Loading

't leeshuus in een nieuw jasje

Op de Groentemarkt vind je ’t Leeshuus, een tweedehandsboekhandel en café die ‘woord’, ‘boek’ en ongedwongen ontmoetingen op een bijzondere manier met elkaar combineert. In volle coronatijd lanceerde ’t Leeshuus een nieuwe huisstijl en website. Binnenkort gaan hun (online) activiteiten opnieuw van start. Als vzw heeft ’t Leeshuus het extra moeilijk om het hoofd boven water te houden en daarom organiseren ze een veiling van ‘kunstige’ boekensteunen gemaakt door verschillende kunstenaars zoals Koen Vanmechelen, Herr Seele en Wim Opbrouck.

door Robine Vanderhaeghe

Bea De Rouck: Vzw ’t Leeshuus heeft nu zes jaar op de teller. Wij proberen in een authentieke sfeer en dankzij de inzet van zo’n 25 vrijwillige medewerkers, mensen elkaar te laten ‘ont-moeten’. Medewerkers, geïnteresseerde bezoekers, toevallige voorbijgangers en vaste klanten uit alle hoeken van de samenleving komen bij ons over de vloer om te snuffelen tussen de tweedehandsboeken, om een lekker drankje te drinken gezellig in de zetel onder de staande lamp en om een praatje te slaan en/of een luisterend oor te vinden bij elkaar of bij onze medewerkers.

Op de foto Bea en collega Marise voor ‘t Leeshuus.

Wat willen jullie met ’t Leeshuus bereiken?

Wij streven ernaar om mensen uit alle lagen van de samenleving, met of zonder beperking, ongeacht hun afkomst… elkaar te laten ontmoeten met het boek als bindmiddel. Ons project wordt draaiende gehouden door overwegend vrijwilligers, waarvan een deel mensen met een beperking. Ook dat is deel van onze visie: zoveel mogelijk mensen kansen geven om mee te draaien in de samenleving én kansen te geven om met ‘woord’ en ‘boek’ kennis te maken. Mensen voor wie dit anders misschien niet zo vanzelfsprekend is. Vandaar dat leesbevordering, het organiseren van leesgroepen,… ook een belangrijke plaats innemen in ’t Leeshuus. We staan altijd open om hiervoor samen te werken met andere partners in Oostende.

Is ’t Leeshuus open tijdens de lockdown?

Momenteel is ’t Leeshuus, net als andere boekhandels open. Boekenwinkels worden gezien als essentiële zaken en daar zijn wij in ’t Leeshuus bijzonder verheugd over. Het bevestigt ons geloof in het feit dat woorden en boeken noodzakelijk voedsel voor de ziel zijn!

Het café is momenteel uiteraard niet open. Wel zijn voorbijgangers welkom om een take-away-drankje te bestellen om hun wandeling door Oostende ‘op te warmen’.

Wij zijn open van donderdag tot en met zondag.

Tijdens de coronacrisis hebben jullie ’t Babbelhuus’ opgericht zodat mensen na afspraak en coronaproof toch kunnen langskomen voor een babbel. Merk je dat daar veel nood aan is?

Wij zijn 't Babbelhuus gestart precies omdat we merkten dat een bepaald deel van onze klanten hun dagelijkse contacten kwijtspeelden. Voor een deel van hen is 't Leeshuus een beetje een tweede thuis waar ze hun 'Leeshuus-familie' ontmoeten. Wij stelden ons initiatief ook ruimer open voor mensen uit de omgeving. We vonden het bovendien belangrijk dat de huisartsen op de hoogte waren van ons initiatief.

‘t Leeshuus lanceerde een nieuw logo en een nieuwe website in deze moeilijke coronatijden. Wat vonden jullie hierbij belangrijk?

Een nieuwe huisstijl en een nieuwe website stonden sowieso op onze planning. 't Leeshuus verruimt dankzij tal van initiatieven meer en meer zijn actieradius en enige professionalisering naar een hoger niveau kon niet uitblijven. Door corona kwam er meer tijd vrij om ons hiermee bezig te houden. De nieuwe huisstijl is lichtvoetig, kleurig en hedendaags geworden. Mensen kunnen er alleen maar blij van worden. Net als wij.

Op 21 januari starten jullie de interviewreeks ‘Zet je nere’ opnieuw op.

Dat klopt. Noodgedwongen zal dit voorlopig online gebeuren, tot de omstandigheden het toelaten dat we ons weer écht kunnen ‘neerzetten’, in elkaars gezelschap.

Onze eerste gast is Sebastien Dewaele. Het gesprek, onder leiding van een moderator, wordt afgewisseld met muziek. Hiervoor nodigden wij Derek (Dirk Dhaenens) uit. Online kijken is gratis. Meer info op de website.

Jullie organiseren op 23 januari een veiling van boekensteunen bewerkt door kunstenaars. Hoe kwam dit idee tot stand?

De veiling die wij organiseren is een manier om 't Leeshuus het hoofd boven water te helpen houden in deze onfortuinlijke coronatijd. Als vzw konden wij niet rekenen op steun van de overheid voor de horeca. Wij zijn op zoek gegaan naar een manier om ons 'boekenhuus te helpen steunen'. Tot er een medewerker op het boekensteunen-idee kwam. Wij zijn meteen op zoek gegaan naar kunstenaars, schrijvers en performers (lokaal tot internationaal gerenommeerd), die 't Leeshuus een warm hart toedragen. Zij waren allemaal bereid om van de blanco boekensteunen die wij hen bezorgden een uniek kunstwerkje te maken. Deze werken worden op zaterdag 23 januari geveild met de gewaardeerde hulp van Veilinghuis De Wit uit Oostende. De inzetprijs van de boekensteunen varieert van behapbare, lagere prijzen voor sympathisanten tot hogere instellingen voor kunstverzamelaars.

Benieuwd welke kunstenaars een boekensteun maakten en wat het resultaat was?

Je kunt 't Leeshuus ook steunen door een ludieke draagtas of een 'Ensor'-mondmasker te kopen

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (januari 2021)

Meer artikels op www.oostende.be/UiTvanThuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate