Loading

Første steg inn i voksenlivet Sverre Evjen Fossland (19) vil bruke året på folkehøgskole til å bli mer voksen og selvstendig.

- Jeg hadde behov for et år hvor jeg kunne tenke litt på hva jeg ville videre med livet og samtidig få bedre ferdigheter, uten å tenke på konkrete fag. Det var en kompis som foreslo at folkehøgskole kunne være tingen for akkurat det. Det er også en fin mulighet til å utvikle seg selv, sier 19-åringen fra Otterøya utenfor Namsos.

Skogens mann

Valget falt på Skogn folkehøgskole hvor Sverre er elev på linja USA, film og friluftsliv, et kinderegg å regne for en ung herremann med en glødende interesse for alle tre deler av linjefaget.

- Jeg har alltid hatt en fascinasjon for friluftsliv, helt siden jeg som liten hadde hytte i skogen. Senere har det blitt mange fjellturer, mest i hjemlige trakter i Namdalen. Jeg hadde også friluftsliv som fag ved Olav Duun videregående skole i Namsos. Mine andre to, store interesser er film og amerikansk kultur. Dermed ble valget av skole og linje veldig enkelt for min del, forteller han.

Nære familien

Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim.

- Skogn er passe nærme Namsos. Jeg får nemlig veldig ofte hjemlengsel og da er det kort vei, både hjem til Otterøya og til bestemor som bor i Trondheim. Det er faktisk akkurat midt i mellom, humrer han.

Den varme mottakelsen sørget for en myk overgang fra en tygg tilværelse hjemme på Otterøya til den første perioden som hybelboer.

- Førsteinntrykket var litt sjokkerende. Jeg fikk litt ”noja”. Skiller jeg meg veldig ut? Var det første jeg tenkte. Men det gikk utrolig bra. Jeg møtte mange hyggelige lærere og medelever. Nå har jeg ei gruppe med folk jeg henger med. Lærerne er megatrivelig og blant elevene er det unike personligheter. Det gir en stor trygghet.

- Og Skogn som tettsted er sjarmerende lite og koselig.

Sverre E. Fossland (19), Otterøya

Lørdagsgrøt

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Det er utrolig mye å finne på utenom undervisning og faste aktiviteter. Vi har et moderne og bra utstyrt treningsrom, faste dager med isbading og ellers mye uorganiserte aktiviteter hvor alle er velkommen. Så er det også godt å kunne å trekke seg tilbake til rommet innimellom, forteller Sverre.

- Og maten her er helt suveren. Vi får servert risengrynsgrøt hver lørdag og det er favoritten min.

”Roadtrip” i USA

Ved siden av å bygge sosiale relasjoner som forhåpentligvis vil vare livet ut, ser namdalingen på året på folkehøgskole som et springbrett til studentlivet.

- Jeg vil utvikle mine ferdigheter innen film og friluftsliv, og lære mer om musikk. Man får jo noen studiepoeng av å gå her og året etter skal jeg studere pedagogikk, er planen. Tredje året på videregående ruinerte meg og etter et år på folkehøgskole har jeg nok samlet opp ny motivasjon til å ta fatt på studier.

Studieturen til vestkysten av USA er høydepunktet i skoleåret.

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på USA, film og friluftsliv på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til USA.

- Jeg gleder meg stort til USA-turen på vårparten. Vi skal på busstur på vestkysten og kjøre gjennom fire stater. Turen varer i tre og en halv uke, og vi skal tilbakelegge cirka 350 mil. Det er Norge opp og ned tre ganger, humrer han.

- Her skal vi blant annet besøke Golden gate bridge, Arches og en mormonerfamilie i Utah. Så får vi en fridag i Los Angeles som vi skal bruke godt.

På spørsmål om han kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole er ikke Sverre i tvil.

- Det kan helt klart anbefales! Det er en flott mulighet til å utvikle seg selv. Jeg har bodd hjemme til mamma og pappa hele livet. Nå er det på tide å bli mer selvstendig; stå opp om morgenen selv, spise frokost og gjøre alt selv. Jeg kommer tilbake som mer voksen, med mange nye venner og opplevelser for livet. Det blir mye å fortelle kompisene om, smiler han.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.