Loading

En rörelse i rullning Med en trasig rumpa laddar Susanne Lindberg, spelarnamn 1Army, och hennes lagkompisar på betongen inför kommande match. Det handlar om rollerderby – den punkiga sporten. Och för många ett efterlängtat eget rum.

Strålkastare lyser upp rinken som än så länge saknar is. Där den så småningom kommer att spolas ligger just nu sprutbetong.

Platsen – Gustavsberg – är klassisk mansdominerad bandy- och hockeymark.

Men en kolsvart kväll är det i stället ett tjugotal personer som helst undviker att snacka kön som på gula, gröna, rosa, svarta och vita rullskridskor jagar och tacklar varandra längs en målad bana.

Tränaren Fannie Vestermark berättar hur det stundtals såg ut på träningen en sen kväll i Gustavsberg på Värmdö.

Pustar av något som påminner om skoltidens gympalektioner tränger igenom höstkylan. Flera av dem kör i bara linne (samt hjälm och skydd).

Då och då tjongar någon rakt ner i betongen. En av dem sliter plötsligt av sig linnet och förbannar en axel som gått ur led.

Skador är ett annat ämne som spelarna helst inte pratar om.

– Jag har brutit rumpan* och hoppas att jag inte faller för det gör svinont. Men det blir så lätt fel fokus. Att man går sönder som kvinna. Skriver någon om hockey fokuserar man ju inte på att det är så tufft att killar tacklas, säger Susanne Lindberg, med spelarnamnet 1Army (”tog det för att jag föddes med en arm”) som annars jobbar som sjuksköterska.

Ett par nya bra rullskridskor för rollerderby går på 6-7 000 kronor. Man köper allt för sig: skon, plattan, tåstopp, hjul och kullager. Finns också betydligt billigare begagnat och de flesta klubbar lånar ut gratis för den som vill prova på. I övrigt behövs också hjälm, armbågs- handleds, knä- och tandskydd.

De tränar rollerderby. Halltider är en fråga som spelarna gärna pratar om. Ingen av dem bor i krokarna utan minst två kommuner härifrån. Laget har den här träningstiden på nåder.

Så länge ingen annan vill köra ute torsdagskvällar på ett betonggolv i Gustavsberg får de göra det.

Övriga träningstider för The Royal Armys a-lag som spelar i näst högsta division är sena lördags- och söndagskvällar på platser mil bort.

Elli Olsen
Man får åka rullskridskor, man får åka forta, man får tacklas. Vad är det att inte gilla?

Det har gått nästan tre år sedan idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) skickade ut pressmeddelandet om att just Stockholm skulle få sin första rollerderby-hall. I slutet av 2017 skulle den stå klar.

”Vi strävar efter att ha en jämställd investeringsbudget och då är det en viktig del att satsa på en idrott som riktar sig främst till kvinnor”, stod det.

Farsta, lördag kväll. Match. Nu är det allvar för Fannie Vestermark och spelarna.

Än i dag finns ingen hall. Det blev för dyrt. Ett billigare förslag togs fram.

– Men ju närmare valet vi kom desto mer visade det sig att vi inte haft pengarna, säger Åke Söderberg som lett projektet på fastighetskontoret i Stockholms stad.

Innebär det att det inte blir någon hall? – Alla vill säkert att den byggs. Men det brukar bli stillestånd efter val. Så det lär inte dyka upp något före 2019.

Allvaret övergår till pepp för Susanne Lindberg, 1Army (i mitten av porträtten), och hennes lagkamrater. Till höger om Susanne i porträtten syns ”Rude 66” Hilli och till vänster Fannie Vestermark . I omklädningsrummet är det från vänster: Tove Kristensen, Inky ”Hellsinky” S Lindström, Anna ”Lady lovely blocks” Enqvist och Susanna ”Slayla K” Brink.

Samtidigt som rollerderby lockar allt fler, främst kvinnor och människor som bryter köns- och tvåsamhetsnormer.

– Sporten växer absolut. Och de bästa lagen i Sverige är bland de 20 bästa i världen. Barn- och ungdomsverksamheterna blir fulltecknade i princip utan marknadsföring vilket är häftigt, säger Sofia Larsson på Svenska skridskoförbundet som rollerderby blev en del av 2011.

Susanne Lindberg, ”1Army”, tycker att sporten hamnar i något av ett cirkelresonemang.

– Ungdomsverksamhet har alltid förtur i hallarna. Men vi kan inte starta en ungdomsverksamhet eftersom vi inte har resurser och halltider för det.

Det blir tyvärr lite av en materialsport, säger Elli Olsen. Men lägger till att det finns en stor andrahandsmarknad och att det alltid finns att låna för den som vill prova.

Samtidigt är det här med att bli en del av ett sportsligt etablissemang något som delar derbyvärlden.

För Elli Olsen, spelarnamn ”Pixie Nuckledust” (jag minns inte, jag tror bara jag fick namnet) är barn- och juniorderby ingen självklarhet.

– Då blir det som en sport bland andra. Att man börjar som barn. Och då blir det nog färre vuxna som vågar prova.

Susanne Lindberg, 1Army
Det roligaste är ju träningen, jag ser fram emot det varje gång. Man har en pissdag på jobbet, så blir det en endorfinkick när man kommer hit

Hon vill måna den undergroundrörelse rollerderby är i grunden. För det har aldrig bara handlat om sport, utan även om underhållning och inkluderande gemenskap.

Du kan bli bra som vuxen, som kvinna, som man, som någon som inte vill definiera sig utifrån kön, för den med stor likväl som liten kropp, med eller utan funktionshinder.

Inte helt vanliga villkor i den traditionella idrottsvärlden. Hetsande föräldrar finns än så länge inte på kartan.

– Vi har ju skapat ett rum som inte funnits tidigare. Det är skapat av och för spelare. Det finns inga betalda tränare. Ingen man som står och skriker på nioåringar. Vi gör det bara för oss själva. I en kultur av att stötta och hjälpa, säger Elli Olsen.

De allra flesta har ett spelarnamn. I The Royal Army spelar till exempel Glamazon Kill, Hellsinky, Ruby Cougar, Anniakos och Smärtan.

Vad föll du för? – Man får åka rullskridskor. Man får åka fort. Man får tacklas. Vad är det att inte gilla?

För Susanne Lindberg är tillväxten ändå viktig. Att bygga lag på vuxna är skört. Någon blir gravid. En annan får nytt jobb i annan stad. En tredje tröttnar.

För henne ersatte sporten i stort sett allt annat i livet när hon upptäckte hur en ”pissdag på jobbet” förvandlades till endorfin när hon åkte ut på betongen för att träna med de sina.

– Jag minns inte ens vad jag gjorde innan. Kanske åkte till Köpenhamn med tjejkompisar. Gick på krogen. Nu åker jag till Helsingborg med laget i stället för att kolla match.

Matchen mot Åbo förlorades med 128-168. ”Det gick skit. Helt mot förväntan, vi trodde vi skulle vinna med dubbla poäng. Vi testade några nya strategier där vi nog inte spelat ihop oss. Vi var jättefrustrerade efter, säger Susanne Lindberg ’1Army’.”​

Kvällsträningen i Gustavsberg är över. Några ur laget har bil och ropar på Susanne att kliva in i bilen. Spelarna vill hem.

De som redan sitter i bilen går under namnet Örby Derby (uttalas dörby) och har flyttat ihop i en villa i Örby. Utöver dem finns också en bebis och en pojkvän i huset.

– Det är så det blir. Man spelar ihop. Man blir ihop. Man bor ihop, säger Susanne Lindberg.

Örby derby (uttalas dörby) sätter sig i bilen och åker hem till huset fyra av spelarna delar i Örby.

Men varför just rollerderby? – Här får jag ta plats. Det blir en slags superkraft. Och så tror jag det handlar om bekräftelse. På match, eller när jag lär ut till nya spelare. Jag är liksom bra på något. Det är skönt att vara det.

Reportage: Sandra Lund & Linus Sundahl-Djerf

* Nej, man kan inte bryta rumpan. Medicinskt korrekt är en spricka i sacrum.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.