Loading

Artikelbygge Få maximal läsning på din artikel

RÄTT KOMPOSITION - ÖKAT ENGAGEMANG

Nu när vi i stort sett enbart har plusmärkt innehåll måste vi lyfta det på olika sätt för att ge användaren mervärde. Ett sätt att göra det är att komponera artiklar med flera digitala element.

Varför?

Därför att vi vet att en bra artikelkomposition får läsaren att stanna kvar längre i artikeln. Den så kallade engagemangstiden ökar.

Statistik visar att ju längre engagemangstid vi får i våra artiklar, desto mer lojala och betalningsvilliga blir våra läsare. Det här är nya tidens sätt att skapa och konsumera riktigt bra journalistik. Våra digitala läsare vill helt enkelt ha mer i en artikel än bara text och en bild.

Hur gör man det då?

Det gör vi genom att bygga våra artiklar så att läsarna hela tiden får en glimt av vad som ska komma längre ner.

Mellan bilder, tv-klipp eller andra element, som kartor eller grafik, har vi stycken med text som är ungefär 300-400 tecken långa. Det ger ca 7-8 rader i mobilen. Då ser läsaren hela tiden överkanten av nästa bild/klipp/element och lockas att scrolla och stanna kvar i texten.

Så här går det till:

  • Se till att ha ungefär rätt längd på alla textstycken.
  • Placera de olika elementen i artikeln på rätt plats.
  • Tänk steget längre, men överjobba inte. Bädda bara in sådant som lyfter innehållet.

Brasklapp:

  • Den här guiden ska fungera som en hjälpande mall som leder dig in på rätt spår. Den är inte ett facit som visar hur alla artiklar, i alla lägen, alltid måste se ut.

Rubrik

  1. Ska kunna stå för sig själv och samtidigt locka till läsning.
  2. Använd gärna två led. Antingen genom att använda – (långt streck) och därefter gärna en vändning. Eller genom att använda ett citat.
  3. Berätta vad som händer – använd verb.
  4. Skriv inte i dåtid om du kan undvika det. Vi förmedlar nyheter, inte något som hände för länge sedan.

EXEMPEL:

INledning

  1. Ingressen ska fånga tag i läsaren så att den hänger kvar. Sätt läsaren direkt i en kontext, hjälp läsaren att förstå att det här är en story den bara inte kan vara utan.
  2. Om artikeln har ett videoklipp ska det komma direkt efter ingressen. Om inte ska en bild läggas in direkt efter ingressen.

Brödtext

  1. Första stycket: Cirka 300 tecken långt. Därefter ska något annat element in. ex. en bild, nytt tv-klipp, Infogram, karta el. dyl.
  2. Andra stycket: Cirka 400 tecken långt. Därefter ska gärna nytt element in – men tänk alltid på relevansen först, en bild eller ett element ska tillföra något, inte bara finnas där.
  3. Tredje stycket: Cirka 400-500 tecken långt. Därefter ska nytt element in – men tänk alltid på relevansen först, en bild eller ett element ska tillföra något, inte bara finnas där.

EXEMPEL:

METADATA och Taggar

Utan rätt metadata och taggar publiceras inte artiklarna på rätt ställen, plus att struktur, historik och databehandling blir fel. Det är därför viktigt att metadata och taggar fylls i på rätt sätt.

Så här ska metadata och taggar fyllas i:

  • Ämnen: Det finns 17 huvudämnen i vårt ämnesträd. Trädet består av flera förgreningar för att beskriva artikelns innehåll så tydligt som möjligt så att vi ska kunna ge våra läsare rätt innehåll. Det går att stanna vid huvudämnet, och en artikel kan ha flera olika ämnen.
  • Artikeltyp: Vad är det för typ av Artikel? En ledare, en analys eller en nyhetsartikel? Den valda artikeltypen ska sedan i sin tur ha ämnen som beskriver innehållet.
  • Kategori: ex: Allmänt, Blåljus, Släkt o vänner, Nöje, Kultur, Opinion osv. Här ingår också sporter och serier, ex: Sport/ishockey/SHL.
  • Personer och organisationer: Personer – Namn på personer, artister osv. Observera: Personen måste vara omskriven mer än någon enstaka gånger för att bli en tagg. Organisationer – Byggnader, Föreningar, Politiska partier, Företag, Varumärken, Modo Hockey, Bollnästravet osv.
  • Plats/kommun: Måste alltid finnas då det styr artikeln till rätt avdelning på sajterna och används för push. Fyll i exakt plats när relevant; ex: Hemmansvägen, Vågbro, Söderhamn. Observera: Var försiktig med exakt plats i samband med misstänkta brott, bränder osv. Fråga alltid utgivare om du är osäker.
  • Artikelserie: Används när vi paketerar ihop nyhetshändelser som rör en och samma grej. Visas ut som samlingspuff på sajt, inte i app. Läs mer om Artikelserieverktyget här.
  • Funktionstaggar: Till exempel Bostadspuls, livered, st_print. Kolla med en kollega om du är osäker om artikeln ska ha en funktionstagg eller inte.

Tänk på:

  • Att stava rätt, vara noga med stora och små bokstäver och skriv (om möjligt) i singular obestämd form.
  • Att taggen är precis och relevant.
  • Att taggen inte är värderande.

Typografering

Innan artikeln publiceras - ta en sista titt på hur den ser ut.

  • Är alla talminus lagom långa?
  • Bör något citat lyftas upp som ryckcitat?
  • Har alla bilder bildtexter?
  • Lockar rubriken till läsning? Kolla med en kollega om den går att skruva något varv till.

Allmänna BONUSTIPS

  • Tänk på att våga vinkla och dela upp. Gör hellre två eller fler artiklar än en superlång artikel som innehåller allt.
  • Använd bara bra bilder och placera dem där de är relevanta i texten. Bilder som inte tillför något ska inte heller vara med.
  • Höjdarbilder kan vara problematiska, speciellt om det är porträttbilder, då ansiktet blir väldigt stort.
  • ”Läs-mer-länkar” kan fungera i den löpande texten, men blålänkar funkar bättre.

Den här manualen är gjord av Christian Massana som jobbar på Helahalsingland.se. Är det något som du inte förstår eller om du hittar något fel så hojta till i Slackkanalen #Storylevel eller i ett direkt meddelande. Tagga @christianmassana så rättar han säkert till det.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.