Loading

Parasta Gibraltarissa olivat apinat Markus Mäntykannas

Asun parhaillaan opintojeni takia osan ajasta Espanjan Costa Blancalla. Sieltä käsin oli helppo tehdä automatka Etelä-Espanjan Andalusian ympäristöön ja tutustua mm. Gibraltariin ja Manner-Espanjan eteläisimpään kärkeen. Kerron seuraavaksi, miksi Gibraltarille kannattaa ja miksi sinne ei kannata matkustaa.

Gibraltar on kansainvälinen

Gibraltarin historia on värikäs ja sen omistuksesta on käyty viime vuosituhannen ajan useita kamppailuja Espanjan ja Britannian välillä. Lopulta Gibraltar siirtyi Britannialle vuonna 1713 Espanjan hallinnosta. Tällä hetkellä Gibraltarin talous nojaa matkailuun, merenkulkuun ja nk. off shore -pankkitoimintaan. Alueen väestötiheys on korkea, ja paikan päällä on kansainvälinen tunnelma. Alueella kuulee englannin, arabian, espanjan ja ranskankin kieltä.

Turistin kannalta Gibraltar on mielenkiintoinen kohde, sillä siellä voi tehdä verovapaita ostoksia, istahtaa brittipubiin ja vierailla Gibraltarinvuorella, josta löytyvät Euroopan ainoat apinat. Kaupungissa itsessään ei nähtävää paljoakaan ole, mutta monet suuntaavatkin Gibraltarinvuorille apinoiden, luonnon ja luolien perässä.

Gibraltarin keskusta-alue muistuttaa pientä brittikaupunkia. Gibraltarilla voi tehdä verovapaita ostoksia ja pysähtyä brittipubiin.
Kuin pieni brittikaupunki – liikenne oikeanpuoleista

Meidän kannaltamme Gibraltarin-visiitti osoittautui lieväksi pettymykseksi. Ongelmat alkoivat, kun parkkipaikkaa ei meinannut millään löytyä ja se olisi pitänyt maksaa punnissa (en ollut varautunut). Pankkiautomaatit eivät tahtoneet hyväksyä Visa-kortteja, joten käteisen saaminen muodostui suureksi ongelmaksi. Valuuttaa kannattaa vaihtaa jo ennen rajan ylitystä, ja kiireisimpänä sesonkina rajamuodollisuuksiin voi mennä tuntikin.

Gibraltarilla on onneksi oikean puoleinen liikenne. Itse kaupunki on hyvin teollinen: suuri satama ja paljon rahtiliikennettä. Keskusta muistutti pientä brittikaupunkia pubeineen ja kaksikerroksisine busseineen. Keskusta tuntui tylsältä kulttuuririkkaiden espanjalaisten kaupunkivisiittien jälkeen, joten suuntasimme kohti Gibraltarinvuorta.

Tuulisen sään vuoksi köysirata oli suljettu ja ympärillä olevat taksikuskit ehdottivat törkeitä hintoja vuorelle nousemiseksi. Normaali taksa on noin 20 euroa, mutta meiltä pyydettiin tuplaten enemmän. Omalla autolla vuorelle ei voi nousta, ainoastaan takseilla, köysiradalla tai kävellen. Päädyimme kävelemään ja se olikin hyvä ratkaisu, sillä vuorella olevaan ainutlaatuiseen luontoon saa paremman kosketuksen kuin auton ikkunan takaa.

Vuorelta löytyvät Euroopan ainoat 300 apinaa

Gibraltarinvuori kohoaa yli 400 metrin korkeuteen ja se syntyi jo nk. Jurakaudella parisataa miljoonaa vuotta sitten dinosaurusten aikaan. Viitisen miljoonaa vuotta sitten nykyinen Gibraltarinvuori blokkasi Välimeren yhteyden Atlanttiin ja kävikin niin, että Välimeri kuivui hetkellisesti. Myöhemmin yhteys Atlanttiin jälleen aukeni. Gibraltarinvuorelta löytyvät Euroopan ainoat apinat, magotit! Apinat ovat jääneet vuorelle todennäköisesti perintönä ajalta, jolloin Espanjan eteläkärki ja nykyinen Gibraltar olivat vielä osa Afrikan mannerta ja nykyistä Marokkoa. Välitetään myös, että entisajan kuningas määräsi Gibraltarinvuorelle kuljetettavaksi apinoita Marokosta, jotta ne voivat lisääntyä. Tällä hetkellä apinakanta koostuu noin 300 yksilöstä.

Vuorelle noustessa kannattaa pitää mukanaan käteistä, euroja tai puntia, jotta pääsylipun kansallispuistoon voi ostaa. Nousu kestää noin 1-1,5 tuntia. Sää on talvi- ja kevätkaudella arvaamaton ja nopeasti vaihteleva, joten sateenvarjo ja sateenkestävät vaatteet kannattaa pitää mukana. Apinoita näkee takuuvarmasti ja ne ovat kovin tottuneita ihmisiin. Nämä magotit ovat sen verran ovelia, että osaavat avata esim. käsilaukkuja, joten tavaroitaan ei saa jättää vartioimatta eikä ruokaa kannata pitää esillä. Lähtökohtaisesti apinat eivät ole aggressiivisia, mutta niitä ei kannata ruokkia eikä lähestyä. Gibraltarinvuorella kannattaa tutustua myös ainutlaatuiseen kasvillisuuteen, sillä alueella on paljon sellaisia lajeja, joita ei Gibraltarinsalmen tai Pohjois-Marokon ulkopuolella tavata.

Gibraltarilta on helppo löytää seuraa - varsinkin jos seuralaiset haistavat ruuan.
Milloin on paras sää vierailla?

Gibraltarin ilmasto on subtrooppinen ja lännessä sijaitsevan valtameren vaikutus tuntuu. Kesäkuukausina Gibraltar on muun Välimeren tapaan kuiva ja kuuma. Sateinen kausi alkaa lokakuussa ja jatkuu maalis-huhtikuulle. Sateisin kuukausi on joulukuu. Auringonpaistetunteja on vuodessa n. 400 vähemmän kuin esimerkiksi Espanjan aurinkorannikolla, jossa auringonpaistetta on n. 3000 tuntia vuodessa. Meriveden vaihtelut ovat pieniä: kylmimmillään merivesi on helmikuussa n. 15-asteista ja lämpöisimmillään kesäkuukausina n. 22-asteista. Atlantti viilentää hieman ilmastoa kesäkuukausina ja lämmittää talvikuukausina, kun verrataan lämpötiloja muihin Välimeren alueisiin idempänä. Sään puolesta mielyttävimmät kuukaudet vierailla ovat huhti-kesäkuu ja toisaalta syys-lokakuu. Talvella ja keväällä sää voi tosin olla arvaamaton ja Gibraltarinvuori on altis äkillisille sadekuuroille ja koville tuulille.

Atlantin taakse laskeva aurinko tuo Euroopan upeimmat auringonlaskut Iberian niemimaan lounais- ja länsiosaan.
Tarifa myös näkemisen arvoinen!

Jos Gibraltar jättää kylmäksi, kannattaa suunnata tunnin ajomatkan päähän Tarifaan, joka on virallisesti Manner-Espanjan eteläisin piste. Täältä löytyy paljon historiaa, lainelautailijoiden suosima pitkä hiekkaranta ja suora näköyhteys Marokon puolelle. Tarifasta on helppo tehdä lauttamatkoja Marokon puolelle, liikenne on vilkasta.

Kivenheiton matkan päässä Gibraltarista löytyy Espanjan mantereen eteläisin kärki, Tarifa.

Talvi 2018/9

Credits:

Markus Mäntykannas

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a copyright violation, please follow the DMCA section in the Terms of Use.