Loading

DET ÄR VI SOM ÄR PLOGGA!

PLOGGA är en folkrörelse som går ut på att plocka skräp samtidigt som man joggar. Det går även lika bra att promenera, paddla, åka skateboard, cykla mm. Det hela handlar om att göra något åt vår miljö och hälsa innan det är för sent eftersom vi ser att trenden är negativ just nu. Vi har hittat en lösning på problematiken som gör att det inte längre blir tabubelagt att plocka skräp och städa upp. PLOGGA är attitydsförändrande.

PLOGGA har även fått den ur-tjusiga utmärkelsen årets nyord 2017!

Med hjälp av omtyckta ambassadörer, en fräsch profil och en kul plattform engagerar vi hela Sverige i en hälsosam skräpplockarvåg där både rörelse och miljö är i fokus.

RENT=RENARE

Skräpiga miljöer upplevs som otrevliga och otrygga av många människor. Nedskräpningen ökade med 13% i Sverige år 2016.

Studier visar att nedskräpade områden lätt hamnar i en negativ spiral som leder till andra problem, såsom skadegörelse. Detta innebär såklart även att man drar sig för att skräpa ner där det är rent, och områden som är rena drabbas inte av kriminalitet och skadegörelse i samma utsträckning som skräpiga områden.

Det här fenomenet kallas för Broken Window Theory och när vi PLOGGAR skapar vi större trygghet och respekt för omgivningen.

TAR LÅNG TID ATT BRYTA NER

Dett finns gott om forskning som visar på riskerna med att slänga skräp i naturen och inte ta hand om det. Visste du exempelvis att det tar 20-25 år att bryta ner ett litet tuggummi? Eller ofattbara 450 år att bryta ner en PET-flaska?

Om vi inte agerar nu, så kommer våra hav innehålla mer plast än fisk år 2050.

källa aktuellhallbarhet.se

De som påverkas är inte bara du och jag, våra barn och framtidens människor. Även oskyldiga djur stryker med i takt med att vi skräpar ner.

SKRÄPETS KRETSLOPP

Eftersom det tar så ofantligt lång tid att bryta ner skräpet i naturen, så hamnar det tillslut ofta i havet som i sin tur påverkas, och slutligen hamnar det hos oss igen. Det här och många andra skräpfakta kan man läsa mer om i Skräprapporten från Håll Sverige Rent.

Källa hsr.se

VISION

Visionen är tydlig och enkel: att skapa ett rent Sverige. Problematiken har legat i att det anses lite fult att plocka upp skräp efter andra, samt att folk har tappat respekten och slänger skräp omkring sig i högre och högre grad.

LÖSNING- ATT PLOGGA!

PLOGGA har dock lyckats skapa en rörelse som gör det trendigt istället för töntigt att plocka skräp och vara medveten. Målsättningen är förstås att vi inte längre ska kasta skräp omkring oss alls. Ett steg på vägen är att plocka upp det som finns idag så att folk slänger mindre, allt enligt Broken Window Theory.

VAD ÄR PLOGGA?

Plogga är en kombination av orden ”Plocka” och ”Jogga”. Varje gång du är ute och rör på dig, är det faktiskt hur lätt som helst att plocka upp lite skräp på vägen och lägga i närmsta papperskorg.

Men det är inte stopp där. Vi tar det steget längre och gör det oväntade; PLOGGA gör det riktigt roligt att plocka skräp samtidigt som man rör på sig!

Vi vet redan att motion utsöndrar må-bra-hormoner och kombinationen med att göra något gott för vår miljö är en mäktig känsla.

När du blir en del av rörelsen PLOGGA, så blir du även en del av det community med engagerade miljö och motions-hjältar som PLOGGA är. Tillsammans gör vi vår planet till en bättre plats och på vägen lär vi känna många inspirerande människor som vi annars kanske aldrig hade träffat.

AMBASSADÖRER

Vi söker ständigt efter fler engagerade ambassadörer som vill sluta an till folkrörelsen PLOGGA.

Tänk en vild blandning av folkliga profiler, sportprofiler och miljöprofiler. Erik Ahlström är vår huvudambassadör då han är känd Sverige både för enormt sportengagemang och miljöarbete. Det är Erik som var initiativtagaren till PLOGGA.

Ambassadörernas uppgift är att dra ihop PLOGGA-event, planera, ta kontakt med media och genomföra events tillsammans med oss på PLOGGA.

SPRIDNING

PLOGGA finns på Facebook, Instagram och andra sociala media. PLOGGA-eventen där man kan anmäla sig går i första hand ut via Facebook. I de sociala mediakanalerna visar vi upp vad våra PLOGGARE åstadkommer och strävar efter en engagerad folkrörelse. Klicka in och gilla för att följa PLOGGA:

PLOGGA-eventen har visat sig få enorm uppmärksamhet i olika sorters media och har även blivit utsett till årets nyord 2017! Klicka på knappen för att läsa ett urval:

Nyhetsmorgon i TV4

SKOLOR

Dagens allt mer stillasittande ungdomar har svårt att komma till skott och röra på sig. Det är ännu svårare att få tuffa 13åringar att självmant plocka upp skräp.

Med PLOGGA har vi en lösning; PLOGGAS kända ambassadörer som tilltalar en yngre målgrupp kommer och föreläser under idrott och hälsa-lektionerna i skolan och hjälper klassen att PLOGGA. Vid dagens slut har vi alltid stolta, unga planetskötare och miljöhjältar som värnar om vår jord.

ENGAGERA ER I PLOGGA!

Alla kan vara med och bidra till ett renare Sverige. Häng med så förklarar vi mer:

PRIVATPERSON:

Kan bidra genom att skapa officiella PLOGGA-event genom att höra av er till info@plogga.se

Om du har en idé om var och när du vill genomföra din PLOGGNING så hjälper vi dig med resten.

FÖRETAG:

Vi kommer gärna och föreläser för er och era medarbetare och genomför en PLOGGNING på plats. I förlängningen ser vi gärna att ni även blir en partner till föreningen PLOGGA och tillsammans med oss skapar ett renare Sverige. Hör av er till info@plogga.se

KOMMUN:

Vilken kommun blir Sveriges första Skräpfria zon? Vi bidrar med team, kunskap och hjälper gärna er att komma igång med PLOGGNING. Hör av er till info@plogga.se

SKOLOR:

Motion främjar som vi vet inlärning och vi hjälper er gärna att skapa stolta framtida miljöhjältar och planetskötare. Vi kommer och föreläser på idrott och hälsa-lektionerna och PLOGGAR med era elver. Vi har många spännande och lekfulla metoder för att genomföra det här momentet och göra det spännande och lärorikt. Kontakta info@plogga.se

ORGANISATION:

Är ni en organisation som brinner för motion och/eller miljöfrågor? Ta gärna kontakt med oss så kan vi skapa spännande och livskraftiga samarbeten. info@plogga.se

BLI EN MILJÖHJÄLTE DU OCKSÅ!

ULF MÅRD /// STYRELSEORDFÖRANDE /// ulf@plogga.se /// 0706313523

ERIK AHLSTRÖM /// FOUNDER PLOGGA /// erik@plogga.se /// 0705185274

info@plogga.se

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.