Loading

"Teknologian pitäisi vähentää epätasa-arvoa, eikä lisätä sitä."* Pedagogiikan, digitalisaation ja viestinnän asiantuntijuutta jakamassa.

Kuka?

Olen Ville Palkinen, tamperelainen opettaja, graafinen suunnittelija ja puuseppä. Tällä hetkellä työskentelen digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämisen parissa Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Tehtävänimikkeeni on verkkopedagogi ja työtehtäviini kuuluvat digitaalisten työvälineiden pedagogisesti järkevän käytön lisääminen ja henkilökunnan tähän rohkaiseminen esimerkiksi koulutuksien, ohjeiden ja tiedotteiden avulla.

Kollegan kanssa Tampereen seudun ammattiopistossa suunnittelimme 360-panoraamakuvien ottamista ja virtuaalikierrosten tekemistä. Innostuin aiheesta niin paljon, että ostin omaan kameraani panoraamapään ja kalansilmäobjektiivin, joiden avulla sain kuvat otettua. Kuvien ottamista ja virtuaalikierrosten tekemistä harjoittelin paljon myös vapaa-ajalla. Vaikka työn ja vapaa-ajan mielelläni pidänkin erillään toisistaan, on digitalisaation parissa tullut vastaan todella paljon mielenkiintoisia tehtäviä, joita mielellään pohtii myös virka-ajan ulkopuolella. Rehellisyyden nimissä on toki todettava, että yhdestä virtuaalikierroksesta sain asiakastakin laskutettua. Virtuaalikierrosten lataaminen onnistui myös Moodleen, joten tämä oppilaitosprojektikin etenee kyllä.

Esimerkki toivottavasti osoittaa sen, että mielelläni opettelen uusia taitoja omatoimisesti ja hyödynnän oppimaani myös työssäni.

Opetusalan työkokemusta minulla on peruskoulun ensimmäisestä luokasta toiselle asteelle asti. (Luokkakuva Töölön kansakoulusta, Kuvaaja: Mäkinen, Helsingin kaupunginmuseo.)

Työkokemus

Keväästä 2020 alkaen olen työskennellyt verkkopedagogina Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Työtehtäviini kuuluu myös Moodlen pääkäyttäjyys ja sen kehittäminen. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että opettajat olisivat tietoisia Moodlen mahdollisuuksista, eivätkä käyttäisi sitä ainoastaan materiaalipankkina.

Edellisessä työtehtävässäni työskentelin projektipäällikkönä Tampereen kaupungin digiohjelmassa, jossa tehtävänäni oli kehitttää digitaalisia oppimisympäristöjä toisella asteella eli ammattiopistossa ja lukioissa. Opettajana työskennellessäni digitaaliset oppimisympäristöt ovat tulleet luonnollisesti myös tutuiksi.

Sekä opettajan että projektipäällikön ja verkkopedagogin tehtävissä olen tottunut ottamaan vastuun omasta työstäni, mutta kahdessa jälkimmäisessä olen arvostanut erityisen paljon toimivaa tiimiä ja tehtyä yhteistyötä. Olen huomannut, että yhdessä ideoimalla ja tekemällä saadaan aikaan paljon parempaa tulosta ja nopeammin kuin yksin väkertämällä. Yhteistyötä yritän parhaani mukaan saada luonnolliseksi osaksi opettajienkin työtä.

Opetusalan työkokemusta minulla on aina peruskoulun ensimmäisestä luokasta alkaen. Koska selvisin lukuvuodesta ekaluokkalaisten kanssa, en usko että opetusalalla tai missään muussakaan työssä voisi vastaan tulla mitään niin haastavaa, ettenkö siinä pärjäisi.

Yhteensä opetusalan työkokemusta minulla on noin 10 vuotta. Pisimpään olen opettanut historiaa, yhteiskuntaoppia ja teknistä työtä Elisenvaaran koulussa sekä yhteiskunnallisia aineita Tredussa.

Yliopiston jälkeen opiskelin Tampereen ammattioppilaitoksessa puusepäksi (Helsingin kaupungin poikien ammattikoulu, oppilas höyläämässä lautaa. Kuvaaja: Kannisto Väinö, Helsingin kaupunginmuseo.)

Koulutus

Koulutukseltani olen filosofian maisteri. Pääaineeni oli yleinen historia ja sivuaineina luin sosiologiaa, talous- ja sosiaalihistoriaa sekä tiedotusoppia. Pedagogiset opinnot olen suorittanut ja opetettavan aineen pätevyys minulla on historian lisäksi yhteiskuntaopista ja psykologiasta.

Ammattiopistossa olen opiskellut puusepäksi ja ulkoasuntoteuttajaksi. Vaikka puuseppää aina tarvitaan, on media-alan perustutkinnossa hankitusta graafisesta osaamisesta nykyään työelämässä enemmän hyötyä.

Muutama vuosi sitten opiskelin painoviestinnän perustutkinnon Tredussa. (Typografikoulun oppilaita. Kuvaaja: Sundström Eric, Helsingin kaupunginmuseo.)

Osaaminen

Tällä hetkellä olen Tredun Moodle- ja Teams-asiantuntija. Näiden työvälineiden kouluttaminen ja uusien ominaisuuksien opettelu on mielenkiintoisin ja palkitsevin osa työtäni. Moodlen lisäosista H5P on hyödyllinen uusi tuttavuus sekä minun että opettajien mielestä ja sen käyttöön olen perehtynyt hyvin.

Digitaalisten ja monimuotokoulutusten toteuttaminen on tuttua opetustöistäni ja digiohjelman projektipäällikkönä olen saanut perehtyä viimeisimpään opetusteknologiaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin aina Kiinaa myöten.

Kaikenlaisen painetun ja digitaalisen opetusmateriaalin tuottaminen onnistuu minulta sujuvasti. Adoben ohjelmistoista osaan käyttää erityisen hyvin Photoshopia, Lightroomia, Illustratoria ja InDesignia. Videotuotannon ohjelmistoja olen opiskellut työn ohella omatoimisesti: Adobe Premiere Pro on tällä hetkellä työväline, jota käytän editoinnissa työpaikalla, mutta kotona käydän DaVinci Resolvea . Uusien ohjelmistojen omaksuminen sujuu minulta nopeasti, sillä sen verran monta ohjelmistoa on tähän ikään mennessä jo tullut opeteltua.

Osaavassa Tredussa jaamme digivinkkejä ja ohjeita ja sieltä saa hyvän käsityksen tekemästäni työstä. Wordpressin säätäminen on mielenkiintoista ja sitä kyllä mielelläni opiskelisin lisääkin.

Äidinkieleni suomen lisäksi osaan englantia, ruotsia ja viroa. Työkielenä suomen lisäksi riittävä taso on vain englannissa, sillä muilla kielillä ei ole viime vuosina juuri käyttöä ollut.

Vespalla ajaminen on yksi harrastuksistani. Kuvassa tosin on Lambretta. (Nuoripari ajaa skootterilla Tervasaaressa, Kuvaaja: Bonin Volker von, Helsingin kaupunginmuseo.)

Vapaa-ajan harrasteet

Digitaalisuuteen painottuvan työelämän vastapainoksi ajelen kesäaikaan skootterilla. Kuvasta poiketen vaimolla on oma Vespansa. Analogista maailmaa edustaa myös vapaaehtoistyö työväenmuseo Werstaan museokirjapainossa.

Koirani Lyylin kanssa lenkkeilen päivittäin ja sen kanssa olemme kokeilleet kaikenlaisia harrastuksia kuten agilityä ja flyballia.

Täytyy toki myöntää, että kaikkea digitaalista tulee tehtyä vapaa-ajallakin. Graafisen suunnittelun palveluja tarjoan asevelihintaan esimerkiksi pienlevy-yhtiötä pyörittävälle kaverilleni. Valokuvausta ja kuvankäsittelyä harrastan ajoittain paljonkin.

Nykyisessä työssäni erityistä tyydytystä tuo se, että työtaakkaa helpottavia työkaluja aletaan käyttää. (Työntekijöitä Rautakonttorin tietokonekeskuksessa Rautatalossa. Kuva: Pietinen, Helsingin kaupunginmuseo.)

*Lopuksi

技术是为了跨越鸿沟而不是带来新的不平等

Sitaatti "Teknologian pitäisi vähentää epätasa-arvoa, eikä lisätä sitä" on Alibaban pääkonttorin museon seinältä Hangzhousta Kiinasta. Tämä on mielestäni hyvä pitää mielessä digitalisaation kehittämisessä. Saavutettavuus on hyvä päämäärä niin teknisesti kuin taloudellisestikin. Verkkokurssien ja digitaalisten työkalujen avulla voidaan voittaa monia haasteita, joita lähiopetuksessa on. Fyysinen etäisyys tai homeiset luokat eivät verkko-opiskelua koske.

Nykyisessä työpaikassani koen olevani hyvien puolella, sillä omana henkilökohtaisena tavoitteenani on mahdollistaa se, että kaikki opiskelijat oppisivat digitaalisten työvälineiden käytön perusteet. Nyky-yhteiskunnassa digitaalinen osaaminen on aivan oleellinen kansalaistaito, jonka hankkiminen tai hankkimatta jättäminen ei saa olla opettajan päätettävissä.

Credits:

Helsingin kaupunginmuseo.