Loading

Hardtslående jente fra Stavanger Beate Strongman (19) gjør ikke skam på etternavnet, som elev på kickboxing-linja ved Skogn Folkehøgskole.

19-åringen fra Stavanger er godt i gang med et år utenom det vanlig som elev på Skogn Folkehøgskole. Og det har hun ikke angret ett sekund på siden hun startet her som elev i høst.

- Det beste med Skogn Folkehøgskole er miljøet. Lærerne blir som våre ekstra foreldre og gjør alt for at du føler deg sett og hørt. Elevgruppa består av ulike folk, noen sliter litt og har ikke funnet seg selv, men jeg tror alle her føler seg velkommen. Vi får et nært forhold til og ser opp til lærerne. Vi er som en stor familie, skryter Beate.

Friluftsliv vs kickboxing

Skolen ligger i en liten bygd i Nord-Trøndelag med umiddelbar nærhet til både fjord og fjell, cirka sju mil nord for Trondheim. Her går hun på Kickboxing & Fitness, linja for de ekstra tøffe jentene.

- Jeg hadde lyst å prøve noe nytt. Noen kolleger av mine foreldre hadde sagt at folkehøgskole er veldig bra. Samtidig var jeg litt skolelei. Først tenkte jeg på en skole i Oslo og søkte på friluftsliv der. Så kom jeg inn på Skogn og hadde egentlig aller mest lyst til å gå her, og slik ble det, forteller hun.

Mange sosiale aktiviteter

Overgang fra storbylivet i Stavanger til den første perioden som folkehøgskoleelev på internat ble ikke så vanskelig som hun hadde forventet.

- Til å begynne med var de fleste litt sjenert. Men etter mye skravling over kaffekoppen og noen fester, i kontrollerte former, gikk det mye lettere for alle å åpne seg for nye folk. Nå arrangeres det elevkvelder og det er alltid noe å finne på mellom undervisning og trening.
Beate Strongman (19), Stavanger

Det sosiale er minst like viktig som det faglige utbyttet av året på folkehøgskole, ifølge 19-åringen.

- Vi har tilbud om gratis svømming, mange ulike valgfag, elevstyrte morgensamlinger, korøvinger, og mye mer. Alt dette bidrar til å skape samhold på tvers av linjer og klasser.

- Og maten er supergod. Vi får servert flere måltider om dagen med variert og sunn mat. Det er også viktig når man flytter hjemmefra for første gang.

Studietur til Thailand på treningsleir

Jenta fra sørvestlandet er klar på hva hun vil få ut av dette året på folkehøgskole.

- Jeg har funnet ut av at kickboxing er ”dritkjekt”, og målet med dette skoleåret er å utvikle meg mer og mer for hver dag. Jeg tar nye steg hele tiden. Timene og opplegget er veldig variert og bra. Det gjør at man blir motivert til å stå opp om morgenen for å trene. I tillegg er målet gradering i løpet av skoleåret.

Strikkhopp, mye trening og studietur til Thailand er noe av det som står på programmet for kickboxing-elevene.

Høydepunktet i skoleåret er som hos de fleste av elevene som går på kickboxing på Skogn folkehøgskole, nemlig studieturen til Thailand.

- Vi skal til Thailand på studietur i april, til en treningsleir i Phuket. Det blir veldig spennende. Her skal vi trene og bo sammen med elevene på livslinja på skolen vår. Jeg gleder meg også å reise på tur sammen og bli bedre kjent med dem. Her skal vi også prøve oss på Muay thai og andre kampsporter i verdens største kampsportcamp.

Anbefaler andre et år på folkehøgskole

På spørsmål om hun kan anbefale jevnaldrende å søke folkehøgskole, er hun ikke i tvil.

- Ja, det kan helt klart anbefales. Man utvikler seg som menneske, blir mer moden, forstå andre mennesker bedre som ikke nødvendigvis er lik seg selv. Fordommer blir brutt og knust i tusen biter. Du blir tryggere på deg selv, mindre sjenert, og lærer deg å drite i hva folk mener om deg. Det er befriende og god nok grunn i seg selv til å gå et år på folkehøgskole.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.