Dublin 2016

Een citytrip naar Dublin is een wonderlijke ervaring. Beleef het roerige verleden en geniet van het heerlijke heden. De Ierse cultuur vloeit er rijkelijk, net als de Guinness.

de ierse kust doet bijna mediterraan aan, met de vrolijk gekleurde huizen en de palmbomen...
Aan elk gebouw zit een verhaal. Het ene nog mooier dan de andere. Als de muren konden spreken...
Uitzicht vanaf de Guinness fabriek
James ConnolLy

Het Ierse verleden, het gevecht om onafhankelijkheid. Je vind het overal. De verhalen houden het in leven, opdat het nooit vergeten wordt.

1916 - 1921

Op paasmaandag 1916 riep de nieuwe republikeinse regering, onder leiding van Pearse, de Ierse Republiek uit. Deze opstand markeert een splitsing tussen het Republikeinse en het Ierse nationalisme. Kansloos tegenover 4500 Britse manschappen en meer dan 1000 politieagenten, werden de rebellen verslagen: honderden werden gedood of gewond, inclusief buitenstaanders die in het vuurgevecht terechtkwamen, en ongeveer 3000 verdachten werden gearresteerd. 15 leidters werden geëxecuteerd in de periode van 3 tot en met 12 mei, onder hen de al dodelijk getroffen Connolly, die in een stoel werd omgebracht omdat hij niet meer kon staan.

Een jongetje fluit het Ierse volkslied, terwijl de vlag wordt gehesen. Dit gebeurt elke dag stipt om 12:00.

The 1916 tour

Een hele interessante tour over de opstand tussen 1916 en 1921. Bevlogen jonge acteurs spelen en vertellen vol overgave de historie van Ierland. Door het Ierse accent is het wel raadzaam om aandachtig te luisteren. Al zegt de mimiek van deze mensen vaak al een heleboel.

De kogelgaten zijn de stille getuigen van de bloedige strijd...

In de oude straatjes van Dublin horen we de verhalen over de Paasopstand en de heftige gevechten tussen de rebellen en de Engelsen.

De lelie is het symbool van de Ierse opstand. Het gedenkt de mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor de onafhankelijkheid.

Monument voor de slachtoffers.

The gravedigger ghost tour. Spannende verhalen en griezelige plekken. De tijden van de pest herleven tijdens deze tour.

Temple Bar

Dit is het uitgaansgebied in Dublin voor de toeristen. Grappig om te beleven, maar voor de échte Ierse pubs kan je beter een paar straten verder zijn.

Shop till you drop!

Winkelen kan uitstekend in Dublin. Zowel in het chique zuid als in het goedkopere noorden. Daar vind je de wat kleinere boetiekjes en aparte winkeltjes.

Fiets tour dublin

Fietsen door Dublin

Een ontzettend leuke manier om de stad te ontdekken. De gids leidt je rond en stopt op plekken waar een bus niet kan komen.

Molly Malone

Dublin bezoeken zonder haar te zien, is als naar Parijs gaan zonder de Eiffeltoren te zien.

Dublin wordt gescheiden in noord en zuid door de rivier de Livvy. De verschillen tussen eb en vloed zijn hier goed te zien. De vele bruggen verbinden beide delen met elkaar.

De Guinness Tour

Zeg je Ierland, dan zeg je Guinness. Het typerende bier wordt hier gebrouwen. Tijdens de Tour naast de fabriek leer je alles over dit donkere bier. Aan het einde op de bovenste verdieping is een Panorama bar, waar je kan genieten van een glas Guinness met het mooiste uitzicht over de stad en de Wicklow Mountains.

Cheers!

Howt

Mooi kustplaatsje net buiten Dublin.

Hier kan je goede fish and chips eten.
What's not to like?
Created By
Lizette van Rossum
Appreciate

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.