View Static Version
Loading

Økologisk Rum II udvider horisonten

Forskningsprojektet Økologisk Rum II nærmer sig sin afsluttende fase, da de endelige resultater forventes at foreligge i løbet af 2023. De mange indsamlede data skal analyseres, før der kan drages egentlige konklusioner. Forskerne løfter dog allerede nu sløret for, at projektet med stor sandsynlighed kommer til at understrege pløjningens negative effekt på insektfaunaen i det åbne land.

I projektet er en lang række forskellige habitattyper blevet undersøgt for herigennem at tegne et billede af, hvor insekterne trives.

En viden om tilstanden for insektfaunaen i det åbne land er afgørende for at kunne forklare tilbagegangen af vildtarter højere oppe i fødekæderne. Økologisk Rum II har til hensigt at afdække, hvilke habitattyper som understøtter en høj koncentration af insekter, og hvilke habitattyper som ikke er til gavn for insektfaunaen.

Nogle af de undersøgte arealer ligger i områder med omkring 20 procent naturtæthed, mens der i andre områder er omtrent 40 procent naturtæthed. De endelige resultater er ikke tilgængelige endnu, men forskerne kan imidlertid drage nogle delkonklusioner.

Effekten af pløjning

Professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, Toke Thomas Høye, som er ansvarlig for Økologisk Rum II, forklarer, at det indtil nu kun er muligt at præsentere nogle delkonklusioner, da analysearbejdet ikke er afsluttet. Der tegner sig dog allerede nu et klart billede af jordbearbejdningens negative effekt på insektfaunaen.

Dog skal der arbejdes yderlige med den store mængde data, før det er muligt at melde noget mere konkret ud. Det er nemlig en omstændig proces at analysere datamaterialet, og en faktor som sæsonvariation skal tages med i betragtning.

Generelt set er Toke Thomas Høye og hans kollegaer optagede af at afdække, hvordan behandlingen af dyrkningsfladen yder indflydelse på fødegrundlaget for de insektædende fugle i det åbne land.

Viben har som agerhønen, sanglærken og flere andre fuglearter tilknyttet det åbne land oplevet en markant tilbagegang.

Agerhønen er et eksempel på en insektædende fugleart, som er gået markant tilbage de seneste årtier. I 1949 blev der ifølge vildtudbyttestatistikken nedlagt 446.064 agerhøns. Siden da er det årlige vildtudbytte faldet til et historisk lavt niveau på 13.333 fugle i 2021. Men andre fuglearter som sanglærken og viben, der ligeledes er tilknyttet naturen i det åbne land, er også gået markant tilbage.

Derfor er en af hensigterne med projektet at undersøge, om visse dyrkningspraksisser er mere hensigtsmæssige i forhold til at sikre et godt fødegrundlag for fuglene i tilbagegang.

Toke Thomas Høye understreger dog, at man endnu ikke har analyseret resultaterne for de arealer, der dyrkes som conservation agriculture og arealerne med permanent græs. Dermed er det ikke til at sige, om de upløjede markarealer er insektvenlige i forhold til de mere uforstyrrede habitattyper.

Når de endelige resultater foreligger, vil forskerne kunne sige meget mere om, hvilke dyrkningspraksisser der er mest insektvenlige.

En ny metode

Økologisk Rum II rækker imidlertid længere end projektet i sig selv. Undervejs er der blevet udviklet nye teknologier og metoder, som kan bidrage til lignende fremtidige projekter.

Han fortæller desuden, at han og de øvrige forskere har haft et tæt samarbejde med nogle mekanikingeniører, som har bidraget til teknologien bag BIODISCOVER, som er den anordning, som har taget omtrent 3,5 millioner fotos af insekterne fra de indsamlede prøver. Ud fra disse fotos har det været muligt at beregne den samlede insektbiomasse inden for fem overordnede grupper af insekter. Disse grupper udgøres af biller, fluer, edderkopper, tæger og hvepse/bier.

Årsagen til, at insekterne er blevet inddelt i fem overordnede grupper, er, at det giver forskerne mulighed for at vurdere, hvordan de forskellige typer af insekter trives inden for de forskellige habitattyper.

Det er dog en særdeles omstændig proces at inddele de mange prøver i disse grupper, og det har været tidskrævende for forskerteamet. Derfor er der blevet brugt en del tid på i kraft af teknologien at automatisere denne proces. Dermed skaber Økologisk Rum II et bedre grundlag for mange lignende projekter i fremtiden.

Det næste skridt i projektet er, at en del af det opbyggede datasæt skal bidrage til at træne et neuralt netværk i at opdele insekterne i de fem hovedgrupper på baggrund af de billeder, der er blevet taget.

Indtil nu tyder alt på, at systemet vil kunne udføre denne opgave og dermed spare forskerne for mange dage i laboratoriet.

Noget af det, som kommer til at tage noget tid, er at få opbygget en database indeholdende de mere end 3,5 millioner fotos af insekterne. En sådan database giver forskerne mulighed for at foretage en såkaldt krydsvalidering af resultaterne, hvilket vil bidrage til mere pålidelige konklusioner i sidste ende.

Metoden i Økologisk Rum II har inspireret forskerne i forbindelse med et projekt, hvor man undersøger ferskvandsinvertebrater.

Selvom de endelige konklusioner på projektet ikke er præsenteret endnu, så har Økologisk Rum II allerede givet et afkast, da teknologien og metoden anvendt i projektet har bidraget positivt til et andet lignende projekt.

I løbet af 2023 vil de endelige konklusioner på projektet blive præsenteret, og forhåbentligt vil de kunne bidrage til en bedre rådgivning af landmænd og andre jordejere, som ønsker at gavne biodiversiteten.

clj@jaegerne.dk

Støtte

Projektet er støttet økonomisk af Jægernes Naturfond og Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond.

De medvirkende lodsejere har frivilligt stillet arealer til rådighed i forbindelse med indfangningen af insekter.

Created By
Christian Lang Jensen
Appreciate
NextPrevious

Anchor link copied.

Report Abuse

If you feel that the content of this page violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.