Loading

Mladoletnice s hišicami jezero, 8. 11. 2020

V lepem sončnem dnevu sva se sprehodila od Rešeta proti Jezerski gmajni. Nisva vedela, kako daleč bova lahko prišla, saj je voda še vedno visoka. Poskusila sva. Nekaj časa sva šla po poti, pa je najprej postala blatna, potem pa še zalita. Nadaljevala sva po robu, ki je bil nekoliko dvignjen.

Opazoval sem vodo, ki je zalila cesto in nenadoma se mi je zazdelo, da se mi meša - razum in oči se niso mogli uskladiti. Po blatnem dnu so se sprehajale slamice. Najprej sem mislil, da jih gibajo rahli valovčki, pa ni moglo biti res, saj so se gibali v različne smeri.

Pogledal sem bliže in hitro ugotovil, da iz slamice gledajo skoraj prozorne nogice, ki pa so bile zelo živahne. Eno slamico sem ujel, jo razvil in si jo natančno ogledal. Bila je skoraj prozorna ličinka, ki si je očitno naredila hiško, verjetno zaradi varnosti.

To je pa treba fotografirati! Seboj sem v svoji debeli denarnici imel mali fotoaparatek. V močnem soncu sem poskušal in šele doma ugotovil, da posnetki niso takšni, ki sem jih pričakoval.

Zvečer nisem imel miru, saj za kaj takšnega nisem še slišal. Kar po elektronski pošti sem povprašal Jošta, ki je verjetno za to najbolj kompetenten. Že zgodaj zjutraj mi je odgovoril, najbrž kar s telefona:

To so ličinke mladoletnic (Trichoptera). Nekateri rodovi teh žuželk si iz razpoložljivega materiala izdelajo ‘hiške’. Mladoletnice (skupaj z večino enodnevnic (Ephemeroptera) in vrbnic (Plecoptera)) so pokazatelji dobre kakovosti vode, saj so zelo občutljive na pomanjkanje kisika v vodi. Odrasle živali imajo krila in v poletnih mesecih letajo nad in ob vodi v iskanju partnerjev, samice pa oplojena jajceca odložijo nazaj v vodo.

Že dopoldne sva se odpravila, da bi naredila še kakšen posnetek. Na mestu, kjer sva fotografirala prejšni dan, ni bilo več mogoče. Nekdo je s terenskim avtom z ozkimi gumami vozil po zaliti cesti in skalil vodo. Vseeno sva nadaljevala po razmočenem travniku in našla novo mesto za fotografiranje.

Šele, ko sem pregledoval te posnetke, sem ugotovil, koliko življenja je v tej vodi. Ste vi tudi videli bolhice, ki šibajo sem in tja? Premajhne so in preživahne, da bi jih lahko videl v naravi s svojimi očmi.

Ta samo kuka iz hiške
Ta ličinka je nekoliko bolj zunaj hiške
Očitno je njena hiška mobilna, pa še zeleno streho ima
Ta si je zgradila drugačno hiško, mogoče pa ličinka ni iste vrste. Hiško si je naredila iz nagrizenih zelenih stebelc.
Ta ličinka pa se je prav nastavila za portret. Hiško si je naredila iz vršičkov neke zelene rastlinice. Levo spodaj jo je obiskala še ena bolha, ki je predrobna, da bi jo videl tam v živo.
Tako izgleda sedaj, v tem delu jezera. Jutri bo že spet drugače.
Created By
Milos Toni
Appreciate