Loading

Sveta ispovijed krizmanici

Dragi krizmanici, dobro došli u novi tjedan virtualne župne kateheze! :)

Na početku - molitva! Danas sam za vas odabrala nekoliko stihova iz Psalma 51 koji nam govore o potrebi svakog čovjeka za pomirenjem s Bogom.

Smiluj mi se, Bože, po milosrđu svome, po velikom smilovanju izbriši moje bezakonje! Operi me svega od moje krivice, od grijeha me mojeg očisti! Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni! Ne odbaci me od lica svojega i svoga svetog duha ne uzmi od mene!

Na početku ovotjedne kateheze zamolila bih vas da pažljivo pročitate kratku priču koju ćemo kasnije razjasniti.

Benediktincu, ocu Riccardiu, došao mladić sav zbunjen. Bacio se na koljena govoreći:

- Oče, počinio sam sve grijehe.

- Sve, osim jednog - odgovori ispovjednik.

- Ja vam kažem sve, jer nema ga koji nisam učinio.

- A ja opet ponavljam: sve osim jednog.

- Kojeg?

- Nisi posumnjao u Božje milosrđe. I zato si se došao ispovijediti. Može biti da si ti i počinio sve grijehe, grijehe svake vrste. Ali, budući da nisi posumnjao u Božju dobrotu, Bog će ti ih sve oprostiti.

(Izvor: https://www.katehetski-nadbiskupija-split.net/nastavni-materijali/poucne-price/1899-bozje-milosrdje-kratka-prica)

Ovom kratkom pričom željela bih vam skrenuti pozornost na pojam Božjeg milosrđa koje je u temelju svakog sakramenta, a na osobit način temelj sakramenta svete ispovijedi. Bog je taj koji nas neizmjerno voli i brine za nas te nam uvijek pruža novu priliku. Kroz godine vjeronauka u školi i župne kateheze upoznali ste Boga kao milosrdnog oca koji oprašta grijehe svim ljudima koji se iskreno za njih kaju. Isto tako je i s nama danas. Svaki od nas koji je svjestan svojih grijeha, svih loših stvari koje je u životu počinio i time prekršio Božje zapovijedi ima drugu šansu - priliku za povratak na pravi put! Taj povratak nam omogućuje sakrament svete ispovijedi jer nam po njemu Bog preko svećenika oprašta sve naše grijehe za koje nam je iskreno žao.

Stoga ćemo danas ponoviti gradivo o sakramentu svete ispovijedi o kojem ste zasigurno već govorili na školskom vjeronauku i koji smo djelomično već obradili na župnoj katehezi kako bismo se što bolje pripremili za svetu ispovijed pred slavlje sakramenta potvrde, ali i svetu ispovijed kao sastavni dio vašeg vjerničkog života.

Sveta ispovijed je sakrament pomirenja s Bogom i ljudima te nam po njoj Bog preko svećenika oprašta grijehe.

Ovim riječima iz evanđelja po Ivanu je Isus ustanovio sakrament svete ispovijedi: “Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im” (Iv 20,22-23).

Bog daje vlast apostolima za opraštanje grijeha, a posredno i svim svećenicima jer su oni današnji nasljednici apostola.

Dužni smo ispovijediti sve grijehe kojih se sjećamo, osobito velike ili teške grijehe i za njih treba reći i koliko smo ih puta učinili, barem otprilike.

Potrebno je iskreno ispovijediti sve, osobito teške grijehe, mora nam biti žao što smo uvrijedili dragoga Boga i moramo čvrsto odlučiti da ćemo se truditi biti bolji.

Kako se ispovijedamo?

Ulazimo u ispovijedaonicu i pozdravljamo svećenika...

Ja: Hvaljen Isus i Marija!

On odgovara...

Svećenik: U vijeke!

Započinjemo sakrament svete ispovijedi znakom križa kao i na početku svake molitve. Usporedno radimo rukom znak križa i izgovaramo sljedeće riječi...

Ja: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Nastavljamo s idućom formulacijom za početak svete ispovijedi kojom izražavamo razlog svog dolaska...

Ja: Skrušeno ispovijedam sve svoje grijehe koje sam učinio/učinila od svoje zadnje ispovijedi koja je bila…

Kod svake ispovijedi govorimo: "od svoje zadnje ispovijedi koja je bila" (prije mjesec dana, prije godinu dana, za Božić/Uskrs...)

Ja: Moji grijesi su: …

U ovom trenutku se prisjećamo svih grijeha koje smo počinili. Trebamo biti potpuno iskreni sami pred sobom i pred Bogom jer sve što kažemo svećeniku, ostaje između nas, njega i Boga. Svećenik nikada ne smije prekršiti ispovijednu tajnu.

Kada nabrojimo sve grijehe i kad se ne možemo više sjetiti, nastavljamo riječima...

Ja: Ne mogu se više sjetiti. Molim pokoru i odrješenje od grijeha.

U ovom trenutku trebamo pažljivo slušati što nam svećenik govori. Osim što će nam dati pokoru - ono što trebamo izmoliti ili napraviti da bi nam grijesi bili oprošteni, također nam može dati neki savjet kako bi se popravili i bili još bolji ili nam može postaviti tijekom ispovijedi neko pitanje o grijehu kako bi nam mogao dati što bolje upute.

Svećenik: daje savjet i pokoru, a zatim kaže: Sada se pokaj.

Sada mi započinjemo molitvu kajanja koju smo već odavno naučili:

Ja: Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti!

Za to vrijeme svećenik stavlja ruku nad nas i počinje moliti molitvu odrješenja od grijeha koja glasi ovako:

Svećenik: Bog, milosrdni Otac, pomirio je sa sobom svijet smrću i uskrsnućem svojega Sina i izlio je Duha Svetoga za otpuštenje grijeha. Neka ti po služenju Crkve on udijeli oproštenje i mir. I ja te odrješujem od grijeha tvojih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Dok svećenik izgovara riječi: "u ime Oca i Sina i Duha Svetoga" mi se križamo kao na početku ispovijedi i zajedno s njime izgovaramo...

Ja: Amen.

Svećenik nas na kraju ispovijedi pozdravlja ovim ili sličnim riječima...

Svećenik: Gospodin ti oprostio sve grijehe. Pođi u miru!

Mi mu odzdravljamo na sljedeći način...

Ja: Bogu hvala! Hvaljen Isus i Marija!

U tišini izlazimo iz ispovijedaonice/odlazimo iz prostorije gdje smo bili na ispovijedi i odlazimo izmoliti zadanu pokoru.

(Ako ste za pokoru dobili za izvršiti dobro djelo, ne morate ga učiniti istog trena već kad se za to pruži prva prilika, ali nikako ne namjerno odgađati.)

Kao podsjetnik na dosad rečeno, pogledajte sljedeći videozapis:

Gdje se ispovijedamo?

U ispovijedaonici, no kod velikih ispovijedi za blagdane, moguća je i ispovijed izvan ispovijedaonice.

5 koraka za valjanu ispovijed

Sve korake već znamo, ali onaj početni nam je ujedno i najteži - kako ispitati vlastitu savjest? Prisjetimo se: Savjest je Božji glas u nama koji nam govori što je dobro, a što loše. Stoga prije svake ispovijedi, zastanimo nakratko u tišini i razmislimo što smo sve loše učinili, koje grijehe smo napravili kako bi znali što ćemo reći na svetoj ispovijedi.

Kako radimo ispit savjesti?

Otvorimo pred sobom popis 10 Božjih zapovijedi, 7 glavnih grijeha i razmislimo jesmo li koju od zapovijedi prekršili. Isto ponovimo i za 7 glavnih grijeha.

Primjer: 4. Božja zapovijed glasi: "Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji". Jesam li se ikada posvađao/posvađala sa svojim roditeljima? Jesam li im ikada bio/bila neposlušan/neposlušna? Jesam li ikad bio/bila lijen/lijena napraviti nešto što su me zamolili, npr. da pospremim svoju sobu? Ako je vaš odgovor na ova pitanja bio da, tada ćete svećeniku na ispovijedi priznati pod svoje grijehe da ste bili neposlušni svojim roditeljima/da ste se svađali sa svojim roditeljima...

Na isti način ćete preispitati svoju savjest i za ostale Božje zapovijedi.

Kao pomoć, slijedi popis pitanja po kojima možete lakše ispitati svoju savjest.

Sažetak o ispitu savjesti, pogledajte ovdje:

Za kraj, za sve one koji ne vide smisao redovite svete ispovijedi - možda vas ovih 19 razloga razuvjeri! ;)

Idi na ispovijed! :)

Zaključno, jedna misao od pape Franje da nas podsjeti na Božje milosrđe s kojim smo i započeli naš ovotjedni susret.

Dragi moji krizmanici, došli smo do kraja naše ovotjedne župne kateheze. Sljedeći tjedan se "vidimo" na novoj u kojoj nas čeka sakrament euharistije - izvor i vrhunac svakog kršćanskog života.

Završna molitva: Molitva kajanja koju smo već odavno naučili, ali nije loše za ponoviti s obzirom da ju koristimo pri svakoj svetoj ispovijedi.

Kajem se od svega srca što uvrijedih Boga, najveće i najmilije dobro. Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlučujem da ću se popraviti i da neću više griješiti!

Do idućeg susreta, želim vam blagoslovljen tjedan pred vama!

Vaša vjeroučiteljica Ivana :)

Created By
Ivana Vahcic
Appreciate