenii, împliniri...

Cei 14 elevi participanți în mobilitatea din Portugalia sunt 2 fete și 12 băieți, din care 5 provin din mediul urban și 9 din mediul rural; 3 elevi au un părinte decedat, unul este în plasament maternal, unul are ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 4 au părinții divorțați din care 3 au ambii părinți în străinătate și sunt crescuți de bunici și doar 5 elevi au norocul de a avea ambii părinți lângă ei. Toți au personalități diferite, iar vârsta lor medie este de 15 ani.

Doar unul mai zburase cu avionul și vizitase o țară străină, astfel că vestea călătoriei, la 12.000 m altitudine și – 60 grade Celsius, a fost una care le-a dat un prim sentiment de curiozitate, amestecat cu teamă.

Este greu să comprim experința lor în doar câteva cuvinte. Experința mea de profesor însoțitor și dirigintă (numită și diriga, dirigo, profa, mamișor, măi doamnă) a însemnat și faptul că: i-am numărat de sute de ori, le-am făcut sute de poze și i-am învățat să facă poze, să folosească internetul, i-am vegheat, i-am dojenit părintește, i-am ascultat, le-am făcut program de curățenie, program de spălat, le-am fost alături la orele de instruire practică, i-am ajutat să-și cumpere haine, le-am sărbătorit zilele de naștere, le-am cumpărat înghețată, tort și floricele, am jucat jocuri de societate, le-am făcut galerie la meciurile amicale de fotbal etc.

Din bobocii fragili, cu frica de necunoscut și teama că vor eșua într-o țară străină, s-au deschis în cele două săptămâni de mobilitate, astfel că veneau în fiecare zi și povesteau despre cunoștințele nou însușite, despre cum au văzut pentru prima oară fructe de mare pe care le-au și preparat, dar și despre alte preparate delicioase pe care le-au notat în jurnalele proprii, despre cum au lucrat cot la cot cu angajații agenților de practică, fapt ce i-a responsabilizat extraordinar și le-a dat încredere în ei, simțind dorința de a învăța din ce în ce mai mult, cum și-au învins teama de a vorbi într-o limbă străină, ajungând să lege prietenii atât cu alți copii aflați și ei în mobilități Erasmus, dar și cu tutorii de practică sau vânzătorii de la magazine.

A fost o adevărată încântare să-i vad cum se bucură la spectacolul cu delfini, cum au descoperit catamaranul și au atins cel mai vestic punct al Europei. Au văzut oceanul Atlantic în care au putut să facă și o baie, stadionul echipei de fotbal Benfica Lisabona, podul Vasco da Gamma și au trăit bucuria că-și pot gestiona singuri banii primiți în cadrul proiectului.

Impactul... au venit acasă încrezători în forțele proprii, fericiți, dornici să-și povestească trăirile, mai maturi și mai responsabili, fără să-și piardă spiritul copilăriei și cu poftă de studiu și muncă (trei elevi s-au angajat pe perioada vacanței de vară ca ajutori de bucătar).

Având în vedere cunoștințele cu care am plecat de acasă și cunoștințele pe care le-am dobândit, este o vizibilă diferență. Așa că, celor care veți pleca în mobilități, vă recomand să fiți ochi și urechi! Vă va prinde bine în viitorul apropiat.” - Marius Țârlescu

A fost o experiență de neuitat! Vă zic să puneți mâna să învățați o limbă străină și să aveți poftă de muncă pentru că este un proiect minunat!” – Ionuț Neagoe

Având în vedere onoarea de a participa în acest proiect Erasmus+, vă recomand să fiți puternici și să luptați pentru această ocazie unică în viață! O să aveți de învățat, o să vă schimbe pe voi în primul rând. Nu o să vă plictisiți nicodată. O să aveți ce studia și vizita.” – Gabriela Șerban

Și cea mai frumoasă declarație: “Mulțumim, mamișor, că ne-ai fost alături până la capătul Pământului!”

Coordonator proiect, Prof. Mîndruța Gabriela Zăvoianu

Cu un pas mai aproape de locul de muncă prin Erasmus+

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti...” Aşa încep mai toate poveştile noastre româneşti. Şi am putea continua astfel: “Şi de n-ar fi fost programul Erasmus+, nici noi n-am fi avut o astfel de poveste care să schimbe amintirile din copilarie şi şansele de inserţie pe piaţa muncii pentru 50 de elevi...”

Liceul Tehnologic "Ion Mincu" din Vaslui a fost beneficiarul proiectului de mobilitate - formare profesională Erasmus+ “Building Bridges between Education and Employment” ce a oferit elevilor oportunitatea de a desfășura activități de instruire practică într-un mediu real de lucru, unde calitatea și profesionalismul sunt la standarde foarte înalte. În perioada noiembrie 2017 – octombrie 2019, 50 de elevi, din clasele a X-a şi a XI-a, domeniile ”Turism şi alimentaţie” şi “Estetica şi îngrijirea corpului omenesc” au efectuat stagiile de practică comasată de 3 săptămâni în Cipru şi Italia.

Mobilităţile s-au desfăşurat în 2 fluxuri de 17 şi respectiv 16 elevi. Cei 34 beneficiari de la domeniul „Turism şi alimentaţie” au învăţat din tainele meseriei de ospatar şi cameristă într-un hotel de 4 stele din Paphos, Cipru. Cei 16 beneficiari de la domeniul „Estetică şi îngrijirea corpului omenesc” au dezvoltat abilităţi practice de coafor-stilist în 8 saloane din centrul vechi al Perugiei, Italia, dar şi la o scoală de maestri stilişti renumită în regiunea Umbria pentru formarea în acest domeniu.

Toţi partenerii au expertiză şi experienţă în formarea profesională în domeniile vizate şi au făcut totul pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului şi pentru ca experienţa profesională şi personală trăită de beneficiari să fie unică şi memorabilă.

Pentru domeniul „Turism şi alimentaţie”, partenerii au fost: Hotelul St. George Spa & Golf Beach Resort şi organizaţia intermediară Rivensco Consulting - Paphos, Cipru iar pentru domeniul „Estetică şi îngrijirea corpului omenesc” saloanele Giani Grispo consulenti di bellezza, Acconciature Vannucci SNC , Brozzetti Luigi Parrucchiere (franciza Jean Louis David), Desirèe Hair Design, Lucesio Mattioli di Lucesio Mattioli, Movement di Todini Moreno (franciza EVOS), Capriccio SNC,Hair up di Troiani Giuseppe şi şcoala de maeştri stilişti Futuro - Consorzio Formazione Artigianato e Piccola Impresa, Perugia, Italia.

Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea abilităţilor practice ale celor 50 de elevi VET prin 90 de ore de practică comasată la agenti economici din Cipru şi Italia, asigurând incluziunea şi echitatea în educaţia şi formarea profesională, creând noi oportunităţi de angajare care să promoveze egalitatea de şanse şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în context internaţional, prin utilizarea metodelor formale şi non-formale în timpul orelor de instruire practică.

Cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite de participanți au fost incluse în Acordul de formare, au fost validate prin documentul Europass Mobility, iar rezultatele învățării au fost recunoscute în școală prin note la modulul stagiului de practică efectuat.

Impactul asupra beneficiarilor a constat în imbunătățirea abilităților, competențelor și cunoștințelor practice, exersarea și îmbogățirea vocabularului în limba engleză şi italiană, dezvoltarea abilităților culturale, sociale și antreprenoriale alături de cele personale, necesare în viaţa de după scoală.

Sunt recunoscătoare pentru această experiență deosebită, pe care o consider o rampă de lansare spre un viitor mai bun. Aici mi-am descoperit potențialul, talentul, am învățat foarte multe lucruri noi și mai ales am experimentat lucrul în echipă, cooperarea. Dacă în școală fiecare muncește pentru el, în acest proiect am învățat să lucrăm împreună pentru un rezultat bun, de care să ne bucurăm cu toții. Am câștigat prieteni noi, cu care doresc să păstrez legătura, ne-am legat emoțional de aceste locuri, despărțindu-ne cu greu de personalul saloanelor în care am efectuat practica”. (Ana Maria Cioată)

Această experiență m-a ajutat să învăț multe lucruri din punct de vedere profesional și să-mi doresc să reușesc în acest domeniu. Pot spune la sfărșitul acestui stagiu că sunt foarte mândră și entuziasmată că am avut prilejul să mă bucur de frumusețea Italiei și să mă perfecționez profesional”. (Andreea Dascălu)

Am învăţat să mă adaptez mult mai uşor într-un mediu nou şi să interacţionez cu oameni noi în viaţa mea. Am învăţat să zâmbesc mai mult şi să transmit starea mea de bine celor din jur. Participarea la mobilitate mi-a întărit dragostea pentru meseria de frizer – stilist şi mi-a confirmat dorinţa de a o practica în viitor.” (Nicoleta Ioniță)

Datorită experienţei Erasmus+, certificatelor obţinute, am reuşit să mă angajez în restaurantul unui hotel de 4 stele din Anglia. Efectuarea practicii într-o echipă internaţională în Cipru a contat foarte mult la interviu şi datorită acesteia am un loc de muncă stabil în domeniul meu. A fost un vis ce a devenit realitate!” (Lucian Fărâmă).

Proiectul “Building Bridges between Education and Employment” este o poveste reală a celor 50 de beneficiari, o sansa de dezvoltare personală şi profesională. Aceste experiențe sunt benefice interacțiunii dintre oameni, formează caractere si profesionişti, îi pregăteşte pe tineri pentru viață.

Prof. Loredana Maria Păun

Educație școlară în Erasmus+

Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați

Profesorii de la Liceul Tehnic Buzău implementează proiecte europene variate, astfel încât să poată face din predare un act interesant pentru elevi, să vină în întâmpinarea lor și să ,,construiască” împreună ,,școala ideală”, o școală în care ei să vină cu plăcere.

Recent s-a încheiat proiectul Erasmus+ de mobilitate a persoanelor în scopul învățării „Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați“ (2018-1-RO01-KA101-048278), cofinanțat de Uniunea Europeană . În perioada de implementare de 14 luni, 9 profesori ai liceului au beneficiat de cursuri de formare în trei țări europene: 3 profesori au participat la cursul ,,Flipped Classroom” (Dublin, Irlanda), al doilea flux a avut ca temă ,,Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullyng Prevention”, iar ultima deplasare a avut loc în Helsinki, Finlanda, la cursul cu tema: : ,,A school for tomorrow – how Finland is preparing for the future”.

Obiectivul principal al proiectului a fost implementarea unui set de instrumente și resurse inovative capabile să stimuleze creativitatea elevilor. Cursurile de formare au răspuns nevoii cadrelor didactice de a se familiariza cu metode inovative de predare, incluzând noile tehnologii, dar și de a descoperi strategii de combatere a bullyingului și de management al conflictului. Dincolo de conținuturile atractive ale activităților de formare, profesorii implicați în proiect au fost încântați de experiența interculturală pe care au trăit-o și de interacțiunea cu elevii și profesorii din școlile vizitate.

În ceea ce privește multiplicarea și exploatarea rezultatelor proiectului, experiența participării la cursurile de formare s-a concretizat în aplicarea, integrarea instrumentelor inovative în cadrul activităților didactice. În perioada de desfășurare a proiectului, aproximatix 72% dintre elevii Liceului Tehnic Buzău au avut ocazia să devină beneficiari indirecți ai proiectului. Dincolo de diversele aplicații pe care profesorii le folosesc deja la clasă, un element de noutate l-a constituit aplicarea metodei de predare de tipul team teaching, activitate didactică coordonată de către doamnele profesoare Anca Leonte și Andreia Rădulescu, al cărei rezultat a fost o carte digitală realizată cu ajutorul aplicației Book Creator. De asemenea, testele inițiale de la începutul acestui an școlar au fost date folosind platforme de testare online. Interesant de remarcat este faptul că, pe lângă cei 9 profesori direct implicați în proiect, alți cinci profesori au testat și folosit aceste instrumente de evaluare în testarea inițială, ajutați de către participanții la cursuri. Astfel 37% dintre testele inițiale date în acest an au folosit aceste instrumente.

Beneficiarii finali ai proiectului, elevii, au fost impresionați de noutatea activităților didactice și au manifestat un real interes pentru tehnicile inedite aplicate la clasă și pentru integrarea noilor tehnologii în procesul de predare-evaluare.

Ghidul de bune practici ce reunește rezultatele proiectului încununează munca unei echipe de profesori care situează mai presus de orice dezvoltarea competențelor digitale și interculturale ale elevilor, necesare pentru integrarea și adaptarea la cerințele societății secolului XXI.

Drumul nu se oprește aici. În urma derulării acestui proiect și a parteneriatelor create cu profesori din țări ale Uniunii Europene, coordonatorul proiectului va iniția un nou proiect KA1, în februarie 2020, care va cuprinde și o activitate de Job Shadowing la un liceu partener din Germania. De asemenea, tot ca rezultat al acestui proiect este realizarea, la termenul din martie 2020, a unui parteneriat strategic KA2 în domeniul electric și robotică.

Despre experiența trăită de participanții la proiect:

,,Ce a însemnat pentru mine, în calitate de coordonator de proiect? O provocare, o ieșire din zona de confort, o evoluție, o deschidere de noi orizonturi și oportunități, o șansă de a cunoaște oameni minunați, de a învăța metode moderne, digitale prin aplicarea cărora întreaga interacțiune dintre profesor și elevi este schimbată, printr-o raportare corectă la generațiile actuale de elevi. Orele creează o atmosferă mult mai relaxantă. Elevii sunt mult mai activi și dornici să cunoască, să învețe, datorită aplicațiilor de recapitulare, dar mai mult de testare, pentru că ei vor să vadă podiumul, vor să vadă răspunsul. Elevul actual nu mai vrea să aștepte două săptămâni până primește răspunsul la test.” (Anca Leonte, profesor de TIC)

“Experienţa Erasmus a însemnat interacţiunea cu ceilalţi profesori din Europa, oportunitatea de a cunoaşte cultura şi civilizaţia Irlandei într-un mod inedit, exersarea competenţelor lingvistice şi îmbunătăţirea calităţilor pedagogice. În prezent utilizez aplicaţiile Google cu care m-am împrietenit şi pe care le împărtăşesc cu drag elevilor mei.” (Cecilia Nicolae, profesor de geografie)

Cursul m-a ajutat foarte mult în lărgirea orizonturilor personale și profesionale. M-a învățat noi abordări în predare și evaluare, folosind tehnologia, ceea ce este un plus, ținând cont că noua generație o folosește din ce în ce mai mult. Materialele prezentate la curs au fost relevante și aplicabile în sala de clasă. De asemenea, cursul a contribuit la conturarea unei imagini mai clare asupra altor sisteme de educație din Europa, la curs fiind participanți din alte 6 țări europene cu care am avut discuții foarte interesante. Pentru mine acest curs a reprezentat o șansă educațională, o oportunitate de a avea acces la un spațiu cultural diferit. Cu siguranță aș repeta oricând o astfel de experiență.” (Silvia Mavrodin, profesor de matematică)

Participarea la acest curs m-a făcut să înțeleg mai bine fenomenul de bullying și cum poate fi el combătut. Într-o lume care este în continuă mișcare și noi, profesorii, trebuie să ținem pasul cu schimbările, să știm să facem față provocărilor. Cursul a avut și o dimensiune socială și culturală, am vizitat spectaculoasele opere de artă ale lui Antoni Gaudi. Acest curs mi-a format o atitudine pozitivă față de schimbare. Schimbarea nu trebuie așteptată, ci provocată.” ( Eduard Mavrodin, profesor de discipline tehnice)

,,Participarea la cursul „Flipped Classroom” în Dublin, Irlanda în cadrul Proiectului Erasmus+ ,,Reușim împreună. Competențele profesorilor îmbunătățite pentru elevi motivați”, a însemnat, pentru mine, pe lângă oportunitatea dezvoltării pe plan profesional, o adevărată experiență culturală. Mi-a oferit sentimentul că aparțin unei comunități mari și variate, unde toți putem învăța unii de la alții, ducând apoi, mai departe, în comunitățile noastre, exemple de bune practici, idei și abordări noi. Este o experiență pe care aș recomanda-o oricărui profesor și pe care aș repeta-o oricând.” (Mădălina Bușoi, profesor de limba engleză)

,,Participarea la cursul din Finlanda a însemnat pentru mine oportunitatea de a observa, din interior, unul dintre cele mai performante sisteme de invățământ din lume și posibilitatea de a lua contact cu metodele moderne care sunt folosite aici. Am avut privilegiul de a învăța de la profesori universitari doctori în educație, în tehnologia informației și am plecat din această țară cu dorința fierbinte de a adapta la posibilitățile din școala noastră tot ce am acumulat într-o săptămână. Sunt foarte mândră să văd felul în care acest curs a adus schimbări în modul de predare al colegilor, încântarea cu care doresc elevii să învețe folosind metodele moderne și dorința profesorilor de a colabora pentru a îmbunătăți performanțele acestora.” (Andreia Rădulescu, profesor de limba engleză)

„Am pus suflet în acest proiect, deoarece cred că noi, profesorii, avem datoria de a ne schimba, de a fi mereu în acord cu timpul elevilor noștri, de a face din școală o realitate firească a existenței lor, în care să vină cu plăcere, cu multă curiozitate, în care să se simtă în siguranță, și care să le ofere alternative viabile pentru viitorul lor profesional. Experiența cursului având ca tematică bullyingul, conflictul inteligența emoțională a însemnat foarte mult, deoarece am învățat să pun mai mult accentul pe starea de bine a elevilor mei, să mă aplec cu mai multă responsabilitate asupra nevoilor acestora, să-i îndrum înspre a descoperi unitatea în diversitate, să comunice și să se comunice. Este mereu timp să facem astfel de exerciții, indiferent de materia pe care o predăm. Dacă vrem să fim ascultați, este important să învățăm noi să-i ascultăm pe elevii noștri ce trăiesc într-o lume aglomerată în care se simt, de multe ori, singuri și fără repere.” (Adina Ionescu, profesor de limba și literatura română)

Echipa de proiect

Educația adulților în Erasmus+

Coordonatori instruiți - Voluntari implicați

Plecând de la realitatea că în România există 25 de centre de voluntariat care furnizează comunității servicii similare în sectorul de voluntariat, dar organizate în mod diferit, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a inițiat proiectul „CiVi - Coordonatori instruiți - Voluntari implicați”, pe scurt, CiVi.

Alături de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, alte 7 organizații din țară și-au manifestat dorința de a contribui la eficientizarea, diversificarea și creșterea calității programelor oferite. Astfel, împreună cu centrele de voluntariat din Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Iași, Craiova și cu Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, am demarat proiectul CiVi.

CiVi s-a născut dintr-o serie de idei pozitive și cu o doză substanțială de încredere că fiecare centru de voluntariat este valoros în comunitatea sa - valoare ce merită aprofundată, extinsă. Potrivit concluziilor noastre, coordonatorul de voluntari reprezintă cheia unui program de voluntariat de succes: odată ce coordonatorii sunt bine pregătiți și țin pasul cu dinamismul mediului în care activează, voluntarii vor fi implicați, nevoile lor fiind satisfăcute și procesul lor de dezvoltare susținut de către coordonator, și toate acestea vor duce la atingerea rezultatelor dorite în comunitate.

Analizând nevoile comunității în care activăm și nevoile organizaționale ale centrelor de voluntariat implicate, am stabilit prioritară instruirea coordonatorilor în domeniile voluntariatului pentru seniori, voluntariatului corporatist, și respectiv a instruirii voluntarilor. În acest sens, au avut loc 3 mobilități de învățare:

  • “Training on Senior Volunteering” susținut de Önkéntes Központ Alapítvány, Volunteering Hungary - Centre of Social Innovation in Budapesta, Ungaria, în perioada 13-16 noiembrie 2018, cu participarea a 8 reprezentanți din 8 centre de voluntariat,
  • “Corporate Volunteering” susținut de Slovenska Filantropia, Lubliana, Slovenia în perioada 12-16 februarie 2019, cu participarea a 5 reprezentați din centrele de voluntariat partenere,
  • “Train the trainer” susținut de SchipCon Limassol, in Palermo, Italia, în perioada 8-12 iulie 2019 cu participarea a 4 reprezentanți ai centrelor de voluntariat partenere.

Metodologia activităților de învățare desfășurate în mobilități s-a bazat de învățarea experiențială, metode de educație non-formală, pe studii de caz și împărtășirea de bune practici, iar cuvintele participanților stau mărturie a procesului intens de învățare:

Remus, Team for Youth, despre mobilitatea pe voluntariat pentru seniori: ‘‘Ei [seniorii] pot să dea o valoare reală activității din prisma experienței lor (am ajuns la concluzia că majoritatea seniorilor care vor să facă activități de voluntariat sunt persoane înțelepte, cu un țel clar)…sunt mai empatici și sensibili la problemele beneficiarilor, însă pot oferi și un feedback real fără să se piardă în detalii‘‘.

Corina, Pro Vobis, despre mobilitatea pe voluntariat corporatist: ‘‘La cursul din Slovenia am putut să trec printr-o pregătire practică excelentă pentru cele 3 acțiuni de voluntariat corporatist pe care urma să le coordonez ulterior. A fost un soi de ghid pas-cu-pas, pe care l-am parcurs împreună cu colegele din alte centre de voluntariat din țară. Am luat peste 45 de pagini de notițe în cele 5 zile de curs, și nu (doar) pentru că așa sunt eu – îmi place să scriu ceea ce aflu și să îmi fixez în felul acesta învățarea – ci pentru că efectiv mă regăseam ca interes profesional în 90% din ceea ce a fost inclus în curs. Și acest lucru chiar se întâmplă rar. Faptul că am făcut asta într-o mobilitate din cadrul unui proiect Erasmus+ doar sporește bucuria de a participa în proiecte de calitate și cu sens.‘‘

Gabriel, FSC, despre mobilitatea pe formare de formatori: ‘‘Am avut ocazia să cunosc sisteme noi de educație din Norvegia, Croația sau UK. (…) sisteme axate pe individ și nu pe grup, În formarea de voluntari cu siguranță vom aplica metodele învățate la acest curs‘‘.

Și acestea sunt doar câteva din mărturiile participanților la mobilități, însumându-le pe toate, putem spune că în cele 14 luni ale proiectului CiVi am reușit să:

  1. Dezvoltăm competențele de coordonare a voluntarilor adulți/vârstnici, a programelor de voluntariat corporatist și de instruire, în rândul a 17 membri din echipele centrelor de voluntariat membre al consorțiului.
  2. Dezvoltăm capacitatea organizațională strategică a celor 8 centre de voluntariat partenere privind 3 dintre serviciile pe care le oferă comunității (Promovare, Dezvoltare, Instruire).
  3. Creștem nivelul de conștientizare în rândul celor 7 comunități locale ale membrilor consorțiului privind valoarea voluntariatului la persoanele adulte/vârstnice și a voluntariatului corporatist.

’Rezultate proiectului sunt vizibile pe de o parte la nivelul celor 17 participanți la mobilități care sunt mai bine echipați pentru a implica adulți și vârstnici în activități de voluntariat, iar pe de alta, rezultatele se văd la nivelul membrilor consorțiului care au beneficiat de dezvoltare organizațională solidă și speram, durabila. Dincolo de participanți și organizații, impactul proiectului s-a făcut simțit la nivelul comunităților locale: în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, ediția 2019 au fost organizate evenimente cu zeci de beneficiari adulți și vârstnici, dezvoltându-se astfel practici noi de implicare calitativă a persoanelor de vârstă adultă în activități de voluntariat.’’ Nicoleta Chiș-Racolța, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Proiecte pentru tineret în Erasmus+

Building Skills Through Inclusion – un proiect al Asociației „Babilon Travel“

Asociația Babilon Travel, în parteneriat cu AzBuki Serbia, Projekte Vullnetare Nderkombetare Albania, Autonomia e Descoberta CRL Portugalia și Infinit Kosovo, a derulat proiectul internațional Building Skills Through Inclusion, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+ Tineret.

Scopul proiectului a fost de a promova și de a încuraja incluziunea socială a tinerilor cu dizabilități și a celor cu oportunități reduse, prin deprinderea unui stil de viață independent și sănătos și a unor competențe esențiale pentru inserția pe piața forței de muncă și de dezvoltare a spiritului antreprenorial.

Un alt obiectiv important, propus și atins a fost creșterea gradului de conștientizare și schimbarea percepțiilor comunităților locale și a persoanelor cu dizabilități, a tinerilor, a societății în general din cele 5 țări participante, prin ateliere și întâlniri, organizate de lucrătorii de tineret și tinerii care au participat la activitățile de mobilitate din proiect.

Pentru îndeplinirea scopului propus, proiectul a avut în vedere trei activități principale:

  1. Un seminar ce s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în perioada 26 august – 1 septembrie 2018 și care a reunit un număr de 21 de lucrători de tineret, cu și fără dizabilități, din cele 5 țări partenere. Obiectivul principal al acestui seminar a fost crearea unei rețele internaționale de organizații de tineret cu experiență în domeniul incluziunii sociale;
  2. Un curs de formare pe tema incluziunii sociale, ce s-a desfășurat la Durres, în Albania, în perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2018, care a reunit 27 de lucrători de tineret, formatori și facilitatori, cu și fără dizabilități, din aceleași țări partenere;
  3. Un schimb de tineri, organizat din nou la Cluj-Napoca, în perioada 24-30 martie 2019, la care au luat parte 30 de tineri cu și fără dizabilități, unii dintre ei cu oportunități reduse. De asemenea au participat și 5 lucrători de tineret, care au fost prezenți și la cursul din Albania și care au avut ocazia de a pune în practică cele învățate acolo.

Estimăm că aproximativ 6.000 de tineri la nivel local au fost implicați indirect în proiectul nostru (numărând în medie 1.200 în fiecare organizație parteneră).

Proiectul și activitățile sale s-au bazat pe metode și instrumente ale educației non-formale, adaptate nevoilor participanților cu și fără dizabilități. Proiectul a inclus: ateliere de lucru, grupuri de lucru, prezentări, story-telling, brainstorming, jocuri de rol, activități sportive și de exterior, dezbateri și mese rotunde. Pentru participanții nevăzători au fost tipărite documentele de lucru în limbaj Braille și cu caractere mari. De asemenea locațiile de desfășurare a celor trei activități principale au fost alese ținând cont de prezența persoanelor cu dizabilități (săli, camere, restaurante accesibile, prevăzute cu lift, rampe și marcaje tactile).

Rezultatele obținute în urma derulării proiectului au constat în:

  • Dezvoltarea în rândul a 52 de lucrători de tineret, provenind din 5 țări europene, a unor competențe legate de crearea și implementarea de activități cu grupuri mixte de tineri, cu și fără dizabilități, activități menite să le crească gradul de incluziune socială și de acces pe piața forței de muncă;
  • Dobândirea de abilități referitoare la deprinderea unui stil de viață independent și la facilitarea accesului la piața muncii, de către 30 de tineri cu și fără nevoi speciale;
  • Elaborarea unui manual intitulat ”Adaptive Tools and Code of Good Practices” (68 de pagini) menit să crească nivelul calitativ al schimburilor de tineri și să îmbunătățească munca lucrătorilor de tineret, educatorilor, etc.
  • Consolidarea colaborării între cele 5 organizații partenere și elaborarea a 3 proiecte follow-up ce urmează a fi depuse spre finanțare.

VisiAbility – Un proiect normal, pentru tineret

Dozatorul de săpun e prea sus. Geamul e prea departe. Cada e prea înaltă. Toaleta accesibilă e la etajul 7. Rampe de acces sunt doar două în tot hotelul. Bordurile sunt incredibil de înalte, iar piatra cubică din centrul orașului pare să nu se mai termine. Bun venit în România! Nu e cea mai accesibilizată țară, dar facem tot ce putem în acest sens și sperăm ca alții să facă asta, și ei, mai departe!

Proiectul VisiAbility a adus laolaltă lucrători de tineret din sfera dizabilității din România, Italia, Grecia, Slovenia, Polonia și Austria, cu scopul de a crea și adapta metode și instrumente de educație non-formală, în special axate pe comunicare vizuală, care să poată fi utilizate în lucrul cu persoane cu dizabilități. Timp de o săptămână, participanții au creat și testat, împreună, activități adaptate pentru diverse tipuri de dizabilități, așa încât cu toții să fim pregătiți, pe viitor, să gestionăm mai eficient astfel de contexte de învățare.

Mai bine de o treime din persoanele din grup aveau dizabilități fizice și de învățare, așa că au contribuit activ la optimizarea activităților, metodelor și instrumentelor. Grupul a fost constituit din persoane din șase țări diferite, aparținând unor religii diferite, culturi diferite, și având abilități fizice diferite. De-a lungul săptămânii, cu toții am pregătit la pachet cine și prânzuri pentru Ramadan, am tradus în timp real din engleză în italiană și română, în timpul activităților, și am împins scaune cu rotile prin hotelul semi-accesibilizat și prin Baia Mare. Și am învățat cum să facem toate acestea și pe viitor, pentru alții, atunci când situația o va cere. A fost puțin greu și foarte provocator. Din fericire. Dinamica grupului a generat o energie care ar fi putut alimenta hotelul pe toată durata proiectului, procesele de învățare au fost eficiente, competențele tuturor s-au dezvoltat exponențial, iar diversitatea a fost îmbrățișată și apreciată pe deplin.

După o săptămână de activități intense, fiecare din participanți a revenit acasă știind mai multe despre cum și în ce contexte se pot aplica photo voice, easy read, threatre of the oppressed, counter-narratives și multe alte metode de educație non-formală. După încheierea cursului, în toate cele șase țări au fost organizate seminare de diseminare, în cadrul cărora și alți lucrători de tineret au beneficiat de o parte din informațiile și învățăturile deprinse de grupul nostru în cadrul training course-ului.

Cursul nostru a avut loc în luna mai a anului 2019. În prezent, avem câteva zeci de persoane care știu, mai mult decât înainte, că e nevoie de accesibilizare pe toate fronturile, și că fiecare dintre noi trebuie să depună eforturi așa încât să faciliteze incluziunea, oricând și oriunde. Dizabilitatea e normală și așa suntem cu toții.

Proiecte finanțate prin CORPUL EUROPEAN DE SOLIDARITATE

Youth Centres UP: Un pic de curaj, un pic de nebunie și dorință de schimbare (III)

Youth Centres UP prin ochii participanților

„Să iau parte la proiectul Youth Centres UP a fost o experiență care mi-a schimbat viața și pe mine însămi. Dacă mi s-ar cere să o fac din nou, nu m-aș gândi de două ori înainte să spun „Da!”. Am întâlnit oameni minunați din toată lumea și am legat prietenii frumoase pe care îmi doresc să le mențin pentru tot restul vieții.

Am avut norocul să fac parte dintr-o echipă uimitoare de voluntari care a făcut procesul de construire a acelui centru de tineret atât de lin și distractiv și, în ciuda provocărilor, am atins obiectivul de a crea un loc sigur pentru populația tânără din Timișoara. În majoritatea zilelor, am ajuns în cămin epuizată și acoperită cu praf, ciment, vopsea (multă vopsea) și transpirație, dar întotdeauna cu senzația uimitoare de a ști că fac ceea ce trebuie și că fac o schimbare în această comunitate. M-am simțit utilă și că nu-mi pierd timpul pe perioada verii, lenevind pe canapea, cu telefonul în mână.

Am atât de multe amintiri grozave din acest proiect. De la glume, seri culturale și supărări din cauza pereților, până la călătorii și momente răcoroase, până la discuțiile despre solidaritate și reușita de a ajunge la un consens în echipă... Sunt doar câteva din atât de multele lucruri care arată cât de distractiv a fost să fiu parte din asta și cât de dor îmi este de toți, că aș putea scrie aproape o carte. Am revenit acasă o altă persoană. Am acumulat abilități, am cunoscut oameni, am învățat o limbă nouă și am cunoscut o mulțime de culturi diferite.

Echipa FITT a fost uimitoare și a făcut totul pentru a ne asigura că ne-am simțit bine în timpul acestui proiect. Au fost întotdeauna alături de noi și gata să ne ajute dacă aveam nevoie de o mână (sau materiale cerute pe ultima sută de metri) și nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără ei. Ei au fost unul dintre motivele principale pentru care acest proiect a avut acest succes.

Întreabă-mă din nou. Aș repeta experiența? Categoric.

Nu numai că am acumulat abilități și prieteni și o canapea pe care să dorm în diferite țări, dar am și câștigat o familie.” – Andreia Nunes, Portugalia (text tradus din limba engleză)

În final...

... munca în echipă, determinarea, creativitatea, solidaritatea au fost elementele esențiale care, împreună, au dus la un adevărat succes: 5 centre de tineret îmbrăcate în culoare, viață și energie pozitivă, spații sigure, create de tineri pentru tineri.

Noile spații găzduiesc evenimente culturale, artistice, educaționale, recreaționale și sunt atât implementate de FITT sau alte ONG-uri din oraș pentru tinerii timișoreni, dar cu atât așteptate sunt cele inițiate și organizate chiar de tinerii locuitori ai cartierelor timișorene. Centrele de tineret reprezintă locul unde tinerii vor sta la masă cu creativitatea, vor imagina inițiative, vor cânta cu planurile lor, se vor juca cu ideile și vor desfășura și pune cap la cap puzzle-urile activităților inițiate de ei, toate acestea sub îndrumarea și cu suportul FITT.

Youth Centres UP 2019 a reprezentat doar începutul, dorința noastră fiind ca până în 2021, Timișoara să se bucure de 21 de centre de tineret: Casa Tineretului și alte 20 de centre de tineret de cartier. Din fericire, nu este doar dorința noastră:

Bravo, dragi tineri din Timișoara și din țările partenere! Ați făcut o treabă minunată! Minunată și sub aspect practic, minunată și sub aspect mentalitar! De “change maker”-i ca voi avem nevoie, de oameni neîmpăcați cu ce e în neregulă în jurul lor, dar nu neîmpăcați și-atât, nu neîmpăcați și încorsetați în clișee, ci neîmpăcați și entuziaști, pozitivi, făcători concreți de mai bine! Contați pe mine și în continuare, oricând mă veți avea alături, ca întotdeauna! (...) pe parcursul anului 2020 încă 15 (centre de tineret), astfel încât în 2021, cu Casa Tineretului în frunte, să avem în orașul nostru un total de 21 de centre dedicate tinerilor! Adică, să putem spune și pe această temă: Nu e niciunde ca la Timișoara! – Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara

te informează...

Concurs internațional de scriere de piese de teatru radiofonic

Concursul este organizat de British Council și BBC World Service și se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, cu rezidență în afara Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Insulelor Canalului sau Insulei Omului, care doresc să scrie o piesă de teatru radiofonic de 53 minute, piesă care poate aborda orice subiect și care poate avea cel mult șase personaje.

Pentru a fi admise la concurs, piesele trebuie redactate în limba engleză și trebuie să nu fie produse de alte persoane sau companii anterior datei de 31 martie 2021.

Cei doi câștigători ai celor două categorii, scriitori pentru care limba engleză este prima limbă și scriitori pentru care limba engleză este a doua limbă, vor primi fiecare 2.200 de lire sterline și o excursie la Londra pentru a asculta piesele lor înregistrate pentru a fi difuzate la BBC World Service.

Termen limită: 31 ianuarie 2020, miezul nopții GMT.

Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni

Dacă pentru tine este importantă identitatea europeană, participă la această competiție și poți câștiga unul din cele trei premii.

Acestea vor fi acordate proiectelor realizate de tineri care promovează dezvoltarea, integrarea UE și un sentiment comun al identității europene și oferă exemple practice ale europenilor care trăiesc împreună în aceeași comunitate. Proiectele pot include diverse evenimente de tineret, schimburi de tineri sau proiecte online cu dimensiune europeană.

Concursul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani care sunt cetățeni sau rezidenți în UE și care pot participa individual sau în grupuri.

Se vor acorda trei premii în valoare de 7500, 5000 și 2500 de euro, iar reprezentanții celor 28 de proiecte nationale selectate vor fi invitaţi la ceremonia de decernare a premiilor, la Aachen, Germania, în data de 19 mai 2020.

Termen limită pentru trimiterea proiectelor: 31 ianuarie 2020, 00:00 CET

Multilingv. Multicultural

Learning is a treasure that will follow its owner everywhere. – Chinese Proverb

Conversațiile plurilingve pentru incluziune socială și cetățenie europeană

O echipă multiculturală de cetățeni europeni, profesioniști în domeniul tineretului, educația interculturală și pentru drepturile omului, s-a reunit și a pornit în cea mai creativă aventură de comunicare.

Intercomprehension for European Citizenship (IC EU), finanțat prin programului Erasmus+, a început în septembrie 2017. Acest parteneriat strategic între Enoa Linguistics (RO), IFOA (IT) și Asociația Intercultura (FR) are ca rezultat o colecție de materiale teoretice și activități de educație non-formală, utilizând intercomprehensiunea. Activitățile au fost concepute pentru a fi utilizate de către formatori, profesori de limbi străine, coordonatori de proiecte internaționale în educația tinerilor și au rolul de a-i ajuta pe tineri să înțeleagă dimensiunea europeană - ce înseamnă să fii cetățean european? - și de a-i încuraja să participe la mobilități internaționale.

Ne-am propus să încurajăm includerea a cât mai multor persoane, fie că sunt formatori, organizatori sau participanții, în activități multiculturale, cum sunt mobilitățile internaționale.

Activitățile proiectului ICEU au vizat două categorii de beneficiari: membrii echipei de proiect implicați în educația tinerilor, livrarea de programe educaționale sau coordonatori de proiecte internaționale și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani. În categoria tineri, am urmărit să aducem împreună tineri adolescenți în risc de abandon școlar și tineri absolvenți de studii superioare, cu experiență profesională, astfel încât experiența de învățare să se extindă și în momentele informale petrecute împreună.

ICEU este despre cum să depășești granițele lingvistice comunicând în limba maternă, să conștientizezi și să îmbrățișezi diferențele culturale pentru a te face înțeles și pentru a-l înțelege pe celălalt.

Un dialog în care emițătorul și receptorul comunică fiecare într-o limbă diferită utilizează intercomprehensiunea. Acest exercițiu este la îndemâna oricui se încumetă să încerce, iar cheia succesului este atitudinea: deschidere către celălalt, curiozitate, atenție la context, gesturi, mimică, pronunție clară, disponibilitate de a încerca mai multe variante până se ajunge la înțelegere și dorința de a acorda timp interacțiunii cu celălalt. Ritmul dialogului poate fi mai lent la început, devenind firesc pe măsură ce interlocutorii se cunosc mai bine și au înțeles ce anume funcționează și ce nu.

Noi, am folosit intercomprehensiunea pentru incluziune socială și am extins cadrul conversației către persoane care “nu vorbesc o limbă străină, dar o înțeleg” sau ”nu pot participa, nu vorbesc engleză”. Adesea acestea sunt credințe limitative care înlătură orice posibilitate de a încerca să interacționezi cu vorbitori de limbi străine. Ori noi, prin activitățile propuse, am creat un cadru în care participanții s-au simțit confortabil să greșească. Este firesc să nu înțelegem fiecare cuvânt, important este să punem accentul pe transmiterea și înțelegerea mesajului.

“Ma l’intercomprensione funziona o non funziona?

Il fatto che si sia creato un dubbio è già importante di per sé per l’applicazione dell’intercomprensione. I nostri amici: Davide Orlandini con il Manifesto dell’Intercomprensione, Fabrice le Floch con la sua storia personale sull’Europa, Filomena Capucho con la sua teoria, Francois Guyot con i suoi giochi hanno aiutato la nascita di un dubbio, ovvero che non dobbiamo utilizzare necessariamente la lingua inglese per comunicare con gli altri popoli Europei.

Da qui in avanti l’esperimento sarete voi. Tutte le volte che incontrerete delle persone di altri paesi proverete a parlare nella vostra lingua materna o nella vostra lingua del cuore. Non sara facile all’inizio perchè l’obiettivo dell’intercomprensione sarà più lento da raggiungere proprio per farsi capire dagli altri. Ma dopo i primi tentativi, probabilmente raggiungerete i risultati più vicini alla vostra anima.” (Salvatore Giametta, IFOA prezentând concluziile conferinței finale IC EUrope)

Am încurajat conversații perfect imperfecte care sunt fundamentul învățării și care ne deschid orizontul asupra unor noi perspective. Am ajutat participanții să conștientizeze că pot cumpăra un bilet de autobuz în Franța, înainte de a memora terminațiile verbelor sau pot rezerva online o cameră de hotel în turcă înainte de a ști cum se spune ”bună ziua”. Până la urmă, când învățăm o limbă străină suntem motivați de un obiectiv: am întâlnit o persoană care ne place, începem un proiect nou sau poate ne dorim să lucrăm sau să studiem în străinătate.

Cei doi ani de IC EU, aventura noastră în comunicarea interculturală, au fost ca o conversație. La început fiecare vine cu propriile presupuneri, care se dezvăluie treptat, uneori chiar sub formă de neînțelegeri, clarificate pe măsură ce te așterni la vorbă, iar la final constați că privești oamenii din fața ta ca pe o descoperire valoroasă.

Dacă v-am stârnit curiozitatea, vă încurajăm să invitați partenerii, colegii, studenții sau participanții la o conversație plurilingvă. Veți fi surprinși!

Monica Predatu, Coordonator Intercomprehension for European Citizenship (IC EU), Enoa Linguistics (iceu@enoalinguistics.com)

EURYDICE

Rețeaua Eurydice își propune să faciliteze cooperarea europeană în domeniul educației. Publicațiile realizate în cadrul rețelei reprezintă o foarte bună sursă de documentare – prin furnizarea de informații clare, concise, actualizate și bine documentate. Publicațiile Eurydice pot să fie descărcate gratuit.

Digital Education at School in Europe

Prezentul raport Eurydice, Educația digitală în școlile din Europa, pune în lumină două perspective diferite, dar complementare ale educației digitale: formarea de competențe digitale relevante pentru elevi și cadrele didactice, pe de o parte și utilizarea tehnologiilor în scop pedagogic pentru a sprijini, a îmbunătăți și a transforma învățarea și predarea, pe de altă parte.

Raportul acoperă diferite arii ale educației digitale, începând cu o prezentare generală a curriculumului și a rezultatelor învățării legate de competența digitală. Este avută de asemenea în vedere formarea competențelor specifice ale cadrelor didactice în cadrul formării inițiale și pe parcursul carierei didactice, precum și evaluarea competențelor digitale ale elevilor și utilizarea tehnologiilor digitale în scopul evaluării. În sfârșit, raportul aruncă o privire asupra strategiilor și politicilor naționale actuale în domeniul educației digitale în școală. Anexele vin cu informații specifice pe țări, despre curriculum, cadrele de competențe ale cadrelor didactice, strategii la nivel înalt și agenții care sprijină educația digitală în școli.

Raportul acoperă educația digitală la nivel primar și secundar (inferior și superior) general, în anul școlar 2018 – 2019, din cele 38 de țări europene (43 de sisteme de educație) care participă la programul Erasmus+ al UE. Sunt incluse toate cele 28 de state membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Versiunea tradusă în limba română va fi disponibilă pe site–ul Eurydice la începutul anului viitor.

ANews este publicația lunară a Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Dacă sunteți implicați în proiecte din domeniile educației, formării profesionale sau tineretului și doriți să publicați articole despre acestea în revistă, dacă aveți recomandări sau dacă doriți doar sa ne scrieți, vă rugăm să folosiți adresa ileana.racoviceanu@anpcdefp.ro. Avem rugămintea ca materialele pe care le trimiteți să întrunească următoarele cerințe tehnice pentru publicare: maxim 1 pagina A4, text scris cu diacritice, stil jurnalistic care să evidențieze în primul rând experiența de învățare, continuare (follow-up) și impact asupra activităților profesionale și/sau personale. Fotografiile care însoțesc textul vor fi de minim 300 dpi, atașate separat în email, nu inserate in documentul Word.

Dacă doriți să nu mai primiți această publicație, va rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa unregistered@anpcdefp.ro.

Toate informațiile din articolele despre proiectele finanțate cu sprijinul Comisiei Europene reflectă numai punctul de vedere al autorilor, iar Agenția și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru eventuala utilizare neadecvată a acestora.

Created By
Agenția Erasmus+
Appreciate

Credits:

Created with images by Marco Tjokro - "Some Christmas decorations" • Franck V. - "The Eccentric" • Christian Wiediger - "untitled image" • Marci Angeles - "golden keys with pink ribbon | for more free images please visit dragonflyave.com/free-goods" • Jaimie Harmsen - "untitled image" • Clarisse Croset - "untitled image" • Chiara Daneluzzi - "untitled image" • Bit Cloud - "Fishing In Tromso" • bonneval sebastien - "untitled image" • Philip Schroeder - "Morning in Genova. As the sun rises over Genova the colors change with each passing minute." • Aditya Romansa - "Holding baby’s hand" • Perry Grone - "Instagram - @PerryGrone" • Annie Spratt - "Child completing maths homework"