Fetteren til artisten Nico D tapte kampen mot rusen Nå er han ute med sterk musikkvideo fra gata i Oslo

- Heroinavhengigheten er så sterk at få ting hjelper. Som venn, familie og pårørende kan man være der og støtte, å ikke lukke dørene for noen, det er veldig viktig. Spesielt rundt juletider, sier Nico D, som snakker av erfaring.

Gled en som gruer seg til jul ved å støtte Kirkens Bymisjons Juleaksjon

- Jeg har en fetter som har slitt med rusavhengighet i nesten 20 år. Den kampen tapte han for litt siden. Han valgte å ta sitt eget liv, sier Nico alvorstynget.

Musikken hans er inne i en periode som formidler sterke historier på en samfunnsengasjert måte. Med sin nyeste låt,, «Ditt sanne jeg», har han også et sterkt budskap: Han ønsker å minne folk om at rus kan ramme en hvilken som helst familie, noe de fleste av Kirkens Bymisjons gjester og støttespillere vet så altfor godt.

- Det er en låt om en venn av meg som etter ganske lang tid åpnet seg om heroinavhengigheten hans. Det handler om hvordan det skjedde, og konsekvensene det fikk for han. Alt sammen raste sammen litt etter litt, forteller Nico D.

SE VIDEOEN: "Ditt sanne jeg"

Beskriver livet til mange

«Velkommen til Oslo, heroinhelvetet», synger Nico D i den nye låten. Den dokumentariske musikkvideoen har gjort Marit (49) til hovedperson og representant for mange som selger erlik oslo, og som lever et liv med rusavhengighet. Hun har solgt gatemagasinet i årevis, og vært rusavhengig nærmest hele livet. I følge Marit beskriver låten livet til mange rusavhengige svært troverdig.

LES OGSÅ : Norges første hjemløs- hologram gjorde en "usynlig" synlig

Hvis man faktisk kan definere alder på folk, er det ingenting som tyder på at Marit fyller femti til neste år, med det nesten barnlige ansiktet og væremåten hennes.

- Jeg solgte skikkelig dårlig den dagen da de spilte inn videoen. Det er en bra låt synes jeg. Den beskriver slik livet er for mange, sier Marit, som er lett å få øye på med sitt rosa hår som lyser opp i Oslo-kulda like utenfor Kirkens Bymisjons hovedkontor i Tolbugata.

Nico D i prat med Marit, som er hovedpersonen i musikkvideoen til "Ditt sanne jeg". Foto: Anne Marie Huck

- Jeg synes hun er en skikkelig positiv person. Det er givende å høre at hun likte låten. Bekreftelse fra Marit er viktig, sier Nico etter et kort møte mellom de to, før Marit forsvinner ut i Oslos gater for å selge flere julebøker.

- Det kunne vært meg denne låten handler om

«Ditt sanne jeg» er hentet fra den nye EP- utgivelsen «Han fortviler», som er det andre kapittelet av Stormøye- trilogien til artisten, hvis fulle navn er Nicolas Albert Holter. Låten dukker rett inn i de hendelsene som kan føre til heroinavhengighet, men bærer også preg av håp. Den ble til i studio, da refrenget plutselig bare dukket opp. Selv om Nico ikke visste helt hvor sangen tok han, kom det tydelig fram at han var påvirket av møtet med vennen som betrodde seg til han om det tøffe i livet i rusavhengighet.

- Jeg skrev «Ditt sanne jeg» for å støtte og inspirere vennen min, sier Nico, og forteller at han sendte den ferdige låten til vennen som da var på rehabilitering i Thailand

«Det er nå du skal vise ditt sanne jeg. Det er nå vi skal se hva som bor i deg, synger Nico D.

LES OGSÅ: Tobarnsmoren Ellen må be om hjelp for å gi barna en god jul

- Han har det veldig bra i dag, men må starte et helt nytt liv igjen, sier Nico, som er opptatt av sårbarheten og livets tilfeldigheter. Han vil hjelpe, inspirere og gi håp med musikken sin.

-Det kunne like godt vært meg denne sangen handler om, hadde jeg vært mer sårbar i en periode, sier Nico. Han kunne som så mange i kameratgjengen fra ungdomstida sagt ja til å prøve heroin, fordi det var tilgjengelig. Han kunne vært så nede at han ikke visste bedre. Det er ofte det livet handler om, tilfeldigheter og sårbare øyeblikk. En tilstedeværende eller sviktende indre styrke i noen avgjørende sekunder.

- Det er flere i kameratgjengen min fra ungdomstida som går på heroin i dag, sier Nico alvorlig.

Hva er det med Norge og overdosesdødsfall?

-Jeg opplever at narkomanien er veldig synlig i Oslo. Jeg ser det hver eneste dag, og det er få som ikke kjenner noen som sliter med rus, sier Nico, som selv har bodd i storbyer som New York og Paris, men synligheten av rusproblematikk er altoppslukende i lille Oslo.

- For meg så virker det som et enormt problem, og Norge ligger på toppen av overdosestatistikk og avhengighet, sier han engasjert. De som styrer her i landet må begynne å tenke litt nytt, sier han videre og refererer til at narkotikapolitikk gjerne må bli mer pragmatisk.

Vil du glede en som gruer seg til jul? Send SMS Glede til 2490. Du kan også bruke vipps til samme nummer, 2490.

-Som artist og samfunnsengasjert person kan jeg bidra med kunsten min, sier han.

I år spiller Nico D på Alternativ jul i Folkets hus første juledag, for gjester fra rus og gatemiljøene.

-Jeg vet at musikk kan inspirere og hjelpe de som hører på den og de som lager den. Å gi ut en låt kan være som terapi, sier Nico.

- Ta noe skikkelig stygt og gjør det til noe vakkert

Stormøye- trilogien (Han smiler, Han fortviler og Han lever) kommer etter suksessen med den mer romantiske singelen «Engel». I 2017 er han igjen tilbake med engelskspråklig musikk. Han har tidligere samarbeidet med store navn som Jah Mason, med låten «Rough times». Nico D er sammen med Jah Ark Manifest-kollektivet mest kjent for å bringe reggae musikken til Norge- både på norsk og engelsk.

-Når du skriver om en situasjon som plager deg, får du den ut. Når du gir den ut, deler du den med resten av verden, det er det som gjør musikk så bra, sier den engasjerte artisten.

- Ta noe skikkelig stygt og gjør det til noe vakkert. Det er veldig spesielt. Avhengighet er stygt, veldig stygt, sier han.

Nå i førjulstida synes den travle småbarnsfaren, ja for han både leker og skifter bleier innimellom all musikken som pappa til to små jenter, at det er særlig viktig å tenke på hvilke vibber man sender ut. Under fotoseansen møter vi på Petter uteligger, og Nico blir opprørt over hendelsen Petter refererte til litt tidligere i år, da en hjemløs venn av han opplevde å bli spyttet på da han satt og tigget.

-Til alle dem som synes at narkomane og rusavhengige er plagsomme eller ekle, bør ta en lang titt i speilet før de sprer den negativiteten. Vær litt mer generøs mot andre, også hele året, oppfordrer Nico.

Tekst: Anne Marie Huck / Foto: Torstein Ihle

Vil du være med å glede en som gruer seg til jul? Send sms GLEDE til 2490 og gi to middager (80,-) til mennesker fra rus- og gatemiljøene.

Made with Adobe Slate

Make your words and images move.

Get Slate

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.