Loading

optimizmus kételyekkel 2020 I. féléves értékelés

2020 első féléve a koronavírus járványnak köszönhetően történelmi változásokat hozott a gazdaságok működésében és a befektetési eszközök árfolyamában is.

A világgazdasági aktivitás csökkenése már az első negyedévben elkezdődött, a második negyedév pedig soha nem látott leállásokat okozott a gazdaságokban.

részvénypiac

A gazdaságok leállásával párhuzamosan, a részvényindexek is hullámvasútra kerültek.

árfolyam mozgások

  • míg az év eleje ígéretesen indult a fejlett részvénypiacokon
  • addig a részvénypiacok februárról márciusra 30-40%-os árfolyamesést szenvedtek el.
  • a fordulatot a hatékony jegybanki és költségvetési politika gyors reagálása támogatta
  • az év eleji szintjükhöz képest a fejlett és a feltörekvő részvénypiacok 2020 első félévének végére már csak 5-10%-os mínuszban tartózkodnak, a hazai részvények árfolyama pedig közel 20%-os csökkenést mutat idén

kötvénypiac

kötvényhozamok

A kötvénypiacon a kockázatkerülés felerősödésével és a megnövekedett keresletnek köszönhetően a menedékeszköznek számító amerikai és német államkötvények hozamai történelmi mélypontra csökkentek.

A részvénypiacok gyors visszapattanása arra utal, hogy a befektetők továbbra is bíznak a gazdaságok gyors talpra állásában. Ugyanakkor az alacsony kötvényhozamok mérsékelt gazdasági aktivitást vetítenek előre. A romló vállalati profitkilátásoknak köszönhetően a részvénypiacok értékeltsége (előremutató P/E) is azt tükrözi, hogy a részvények kifejezetten drágák az elmúlt időszakhoz képest.

magyar gazdaság

MNB

A hazai gazdasági teljesítmény romlására és az alacsony inflációs kilátásokra válaszul a Magyar Nemzeti Bank júniusban kamatot csökkentett és további kamatvágást jelzett előre.

Ez arra utal, hogy a hazai gazdaságpolitika továbbra is az alacsony kamatok és a gyengülő forint gazdaságélénkítő hatása mellett teszi le a voksot.

A kamatcsökkentés illeszkedik a régiós jegybankok közelmúltbeli kamatvágásához.

forint

A forint márciusban a régiós fizetőeszközökkel (cseh korona, lengyel zloty) együtt gyengült a kockázatkerülő befektetői hangulatban.

Április elejétől a hangulat normalizálódásának köszönhetően a régiós devizák ismét erősödésnek indultak.

A forint év eleje óta 6% körüli gyengülésben van az euróval szemben, és vélhetően a kockázatkerülés újbóli felerősödése esetén folytatódna a leértékelődés – ami növelheti a devizás befektetésink forintban kifejezett teljesítményét.

Milyen befektetési stratégiával vágunk neki a második félévnek?

Várakozásunk szerint a részvénypiacok túlzóan optimisták a gazdasági kapacitások visszaépülésével kapcsolatban, ezért a vállalatok eredménytermelő képessége is elmaradhat a jelenlegi várakozásoktól, ami egy esetleges újabb részvénypiaci korrekcióhoz vezethet.

Ezért a vegyes alapok tekintetében óvatosabbra hangoltuk a portfóliókat, a hosszú távú stratégiához képest kevesebb részvényt tartunk.

Az óvatos megközelítés mellett a vegyes portfóliókban a forint leértékelődésére számítva a hosszú távú stratégiához képest magasabb a devizás befektetések aránya, így a hazai fizetőeszköz további gyengüléséből is profitálhatunk.

a jó portfólió az igazi védelem

Az idén látott piaci mozgások ismét bebizonyították, hogy ha egy jól összeállított befektetési portfólióval rendelkezünk, az extrém piaci mozgásokat is könnyebben vészeljük át.
amennyiben tanácsra, támogatásra lenne szüksége, úgy keresse prémiumbanki tanácsadóját, akár telefonon is.