De vrek Kersttoneel 2016

Het spectaculaire stuk De Vrek (Molière) waarbij het hoofdpersonage zich alleen maar bekommert om zijn bezit, geld en goud werd door het enthousiaste publiek omarmd. Met de ondersteuning van de bijzondere lichteffecten en de geweldige ondersteuning van muziek, dans en het koor konden de spelers flaneren op en rond de speciaal opgeworpen zandbult. Het publiek was laaiend enthousiast over het samenspel van de acteurs, musici en de dansers!

Personages

Ik ga in deze alinea alleen de 3 familieleden omschrijven.

De hoofdpersoon is meneer Harpagon. Hij is ontzettend egoïstisch en geeft alleen maar om geld en goud. Hij is nooit tevreden en wil alleen maar meer, meer en veel meer. Hij bekommert zich totaal niet om zijn 2 kinderen. Dat hij überhaupt ooit een vrouw heeft gehad verbaast me. Hij gaat trouwen met de vriendin van zijn zoon. Hij heeft geen idee dat zijn zoon verliefd is op zijn aanstaande en dat kan hem ook niets schelen. Zijn aanstaande is tamelijk veel jonger dan hij is, maar dat maakt voor Harpagnon niks uit. Door met haar te trouwen verdient hij alleen nog maar meer geld. Zijn huidige goud verstopt hij in een kist onder een hele grote zandbult. Hij denkt dat niemand het daar zal vinden, want wie kijkt er nou onder een grote zandbult? Deze actie geeft ook aan hoe achterdochtig Harpagnon is.

Elise is de dochter van Harpagon. Zij heeft een hekel aan haar vader en dat laat ze ook duidelijk merken. Elise is verliefd op de intendant van haar vader genaamd Valere. Harpagon heeft geen idee dat zijn intendant en zijn dochter een relatie met elkaar hebben. Zonder vermoedens verteld hij Elise dat zij gaat trouwen met een oude man met veel geld. Elise is het hier helemaal niet mee eens en wordt woedend. Valere krijgt de opdracht om Elise te overtuigen. Dit is natuurlijk erg moeilijk voor Valere omdat hij zelf verliefd is op Elise. Aan het eind van het toneelstuk krijgt Elise toestemming van haar vader om met valere te trouwen. Eind goed, al goed.

De enige zoon van Harpagon heet Cleante. Cleante is erg lief en aardig. Hij probeert het zijn geliefde aan het hof te maken. Cleante's geliefde heet Mariane en zij wordt de aanstaande van Cleante's vader. Mariane kende Cleante al voor zijn vader haar kende. Wanneer hij gaat vertellen aan zijn vader dat hij een heel leuk meisje heeft ontmoet (Mariane) komt zijn vader met het 'goede' nieuws ook een 'vrouw' te hebben gevonden met wie hij gaat trouwen. Als Cleante ontdekt dat zijn vader met zijn geliefde Mariane gaat trouwen wordt hij van binnen woedend en tegelijkertijd erg verdrietig. Hij wil niet dat zijn vader merkt dat hij verliefd is op zijn aanstaande en daarom houdt hij zich in. Later krijgt Harpagon toch een vermoeden dat zijn zoon mogelijk verliefd is op Mariane. Harpagon doet net alsof hij opeens toch niet meer gaat trouwen, om er achter te komen of zijn vermoedens waarheid zijn. Als Cleante hoort dat zijn vader de trouwerij af gaat zeggen wordt hij dolgelukkig, hij verteld dan ook uitgebreid over zijn gevoelens voor Mariane. Als Harpagnon heeft gehoord wat hij wilde horen zegt hij tegen zijn zoon dat het een grap was. Hierdoor wordt Cleante ontzettend boos en komt er een breuk tussen zijn vader en hem. Cleantes beste vriend la fleche steelt het geld van Harpagon en daarmee gaat Cleante onderhandelen met zijn vader. Inruil voor het geld gaat Cleante met Marianne trouwen.

Acteerwerk

Ik vond het acteerwerk ontzettend goed! Niet alleen van de leerlingen maar ook van de leraren. Je kunt duidelijk zien dat er enorm veel tijd ingestoken is. Super knap! School vergt enorm veel tijd en dan kun je dit er ook nog bij doen! Alles leek perfect te gaan! Zoals het in het theater hoort werd alles extra overdreven verteld, zo ook hier. Doordat dit werd gedaan leefde je nog meer mee met de figuren. Ik vond vooral dat meneer Harpagon erg goed gespeeld werd. Meneer Harpagon had een tik door steeds met zijn hoofd te knikken. Ook liep hij heel apart waar je toch telkens weer van moest lachen. Hij was erg onvoorspelbaar.

Make-up & kleding

De make-up viel mij op. Alles was veel extremer, dit is natuurlijk ook wel te begrijpen. Als alles wat extremer is kun je het ook beter van veraf zien. Soms vond ik het wel wat slordig, dan zag je bijvoorbeeld een hele veeg oogschaduw. Ook dit is wel te begrijpen omdat iedereen make-up op moet en dit vergt erg veel tijd. Ik vind make-up erg interessant en daarom viel het me ook op.

De kleding van de dansers was erg afwisselend, maar toch had het volgens mij het thema 'simpel maar hip'. Elke keer als de dansers weer zouden opkomen vroeg ik me af ''oeeh, wat zullen ze nu weer dragen!?''. Erg leuk!

De kleding van de zangers/zangeressen verschilde soms ook. De zanger was er soms en had de hele tijd hetzelfde aan. De drie zangeressen hadden wel verschillende kleren aan (vooral jurken en rokken). Ook ging een actrice een keer zingen, zij had zich niet omgekleed.

De kleding van de actrices/acteurs vond ik erg toepasselijk. Neem bijvoorbeeld de hoofdrolspeler Harpagon. Hij is oud en nukkig, zo ziet hij er ook uit. Vroeger zag je mannen vaak met zo'n soort hoed lopen die Harpagon op zijn hoofd heeft. Ook heeft Harpagon bretels, ook dat was vroeger erg hip. La flesch (de beste vriend van Cleante) draagt een trainingsbroek met een los vest en een muts. De voornaamste karaktereigenschap van Flesch is 'boeie' het maakt haar allemaal niet zoveel uit en dat laat ze ook zien door de kledingkeuze. Valere is de intendant van Harpagon, hij is dus een bediende. Door de gehele zwarte kleding met het chic jasje zou dit zo zijn werkkleding kunnen vormen.

Dans

De meeste stukken gingen erg gelijk! Ook vond ik het leuk dat sommige acts niet met de hele groep werden uitgevoerd, maar met een tweetal of alleen. Hierdoor ging de focus nog meer naar de dans. Wel viel het me op dat er een meisje was die telkens haar dans vergat. Toen ik er wat meer op ging letten bleek dat er wel een stuk of 3 waren die hun dans niet goed wisten. Dit vond ik erg jammer, misschien had er dan nog meer tijd in moeten zitten. Maar er waren ook hele goede dansers bij die de minderen compenseerden. De leider van de dans groep was Anna. Zij was enorm goed, dat viel meteen op! Ik vind het heel knap dat ze in haar eentje een grote groep tot een veel hoger niveau heeft gebracht. De dansgroep heeft een hele goede prestatie geleverd.

Decor

Het decor was simpel maar duidelijk 'een grote zandbult'. Ook was er nog een klein tafeltje aan de rechterkant (1 scene). De zandbult was het belangrijkst, hier werd ook bijna alles op gedaan. Ik denk dat er erg veel tijd in is gestoken om al dat zand op het podium te krijgen, en het er weer na die tijd weer af te krijgen ( :p ). Het originele verhaal verteld dat Harpagon zijn schat in zijn achtertuin bewaard. Een achtertuintje maken op het decor van wat simpele attributen is zo gedaan. Dat de mensen van het decor voor een grote zandbult hebben gekozen, is opmerkelijk. Het is hard werken om al dat zand op het podium te krijgen, dus het zal wel voor een doel zijn geweest. Erg leuk en origineel, mensen gaan bij binnenkomst toch twee keer kijken of het daadwerkelijk zand is. Erg grappig bedacht!

Vergelijking andere cap

De twee caps die ik gemaakt heb verschillen qua vorm heel erg. Dit komt omdat de één museum was en de ander een toneelstuk. Jopie benadrukt vooral de eenvoudige dingen. Dit kan een overeenkomst zijn met het toneelstuk. De kleding van de dansers en zangers waren ook allemaal eenvoudig. Ook de grote bult zand was erg eenvoudig (een gehele achtertuin met attributen zou niet eenvoudig zijn). Ik denk dat als Harpagon echt had bestaan en in de tijd van Jopie zou leven, dat Jopie Harpagon zou schilderen of tekenen. Jopie zou de rimpels en de goedkope maar duur uitstralende kleding benadrukken. Hij zou hiermee willen zeggen dat je rimpels krijgt van je geldzorgen en dat je gewoon moet leven.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.