From the Sky Een interview met Reint Verkerk (25), maker van de beste drone-foto van Nederland

Groningen, 9 december 2016. Door: Eelke Bakker

'Er gaat niets boven Groningen', behalve dan misschien de drones die Reint Verkerk de lucht in stuurt. De 25-jarige Groninger won deze maand de prijs voor beste dronefoto in een wedstrijd die georganiseerd werd door Dronewatch, in samenwerking met PixAir en CameraNu. De vakjury bestempelde zijn foto als mooiste. 'Bijna buitenaards", noemden zij de foto die Verkerk maakte boven de Dollard bij Nieuwe Statenzijl in Groningen.

"Het is ook mijn eigen favoriet, maar ik had nooit verwacht dat ik zou winnen", glundert Verkerk. Het is een abstracte foto, genomen vlak voor de zonsondergang. "Door de laagstaande zon is het contrast groot en zijn de natuurlijke vormen van het wad goed zichtbaar. Het is een foto waar je niet zomaar op uitgekeken bent", vertelt hij. Dit was de jury met hem eens. "Het is een foto die je een paar keer moet bekijken voordat je snapt wat je ziet, en toch kijk je naar een stukje Nederland", was hun conclusie.

In het dagelijks leven heeft Verkerk een fulltime baan als molenbouwadviseur. "Maar in mijn vrije tijd trek ik er regelmatig met mijn drone op uit om mooie luchtopnames te maken." Het is een uit de hand gelopen hobby, bekent hij.

Het begin

Reint Verkerk komt uit Winsum, een klein dorp met zo'n 8000 inwoners ten noord-oosten van Groningen. Het dorp is regelmatig terug te vinden in zijn video's. Afgelopen winter nog vloog hij over zijn eigen huis. Toen had het net een nacht lang gesneeuwd. "De daken waren wit, de straten waren wit, en de weilanden ook", herinnert hij zich.

Hij kocht zijn eerste drone drie jaar geleden. "Ik had beelden gezien op YouTube, en die zagen er zo vet uit. Ik wilde eigenlijk meteen hetzelfde maken." En dus kocht hij hetzelfde type drone, de DJI Phantom 2, en trok hij erop uit. "De eerste keer vloog ik op een veldje vlak buiten Winsum. "Rustig oefenen met opstijgen, langzaam opbouwen en geen gekke dingen doen in het begin", raadt hij aan.

Reint Verkerk met zijn drone.

Toch is het volgens Verkerk vrij makkelijk om te beginnen met het besturen van drones. "Door de technologie die erin verwerkt is, valt het eigenlijk best mee. Er zit bijvoorbeeld een GPS verbinding in de drone, die ervoor zorgt dat hij stabiel in de lucht blijft hangen." Volgens Verkerk hoef je eigenlijk als bestuurder maar weinig te doen. "Als je de sticks van de controller los laat, blijft de drone gewoon op dezelfde plek, zelfs als het waait."

Maar deze techniek heeft wel een prijskaartje. De drone die Verkerk in 2013 kocht, kostte hem ruim 1300 euro. Daarna kocht hij nog een extra scherm, extra accu's, en een koffer om alles veilig in op te bergen. "In totaal heb ik toch wel 2000 euro geinvesteerd in deze hobby." Dat is een behoorlijk bedrag om uit te geven aan een hobby waar je net mee begint. "Als je het geen fijn idee vindt om meteen met zo'n duur ding te vliegen, kun je ook een speelgoeddrone kopen. Daarmee kun je op een rustige plek oefenen, bijvoorbeeld in de woonkamer."

Een ander Perspectief

“Het mooiste aan fotograferen met een drone is dat het je zo’n ander perspectief geeft. Zelfs als je in een vliegtuig zit, zie je het niet op deze manier," vertelt Verkerk enthousiast. "Locaties waar je elke dag langs loopt, zien er plotseling heel anders uit. Dat geeft je zo veel mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld heel leuk om recht naar beneden te fotograferen/filmen." Door een schermpje op de controller te monteren, kan Verkerk nu live zien wat de camera in de lucht ook ziet. “Daardoor zit er eigenlijk altijd wel wat bruikbaars tussen je opnames.”

Het liefst fotografeert Verkerk natuurgebieden. “Ik ben een natuurliefhebber en ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe mooi Groningen eigenlijk is.” Zijn favoriete locatie is het Lauwersmeergebied. “Vanaf de grond is dat al heel mooi, maar vanuit de lucht kun je pas echt goed zien hoe mooi het gebied is. Helaas is het gebied nu een ‘no-fly zone’, je mag er niet meer vliegen.” Een jaar geleden mocht dat nog wel. Verkerk maakte toen onderstaande video van het gebied.

“Op Schiermonnikoog na heb ik inmiddels de meeste natuurgebieden in Groningen wel van boven gezien”, zegt Verkerk. In de drie jaar dat hij met drones vliegt, is hij de hele provincie doorgereden op zoek naar mooie vergezichten. "Ik wilde bijvoorbeeld al heel lang een mistig landschap op de foto zetten. Dit is me onlangs ook gelukt, en dus ben ik nu weer op zoek naar een nieuwe uitdaging," zegt hij terwijl hij een foto laat zien van een licht doorschijnend wolkendek.

Deze uitdaging ligt voor hem in het buitenland. "Volgend jaar ga ik waarschijnlijk naar IJsland, een prachtig land. Daar hoop ik uiteraard veel mooie foto's te kunnen maken."

"Vliegen met drones; daar horen regels bij"

De wetgeving rondom het vliegen met drones staat nog in de kinderschoenen. Er is veel discussie geweest over drones die een gevaar zouden zijn voor het vliegverkeer. Begin September schreef het NRC nog dat er een stijgende lijn is in het aantal incidenten met drones.

Daarom begon staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu afgelopen zomer nog een campagne met de naam 'Vliegen met drones; daar horen regels bij'. Ze begon deze campagne na een aantal meldingen van piloten, die rondom Schiphol drones in de lucht hadden gezien. "Het luchtruim rondom Schiphol is een ‘no-fly zone’, het overgrote deel van de drone-bestuurders is daar echt wel van op de hoogte”, zegt Verkerk lichtelijk geïrriteerd. "Die mensen die boven Schiphol rondjes gaan vliegen, verpesten het eigenlijk voor de rest."

Hoeveel recreatieve drones er nu zijn in Nederland, is niet bekend. In principe kan iedereen een drone kopen en hoef je je nergens te registreren. Wel zijn er een aantal regels waar iedere hobby-drone zich aan moet houden. Zo zijn er de door de overheid aangewezen 'no-fly zones', waar drones niet zomaar mogen komen.

Overzichtskaart. In de rode gebieden is het verboden te vliegen met een drone. Bron: https://kadata.kadaster.nl/dronekaart/

Volgens Verkerk valt het wel mee met de gevaren die verbonden zijn aan het vliegen met drones. "Als je met goed verstand vliegt, op plekken waar dat is toegestaan, kan er eigenlijk weinig fout gaan." Zelf heeft hij in ieder geval nog nooit problemen gehad. "En ik verwacht ook dat dat zo blijft," lacht hij.

Verkerk is voorlopig nog niet van plan om van zijn hobby zijn beroep te maken. "Het blijft gewooon een hobby, ook al heb ik nu deze prijs gewonnen."

Alle foto's en video's in dit artikel zijn gemaakt door Reint Verkerk. Voor een overzicht van zijn opnames kun je kijken op zijn YouTube.

Created By
Eelke Bakker
Appreciate

Credits:

Photo's and videos by: 'From the Sky'

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.