Loading

Landgoed & Monument Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2017-3

Welkom

LANDGOED & MONUMENT, dat was het thema van onze herfstfotowedstrijd. Jullie stuurden weer in met veel foto’s, veel beleving en veel kwaliteit. Opvallend: Duivenvoorde met zijn kasteel en landgoed was erg populair! We nemen je mee langs de foto’s van winnaars en bijna winnaars, langs landgoederen en monumenten.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Tanja Hensing – Waterlelie bij kasteel Duivenvoorde

Winnaar: Tanja Hensing

Tanja Hensing (1979) uit Gouda was op een mooie junidag met haar drie kinderen bij Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. “Ik heb deze foto genomen vanaf een laag bruggetje over het water achter het kasteel.”

Sprookjesachtig

“Die mooie waterlelie wilde ik fotograferen met op de achtergrond het kasteel. Dat zou, zo bedacht ik, het gevoel vastleggen dat mijn kinderen en ik die dag op het landgoed ervaren hebben. Sprookjesachtig, prinsen- en prinsessentijd, rust, sereniteit - het was prachtig die dag!”

Hobby

“Ik maak heel graag foto's, ik vind het een heerlijke hobby om de prachtige natuur om ons heen in beeld te brengen. Voorheen deed ik dat mijn mobiel, sinds kort heb ik een camera. Zo kan ik nog meer uit mijn hobby halen. Overigens heb ik deze foto nog met mijn ‘oude’ mobiel gemaakt.”

Marian Bouthoorn – Herfstig en kleurig landgoed Clingendael

Winnaar: Marian Bouthoorn

“Wat leuk dat ik bij de winnaars hoor! Als je als hobbyfotograaf probeert mooie foto's te maken is het fijn om te merken dat anderen er ook blij van worden,” aldus Marian Bouthoorn (1953) uit Zoetermeer.

Herfstdag

Vorig jaar herfst nam Marian deze foto op Landgoed Clingendael in Den Haag. “Het was zo'n prachtige zonnige herfstdag, ik genoot volop van de mooiste kleuren. Het was net een schilderij, waar ik zelf in stond.”

Hét moment

“Ik ga regelmatig met de camera op pad in de natuur. Mooi ook om dan te zien hoe andere (hobby)fotografen op kleedjes, plat op de grond proberen om de mooiste foto's te maken van bijvoorbeeld paddenstoelen. Dieren fotograferen vind ik een uitdaging. Die zijn niet te regisseren en dat maakt het juist zo leuk om te doen. Met veel geduld wachten op hét moment.”

Liesbeth van der Marel – Het oude theehuis op het landgoed

Winnaar: Liesbeth van der Marel

Samen met mijn zus ging ik een dag foto’s maken in de natuur,” vertelt Liesbeth van der Marel (1962) uit Wassenaar. “We passeerden onder andere het oude theehuis op Landgoed De Wiltzangk in Wassenaar en deze foto is het resultaat. Hij past precies in het thema van de fotowedstrijd.”

Landgoederen

De Wiltzangk is niet voor publiek toegankelijk, maar veel landgoederen en buitenplaatsen zijn dat wel. In het Nationaal Park de Hollandse Duinen, de kuststreek tussen Hoek van Holland en Noordwijk, zijn diverse mooie landgoederen te vinden die ook open zijn voor publiek.

Nieuw Leeuwenhorst

Landgoed Nieuw Leeuwenhorst bijvoorbeeld, bij Noordwijkerhout. Het is weer helemaal in zijn oude glorie hersteld met een aantal fotogenieke doorkijkjes. Ga je er een dagje heen om te fotograferen, dan kun je je van tevoren op de website even oriënteren.

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Marja Bakker
Met deze drone-view, een foto gemaakt met behulp van een drone, openen we een korte serie foto’s van Kasteel en Landgoed Duivenvoorde.
Monique Knoop
Volop groen, een fraai gazon, spiegelend water dat het kasteel dubbel zo interessant maakt én een spannende wolkenlucht. De vroege zomer is mooi op het landgoed!
Thea van den Berg
Hekwerk, balustrades, fonteinen, grootste bloempotten... landgoederen als Duivenvoorde zorgen voor veel plekken en details waar je met je camera eindeloos kan blijven schieten.
Marianne Bakker
Een heel andere sfeer, op hetzelfde landgoed. Het najaar maakt het licht milder, wat geheimzinniger. De herfstige takken in de voorgrond, de esdoornbladeren kleuren al geel, geven nog net een doorkijkje naar het kasteel daar aan de overkant van het water.

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil jij je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Maarten Goossen
Winter. Rust rond het kasteel. De vogels, het water, de bomen, alles is stil. Verse sneeuw op een van de lanen. Toch zijn er sporen te zien. Zitten de bezoekers al lekker warm bij de open haard?
Erik Rausch
Dit soort bijzondere bouwwerken zie je vaker op historische buitenplaatsen. Ze hebben geen functie, maar dienen als romantische decoratie (‘folly’). “Dit poortje in Rust en Vreugd bij Wassenaar lijkt zo uit een sprookje te zijn gekomen,” aldus Erik Rausch, de fotograaf.
Sjani van Ophemert
Een prettig warrig beeld met op precies de goede plek dat bruggetje en een mooie lichtval in het water. De foto is gemaakt in het E.Z.H. Bos in Krimpen aan den IJssel.
Arco van Dijken
Een monumentale regenbui boven de Krimpenerwaard, schitterend en op het juiste moment vastgelegd! Je voelt de dreiging en vraagt je ook af of de maker van deze foto droog thuisgekomen is.
Ab van der Burg
“De drie molens liggen aan de Molenvaart te Leidschendam. Inmiddels is men vlakbij begonnen aan de ontwikkeling van de Driemanspolder. Een nieuw natuur- en recreatiegebied. Dus wordt de polder met de molens een mooi stukje oud en nieuw Zuid Holland,” schrijft Ab van der Burg bij zijn foto.
Harry Slump
Een foto waar je als vanzelf ‘inloopt’. Volg de bomenrij en dan tussen de laatste bomen... Museum Bisdom van Vliet (www.bisdomvanvliet.nl) in Haastrecht. Een bezoekje waard!
Ingrid Heijnekamp
Het fotogenieke Huys te Warmont - het Zuid-Hollands Landschap doet het beheer van het landgoed - mag niet ontbreken. Vooral de sfeer, het dromerige licht maakt deze foto bijzonder.
A.R. Mulder
Het Kasteel van Rhoon is door de fotograaf prachtig in herfstsfeer neergezet.
Nicolette Eekhof
Een mooie vertaling van het thema LANDGOED & MONUMENT: de monumentale Euromast kijkt uit over het kleurige, herfstige landgoed dat Rotterdam heet.
Mario Davis
In onze vorige nieuwsbrief ‘Gespot’ gaven we tips voor het fotograferen van zonneharpen. Leuk, dat jullie dan ook zo veel zonneharpen wisten te vinden in de Zuid-Hollandse landgoederen! We laten hier één inzending zien, gemaakt in Landgoed Clingendael.
Piet Broekhof
Sfeervol winterbeeld van landgoed Nieuw Leeuwenhorst van het Zuid-Hollands Landschap. Op de achtergrond zie je het monumentale Dijckenburgh.

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Met deze winterplaat komen we bij onze volgende fotowedstrijd. Doe je weer mee? Het thema van de nieuwe wedstrijd is WINTERKOST. Vogels in de tuin, een knabbelende eekhoorn, een winterse picknicktafel, jagende vossen... we zijn benieuwd wat je fotografeert.

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: Monique Jakobs (Kasteel Keukenhof, spiegelend in herfsttinten).

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.