Loading

goudi Terug naar zijn roots in Oostende

Muzikant Goudi is terug met een nieuwe single ‘Wind In M’n Hart’, een alt-popnummer met een ode aan vriendschap en liefde. Met de single keert uitgeweken Pierre 'Goudi' Goudesone nogmaals terug naar zijn roots, Oostende. UiT in Oostende vroeg tekst en uitleg.

door Tim Heddebauw

Je bent geen onbekende in de Belgische muziekwereld. Hoe is Goudi ontstaan?

Ik ben begonnen met de Oostendse illustere New-waveband Flesh & Fell met zangeres Cathérine Van Houcke. In 1985 zijn we samen naar Brussel verkast.

Mijn solocarrière onder de ‘nom de plume’ Goudi ben ik in feite gestart uit noodzaak en frustratie. Mijn vorige band SpeakingT stond in 2006, na het tweede album bij EMI, wegens persoonlijke problemen van de Amerikaanse zanger Markest Tate voor onbepaalde tijd on hold. Dus begon ik te werken aan mijn eerste soloalbum GOUDI waarop ikzelf zong, uitgebracht in 2009.

Zingen in het Oostends is een uitdaging voor mij, want je geeft jezelf bloot, het is je moedertaal...

Hoe hard heeft corona jou als muzikant getroffen?

Het heeft alles en vooral mijn planning op z’n kop gezet. In 2019 heb ik de eerste twee Nederlandstalige singles uitgebracht ‘Alles Kan Wachten’ en ‘Keer Op Keer’ als voorbode op het nieuwe Album ‘VIER’ dat gepland was voor juni 2020. Door de lockdown hebben we gekozen om het album uit te stellen en opnieuw twee singles uit te brengen ‘Het Is Wat Het Is’ en ‘Makkelijk Gezegd’ .

In deze singles grijp je terug naar het Oostendse dialect. Kun je je beter uitdrukken in het dialect?

Het Oostends of West-Vlaams bekt véél beter dan het algemeen Nederlands. Tekstueel is het ook een grotere uitdaging voor mij, je geeft jezelf bloot, het is je moedertaal, hé !

Ook de clip is opgenomen in Oostende. Wat is het idee achter de video?

De song is een ode aan liefde en vriendschap en is bovendien een mengeling van geluk en tristesse. Een beetje zoals het in het echte leven gaat, met een lach en een traan; 't is nie oaltied gin fèèste. Als je wandelt aan zee, je de natuurelementen en vrijheid voelt, en beseft dat de zee waarschijnlijk nooit zal ophouden met rollen, wat er ook gebeurt, dan word je nederig.

Mogen we ook een nieuw Goudi-album verwachten? Wat zijn de toekomstplannen?

Jazeker, maar de hamvraag is… wanneer? Het album staat nu gepland voor september 2021 en is volledig in het Oostends. We zullen de uitgebrachte singles compileren met de onuitgegeven songs. We willen dat album ook live voor een publiek brengen. Op dit moment is dat nog geen optie, maar laat ons hopen dat die mogelijkheid er binnen zes maanden wel is!

Bekijk hier de video van 'Wind In M'n Hart'

UiT in Oostende is een publicatie van Stad Oostende (april 2021)

Foto's: Kris J. Y. Verdonck en Xavier Marquis

Meer artikels op www.oostende.be/uitvanthuis

Created By
Chris Muylle
Appreciate