Loading

Tinnsoldatmakeren Tekst: Janne Vibeke Rosenberg | Foto: Privat

Sigve Solberg er Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker. Med nøye presisjon blir hver figur malt for hånd og får sin egen personlighet før de blir sendt ut til samlere i hele verden. Og med tilholdssted i Bergen kan Solberg selvsagt også tilby buekorps i tinnsoldatstørrelse.

– Jeg likte å leke med Airfix plastsoldater da jeg var liten, så det var slik interessen startet. Da jeg tjenestegjorde i Garden, begynte jeg å tenke tilbake på plastfigurene fra min barndom og tenkte at det ville være fett å lage gardister i miniatyrfigur. Det var dette som ble drivkraften min, forteller Solberg. Vel hjemme i Bergen igjen, kom han over en avisartikkel i Bergens Tidende om en tysk mynthandler på Bryggen, som også solgte tinnsoldater.

– Han solgte også støpeformer og utstyr slik at jeg kunne støpe figurer selv. Dette ble kimen til et ønske om å forme egne figurer og lage støpeformer selv. Så jeg lærte meg teknikken, og satte i gang. Den første tinnsoldaten min så ikke ut, ler han.

Historieinteressert

Siden den gang har 47-åringen blitt ekspert på feltet og selger tinnsoldater til hele verden. Selskapet som han driver på hobbybasis heter Norsemen Miniatures. Navnet spiller på at soldatfigurene han lager må ha en tilknytning til Skandinavia eller Norden.

– Jeg er veldig interessert i historie, og 2. verdenskrig er nok det som har fascinert meg mest. Jeg lager tinnsoldater fra ulike slag som Norge har vært involvert i, og da må jeg jo i tillegg lage fienden, så jeg har laget noen tyske soldater også, sier han.

Korrekt ned til minste detalj

Å lage en tinnsoldat er et møysommelig arbeid, og krever mye research. Etter at tinnsoldaten er støpt i en form, blir den skulpturert og malt for hånd slik at alle detaljer er riktige.

– Jeg bruker mye tid på å finne referansemateriell på internett. For meg er det veldig viktig at alt fra anatomi til ulike kjennetegn på uniformene blir korrekt, sier Solberg. Han er grafisk formgiver og illustratør av yrke, og har tegnet helt siden han var liten, noe som kommer godt med når han skal gi personlighet til et ansikt på kun fire kvadratmillimeter.

Selger til hele verden

Etter å ha laget tinnsoldater på bestilling i 20 år, har Solberg opparbeidet seg en kundemasse i både Norge og utlandet.

– Tidligere var det flest bestillinger fra USA, England og Tyskland, men nå har også nordmenn oppdaget meg. Noen er samlere, andre er spesielt historieinteresserte eller de har en tilknytning til soldaten jeg har laget, sier han, og legger til at også figurer fra Napoleonskrigen er populære blant nordmenn.

– Norge var jo alliert med Napoleon, og det lages tinnsoldater i utlandet fra Napoleonskrigen, men det er ikke noen før meg som har laget norske Napoleonsoldater, opplyser Solberg.

Tinnsoldatmakeren har også «Den standhaftige tinnsoldat» fra HC Andersen sitt eventyr i sitt sortiment, en figur som er spesielt populær blant nordmenn.

– Dette er en figur de fleste voksne har et forhold til siden de leste eventyret som barn, og det er en populær gave til tinnbryllup, sier han.

En spesiell gave

Noen ganger får Solberg spesielle bestillinger, som da han ble kontaktet av en som ville ha en tinnsoldat av broren som døde i Afghanistan.

– Han var en av våre siste krigshelter, så det synes jeg var et interessant oppdrag. Da fikk jeg tilsendt en rekke bilder av han, og er i ferd med å lage en figur basert på dette, forteller Solberg.

Tinnsoldatene lages i 54-millimeters skala og leveres i egne spesiallagde metallbokser for hver av de ulike figurene. Selve boksen er dekorert med illustrasjon av figuren som Solberg selv har tegnet. Å lage en figur fra bunnen av, med støpeform og eget design til boksen, tar ca. en uke.

Buekorps

Etter hvert har Solberg også begynt å produsere miniatyrer av buekorps i tillegg til soldater, gjerne ikke så rart når tinnsoldatmakeren har tilholdssted i Bergen.

– Det er et stort marked for slike figurer i Bergen, og det er faktisk det jeg selger mest av. Mange i buekorpsmiljøet synes det er ekstra gøy å få «seg selv» som tinnsoldat i gave, sier han.

Han har også et samarbeid med Buekorps Museum som ligger i Murhvelvingen i Bergen, hvor han har en glassmonter med buekorpsfigurer utstilt. En bit av inntekten derfra går til museet.

For øyeblikket holder han på med å lage spillebrikker formet som buekorpsfigurer til spillet «Best i byn». Dette er oppfølgeren til det monopol-lignende «Bergensspillet» fra 1985 som fortsatt finnes i flere bergenske hjem. Dette skal selges av buekorpsene, og det er mulig å spesialbestille eksklusive brikker som representerer «ditt» buekorps.

– Dette er et prosjekt som jeg synes er veldig spennende å være med på. Disse figurene har jeg skulpturert i 3D, noe som gir nye muligheter i forhold til tradisjonelle teknikker. Det gjelder å følge med på utviklingen, understreker tinnsoldatmakeren.

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.