Loading

Vrijheid Fotowedstrijd Zuid-Hollands Landschap 2019-3

Welkom

Wolkenluchten, zwevende vogels in het blauw, een eindeloze horizon, verlaten stranden... Waar doet dat aan denken? Het thema van de afgelopen fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap was VRIJHEID en dat leverde prachtige foto’s op. We laten hier de winnaars én andere mooie inzendingen zien.

Tip: Sommige foto’s worden nog mooier, als u uw tablet of telefoon even draait.

Cathy Nikijuluw - Vrijheid van een uil

Winnaar: Cathy Nikijuluw

Cathy Nikijuluw (1966) uit Heerjansdam deed in september mee aan een workshop roofvogelfotografie. “Toen heb ik onder andere deze foto gemaakt. Er werd tijdens de workshop met diverse roofvogels gewerkt. Maar deze uil was toch wel één van mijn favorieten.”

Mooie momenten

“Het is dus bepaald geen toevalstreffer, ik heb de foto heel bewust gemaakt. Ik ga echter wel regelmatig de natuur in om foto's te maken van de mooie dingen en momenten buiten.”

Publiek

Bij onze fotowedstrijd is er altijd één publiekswinnaar. Iedereen kan de foto’s bekijken en op zijn of haar favoriete foto’s stemmen. Dit kwartaal kreeg deze foto van Cathy de meeste stemmen.

Joke van der Zwet - Vrijheid op een verlaten strand

Winnaar: Joke van der Zwet

“Wat leuk dat mijn foto is uitgekozen!” vindt Joke van der Zwet (1954) uit Zoeterwoude. “Inseptember maakte ik hem op het strand bij Ouddorp, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee. We waren met onze kinderen en kleinkind een weekend in een vakantiepark daar.”

Hobby

“Ik hou erg van fotograferen én van het strand. Vaak neem ik mijn fototoestel mee als we er naar toe gaan. ‘Strandfotografie’ kun je echt een hobby van mij noemen.”

Gevangen

De jury was eensgezind over deze winnende foto. Het licht, dat van bovenaf prachtig doorspiegelt in het lage water op de voorgrond, is prachtig gevangen in deze compositie. De rust, de verlatenheid van het strand wordt geaccentueerd door die ene mens die daar in alle vrijheid langs de zee loopt.”

Rob Belterman - Ik zoek mijn vrijheid hogerop

Winnaar: Rob Belterman

Rob Belterman (1951) uit Nieuwerkerk a/d IJssel maakte deze foto in het Kralingsche Bos in Rotterdam.

Regelmatig

Wie onze fotowedstrijden op de website een beetje volgt, zal regelmatig foto’s van Rob Belterman vinden. “Ik ben hobby-natuurfotograaf en veel in het veld. Dit soort momenten kun je tegenkomen als je veel uren in natuur doorbrengt.”

Extra

“Mijn foto’s probeer ik meestal iets extra's mee te geven: een leuk ogenblik of element. En ik probeer bij het maken van de foto al een geschikte compositie te vinden.” Dat is bij deze foto méér dan gelukt!

Ook mooi!

De jury koos uit de honderden inzendingen drie foto’s. Daarna bleven nog veel mooie beelden over. Daarvan krijg je er nu een aantal te zien.

Theo Blokken
‘Als dit geen vrijheid is’, schrijft Theo bij zijn foto. Een bankje, alle tijd van de wereld, een mooi uitzicht, een fraaie wolkenlucht. Wat willen we nog meer?
P. Schouten
Prachtige opname van een torenvalk, volgens de fotograaf: ‘Als een vogel zo vrij boven de wei.’
Klaas Joop Visser
Deze duif vangt het zonlicht in en tussen de vleugels; op zijn beurt heeft Klaas Joop de duif gevangen met zijn lens.
John Toet
‘Fly away’ heet deze opname. De grauwe ganzen, vrij in de lucht en veilig in de groep, zijn prachtig in beeld gebracht. Een compositie met vaart!

Gelukkig zet het Zuid-Hollands Landschap zich in om beschermde natuur aan te kopen, te behouden en te beheren. Wil je je actief inzetten voor méér beschermde natuur in Zuid-Holland?

Hilge Knol
De akker en de Hollandse wolkenlucht ontmoeten elkaar in de verte. De ruimte die deze foto toont voelt lekker vrij.
Jolanda van Krugten
De hond van Jolanda heet Sky en Sky neemt de vrijheid! Ook ondersteboven levert deze foto een prachtig plaatje op.
Saskia Hoogvliet
Het lijkt erop dat een eekhoorn de ultieme vrijheid kent: vliegend, rennend en springend kan hij gaan en staan waar hij maar wil.
Corry Noordergraaf
Als je zo licht bent als een libel, dan doet prikkeldraad je helemaal niets.
Theo Blokker
‘Vrijheids-uitzicht’, aldus Theo. Wij zijn het met hem eens, dit beeld ademt rust en ruimte. Hier zou je wel een paar uurtjes kunnen ‘niksen’.
Rosalie van Gaalen
Nog zo’n heerlijk beeld van vrijheid en ruimte. Water, zand, wolken... dat is toch genoeg voor een mooie dag?

Het zijn de ingrediënten waar bijvoorbeeld ook de Zandmotor voor het grootste deel uit bestaat. Deze zandplaat tegenover Ter Heijde wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Zie https://www.zuidhollandslandschap.nl/gebieden/de-zandmotor

Marianne Stahlie
Een enkele meeuw zweeft door het beeld. De fotograaf klikte precies op het juiste moment.
Ingrid Crijns
Op deze foto neemt de meeuw de hoofdrol (mede mogelijk gemaakt door de fotograaf!).
Hans Roest - Ochtendgloren in Warmond

Nieuwe fotowedstrijd van start!

Met deze foto kijkt Hans Roest vooruit naar onze nieuwe fotowedstrijd. TUSSEN LICHT EN DONKER is dan het thema. Vang je, zoals Hans Roest, het allereerste ochtendlicht? Of ben je meer een avondschemer-fotograaf? Of klik je een Rembrandt-achtig dierenportret? Je kunt je foto's uploaden tot 21 januari 2020 Klik hier voor onze nieuwe fotowedstrijd

Credits:

Deze fotopresentatie is mede mogelijk gemaakt door de inzenders van de fotowedstrijd van het Zuid-Hollands Landschap. Concept/tekst: Kees Loogman. Uitvoering: Babette van der Wijst. Jury: Marie-Louise Govers (communicatieadviseur), Kees Loogman (eindredacteur), Babette van der Wijst (online marketeer). Foto titelpagina: ‘Als de vogels’, Hans Tamerus