MEMÒRIA D'ACTIVITATS 2016 Fundació La Marató de TV3

LA MARATÓ 2016

PROGRAMA

LES 18 HORES EN DIRECTE

Divulgació, sensibilització i entreteniment es van combinar el passat 18 de desembre per obtenir els fons que permetran sensibilitzar i donar un important impuls econòmic a la recerca en l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques en la 25a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que va estar presentada pels periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer.

ICTUS I LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES

L'ictus és una pèrdua sobtada de les funcions cerebrals causada per un accident vascular. A Catalunya, és la primera causa de mort en les dones i la tercera en els homes. Cada any, n'hi ha més de 13.000 casos, 1.300 dels quals en pacients més joves de 55 anys.

Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, així com de l'atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència. D'altra banda, les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada, així com altres trastorns i malalties derivades d'aquest estat.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL

3.592 ACTIVITATS POPULARS

MÉS D'1 MILIÓ DE PARTICIPANTS

La mobilització de la societat catalana entorn de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és un dels trets que converteix aquest programa en un esdeveniment únic, en una festa col·lectiva que transcendeix el plató televisiu. Per cada nova edició de La Marató, la ciutadania pren la iniciativa en l'organització d'actes festius que tenen com a objectiu incrementar el marcador del programa. Són moltes les fórmules que les entitats ideen per recaptar diners en un ambient participatiu i solidari. Així, trobem que en el miler d'activitats que s'organitzen cada any hi ha concerts, competicions esportives, festivals, caminades o dinars, per esmentar-ne alguns exemples. Però, més enllà dels diners recollits, les activitats populars converteixen el dia de La Marató en una festa fixa del calendari que caldrà marcar en vermell.

4 SEUS TELEFÒNIQUES

58.898 DONATIUS AL 905 11 50 50

1001 LÍNIES TELEFÒNIQUES REPARTIDES PER TOT CATALUNYA
 • Fira de Barcelona: 776 línies
 • Palau de Congressos de Girona: 100 línies
 • Universitat de Lleida: 50 línies
 • Port de Tarragona: 75 línies
Universitat de Lleida
Palau de Congressos de Girona
Port de Tarragona

2400 VOLUNTARIS

COORDINATS PEL DEPARTAMENT DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

Els voluntaris són un dels eixos essencials de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio. Cada any hi participen al voltant de 2.400. El seu temps i dedicació al llarg de les 15 hores de durada del programa fan possible la rebuda dels milers de donatius i el funcionament de les seus telefòniques.

SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ

LA CAMPANYA GRÀFICA

Els creatius de la campanya gràfica van fer servir de punt de partida el fet que una persona afectada acostuma a tenir com a conseqüència la paralització d’un costat del cos.

LA CAMPANYA AUDIOVISUAL

L’espot de La Marató d’aquest any narra una història humana i pròxima, que consolida el to emocional, propi de La Marató de TV3. El protagonitza un nen que se solidaritza amb la seva mare. Ramon Mirabet i Paula Valls donen veu a la cançó que acompanya l’espot, una versió en català de Don’t give up, de Peter Gabriel.

4.400 SESSIONS DIVULGATIVES ALS INSTITUTS CATALANS

Un dels objectius de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és conscienciar els joves sobre les malalties tractades en el programa. Per aconseguir-ho, la Fundació desplega una intensa campanya de divulgació i sensibilització adreçada als centres educatius que arriba a més de 200.000 joves. Un col·lectiu format per 300 professionals de la salut s'encarrega d'impartir al voltant de 4.400 sessions divulgatives en cada nova edició.

18A EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"

Després d'assistir a les conferències, un total de 348 classes de 153 centres educatius van participar en el concurs Pinta La Marató, tot plasmant en un mural la seva particular visió l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. El premi per a la classe autora del cartell guanyador i dels dos finalistes és un cap de setmana en un alberg de Catalunya, sufragat per la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família.

El cartell guanyador de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Centre d'Estudis Montseny, primer d'ESO B (Barcelona)
Cartell finalista de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Institut Daina Isard, segon de Batxillerat Artístic (Olesa de Montserrat)
Cartell finalista de la 18a edició del Concurs Pinta La Marató. Santa Teresa de Lisieux, tercer d'ESO B (Barcelona)

EL DISC DE LA MARATÓ

Enguany, "El disc de La Marató" és molt especial. Coincidint amb els 25 anys de La Marató, és un doble CD. El primer és un disc recopilatori i commemoratiu que recull onze cançons de les onze edicions anteriors triades pels espectadors de TV3 i els oients de Catalunya Ràdio durant el mes de juliol d'enguany.

El segon disc, el de nova producció, inclou 14 cançons +1; aquesta +1 és un "bonus track", la cançó de l'espot de la campanya. En l'edició d'enguany hi han participat trenta artistes i, en total, hi han col·laborat 986 persones. D'aquests trenta, set d'ells han cantat per primera vegada en català. Del total de quinze cançons, aquestes 14+1, deu s'han adaptat per primera vegada al català.

EL LLIBRE DE LA MARATÓ

El llibre de La Marató se suma a la celebració dels 25 anys de La Marató amb una edició especial editada per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Ara Llibres a tot color. Enguany, el llibre de La Marató reuneix 9 escriptors amb il·lustracions fetes expressament per a cada un dels relats. També compta amb un relat coral dels 28 presentadors que any rere any han presentat el programa de La Marató, coordinat per Màrius Serra.

TV3.CAT/MARATO

Amb un disseny i estructura renovats que faciliten la navegació i la recerca de continguts, la nova web de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio és ara també accessible des de qualsevol dispositiu: mòbil, tauleta i ordinador.

Entre els nous continguts que s’hi troben hi ha l’arxiu de les 25 edicions passades del programa, des d’on serà possible recuperar diversos de materials, els principals continguts que es van generar al voltant de cada edició i un espai d’entrevistes a personatges vinculats al projecte de ‘La Marató’: ‘Una estona amb’.

Tot el disseny de la web s’ha pensat perquè l’usuari tingui una experiència de navegació fàcil des qualsevol dispositiu i pugui accedir als continguts de la manera més ràpida i còmoda possible, per mitjà d’una tauleta, un telèfon mòbil o un ordinador.

AUDIÈNCIES

La revista MónMarató

Portada de la 28a edició de la revista MónMarató

LES XIFRES DE LA MARATÓ 2016

Les xifres de La Marató

RECERCA BIOMÈDICA

IMPULS A LA RECERCA

LLIURAMENT D'AJUDES a projectes per la DIABETIS I l'OBESITAT

La Fundació La Marató de TV3 ha premiat 34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat amb els fons recaptats en l'edició 2015 del programa. Els 57 investigadors que duran a terme aquesta investigació han recollit els guardons en un acte celebrat aquesta tarda a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears i conduït pels periodistes Ana Boadas i Toni Cruanyes, presentadors de La Marató 2015.

34 projectes de recerca sobre diabetis i obesitat

Els fons recaptats en l'última edició de La Marató de TV3 han permès finançar 34 projectes de recerca sobre la diabetis i l'obesitat. Aquestes dues malalties metabòliques tenen una gran incidència entre la població catalana, ja que les tenen 1 de cada 4 persones.

Els 57 científics que lideren els treballs dedicaran els pròxims tres anys a avançar en el coneixement de les causes, els tractaments, la prevenció i la curació de la diabetis i l'obesitat. Els resultats que es derivin d'aquests projectes incidiran directament en la qualitat i l'esperança de vida de les persones afectades.

Els treballs, 18 d'unitaris i 16 de coordinats, es desenvoluparan en 40 centres d'investigació de primera línia, i establiran xarxes de recerca entre equips catalans, de l'estat espanyol i d'àmbit internacional.

17È SIMPOSIUM

17è SIMPÒSIUM: rESULTATS DE LA RECERCA EN LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES

La Fundació va presentar els resultats de la recerca impulsada per La Marató del 2010 amb un simposium celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans. Allà vam conèixer el talent i el treball minuciós dels 55 equips investigadors en els 30 projectes que es van finançar, gràcies als donatius que s’hi van recollir, traduïts en avenços significatius en el coneixement, el tractament i el pronòstic de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Altres accions

PREMIS A LA MARATÓ

La creu de Sant Jordi

La Fundació La Marató de TV3 rep la Creu de Sant Jordi com a reconeixement a la seva tasca solidària en l’impuls de la recerca biomèdica, que ha permès avançar en el coneixement de nombroses malalties, i en la sensibilització social i de difusió sobre la salut. El guardó és una de les màximes distincions que dóna la Generalitat per reconèixer la tasca que persones i entitats fan pel país.

Premi Eficàcia

El Marketing Leaders Awards i el Club Marketing Barcelona concedeixen el “Premi Eficàcia” a la Fundació La Marató de TV3 per l’excel•lència en la seva trajectòria i per considerar que la seva estratègia de màrqueting ha estat la més destacada del 2015 en temes d’eficiència.

Premi Impacte Social

La Marató de TV3 és reconeguda amb la tercera edició del Premi Impacte Social per la seva trajectòria al llarg de 25 anys i per l’impacte exercit sobre la societat catalana amb el programa i les campanyes de divulgació i sensibilització. El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya reconeix amb aquest guardó la trajectòria i transcendència de La Marató de TV3.

Premi ASPID a la Solidaritat

La Fundació La Marató de TV3 rep el Premi ASPID a la Solidaritat per la seva trajectòria en l’impuls de la recerca biomèdica i la sensibilització social sobre les malalties tractades en el programa. Els premis ASPID, organitzats per l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida, tenen com a objectiu donar suport i fer visible la tasca d’entitats, institucions o persones que s’han distingit per afavorir la normalització social de les persones amb discapacitat.

Premi Fundació Ictus

La Fundació La Marató de TV3 és reconeguda amb el premi de la Fundació Ictus, que es va lliurar en el marc dels actes de celebració del Dia Mundial de l'Ictus. Aquest guardó reconeix la tasca de la Fundació La Marató de TV3 en la difusió i el coneixement d'aquesta malaltia.

Premi Aster

La campanya de comunicació de "La Marató, 25 anys" és reconeguda amb el Premi Aster de Comunicació Empresarial de l'Escola de Negocis ESIC de Barcelona. Aquesta campanya engloba tots les accions que es posen en marxa per mobilitzar i sensibilitzar el públic i convertir aquest en un projecte solidari únic.

VISITA LA RECERCA DE LA MARATÓ

Entre els mesos de març i juny, la Fundació ha organitzat una sèrie de visites per donar a conèixer alguns dels projectes impulsats per La Marató als centres de recerca d’arreu de Catalunya on s’estan duent a terme, gràcies als donatius dels ciutadans i al seu esforç. D’aquesta manera, “Visita la recerca de La Marató” pretén acostar a tothom qui ho vulgui els avenços promoguts per la solidaritat d’un projecte que, des del 1992, ha recaptat 150 milions d’euros i impulsat 723 projectes d’investigació sobre un ampli conjunt de malalties greus i cròniques.

Els participants han recorregut els laboratoris i les diferents àrees de les institucions científiques on treballen els investigadors premiats per La Marató, que els han explicat en què consisteix la seva recerca i com han avançat en el coneixement, el diagnòstic i el tractament de les malalties estudiades.

La iniciativa ha proposat visitar centres punters que tenen una intensa activitat investigadora impulsada per La Marató de TV3. Són els instituts de recerca de l’Hospital de la Vall d’Hebron (VHIR), de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (IRHSP), de l’Hospital Clínic de Barcelona (IDIBAPS), de l’Hospital de Bellvitge (IDIBELL), de l’Hospital del Mar (IMIM), de l’Hospital Germans Trias i Pujol, de l’Hospital Arnau de Vilanova (IRBLL), a Lleida, l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), a Reus, el Parc Hospitalari Martí i Julià (IDIBGI), a Salt, i la Corporació Sanitària Hospital Parc Taulí (CSPT), a Sabadell.

ELS 25 ANYS DE LA MARATÓ DE TV3

Des del 1992 La Marató proposa als ciutadans implicar-se directament en l’impuls de la recerca sobre malalties greus i cròniques per a la millora de la qualitat de vida dels pacients i arribar a curar-les. Un exercici de responsabilitat, esforç i solidaritat col·lectiva traduït en més de 151 milions d’euros, que han permès impulsar 723 projectes de recerca sobre el conjunt de malalties tractades, amb la implicació de 6.500 investigadors.

Aquestes són les fites científiques i socials assolides per La Marató durant aquests 25 anys:

Accions dels 25 anys

Durant el 2016 s’han programat una sèrie d’accions especials per celebrar aquest aniversari:

 • Logotip dels 25 anys
 • Especial 25 anys al web de La Marató

És un nou espai on s'hi troben els principals impactes científics i socials de La Marató al llarg d’aquests 25 anys, i recull les galeries de fotografies, els cartells, els espots i els vídeos divulgatius de totes les edicions de La Marató. Per altra banda també incorpora totes les iniciatives especials que s'han fet durant aquest 2016 per celebrar l’aniversari.

 • Piromusical de La Mercè dedicat a La Marató

L’espectacle pirotècnic va homenatjar els 25 anys de La Marató oferint un bloc especial dedicat al disc de La Marató.

 • Imatge de Miquel Barceló

L’artista internacional ha donat a la Fundació aquesta imatge dedicada, datada i firmada per ell, reproduïda mitjançant impressió digital amb tintes pigmentades.

La imatge és la portada del suplement especial que inclou la revista MónMarató aquest any, així com també del recopilatori del disc.
 • Vídeos i documentals especials
 • L'arbre de La Marató

Vam "plantar" una escultura en forma d’arbre perquè els visitants i professionals de TV3, Catalunya Ràdio i els voluntaris que visitin les seus telefòniques el dia del programa hi pengessin els seus missatges de què és per a ells La Marató de TV3. Els missatges també s'han pogut enviar a través de la web.

 • Especial MónMarató
 • Els teatres regalen cultura

Els centres culturals de les arts escèniques amplien la seva col·laboració habitual amb La Marató i, aquest any, regalen entrades per a les seves representacions als ciutadans que han fet possible la vigència del programa des del 1992.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.