Loading

En stuga i skogen Speldesign och anmälan

ANMÄLAN ÄR NU STÄNGD. Vi kommer öppna upp för att ställa sig på kö så småningom, så håll utkik

Vad är det för lajv?

En Stuga i Skogen är ett intensivt skräcklajv för 11 spelare inspirerat av gamla skräckisar från 80 och 90talet.

Handlingen kretsar kring en privat ordnad återträff för gamla gymnasiepolare på ön Långholmen i närheten av Göteborg. Det handlar om hur de ni var då, påverkar ert nu. Det handlar om glädje att återse varandra men också sorg över de hemska minnen ni delar... ... fast.. Fast framför allt handlar det om att ni är så djävla körda, och ni anar ingenting.

Innehåll och triggers

Vi satsar på att skapa ett lajv som ger dig upplevelsen att vara en av huvudpersonerna i en skräckfilm, där du får uppleva skräck, ångest, äckel och en liten gnutta humor. Därför är det viktigt att du inte åker på lajvet om detta inte är något som lockar. Undviker du att se skräckfilmer för att de är för läskiga så är inte detta lajvet för dig.

Vi har alla saker som vi känner oss reserverade inför att spela på. Här kommer därför en slags innehållsdeklaration med saker som vi på något särt kan komma att spela kring.

 • Blod och äckel
 • Besatthet
 • Extremt våld
 • Psykisk sjukdom
 • Vänners död
 • Spöken
 • Isolation
 • Självmord
 • Drunkning
 • Bli jagad
 • Mobbning
 • Ångest och skräck
 • Svek
 • Grova svordomar och skällsord

Vi kommer inte spela på något som rör sexuellt våld eller tvång, och inget sådant finns heller inskrivet i era karaktärers bakgrundshistorier. Sådant spel är självklart inte okej mellan er spelare. Vill ni spela ut en sexscen så skall denna vara planerad off-lajv i förväg och med lämplig metateknik. Men vi är tveksamma på om era karaktärer kommer ha lust till detta...

Inget spel på off-attribut, sexism rasism eller funkofobi är tillåtet och ni kommer inte heller att utsättas för detta under lajvet.

Den starkaste alkoholen som kommer att serveras är 3.5 %. Själva tar ni inte med er någon alkohol.

Även om du är med på att de teman som vi listat ovan kommer att förekomma så kan du hamna i en situation där du oväntat kan komma att må dåligt off på ett sätt som inte känns ok för dig. Då finns det två alternativ:

1. Är du mitt i en scen och inte vill missa vad som händer men samtidigt önskar att bli lämnad i fred. Så kan du korsa armarna och lägga händerna på dina axlar. Då kommer det läskiga och andra spelare att lämna dig i fred i möjligaste mån.

2. Det andra alternativet är att göra samma sak men samtidigt gå mot Off-stugan (se nedan) som finns på området.

Att säga OFF och förklara vad som är jobbigt är också alltid ett alternativ, särskilt om det är något som måste lösas på studs. T.ex om du vill att en annan spelare skall spela lite mjukare mot dig, eller vara ännu taskigare. Alternativt om du stukat foten och vill ha lite stöd när du går.

Kort sagt vi vill att skräcken skall sippra igenom så att ni faktiskt upplever skräck (som när man kollar på en bra skräckfilm) men inte på ett sätt som inte är njutbart. Blir det för mycket så finns det alltså en off-stuga där du kan vila ut lite, få lite ljus, en frukt och om du vill ett samtal med en vänlig människa.

Om skräcken

You're in this shit together: Det är ytterst få tillfällen då du som spelare riskerar att hamna i en skräcksituation ensam. Vi vill att ni ska söka trygghet i gruppen och hos er finns det inga ensamma tuffingar.

Tresextio men railat: Vi jobbar hårt för att de praktiska effekterna och skräcken skall kännas så 360 som möjligt. Men spelet kommer också vid vissa tillfällen kunna upplevas som regisserat eller "railat", då ni tydligt offlajv kommer inse åt vilket håll vi vill att ni skall spela. Häng på, detta är en del av visionen att skapa ett lajv som känns som en gammal video skräckis.

Spela med: Även om du off-lajv skulle tycka att en situation inte känns särskilt läskig, så kommer din karaktär göra det! Stötta varandras spel och hjälp varandra att dras in i olika situationer. Ni är medskapare till skräcken och tillsammans kan vi göra det här till något vidrigt!

Dramaturgi

Lajvet kommer utspela sig under en kväll och en natt, exakt antal timmar beror lite på hur ni spelare väljer att agera. Det kan låta lite, men vi lovar intensivt spel under dessa timmar.

Lajvet är indelat i sex stycken akter, som bryts när en signal ljuder. Då ska ni som spelare söka upp en plats där ni får ett kuvert tilldelat. Detta kuvert ger er viss regi: kanske en ledtråd er roll hittat, ett minne som gör sig påmint eller något annat. Ni kommer också få en metascen var, alltså en scen som sker vid sidan av lajvet som fördjupar handlingen. Vi tror att detta sätt att dela upp lajvet på skapar en god hjälp för att uppleva det som en är mitt i en films handling.

På många lajv är vi som arrangörer gärna transparenta med hemligheter eller specifik rollinformation. Men då En Stuga i Skogen bygger mycket på karaktärers spel sinsemellan samt mötet med "vad det nu är" så ber vi er hålla på era karaktärers egenheter tills de får en möjlighet att spelas ut i en scen eller så. Det samma gäller även efter lajvet då vi kör flera uppsättningar. Märk era hyllningsposter med SPOILER!

Ni kommer att anlända till stugan inlajv. Innan det så kommer vi ha en kort information och workshop kring mekaniken och de viktigaste reglerna, samt en möjlighet för er att ställa frågor. Eftersom ni snabbt kommer kastas in i spelet är det viktigt att ni är väl insatta i den information ni har fått från oss innan lajvet.

Om anmälan

ANMÄLAN ÄR NU STÄNGD. Vi kommer öppna upp för att ställa sig på kö så småningom, så håll utkik

Vi har valt att anta spelare på tre sätt med lika många platser för varje sätt: 1. Vi kommer casta spelare som vi tycker passar för vissa specifika roller. 2. Vi kommer låta slumpen avgöra och 3. Vi kommer ha platser som är först till kvarn. Samtliga uppsättningar av lajvet kommer innehålla spelare från samtliga tre urvalssystem.

Gemensamt för alla tre är att vi förbehåller oss rätten att säga nej till spelare som av andra kan upplevas som otrygga.

Anmälan till lajvet kommer ske i 2 steg.

1. När du anmäler dig väljer du uppsättning/ar du vill delta på, sedan väljer du om du vill knipa en först till kvarn plats eller om du vill hamna i potten av castade eller slumpade roller.

2. Vi meddelar dig om du fått en plats. Om du inte fått en plats så har du chans att stå som reserv. Tackar du ja får du ett nummer i kön för en viss uppsättning och får alltså en plats om de före dig i kön inte kan ta sin plats. Det är inte möjligt att överlåta sin plats till en annan spelare. Har du fått en plats och betalat så kommer du endast kunna få tillbaka pengarna om du inte längre kan/vill dyka upp om en reserv finns som tar din plats.

Rollerna är skrivna könsneutrala förutom att vi gjorde valet att ge alla roller ett manligt och ett kvinnligt kodat namn. Du väljer själv vilket av de två namnen du använder och pronomen för din karaktär.

ANMÄLAN ÄR NU STÄNGD. Vi kommer öppna upp för att ställa sig på kö så småningom, så håll utkik

Ekonomi

En biljett kostar 1000kr för de castade och slumpade platserna, medan en först till kvarn biljett kostar 1400kr. Vi har valt att göra så för att helt enkelt få in mer pengar till produktionen. Vi förstår att detta kan kännas orättvist men vill genom detta också öppna upp för några deltagare som inte har råd att betala fullpris för någon plats att delta. Först till kvarnbiljetterna gör det alltså möjligt för spelare med mindre pengar att delta på lajvet.

Är du i behov av ekonomisk hjälp för att kunna delta ber vi dig maila oss ett brev med dina omständigheter och en förklaring, så försöker vi hitta en lösning.

Add on:s

För att få in mer pengar till lajvet men också ge er chans att knipa lite extramaterial presenterar vi här möjligheten att köpa add-ons till lajvet.

 • Poster. Ni får en schysst limiterad och numererad poster med blodstänk från lajvet som ett minne. 130kr
 • Rekvisita. Ni får en del av den rekvisita vi framställt för produktionen efter samtliga uppsättningar. Det kan röra sig om en statyett, en anteckningsbok, nått äckligt på burk, eller liknande. Vi kommer bara ge ut rekvisita som vi själva tycker vore schysst att få, så inget tråkigt. 200kr (Endast 10st möjliga)
 • Bordsrollspel/scenario. Vi kommer vid 10 eller fler beställare att producera ett bordsrollspel/scenario av En Stuga i Skogen som både följer lajvets handling men också fördjupar den. Det kommer följa med riktig schysst pappersrekvisita och kuverten med akterna för spelarna för att fördjupa upplevelsen, inga "kopiera-ur-boken-smutsa-ner-med-kaffe-och-skrynkla" behov för spelledaren här inte. 400kr

När var hur?

 • Uppsättning 1: 28-29 Mars
 • Uppsättning 2: 30-31 Mars
 • Uppsättning 3: 1-2 April

Uppsättningarna börjar klockan 14:00 och du kan resa hem från klockan 11:00 dagen efter.

Vid Bävsjön söder om Lerum (Utanför Göteborg), vi kommer ordna skjuts från Lerums station för er som reser kollektivt.

Ålder och åldersgräns

Det är 18 årsgräns på “En stuga i skogen”.

Alla rollerna är runt 27-30 år. Det fiffiga med lajv att det inte spelar någon som helst roll hur gammal spelaren är på riktigt. Så vi tar tacksamt mot spelare från 18 till 115 års ålder.

Arrangörer

Familjen Vrederberg, mest kända som hillbilly-kannibalerna från Blodsband reloaded är gruppen som står bakom lajvet. Det betyder denna gång att:

Huvudarrangörer/producenter: är Björn Klanac och Tobias Elof Hadin. Vi har tidigare arrangerat lite olika lajv, bland annat gjorde vi det Walking Dead inspirerade lajvet ”Innan gryningen". Vi älskar allt som har med skräck att göra och En stuga i skogen har vårit vårt drömprojekt sen 2014 då vi först började fila på designen.

Medarrangörer är

 • Emelie Klanac, trygghetsvärd
 • Robin William-Olsson, teknik å ljuddesign
 • Caroline Holgersson, rollskribent

Credits:

Created with images by Jon Bunting - "nightmare" • r.nial.bradshaw - "170709-gross.jpg" • JordanStimpson - "dark moody scary" • Accretion Disc - "Blood Moon"

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.