Loading

Nieuw op Canvas: Gek en geniaal Psychosegevoelige mensen maken kunst met bekende artiesten – vanaf woensdag 7 december

In Gek en geniaal maken we kennis met acht psychose-gevoelige mensen. Ze lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis en/of een andere aandoening. Allemaal gaan ze de uitdaging aan om samen met een gerenommeerde kunstenaar of artiest een kunstwerk te maken.

Ze geven ons een inkijk in hun persoonlijke problemen door hun psychotische ervaringen via kunst te verbeelden. Zo gunnen ze ons een blik in hun leven, hun hoofd en hun ziel, waardoor we de kans krijgen hun psychose beter te begrijpen.

Het gaat meer bepaald om:

  • Alessandro en Koen Vanmechelen
  • Bert en Lieve Blancquaert
  • Florian en Lize Spit
  • Frank en Luc Tuymans
  • Gary en Rick De Leeuw
  • Jammie en Raf Walschaerts
  • Peter en Willem Vermandere
  • Sharif en Peter Rogiers

De kunstenaars reiken deze kwetsbare mensen hun hand door samen met hen heel uiteenlopende kunst te maken: beeldhouwen, fotografie, schilderkunst, muziek, enz.

Vier afleveringen lang volgen we deze acht duo’s tijdens hun unieke kunstproject op de grens tussen creativiteit en psychische kwetsbaarheid.

Gek en geniaal komt tot stand dankzij een samenwerking van productiehuis De Chinezen en Te Gek!?, en wil net als die organisatie geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken.

Vanaf woensdag 29 november om 22.00 u. op Canvas en vrtnu.be

Een andere realiteit

Lize Spit en Florian
“Mijn dokter zei: "Florian, jij hebt ze niet meer alle vijf, jij hebt er twee te veel." (Florian, 39 jaar)
“Je kan soms een parallelle wereld maken die voor u meer klopt dan de werkelijkheid.” (Lize Spit)

Gek en geniaal schetst een beeld van acht mensen die elke dag met een psychose-gevoeligheid proberen te (over)leven. Een leven zonder die psychose kunnen ze zich nauwelijks nog stellen. Met een oprechte openheid laten de deelnemers in hun hoofd en ziel kijken.

Een andere taal

Yammie en Raf Walschaerts
“Ik heb elf jaar gezwegen, omdat ik niet mocht spreken van de stemmen.” (Yammie, 25 jaar)
“Ik ben benieuwd wat je stemmen van je liedje vinden. Hebben ze al iets laten weten?” (Raf Walschaert)

Raf Walschaerts, Lieve Blancquaert, Luc Tuymans, Lize Spit, Koen Vanmechelen, Rick De Leeuw, Peter Rogiers en Willem Vermandere helpen deze mensen om hun psychotische ervaringen via de taal van de kunst te verbeelden. Het engagement van deze groep kunstenaars van eigen bodem is groot en gevarieerd. De duo’s zoeken samen naar een eigen kunstvorm, of het nu woord, beeldhouwen, schilderkunst of muziek is.

Kunst brengt soelaas

Peter en Willem Vermandere
“Ik heb het gevoel dat als je aan die steen bezig bent, dat je alles vergeet.” (Peter, 48 jaar)
“Het contentement, dat is de oplossing voor veel problemen.” (Willem Vermandere)

Gek en geniaal is een samenwerking van Canvas en De Chinezen met de organisatie ‘Te Gek?! en hun campagne rond psychoses (‘Ik trap gewoon door’). Net als Te Gek!? wil de reeks geestelijke gezondheidsproblemen bespreekbaar maken.

Ook over psychoses bestaan er veel misvattingen. Het is een moeilijk en wat angstaanjagend woord, en een ongrijpbare aandoening. Wat een psychose is, en wat het met iemand doet, is niet alleen moeilijk te vatten, maar nog moeilijker om uit te leggen. Net op zo’n moment brengt kunst soelaas.

Schoonheid als rode draad

Allesandro en Koen Van Mechelen
Psychose is een soort van illusie; een droom of een idee, dat uw realiteit wordt. (Allesandro, 24 jaar)
“Ik denk dat je geen verwachtingen mag hebben. Als je verwachtingen hebt, is dat een stop op wat je wil maken” (Koen Vanmechelen)

Gek en Geniaal is geen rechtlijnige documentaire reeks. In zijn tempo, beeldvoering en verteltechniek, plooit de reeks zich naar de wanorde van een psychose. Met veel aandacht voor schoonheid en met kunst als rode draad, schetst de reeks een zo eerlijk mogelijk beeld van leven met een psychose-gevoeligheid.

De onconventionele thematiek, de openhartige inkijk in het leven van de deelnemers en het engagement van de kunstenaars, maken deze reeks anders; soms gek, maar hopelijk vooral geniaal.

Aflevering 1

Rick de Leeuw en Gary

Schrijver en zanger Rick De Leeuw maakt kennis met de schijnbaar immer vrolijke Gary. Al snel vertrouwt hij Rick toe welke angsten er achter zijn opgewektheid schuilen.

"Als we iets gaan maken, is het belangrijk om te weten hoe jij naar de wereld kijkt en de wereld ervaart." (Rick de Leeuw)
Bert en Lieve Blancquaert

Fotografe Lieve Blancquaert bezoekt de 34-jarige Bert op in de psychiatrische afdeling waar hij woont. Samen zoeken ze naar een manier om te communiceren, want Bert lijkt opgesloten in zijn eigen hoofd.

“Je moet proberen te kiezen hoe je je voelt, wat het dichtst bij jou ligt, want we moeten eerlijk zijn: je gebruikt weinig woorden.” (Lieve Blancquaert)
Frank en Luc Tuymans

Frank is 42 jaar. In een van zijn psychoses waande hij zich keizer van Antwerpen. In het atelier van de schilder Luc Tuymans werkt hij aan zijn schilderij.

“Ik ben beginnen schilderen omdat ik tot mijn 15de quasi autistisch was en tekenen was wat ik kon” (Luc Tuymans)

Aflevering 2

Yammie en Raf Walschaerts

De 25-jarige Yammie hoort al vanaf haar zes jaar stemmen. Zelfs tijdens haar eerste ontmoeting met cabaretier Raf Walschaerts hoort ze die. Ze vertrouwt hem haar intieme schrijfsels toe.

Florian en Lize Spit

Ook Florian heeft een onverklaarbare drang om te schrijven, altijd en overal. Zijn persoonlijkheid maakt het schrijfster Lize Spit niet gemakkelijk om te doorgronden wat hij juist denkt.

Aflevering 3

Peter en Willem Vermandere
“We kunnen niet zonder mekaar. Of je nu een bekende zanger bent, of een onbekende metselaar, we zijn allemaal sukkelaars op de wereld. We hebben allemaal nood aan een schouderklopje en courage." (Willem Vermandere)

Door een trauma in zijn kindertijd heeft Peter psychoses gekregen. Voor het eerst in lange tijd krijgt hij zijn eigen plek. Tussen het verhuizen door, leert Beeldhouwer en zanger Willem Vermandere hem hoe hij een steen vol leven steekt.

Peter Rogiers en Sharif

Sharif is een verlegen jongen van 21 jaar. Enkele jaren geleden is hij helemaal alleen uit Afghanistan gevlucht. “Eenzaam zijn, is het ergste,” zegt hij. Hij wil graag een kunstwerk lassen, daarbij kan beeldend kunstenaar Peter Rogiers hem helpen.

Aflevering 4

Tijdens het maken van een eigen kunstwerk, botsen de psychose-gevoelige mensen op hun eigen grenzen. Voor sommigen van hen is een (tijdelijke) opname in de psychiatrie de enige oplossing.

Alessandro en Koen Van Mechelen

Alessandro is 24 jaar en heeft zich jarenlang afgesloten door een vreselijk trauma. Na jaren psychiatrie wil hij iets van zijn leven maken. Beeldend kunstenaar Koen Van Mechelen stelt hem gerust in zijn onzekerheid om een kunstwerk te maken.

Peter legt de laatste hand aan zijn beeldhouwwerk in de tuin van Willem Vermandere, maar vooral voor Yammie is het een spannende dag. Samen met Raf Walschaerts treedt ze op met haar eigen lied voor een volle schouwburg.

Raf en Mich Walschaerts met Yammie

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.