Loading

Firenze on upeasti säilynyt renessanssikaupunki, jonka taideaarteet saavat pään pyörälle Medicin jalanjäljillä

Katsellessa ylös katedraalin kahdeksankulmaista kupolia on helppo kuvitella itsensä renessanssiajan Firenzeen. Brunelleschi oli 1400-luvun alkupuolelle saanut katedraalin kunnioitusta herättäneen kupolin valmiiksi. Samaisen vuosisadan loppupuolella sitä saattoivat ihailla tästä samalta paikalta kaupungissa asuneet Leonardo da Vinci, Michelangelo ja taidemaalari Filippo Lippikin. Nyt seuranani ovat kuitenkin tuhannet muut Firenzen ystävät ja aseistetut vartijat takaamassa turvallisuuden.

Firenzen Duomo, eli Santa Maria del Fiore

Sitä ei käy kiistäminen. Firenze on vienyt sydämeni. Katuja kulkiessa ei saa tarpeekseen kaupungin kauneudesta; sen upeista kaupunkipalatseista, viehättävistä kukkaloistoissa kylpevistä puistoista, jännittävistä pikku kujista ja kaupunkia halkovan Arnon rannoista. Puhumattakaan kaupungin lukuisista aukioista, katukahviloista, ravintoloista ja eläväisistä toscanalaisista.

Vaikea valinta

Firenzessä on niin paljon kaunista katsottavaa, että täytyy varoa, ettei saa Stendhalin syndroomaa. Firenzeläisen psykiatrin vastaanotolle tuli aikanaan matkailijoita, jotka tunsivat olonsa heikoksi ja pyörtyilivät museoissa. Syyksi ilmeni se, että he olivat ahmineet liian paljon kauneutta liian nopeasti.

Uffizin galleriaan kannattaa ostaa lippu etukäteen ja varata sinne riittävästi aikaa.

Mitä siis valita tästä loistokkaasta renessanssiajan pääkaupungista?

Opaskirjat neuvovat menemään Uffizin taidegalleriaan, Palazzo Pittiin ja Accademia galleriaan katsomaan aitoa Michelangelon Daavidia. Mielestäni Accademiaan ei kannata jonottaa, ellei ole todella kiinnostunut patsaista. Hyvä kopio Daavidista löytyy Piazza della Signorialta.

Daavidin patsas Accademicassa.

Mutta mitä muuta valita?

Ottakaamme oppaaksi paljasjalkainen firenzeläinen, ystäväni, psykiatri Annalisa Camellini. Hänen opastuksellaan pyrimme välttämään Stendhalin syndrooman.

Annalisa Camellini
Duomo-Santa Croce (alue A)

Pysyäksemme kuosissa olen jakanut Annalisan suosittelemat alueet karttaan merkittyihin A-C -alueisiin. Tarkemmat selostukset löytyvät verkkosivuiltamme Euroopan kohdejuttujen alta.

Katseltuamme Duomon upeaa kupolia, lähtekäämme siis kävelylle. Otamme suunnan kohti Santa Crocen elin Pyhän Ristin basilikaa.

Kävele Duomolta hieman etelään ja käänny Borgo degli Albizi -kadulle. Katu on yksi Firenzen vanhimpia ja siellä on useita vanhoja kaupunkipalatseja mm. Palazzo Albizi, kuuluisan firenzeläissuvun palatsi. Täällä voi helposti kuvitella millaista elämä oli 1400-luvun lopulla.

Piipahda lounaalle Maestri di Fabbricaan, mikä on herkullinen sekoitus kauppaa, ravintolaa ja vanhaa kaupunkipalatsia freskoineen.

Kahvit voit nauttia San Pierinon käytävässä tai sen edessä olevalla pienellä aukiolla.

Kaupungin kapeilla kaduilla väistellään milloin autoja milloin skoottereita, mutta italialaiseen tapaan kaikki toimii.

Jos olet liikkeellä myöhemmin, illallispaikaksi Annalisa suosittelee Santa Crocen basilikan lähellä sijaitsevaa kodikasta Brac-ravintolaa, mistä saa sardinialaisia herkkuja ja erinomaista viiniä. Lähellä on myös trendikästä lähiruokaa tarjoavaa Foody Farmia.

San Niccolò (alue B)
Näkymä Piazzale Michelangelolta.

Paras paikka nähdä koko Firenze ja sen ympärillä kohoavat vihreät kukkulat, on Piazzale Michelangelo. Parasta Firenzessä on se, että täällä voi kävellä kaikkialle. Niin myös tänne. Ihasteltuasi maisemaa, kävele ylös kukkulan pikku katuja, missä tunnelma on kuin pikku kylässä. Kapeita mutkittelevia teitä ja viehättäviä pikku villoja.

Kävelyn jälkeen maistuu aperitiivi Firenzen vanhan muurin katveessa, lähellä San Niccolòn vanhaa porttia, Enoteca Fuori Portassa. Maistuvia juustoa ja pientuottajien viinejä.

Santo Spirito (alue C)

Loistopaikka auringonlaskun aperitiiville on Santo Spiriton aukiolla sijaitseva hotelli Palazzo Guadagnin katolla. Sisään mennään hämärästä porttikongista ja pienellä hissillä yläkerrokseen. Näyttää siltä, että menisit jonkun asuntoon, mutta rohkeasti sisään. Et kadu.

Paikalliset liikkuvat iltaisin joen eteläpuolella ”Oltrarnossa”, missä on paljon vähemmän turisteja. Santo Spiriton aukiolla on useita pieniä viehättäviä ravintoloista, mutta jos tekee mieli aitoa napolilaista pizzaa, niin suuntaa O Munaciello -ravintolaan.

Täällä Annalisa suosittelee kävelyä Santo Spiriton aukiolta-Via de' Serragli- via della Chiesa, Via delle Caldaie. Täällä näet tyypillisiä, hyvin säilyneitä taloja 1400-1500 -luvuilta.

Muista käydä myös Brunelleschin suunnittelemassa Santo Spiriton basilikassa.

Ponte Vecchio (alue D)
Ponte Vecchio eli Vanha Silta

Yllättäen on Hitleriä kiittäminen, että Ponte Vecchio, eli vuonna 1333 rakennettu vanha silta, on vielä jäljellä. Hän piti sitä niin kauniina, että lupasi olla tuhoamatta sitä vetäytyessään Firenzestä toisen maailmasodan aikana. Muut sillat tuhottiin, Ponte Vecchio jätettiin.

Sillan säilymisestä on kaupunkilaisten keskuudessa myös toinen tarina. Sillalla oli jo 1940-luvulla kultakauppiaita, joita auttoi mies, jota kutsuttiin Burgassoksi. Hän auttoi kauppiaita nostelemaan raskaita ikkunasuojia iltaisin liikkeiden sulkeuduttua.

Burgasso oli polion jäljiltä rampa ja rujon näköinen, mutta oikeudenmukainen ja rehellinen mies. Tarinan mukaan hän tiesi mihin saksalaiset olivat asettaneet räjähteiden sytytyslangat. Ja kun saksalaiset vetäytyivät kaupungista, Burgasso kävi purkamassa räjähteet.

Museo di Palazzo Davanzati

Sillan pohjoispuolen alueelta löytyvät luksusliikkeet ja kaupunkipalatsit. Yksi Firenzen viehättävämpiä museoita on Museo di Palazzo Davanzati. Se oli varakkaan Davanzati perheen koti aina 1300-luvun puolivälistä 1800-luvun alkuun. Jos on aikaa vain parille museolle, käy täällä.

Jos haluat nauttia aperitiivin tyylikkäästi, Annalisa suosittelee Obica Mozzarella baaria, mutta pieniä rennompiakin viinibaareja alueelta löytyy useita.

Illalliselle suuntaa Mangiafoco Osteria Tartuferiaan. Hyvää.

Mahtisuvut
Medicien vaakuna

Renesanssi oli Firenzessä mahtisukujen aikaa. Medicit, Pittit ja monet muut ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin. Medicin kuuden pallukan vaakunoita voi nähdä monien talojen kyljissä.

Firenze rikastui silkillä ja muilla ylellisillä tuotteilla ja rikkaat suvut lainasivat rahaa sitä tarvitsiville sekä sotaa käyville eurooppalaisille. Paavi salli rahan lainaamisen sillä ehdolla, että suvut lahjoittaisivat voittovaroillaan taidetta kirkkoihin.

Siksi monet mestariteokset löytyvätkin kirkoista ja luostareista.

Aivan keskustassa, San Lorenzon kirkossa, jonka kupolin Brunelleschi myös suunnitteli, on Medicin suvun mahtipontisia hautoja ja Laurentian kirjasto, missä on mittava kokoelma suvun kirjoja. Michelangelo on suunnitellut kirjastoon vievät erikoiset portaat.

Nunnien apteekki
Santa Maria Novellan luostari ja kirkko

Jos pitäisi valita vain yksi kirkko, menisin rautatieaseman vieressä sijaitsevaan Santa Maria Novellan luostarikirkkoon. Taakse jäävät kuhiseva rautatientori ja tyyneys täyttää mielen. Istahda kirkon penkeille katselemaan upeita freskoja ja ihaile katedraalin kupolin suunnitteleman Brunelleschin tekemää kristus-patsasta.

Vanha apteekki

Kirkon lähellä sijaitsee Euroopan vanhin apteekki, missä Santa Maria Novellan sisaret myivät keräämiään yrttejä jo 1300-luvulla. Via della Scala 16:ssa sijaitsevasta apteekista saa nyt ylellisiä luonnontuotteita, huonetuoksuja jne. Apteekin interiööri on omaa luokkaansa ja siellä kannattaa pistäytyä vaikka vain juomassa kuppi kahvia sen omassa kahvilassa.

Muotia museossa

Firenzestä oli lähtöisin moni maailmankuulu suunnittelija, joilla on nyt oman museo. Museo Salvatore Ferragamo on lähellä Ponte Vecchion siltaa. Täällä on hieno kokoelma kenkiä upeassa Spini Feronin palatsissa.

Guccin museo ja kauppa

Guccio Gucci oli Firenzestä kotoisin ja Guccin museossa on upea kokoelma Guccin tuotantoa eri aikakausilta sekä pieni kauppa, mistä voi ostaa kotiin viemisiä.

Gucci-museo on Uffizin galleria vieressä, piazza della Signorialla.

Muita museoita

Annalisa on niin innoissaan omasta kotikaupungistaan, että parin museon mainitseminen käy työstä. Niitä on niin paljon.

Fra Angelicon enkelit

Annalisa luettelee myös Palazzo Settimannen ja San Marcon aukion luostarimuseon. Dominikaaniluostarin rakennutti Medici 1400-luvun puolivälissä ja siitä tuli taiteilija Fra Angelicon asuinpaikka. Tämä maalasi luostariin useita teoksia, mm. kuuluisat Angelicon enkelit. Hän maalasi myös freskot munkkien asuinhuoneisiin tuomaan iloa karuun ympäristöön.

Retki Fiesoleen

Firenze veti puoleensa myös suomalaisia taiteilijoita. 1800-luvun lopussa ja viime vuosisadan alussa kaupungissa oleskeli pidempiä aikoja myös mm. taidemaalarit Helene Schjerfbeck sekä Ellen Thesleff, jonka töitä on nyt esillä Helsingissä Hamissa aina tammikuuhun 2020 saakka.

Fiesole oli etruskien aluetta kunnes roomalaiset valloittivat sen 90 ekr. Joitakin vuosia myöhemmin roomalaiset perustivat Florentian, Firenzen.

Näkymä Fiesolesta

Fiesole on suosittu lounaspaikka ja sinne pääsee kätevästi joko bussilla San Marcon aukiolta tai jopa kävellen, sillä matka on vain noin seitsemän kilometriä. Loppumatka tosin ylämäkeä, sillä Fiesole sijaitsee kukkulalla, mistä on upeat näköalat alas Firenzeen.

San Francescon luostari.

Fiesolessa kannattaa käydä kukkulan korkeimmalla kohdalla, San Francescon luostarissa.

Oma mökki kukkuloilla

Kuten sanottua, Firenze on vienyt sydämeni. Ja yksi osasyy on löytämämme viehättävä ”mökki” Firenzen pohjoispuolen kukkuloilta. Asunto on tehty vanhaan talliin, missä aikoinaan säilytettiin viini- ja öljytynnyreitä.

Päätalo on 1400-luvulla rakennettu kaksikerroksinen toscanalainen ”villa”. Sen jakavat suvun jälkeläiset, jotka käyvät siellä vain viikonloppuisin ja lomilla. Muuten talo on tyhjillään ja omistajat asuvat kaupungissa.

Takana päätalo, edessä talli, johon on tehty asunto.

Bussilla kaupunkiin on matkaa vain parikymmentä minuuttia. Auto kannattaa olla, sillä bussipysäkille on matkaa 1,5 kilometriä. Kävellenkin pysäkille pääsee, mutta kun kukkuloilla ollaan, ensin mennään alas ja sitten ylös.

Mökki on yhtä suurta tilaa; keittiö ja olohuone ja makuutilat parvella.

Tilalla on 120 oliivipuuta ja loka-marraskuussa pääsee perheen mukaan keräämään oliiveja.

Luke iltapäiväauringossa.

Tilalla asustaa myös kissoja, jotka viihdyttävät vuokralaisia.

Vinkkejä omiin suosikkipaikkoihinsa antanut Annalisa on alakertaa isännöivän sukuhaaran psykologitytär. Suvun parikymppinen Chiara hoitaa asunnon vuokraamisen. Lisätietoja tästä

Matkalukemista

Ota matkalukemiseksi mukaan Liisa Väisäsen Kaikki Italiani tai Marco Vichin vasta suomennettu teos Komisario Bordelli, Kuolema Firenzessä

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.