Loading

ZOOM -verkkokokoustyökalu Miten liityn ZOOM-kokoukseen tai -webinaariin?

Tässä on Adobe Spark Pagen avulla koottuna Zoomin peruskäytön ohjeita alkuun pääsemisen tueksi. Ohjeistus on päivitetty 22.11.2020.

Zoomin käytön selaimeksi suositellaan Chromea. Ensimmäisellä käyttökerralla tulee asentaa ZoomInstaller, joka avustaa Zoomin käytössä ja tuo lisätoimintoja Zoomin käyttöön verrattuna siihen, että Zoomia käyttää pelkästään selaimen avulla. Zoomia voi käyttää myös mobiililaitteella. Tällöin sovelluskaupasta tulee ladata ZOOM Cloud Meetings -sovellus.

Ohjeistus ZOOM-kokoontumiseen liittymisestä

Reaaliaikaiseen Zoom-kokoontumiseen on hyvä liittyä noin 15 minuuttia ennen varsinaisen kokoontumisen alkua, jotta itse kunkin osallistujan ääni- ja videokuvayhteyksien toimivuus voidaan testata. Näin tämä testausaika ei ole pois itse kokoontumiseen varatusta ajasta. Suuremman joukon kokoontuessa osallistujien mikrofoni- ja videokuvayhteydet ovat kuitenkin kytketty yleensä pois päältä.

Kun Sinulla on linkki ZOOM-kokoukseen tai -webinaariin osallistumisesta, toimi alla olevan ohjeen mukaisesti liittyäksesi etäkokoukseen tai webinaariin. Alla olevat kuvat näyttävät vaihe vaiheelta liittymisprosessin, kun osallistuja on napauttanut saamaansa Zoom-osallistumislinkkiä.

1 Osallistuminen tietokoneella

1.1 Zoom-sovelluksen asentaminen

Zoom-sovelluksen lataaminen ensimmäisellä osallistumiskerralla.
Zoom-sovelluksen asennus meneillään.

Zoom-sovellus asennetaan vain ensimmäisellä kerralla. Seuraavalla osallistumiskerralla Zoom-sovellus käynnistyy automaattisesti kokoukseen liittymisvaiheessa.

Nyt olet ns. Zoomin odotushuoneessa, josta kokouksen host poimii Sinut sisään. Tämä saattaa kestää tovin riippuen etäkokouksen osallistujamäärästä. Mikäli osallistut tietokoneella voit testata tietokoneesi ääniyhteydet napauttamalla Test Computer Audio -painiketta ennen etäkokoukseen liittymistä.

1.2 Osallistujanimi ja videokuvayhteys

Osallistujanimi ja etäkokoukseen liittyminen
Videokuvayhteys

1.3 Äänen ja mikrofonin testaus

Kaiutin- ja mikrofonitestaus on hyvä tehdä aina ennen Zoom-kokoontumiseen liittymistä. Sen voi tehdä ainoastaan tietokoneella osallistuttaessa esimerkiksi osoitteessa https://zoom.us/test liittymällä Zoom-testikokoukseen. Napauta testikokoukseen liittymisen jälkeen Zoomin mustassa perusasetuspalkissa vasemmassa laidassa olevan mikrofonikuvakkeen oikella puolella olevaa pientä ylöpäin osoittavaa nuolta (Ääniasetukset).

Zoomin perusasetuspalkki - Osallistujat
Ääniasetukset

Valitse ponnahdusvalikosta käsky Test Speaker & Microphone... Mikäli käytössäsi on headset, niin senkin käyttö on hyvä testata äänitestin avulla. Tällöin headsetin mikrofoni- ja kuulokeyhteys ovat näkyvissä omilla riveillään ponnahdusvalikossa. Tosin tähän testiin pääsee myös Zoom-kokoukseen liittymisen jälkeenkin tietokoneella osallistuttaessa tuosta yllä mainitusta mustasta perusasetuspalkista.

Ääniaetusten aktivointi ja ääniyhteyden testaus
Kaiutintesti
Mikrofonitesti

1.4 Osallistujalista

Napauta alapalkin Participants-kuvaketta saadaksesi esiin osallistujalistan.
Vie osoittimesi oman nimesi kohdalle osallistujalistassa ja saat mahdollisuuden 1) sulkea mikrofonisi napauttamalla Mute-painiketta 2) muuttaa osallistujaniemeäsi napauttamalla Rename-painiketta 3) pyytää puheenvuoroa napauttamalla Raise Hand -painiketta. Samasta paikasta voit sulkea mikrofonisi napauttamalla Mute Me -painiketta puheenvuorosi jälkeen.

2 Osallistuminen älylaitteella

Zoom-sovellus on saatavilla sekä Androidille että iOSille. Mikäli Sinulla on käytössäsi iPad tai iPhone, asenna Zoom-sovellus App Storesta tai Zoomin verkkosivuilta. Alla kaksi kuvaa Android-älypuhelimella osallistuttaessa ensimmäistä kertaa Zoom-etäkokoukseen.

Ensimmäinen osallistumiskerta Android-älypuhelimella

2.1 Osallistuminen iPadillä

Alla ohjeistus Zoom-kokoukseen osallistumiseen tilanteessa, kun osallistutaan ensimmäistä kertaa iPadillä.

Kun olet saanut Zoom-kokouskutsun sähköpostiviestinä, napauta viestissä olevaa https-linkkiä ja alla oleva ilmoitus avautuu Sinulle.

Tuo ilmoitus tarkoittaa sitä, että iPadillesi ei ole asenettu vielä ZOOM Cloud Meetings -sovellusta, joka on saatavilla App Storessa. Valitse selain, jonka avulla haluat edetä.
Siirry App Storeen napauttamalla App Store -tekstiä.
Lataa (1) ja asenna (2) ZOOM Cloud Meetings -sovellus laitteellesi. Tämä tarvitsee tehdä vain kerran. Napauta Avaa-painiketta (3).
Napauta Join a Meeting -painiketta.
ZOOM Cloud Meetings -sovelluksen asentamisen jälkeen käy napauttamassa sähköpostiviestissäsi saamaasi Zoom-kokouslinkkiä.
Kirjoita osallistujanimesi ja napauta Continue-painiketta.
Valitse videokuvayhteyden salliminen tai kieltäminen ja napauta jompaakumpaa alarivin vaihtoehtoa päästäksesi eteenpäin esim. Join without Video.
Nyt olet päässyt ns. Zoomin odotushuoneeseen, josta kokouksen järjestäjä poimii Sinut sisään. Napauttamalla OK sallit Zoomin käyttää laitteesi mikrofonia, jotta muut kuulevat Sinun äänesi, kun avaat mikrofonin.
Seuraavaksi on vuorossa ääniyhteyden salliminen Zoomille.
Nyt olet mukana Zoom-kokouksessa ja saat Zoomin mustan peruspalkin näkyviin hipaisemalla näytön yläreunasta alaspäin.
Tässä on näkyvillä näytön jakamiseen liittyviä valintoja iPadissä.
Tässä on näkyvillä osallistujaikkuna. Osallistujaikkunassa voit muuttaa osallistujanimeäsi napauttamalla ensin omaa nimeäsi (1) ja sitten Rename-näppäintä (2). Alarivillä on käden ylösnostotoiminto (raise hand) kohdassa 3 puheenvuoron pyytämiseksi.
Napauttamalla More-tekstiä ... saat esille valikon, josta saat esille Chat-ikkunan (Chat), kokouksen asetukset (Meeting Settings), kokousikkunan minimoimisen (Minimize Meeting) ja mahdollisuuden ääniyhteyden sulkemiseen (Disconnect Audio), jolloin mikrofonikuvake mustassa peruspalkissa muuttuu sankakuulokekuvakkeeksi.
Yläpuolella oleva kuva esittää osan kokouksen asetuksista. Niihin kannattaa tutustua tarkemmin.

2.2 Osallistuminen Androidilla

Alla ohjeistus Zoom-kokoukseen osallistumiseen tilanteessa, kun osallistutaan ensimmäistä kertaa Android-tabletilla.

Kun olet saanut Zoom-kokouskutsun sähköpostiviestinä, napauta viestissä olevaa https-linkkiä ja alla oleva näkymä ilmestyy näytöllesi.

Napauta alarivillä olevaa tekstiä Google Play tai Zoom asentaaksesi ZOOM Cloud Meetings -sovelluksen.
Napauta Asenna-painiketta

Kun olet saanut ZOOM Cloud Meetings -sovelluksen asennetuksi, käy napauttamassa saamaasi Zoom-etäkokouslinkkiä sähköpostissasi uudemman kerran.

Kirjoita osallistujanimesi ja napauta OK.
Tutustu Zoomin palveluehtoihin ja tietoturvakäytäntöihin ja hyväksy ne napauttamalla I Agree.
Nyt olet päässyt ns. Zoomin odotushuoneeseen, josta kokouksen järjestäjä poimii Sinut sisään.
Anna lupa Zoomin käyttää laitteesi ääniyhteyttä napauttamalla ensin tekstiä Call Over Internet (1) ja sitten Salli-näppäintä (2). Nyt olet mukana kokouksessa. Mikäli Zoomin musta perusvalikko ei ole näkyvissä, napauta näytön alareunaa, niin saat sen esille.
Tässä on näkyvillä näytön jakamiseen (Share) liittyvät valinnat Android-tabletissa.
Tässä on näkyvillä osallistujaikkuna. Voit muuttaa osallistujanimeäsi tarpeen vaatiessa napauttamalla ensin omaa nimeäsi osallistujalistassa ... (me), napauttamalla sen jälkeen Rename ja kirjoittamalla aukeavaan ikkunaan uuden osallistujanimen sekä napauttamalla sen jälkeen OK.
Napauttamalla kolmea pistettä (More) saat esille yllä olevan kuvan kaltaisen valikon, josta löytyy mm. mahdollisuus ääniyhteyden katkaisemiseen (Disconnect Audio), chat-ikkunan esille ottamiseen (Chat) ja puheenvuoron pyytämiseen nostamalla käden ylös Raise Hand -toiminnon avulla.

Pääset poistumaan etäkokouksesta napauttamalla oikeassa yläreunassa olevaa tekstiä Leave.

Mukavia Zoomailuja!

toivottaa

Ritva Kämäri

CC-BY-NC-ND-SA

Tuo yllä oleva CC-lisenssi CC-BY-NC-ND-SA tarkoittaa, että materiaaliani saa jakaa samalla CC-lisenssillä (SA), kun nimeni mainitaan (BY), mutta ei kuitenkaan kaupallisessa tarkoituksessa (NC), eikä muunnellen (ND).

Created By
Ritva Kämäri
Appreciate