Loading

Nieuwsbrief basisschool De Hobbit april 2021

Beste ouders,

De flexibiliteit en teamspirit op De Hobbit is sterk. Met elkaar wordt elke klus geklaard. De periode voor de meivakantie stond in het teken van anticiperen en omschakelen. Het kost energie om voortdurend in te spelen op een situatie die je vooraf niet of beperkt kunt plannen. We gaan de uitdaging echter niet uit de weg. We konden trots en tevreden de vakantie in.

Ook de ouders en leerlingen verdienen een compliment. Het is gevoelsmatig niet eenvoudig om groepen uit voorzorg in quarantaine te plaatsen. Deze communicatie wil je niet versturen. De teleurstelling in de ogen van leerlingen die niet naar school mogen komt hard aan. Met name bij de leraren die zo dicht bij de leerlingen staan. De leerlingen hebben zich flexibel getoond. Ze werken onverstoorbaar hard door als er een andere juf of meester voor de klas staat. Ze lijken te accepteren dat dit er nu een beetje bij hoort. Ik dank alle ouders voor de transparantie bij een positieve testuitslag van een gezinslid, voor de alertheid, het thuishouden van de kinderen bij een verkoudheidsklacht en het anticiperen als een kind ineens niet naar school kan vanwege een quarantaine plaatsing uit voorzorg. Ook voor de ouders heeft de afgelopen periode in het teken gestaan van anticiperen en omschakelen. Dit zal in menig gezin voor uitdagingen hebben gezorgd.

We gaan op weg naar de zomervakantie. Het mooie weer is onderweg. In de nieuwsbrief aandacht voor de nieuwtjes van de maand april. Ik wens u veel leesplezier.

Paashaas Jari brengt paaseieren rond

Sommige leerlingen hebben vanwege quarantaine niet mee kunnen genieten van de paaslunch op school. Het is als kind al niet leuk om niet naar school te mogen vanwege quarantaine. Het is wel heel jammer als dit betekent dat je de paaslunch mist.

Jari uit groep 8 was zo lief om de groep leerlingen van de kleuterbouw, die uit voorzorg thuis waren vanwege quarantaine, een bezoek te brengen als paashaas. Dat was voor deze kleuters een leuke verrassing. Het zorgde voor een lach op de gezichten van de kleuters. Al waren er ook kleuters die het een beetje spannend vonden. Jari heeft nagenoeg de gehele dag op de fiets gezeten om van deur naar deur te fietsen. Wat een doorzettingsvermogen. Jari ontzettend bedankt voor wat je voor onze jongste Hobbits hebt gedaan!

Voor de betrokken ouders van de OR was het een uitdaging. Het organiseren van de paaslunch vond dit jaar plaats onder strakke richtlijnen. Wat kan wel en wat kan niet? Een groot compliment voor de organisatoren. Er zat dit jaar veel werk in de voorbereiding. Het liep op de dag zelf als een zonnetje. Moeder Marielle heeft ook nog paas-lunchpakketjes aan huis gebracht bij een aantal leerlingen van hogere klassen. Zo konden deze leerlingen thuis van de paaslunch genieten.

Koningsspelen

We gingen feestelijk de vakantie in door de georganiseerde “Hobbit-koningsdag”. Deze dag werd opgebouwd vanuit 3 activiteiten; een creatieve activiteit, een sportactiviteit en een spelactiviteit, afgewisseld met pauze en ontspanning. Meester Robin heeft voor de groepen 3 t/m 8 een sportief aanbod gerealiseerd op de velden van RCL (groep 6, 7 en 8) en in de grote gymzaal (groep 3, 4 en 5). Voor de kleuters heeft meester Casper (de gymmeester van de kleuters) een uitdagende spelles opgezet in het speellokaal van de school. De spelletjes op het schoolplein werden met veel enthousiasme gespeeld. De oranje vlaggetjes, de leerlingen en teamleden gekleed in de kleuren rood, wit, blauw of oranje en de gezellige muziek maakte het tot een dag waaraan veel plezier werd beleeft.

Het was helaas maar zeer beperkt mogelijk om ouders te betrekken op deze dag vanwege de Corona richtlijnen. We hopen dat dit volgend jaar wel weer kan. Feestelijk geklede ouders maken deze dag helemaal af. De leerlingen hebben genoten van het ijsje in koningsdagkleuren dat ze is aangeboden namens alle ouders door de OR. Hartelijk dank allemaal.

Miss Brittany

Voor de vakantie heb ik kennisgemaakt met Miss Brittany. Miss Brittany gaat als native speaker bij ons aan de slag. Ze spreekt voortreffelijk Engels en ze heeft werkervaring in het lesgeven. Ze beschikt over meerdere diploma’s in het onderwijs, waardoor zij iets overgekwalificeerd lijkt voor wat we van haar vragen. Voor de komende jaren is ons aanbod exact waar ze naar zoekt. Ze is in Nederland geboren en halverwege de basisschoolperiode met haar ouders naar Afrika verhuisd. Ze wil graag eerst haar Nederlandse taalvaardigheden versterken, haar kinderen begeleiden bij het opgroeien en een beetje “landen in de Nederlandse cultuur”. We hebben met Miss Brittany een enthousiaste native speaker in de school gehaald.

Ook de bovenbouw krijgt les van Miss Brittany, zodat ook deze leerlingen weer even geconfronteerd worden met het spreken van Engels in de les. Het aanbod van de vakdocent Engels in samenwerking met het Da Vinci college (voortgezet onderwijs) staat vanwege Corona op een laag pitje. We willen virusverspreiding tussen beide scholen zoveel mogelijk voorkomen. De bovenbouw leerlingen hadden al snel door dat Miss Brittany wel eens de nieuwe Engelse juf kon zijn. Er werd met name in groep 6 direct druk overlegd hoe je ook alweer in het Engels kon vragen of je naar het toilet mocht.

Na de meivakantie worden de lesroosters aangepast. Miss Brittany komt op woensdag en op vrijdag naar ons toe. Het Engelse aanbod start de laatste week van mei.

Afscheid juf Milou is de start van meester Maurice.

De danslessen van juf Milou zitten er weer op. Ik kan niet anders zeggen dan dat de danslessen van juf Milou ook conditioneel iets van de leerlingen vragen. De warming-up is wel echt een warming-up om zo maar te zeggen. U kunt dit bij uw kind navragen. Met name bij het instuderen van de choreografie is elke groep te verdelen in een groep fanatieke dansers en de lolbroeken. Ik heb bij meerdere groepen zo nu en dan even kort meegekeken. Het valt me op dat er veel wordt gelachen tijdens deze lessen. Er is voor iedereen de ruimte om op eigen niveau mee te doen. Samen lachen als je even niet meer weet welke kant je op moet draaien of als je juist naar achteren stapt als je naar voren moet gaan. Dat kan binnen ons schoolklimaat.

Meester Maurice neemt het stokje over. Tot de zomervakantie krijgen de leerlingen muziekles van onze vrolijke muziekmeester met gitaar. We gaan eens kijken hoe onze leerlingen dat bevalt. We sluiten het jaar ook muzikaal af, maar daarover later meer. Juf Carmen is druk met de voorbereidingen.

Moestuin corner voor groep 7

Voor de meivakantie kwamen de leerlingen van groep 6 naar school met een houtenbordje voor de schooltuinen. Net als elk jaar gaat onze groep 6 proberen om zelf groente of kruiden te verbouwen op een eigen schooltuintje. Vorig jaar had groep 6 pech. Vanwege Corona werden de schooltuincomplexen gesloten. Het was voor deze groep niet mogelijk om zoals alle jaren op woensdag op de fiets richting de schooltuinen te gaan.

Er zijn dit schooljaar pogingen gedaan om extra tuintjes aan te vragen voor groep 7. Helaas kon het schooltuincomplex hier geen gehoor aan geven. Aangezien we ook graag willen weten of er in de huidige groep 7 “leerlingen met groene vingers zitten” zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Voor groep 7 hebben we een “moestuin corner” op het kleuterplein aan laten leggen in de meivakantie. Zo kunnen ook de leerlingen van groep 7 ontdekken welke verzorging de plantjes of zaden nodig hebben om uiteindelijk goed te groeien of vruchten te laten groeien. Bijkomend voordeel is dat de kleuters op het plein goed kunnen zien hoe er bijvoorbeeld aardbeien groeien aan een aardbeienplant (en hoe snel ze worden opgegeten door de diertjes uit de natuur), welke kleur tomaten hebben als ze nog niet rijp zijn en hoe mint ruikt aan je vingers als je het blad aanraakt. Indien er een vader of moeder op school aanwezig is met groene vingers horen we het graag. Onze groep 7 kan best wat begeleiding gebruiken.

Moestuintje voor elke leerling

De AH uit het winkelhof heeft ons voor elke leerling van de school een moestuintje aangeboden nu de actie voorbij is. Dat is erg leuk voor de leerlingen. Zo heeft elke leerling een plantje/ zaadje om voor te zorgen. Elk kind krijgt op school een papieren bekertje waarin het moestuintje gezaaid kan worden. Nu maar hopen dat we voldoende zonnige plekjes hebben op school om de zaden te laten ontkiemen.

Om het proces te versnellen is het mogelijk om een boterhamzakje met een elastiekje om het bekertje te binden. Indien de leerlingen het ontkiemende proces met een boterhamzakje willen stimuleren, mogen ze van thuis een boterhamzakje en een elastiekje meenemen. De school zorgt voor de aarde en het bekertje.

Vernieuwde website

Het is zover. Juf Lonneke en meester Stefan hebben er nog net geen nachtwerk van gemaakt, maar de nieuwe website is live gegaan. Als u via internet de school opzoekt treft u een vernieuwde website aan. De website is momenteel functioneel. U treft er belangrijke informatie aan betreffende de school en ons onderwijs. Er zijn echter nog meer plannen die we in de loop van 2021 gaan uitwerken. Zo zijn we een sponsorpagina aan het ontwikkelen. De school maakt veel gebruik van sponsoren en deze sponsoren verdienen zichtbaarheid om te laten zien hoe zij vanuit burgerschap en sociale betrokkenheid het onderwijs ondersteunen in de activiteiten die de school organiseert voor de leerlingen. We hebben tijd nodig om de website verder in te richten. Zonder Corona verstoringen kunnen we elke week tijd vrij maken om aan de website te werken. Dan kunnen we voor de zomer nog een flinke slag slaan. We houden u op de hoogte.

  • ma. 10 mei: Eerste schooldag na de meivakantie. Start 8.30 uur.
  • do. 13 mei: Hemelvaart. De leerlingen zijn vrij.
  • vrij. 14 mei: School. Alle leerlingen worden op school verwacht.
  • ma. 24 mei: Pinksteren. De leerlingen zijn vrij.
  • di. 25 mei: Studiedag. De leerlingen zijn vrij.

Hartelijk dank voor uw aandacht voor de nieuwsbrief. We zien iedereen graag uitgerust weer terug op school.

Met vriendelijke groet,

Namens het team

Esther Veldt