Loading

ST. JOSEPH CENTRAL Elementary School REPAIR FWCS Building Renovation

RENOVATIONS AT ST. JOSEPH CENTRAL ELEMENTARY SCHOOL BEGAN IN THE SPRING OF 2017 AND WERE COMPLETED IN SUMMER 2018. WORK INCLUDED BOTH EXTERIOR AND INTERIOR IMPROVEMENTS TO THE FACILITY. THE ORIGINAL BUILDING AT ST. JOSEPH CENTRAL OPENED IN 1936. ADDITIONS WERE COMPLETED IN 1952 AND 1956 AND A PORTION OF THE ORIGINAL BUILDING WAS DEMOLISHED AT THAT TIME. ANOTHER ADDITION AND RENOVATION OF THE EXISTING BUILDING WAS COMPLETED IN 1980.
ST. JOSEPH CENTRAL PRIOR TO RENOVATION

ONE OF THE MOST NOTICEABLE IMPROVEMENTS AT ST. JOSEPH CENTRAL ELEMENTARY WERE THE RENOVATION OF THE EXTERIOR OF THE BUILDING. AS PART OF THE EARLIER RENOVATION THAT OCCURRED IN 1980, THE BUILDING HAD BEEN ENCLOSED IN A METAL PANEL EXTERIOR THAT WAS SHOWING SIGNS OF DETERIORATION AND RUST. THE FAILING PANELS AND FRAMING SYSTEMS WERE REMOVED TO THE ORIGINAL BRICK FAÇADE. WINDOWS OPENINGS WERE ENLARGED TO NEAR THE ORIGINAL DIMENSIONS AND NEW TERMALLY INSULATED WINDOWS WERE INSTALLED AND THE BUILDING RECIVED A NEW BRICK AND INSULATED METAL PANEL EXTERIOR, PROVIDING A BETTER INSULATED AND FRESH LOOK TO THE BUILDING WHILE HONORING THE ORIGINAL DESIGN.

ST. JOSEPH CENTRAL DURING RENOVATION WITH METAL PANELS REMOVED. GRAY CONCRETE BLOCK AREAS WERE WINDOWS WHEN ORIGINALLY CONSTRUCTED.

BUILDING SAFETY AND SECURITY IS A MAJOR FOCUS OF THE REPAIR FWCS PROGRAM. ST. JOSEPH CENTRAL IS LOCATED AT A VERY HEAVILY TRAVELED INTERSECTION AND DURING ARRIVAL AND DISMISSAL TIMES WERE BACKUPS WERE A CONSTANT AND SIGNIFICANT ISSUE. AS PART OF THE PROJECT, A PARENT PICK UP LANE WAS ADDED ON THE ST. JOSEPH CENTRAL PROPERY TO ALLOW FOR CARS TO PULL ONTO THE PROPERTY TO DROP OFF AND PICK UP THEIR STUDENTS RATHER THAN BLOCKING TRAFFIC.

THE OFFICE SUITE WAS ALSO RELOCATED WITHIN THE BUILDING TO THE MAIN ENTRANCE FROM THE PARKING LOT AND SECURE VESTIBULE ENTRY WAS ADDED. THE INNER VESTIBULE DOORS ARE LOCKED AT ALL TIMES, MAKING IT NECESSARY FOR ALL VISITORS TO THE BUILDING TO ENTER THROUGH THE OFFICE AND BE CHECKED IN PRIOR TO BEING ALLOWED ENTRY TO THE REST OF THE BUILDING.

WITHIN THE BUILDING, THE FOCUS OF THE RENOVATION WAS ON THE REPLACEMENT OF AGED AND FAILING INFRASTRUCTURE . PRIOR TO THE RENOVATION, IT WAS BECOMING MORE AND MORE DIFFICULT TO MAINTAIN CONSISTENT HEATING OF THE BUILDING AND INDIVIDUAL CLASSROOMS. THE BUILDING WAS NOT AIR CONDITIONED AND HEATING SYSTEMS WERE PAST THEIR USEFUL LIFE, REQUIRING FREQUENT REPAIRS.

AGING BOILER IN NEED OF REPLACEMENT PRIOR TO RENOVATION

AS PART OF THE RENOVATION, THE FAILING BOILERS AND DISTIBUTION PIPING SYSTEMS WERE COMPLETELY REMOVED AND REPLACED AND NEW ENERGY EFFICIENT BOILERS AND VERTICAL UNIT VENTILATORS WERE INSTALLED IN EACH CLASSROOM, PROVIDING FOR INDIVIDUAL TEMPERATURE CONTROL.

AGING BOILER IN NEED OF REPLACEMENT PRIOR TO RENOVATION

A CENTRAL CHILLER AND COOLING DISTRIBUTION WAS ALSO PROVIDED AND THE BUILDING IS NOW FULLY AIR CONDITIONED.

NEW HEATING AND COOLING MAINS IN CORRIDOR
PLUMBING SYSTEMS WERE ALSO IN NEED OF ATTENTION DUE TO THE AGE AND DETERIORATION OF THE IRON PIPING MAINS. AS PART OF THE RENOVATION, ALL DOMESTIC WATER PIPING, DRAINS AND PLUMBING FIXTURES WERE REPLACED.

PRIOR TO RENOVATION, THE CLASSROOMS WERE SHOWING THE WEAR AND TEAR OF DECADES OF USE. CLASSORM FINISHES AND FIXTURES WERE WORN AND SOMETIMES BROKEN, LIGHTING LEVELS WERE SUBSTANDARD AND AUDIO/VIDEO COMPONENTS FOR USE IN TEACHING WERE ANTIQUATED.

RENOVATED CLASSROOMS RECEIVED NEW VERTICAL UNIT VENTILATORS FOR HEATING AND COOLING AND BRIGHTER, ENERGY EFFICIENT LED LIGHTING SYSTEMS. YELLOWED AND WARPED CEILING TILES AND ASBESTOS TILE FLOORING WERE REPLACED WITH NEW CEILINGS, VINYL COMPOSITION TILE AND CARPET FLOORING. MARKERBOARDS AND TACKBOARDS REPLACED CHALKBOARDS, ELIMINATING CHALK DUST, AND NEW PROJECTION SYSTEMS FOR TEACHING WERE INSTALLED IN EACH ROOM.

CLASSROOMS WERE OUTFITTED WITH STORAGE CUBBIES AND COAT HOOKS FOR STUDENT STORAGE NEEDS, AS WELL AS A TEACHER WARDROBE UNIT. CLASSROOM DOORS WERE REPLACED AND OUTFITTED WITH NEW SECURITY HARDWARE TO INCREASE SAFETY AND REDUCE THE AMOUNT OF TIME REQUIRED TO LOCK DOWN THE CLASSROOM IN THE EVENT OF AN EMERGENCY.

THE MEDIA CENTER, CAFETERIA, MUSIC AND ART ROOMS AND OTHER SHARED AREAS ALSO BENEFITED FROM THE RENOVATION, RECIVING NEW HEATING AND COOLING SYSTEMS, LIGHTING, FINISHES AND EQUIPMENT.

IN THE GYMNASIUM, THE SUSPENDED TILE CEILING WAS REMOVED TO EXPOSE THE ORIGINAL 1936 BARREL-VAULTED CEILING STRUCTURE.

NEW LIGHTING, PAINT, A REFINISHED WOOD FLOOR AND UPDATED EQUIPMENT HELPED TO MAKE THIS AREA A SOURCE OF PRIDE FOR NOT ONLY THE SCHOOL BUT ALSO THE GREATER ST. JOSEPH CENTRAL COMMUNITY.

THE RENOVATIONS TO ST. JOSEPH CENTRAL ELEMENTARY SCHOOL WERE COMPLETED AS PART OF THE REPAIR FWCS PROJECTS APPROVED IN 2016, ALONG WITH FULL RENOVATIONS AT 9 OTHER SCHOOL BUILDINGS, THE ADDITION OF AIR CONDITIONING AT 6 ADDITIONAL BUILDINGS TO COMPLETE THE ADDITION OF AIR CONDITIONING AT ALL FWCS SCHOOLS, WINDOW REPLACEMENTS AT 2 ADDITIONAL BUILDINGS, SECURITY IMPROVEMENTS AT 25 BUILDINGS AND PARTIAL ROOF REPLACEMENTS AT 4 BUILDINGS WAS MADE POSSIBLE BY THE SUPPORT OF OUR COMMUNITY. THANK YOU FORT WAYNE!

For more information on the REPAIR FWCS program, please visit us at

Created By
HEATHER KREBS
Appreciate

Credits:

A portion of the photos used in this presentation were provided by Al Ensley Photography, alensley.com