SLAVICA ISOVSKA "TKO I GDJE" Gradska galerija Fonticus Grožnjan 24/04/2017

Slavica Isovska rođena je 1980. godine u Kopru. Diplomirala je fotografiju na Višoj strukovnoj školi u Sežani. Izlagala je na četrnaest samostalnih i više od četrdeset kolektivnih izložbi (Brtonigla, Buje, Celje, Čakovac, Firence, Grimalda, Grožnjan, Koper, Ljubljana, Maribor, Momjan, Novigrad, Pazin, Rijeka, Sarajevo, Sežana, Štanjel, Trst, Vodnjan, Zagreb,…). Nagrađivana je nekoliko puta. Članica je Udruge fotografa Istre (UFI). Fotografijom se bavi dugi niz godina s posebnim interesom za dokumentarnu fotografiju i umjetničku ekspresiju. Radi kao asistentica na Fakultetiu za humanistične študije u Kopru, gdje predaje reportažnu fotografiju. Organizira tečajeve fotografije i vodi fotografske izlete. Živi u Briču.

Autorica promatrača postavlja u neobičnu situaciju. Naviknuti na lice, na svakoj sljedećoj fotografiji ovog niza očekujemo prepoznavanje. No, umjetnica ostaje dosljedna pa na ni jednom radu ne nalazimo identitetske karakteristike. Osim uživljavanja u pejzaže, preostaje nam izučavanje pokrivala ili odjeće. Umjetnica ne koristi neke posebne oblike pokrivala već uvriježene - kape, šešire, beretke. Nekima će dojam osobe bez identitetskih oznaka biti naporan, možda čak i nelagodan. Rad na kojem je ispred osobe i pred promatračem cesta koja se gubi u daljinu, asocira ideju odlaska, napuštanja, možda i bijega. Primjetno je da se objektiv bavio očevidom istog modela, ali upravo ta provokativna sličnost motiva u raznolikom ambijentu, postaje kvaliteta cijele kolekcije. Provokaciju budi spoznaja da je otisak prsta manje provokativan od osobe kojoj ne vidimo lice. Moramo uložiti napor kako bismo proniknuli u ovaj niz neuobičajenih spojeva oblika i ideja. Moguće je da pejzaži pripadaju davnom sjećanju autorice. Njeni akteri se nikome ne obraćaju doli pejzažu, rekao je Eugen Borkovsky o radovima te mlade fotografkinje koja je do sada izlagala na 14 samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi. Fotografijom se bavi dugo, organizira tečajeve i fotografske izlete, a radi kao asistentica na Fakultetu humanističkih studija u Kopru gdje predaje reportažnu fotografiju. Živi u Briču, nedaleko Momjana. (Eugen Borkovsky)

© vladimir.marin@gmail.com - Grožnjan 2017

Report Abuse

If you feel that this video content violates the Adobe Terms of Use, you may report this content by filling out this quick form.

To report a Copyright Violation, please follow Section 17 in the Terms of Use.