De Aanzet Nieuwsbrief knon hondenschool borger jaargang 23, nr. 1

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voorwoord

De digitale nieuwsbrief verschijnt tweemaal per jaar, voor de zomervakantie en voor de winterstop. Het hele jaar door informeren we onze cursisten, leden en donateurs via onze website en Facebook, maar in deze alweer zesde editie van de digitale Aanzet zetten we alles van het afgelopen half jaar nog eens op een rij. En we blikken vast een klein beetje vooruit naar de periode na de zomervakantie. Het geheel is weer doorspekt met tal van foto's. Snel geschoten kiekjes uit de telefoon, maar ook heel veel prachtige foto's van Janine, Rolf, Petra en Brenda. Veel lees- en kijkplezier!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaarafsluiting 2016

Op woensdag 21 december sloten we traditioneel het jaar af met de eindejaarsborrel, voorafgegaan door een ludieke training in kerstsfeer. Onze instructeurs hadden weer hun best gedaan om gekke opdrachten te verzinnen en honden én bazen vermaakten zich uitstekend. Het gure weer mocht de pret niet drukken.

Eenmaal uitgespeeld mochten de honden in de auto om alle indrukken te verwerken en de baasjes naar binnen voor een gloeiendhete chocolademelk of glühwein. Een clubhuis in kerstsfeer, heerlijke hapjes, gezellige mensen, en dit alles met de leukste foto's van 2016 op de achtergrond: mooier kun je als club het jaar niet afsluiten.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Winterse trainingen...

2017 begon koud en winters nat. Het was zelfs zo bar dat we wegens sneeuw, een keihard veld en verwachte ijzel de lessen op 17 januari moesten afgelasten.

Maar is er natuurlijk wel degelijk getraind deze winter!

En examen gedaan.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Scholing instructeurs

Ondertussen zijn de instructeurs voor (bij-)scholing naar Woudenberg en Driebergen geweest. Ze volgden een cursus van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding (O&O). Nog niet alle examens zijn afgelegd, maar de meesten zijn geslaagd en kunnen de opgedane kennis in de praktijk brengen. Mooi, zulke leergierige, enthousiaste en niet te vergeten op vrijwilligersbasis werkende instructeurs!!

------------------------------------------------------------------------------------------------

Voorjaarsenting

Op 1 maart was dierenarts Henry Nielen op de club voor de tweejaarlijkse enting. KNON Hondenschool Borger biedt alle leden en cursisten de gelegenheid hun hond(en) te laten enten tegen gereduceerd tarief. In het najaar vindt er weer een entingsavond plaats. Let op de berichtgeving via mail, Facebook en onze site.

NL Doet

11 maart was de datum van de jaarlijkse nationale vrijwilligersdag. Onder andere Verenigingen, bedrijven en instellingen doen werk voor een non-profit doel. Met het organiseren van deze dag hoopt organisator het Oranjefonds dat er weer meer aandacht komt voor vrijwilligerswerk. Aan de dag doen jaarlijks in Nederland meer dan 100.000 mensen mee. En wij als vrijwilligersvereniging natuurlijk ook! Met een klein groepje mensen hebben we bergen werk verzet. Het veld werd ontdaan van stenen en takken, er werd gesnoeid, opgeruimd, en het terras werd schoongespoten en van onkruid ontdaan. En natuurlijk was de catering weer goed geregeld. Wie doet er volgend jaar mee?!

------------------------------------------------------------------------------------------------

ALV met extraatje

De Algemene LedenVergaderig vond dit jaar plaats op 11 maart. De vergadering werd voorafgegaan door een presentatie van Marian en Wendy over Hondse Omgangsvormen. Helder, duidelijk en rijkelijk geïllustreerd, voor een belangstellend publiek. Herkenbare situaties die iedereen goed inzichtelijk maakten wat de do's en don'ts zijn bij het tegenkomen van andere honden, mensen, paarden en wild.

Vervolgens de Algemene Ledenvergadering, waarbij secretaris Janine in het zonnetje werd gezet. Al sinds jaar en dag is zij de hardstwerkende, scherpste, attentste, kortom de allerbeste en allertrouwste secretaris die KNON Hondenschool Borger zich maar kan wensen.

Janine, je bent geweldig. Ga vooral zo door! 😀😉👏

------------------------------------------------------------------------------------------------

RHGD-workshop vlakterevieren

Zoals bij de meesten wel bekend is KNON Hondenschool Borger nauw gelieerd aan Reddingshondengroep Drenthe. Zo volgen alle RHGD'ers hun gehoorzaamheisdtrainingen bij de KNON en organiseren we jaarlijks gezamenlijk de Survival voor Baas en Hond.

Voor wie wil weten wat de RHGD doet: Wij stellen onze reddingsteams belangeloos beschikbaar bij zoekacties naar vermiste personen in Nederland en in de grensstreek. Zowel familie van de vermiste persoon, als ook gemeenten, politie, brandweer en collega-reddingshondengroepen kunnen een beroep op ons doen. Wij zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar via ons alarmnummer 06 - 51 73 92 62.

Op zaterdag 25 maart organiseerde de RHGD een workshop vlakterevieren met onder de deelnemers ook een aantal KNON'ers. Het begon met een presentatie van wat de RHGD doet, wat theorie over de omstandigheden die van belang zijn bij het zoeken - geur, terrein, en weer - en hoe de geleiders en honden worden opgeleid. Na wat korte oefeningen op het clubterrein en een overvloedige lunch togen de deelnemers naar het bos voor heuse zoekoefeningen. Er werden enorme sprongen gemaakt. Bescheiden hondjes zag je groeien. Aan de baas klittende honden zag je zelfstandiger worden. Geweldig om te zien hoe bazen en honden genoten van het samenspel.

Ook eens zo'n leuke workshop reddingshondenwerk meemaken? Volg dan Reddingshondengroep Drenthe op Facebook en onze website en let op de aankondiging!

VZH-BH-examen

KNON Hondenschool Borger streeft ernaar jaarlijks een VZH-examen te organiseren. Dit is een officieel examen onder auspiciën van de Commissie Werkhonden van de Raad van Beheer. Bij de training Verkeerszekere Hond (VZH)/Begeleidingshond (BH) leert de hond zich sociaal en gehoorzaam te gedragen op straat. Het programma VZH bestaat uit gehoorzaamheidsoefeningen op het veld en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte omvat een aantal oefeningen, uitgevoerd op de openbare weg in matig drukke situaties.

Dit jaar vond het examen plaats op 27 mei en in verband met de voorspelde temperaturen werd een hitteplan ingesteld. De eerste combinaties gingen al om acht uur 's morgens van start. Keurmeester Lex Quartel keurde maar liefst 16 combinaties waarvan er 11 zijn geslaagd!!

Dank aan de keurmeester, de wedstrijdleiders, de catering en bovenal dank aan onze instructeurs Carin van der Veen en Marian Smit voor hun enthousiaste en kundige begeleiding!

Hieronder een impressie van een spannende maar mooie dag.

Verbouwing

En ondertussen verbouwt bouwmeester Anneke lustig verder. Zo nu en dan kan ze wel wat hulp gebruiken en schiet ze een handige Harry aan. Dus luister je naar die naam en doet ze een beroep op je? Je hulp wordt zeer gewaardeerd!

Anneke heeft de ruimte achter de grote clubzaal verdeeld in een vergaderruimte en een bergruimte. Alles is inmiddels geïsoleerd, afgetimmerd en van elektra voorzien, in de bergruimte zit een vlizotrap naar de zolder en de vergaderruimte heeft een raam gekregen en er komt een grote wandkast. Het wordt prachtig, Anneke!!

...en zomerse trainingen

In mei en juni hadden we al heerlijke zomerse dagen. Soms was het zelfs zo warm dat de trainingen werden aangepast. De oefeningen werden dan afgewisseld met heerlijk ontspannen in het gras...

...of lekker pootjebaden om de voetzooltjes af te koelen.

Maar het ultieme afkoelen is natuurlijk zwemmen. En bij de KNON weet je het maar nooit. De gehoorzaamheidsles kan zomaar een keer vervangen worden door zwemles!

Er zijn nog meer zomerse KNON-foto's gemaakt. Beleef hier de première.

Hond en zomer

De zomer is een heerlijke periode om lekker buiten te zijn en van alles te ondernemen met je hond. Er zijn een paar zaken waar je op moet letten. Sommige tips zijn misschien een open deur, andere kunnen een eye-opener zijn.

Wil je fietsen of wandelen met je hond? Bij warm weer doe je dat bij voorkeur in de vroege ochtend. Pas op voor oververhitting en verbrande voetzooltjes.

En laat je hond bij warm weer nooit achter in de auto. Binnen de kortste keren wordt je auto een oven, met alle gevolgen vandien.

Een zeer informatief artikel over de gevaren van warmte lees je hier.

Wil je zwemmen met je hond? Wat is er fijner op een warme dag dan lekker afkoelen en spelen in het water? En zijn een paar dingen waaraan je moet denken:

 • Honden kunnen van nature niet zwemmen. Ze moeten het leren! Wen je hond aan water en leer hem zwemmen.
 • Honden kunnen geen risico’s in schatten, zij zijn voor hun veiligheid afhankelijk van hun baas.
 • Het is voor een hond niet te begrijpen dat hij de ene keer wel en de andere keer niet zelfstandig het water in mag gaan. Leer hem daarom alleen met toestemming het water in te gaan.
 • Laat de hond op een boot altijd een borsttuig met handvat dragen, zodat je hem in noodsituaties kunt vastpakken.

Tot slot wijzen we je nog op de gevaren van berenklauwen, teken, blauwalg, de eikenprocessierups, grasaren en zandvliegen. Meer info daarover lees je hier.

Je zou bijna niet meer naar buiten durven als je over al deze gevaren leest. Onzin natuurlijk. Met bovenstaande tips kom je alleen maar beter beslagen ten ijs(je). Lekker samen genieten van de zomer!

IJverige figuren bij Appel & Spel

Instructeur Han begeleidt op de woensdagavond al jaren de cursus Appel & Spel. Een van de onderdelen daarbij is het lopen van figuren. Han vertelt er zelf over:

"Al enige jaren sta ik voor de A&S groep en dat doe ik met veel plezier. En dat is niet alleen vanwege de honden die er lopen, maar ook vanwege de cursisten.

Het lopen van figuren is ooit ontstaan nadat we een soort optreden van de KNON hadden op het vorige Oostermoeôrfeest in 2012. Daar stonden we dan en er werd tegen mij gezegd: ‘Doe maar wat leuks’. Ja, hallo, wisten wij veel? Dus we begonnen met lopen en aangezien ik een dikke duim heb, kwam er zo maar wat uit. En daar liepen we de eerste figuur.

Later, bij ons clubterrein kwam het idee ‘kunnen we geen demogroepje maken?’. Onder anderen was Petra Leijen een van de initiatiefnemers. De moeilijkheid was toen dat we nooit demo’s deden. Maar we begonnen en het bleek redelijk inspannend, voor geleider en hond. Menigeen ging naar huis met het gevoel dat men echt wat gedaan had. Zo zijn er meer figuren gekomen en nu na jaren bedenken de cursisten zelf figuren. Zoals de Figree, de Fimar en de Firori.

Als trainer is het ontzettend leuk om voor zo’n groep te staan. Want de cursisten kunnen alles, de honden kunnen alles en vaak werk je dicht naast elkaar en dat geeft wat de honden betreft totaal geen probleem. Het enige probleem heeft de trainer. Bijvoorbeeld, men loopt naar het ‘enge bos’ (alleen bij de cursisten bekend) en daar houd je halt. Een normale opdracht zou je denken. Maar dan vergeet ik te zeggen dat er een wending vooraf het halt houden moet. Resultaat: iedereen staat met het gezicht naar het bos en de rug naar het veld. Want ja, ik was vergeten te zeggen dat er een wending gemaakt moest worden. Dus het houdt mij wel scherp.

Een van de eerste keren dat er voor mij ingevallen moest worden, deed Wiesje dat. Ze vroeg mij ‘wat moet ik doen?’ ‘Ach doe maar wat, bedenk maar wat, ze kunnen alles.’ En de terugkoppeling was, verbaasd: ‘Inderdaad, ze kunnen alles.’

Wat wil je als trainer nog meer? Voor een groep staan die je alles kunt laten doen. Niets is te gek en onder elkaar maken we grappen en opmerkingen. Soms zijn we met te weinig mensen en honden en dan is het maken van figuren wat lastiger. Maar met de groep A&S is het heel fijn trainen.

En eigenlijk is dit stukje voor de groep, want hierbij wil ik jullie wel bedanken voor de gezellige trainingen.

Groeten, Han."

Bekijk hier een mooi filmpje van de groep.

Tot slot

Dit was 'm dan, de superdikke editie Zomer 2017 van De Aanzet.

Heb je kopij, foto's of leuke ideeën voor het volgende nummer? Of gewoon reacties op deze Aanzet? We ontvangen ze graag via info@knon.nl!

Rest ons nog één ding: het bestuur wenst alle leden, cursisten, instructeurs, donateurs en alle vrijwilligers van KNON Hondenschool Borger een geweldige zomer!

Agenda
 • Woe 19 juli: laatste les voor de zomerstop
 • Woe 19 juli: fotoshoots Famous Pets Pictures
 • Woe 6 september: eerste les na de zomerstop
 • Woe 6 + 13 september: voorbereidingen Survival voor Baas en Hond
 • Vrij 15 september: opbouw Survival en mini-survival voor helpers
 • Zat 16 september: 17e Survival voor Baas en Hond
 • november/december?: UV-examen
 • Woe 20 december: eindejaarsborrel
Algemene informatie

In 'KNON-Hondenschool Borger' staat KNON voor Kringgroep Noord -Oost Nederland van de Nederlandse Herdershonden Club. De KNON is aangesloten bij de Nederlandse Herdershonden Club, net als de Kringgroep Midden-Nederland en Kringgroep Rotterdam. De vereniging is opgericht op 25 oktober 1990. Wij zijn een kleine, maar zeer actieve vereniging met enthousiaste leden en instructeurs.

De KNON heeft onder andere ten doel de capaciteiten van de Hollandse Herder als werkhond te benutten en te ontwikkelen. De geboden cursussen zijn behalve voor Hollandse Herders ook toegankelijk voor andere rassen en rasloze honden.

De KNON biedt de mogelijkheid de mentale en fysieke capaciteiten van uw hond te ontwikkelen c.q. te vergroten, door het benutten en stimuleren van de individuele mogelijkheden van zowel hond als baas. Daarbij is niet alleen gehoorzaamheid van belang, maar ook het ontwikkelen van sociaal en maatschappelijk aanvaard gedrag. Het gaat uiteindelijk om de combinatie baas-hond!Het cursusaanbod is zo samengesteld dat de hond kan deelnemen van pup tot Verkeers Zekere Hond (VZH). Dit betekent dat er reeds vanaf de Puppycursus gericht naar het VZH-niveau wordt toegewerkt.

Naast gehoorzaamheidscursussen bieden we ook recreatieve behendigheid en spelcursussen.De trainingslocatie bevindt zich in Borger, aan de Boslandenweg.Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat: info@knon.nl.

De KNON werkt nauw samen met de Reddingshonden Groep Drenthe, die honden en geleiders opleidt tot inzetbare reddingsteams.

Created By
KNON Hondenschool Borger
Appreciate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.